Pengarna är en privat gåva och avsedda för sjukvårdskostnader och några bostäder, enligt Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg. Foto: Biltema/SVT

Biltema: ”Lindholm är inte indragen i någon som helst penningtvätt”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Biltemas grundare och ägare, Sten-Åke Lindholm, utreds just nu i Albanien för transaktioner på närmare 55 miljoner kronor. Åklagaren misstänker penningtvätt. Men Biltema skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att Sten-Åke Lindholm inte är indragen i någon som helst penningtvätt.

Bakgrunden till den misstänkta penningtvätten i Albanien är elva stycken transaktioner på närmare 55 miljoner kronor. Pengarna har skickats från Sten-Åke Lindholms konto i Schweiz till två nystartade konton i Albaniens största bank under loppet av sex månader.

Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg svarar i ett mejl att det handlar om en privat gåva från Lindholm och att det inte har någonting med Biltema att göra. Trots misstankar om penningtvätt och att två domstolar i Albanien fattat beslut om att beslagta tillgångarna skriver företaget att:  

”Sten-Åke Lindholm är inte indragen i någon som helst penningtvätt i Albanien”.

Sjukvård och bostäder

Biltema uppger också för Uppdrag granskning att de 55 miljonerna är avsedda för sjukvårdskostnader och även till några bostäder.  

Av domstolshandlingar i Albanien framgår att 9 miljoner kronor har gått till att köpa lägenheter. Men på bara en av banköverföringarna, på drygt 100 000 kronor, framgår det att pengarna är tänkta för sjukvård.

Vad de resterande 45 miljoner kronorna har gått till uppger inte Biltema i sitt svar.

Kan innebära grovt skattebrott

Kontona som tagit emot pengarna ägs av två familjemedlemmar till en högt uppsatt chef i Biltemas ledning i Sverige.

Om pengarna kan knytas till den höga chefens anställning kan det innebära att pengarna ska inkomstbeskattas i Sverige. Har inte det skett kan det bli fråga om ett grovt skattebrott.  

Den högt uppsatta chefen i Biltemas ledning i Sverige vill inte kommentera överföringarna när Uppdrag granskning konfronterar henne.

– Jag har ingenting att säga.

Reportaget Biltema – en solskenshistoria sänds onsdag 17 april. Du kan se det redan nu på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biltema – en solskenshistoria

Mer i ämnet