• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Uppdrag granskning avslöjar: Biltemas grundare misstänks för penningtvätt i Albanien

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Biltemas grundare och ägare, mångmiljardären Sten-Åke Lindholm, misstänks för penningtvätt i Albanien. Närmare 55 miljoner kronor har skickats från Lindholms konto i Schweiz till två nystartade konton i Albaniens största bank. Domstol har nu beslagtagit pengarna och transaktionerna kan visa sig vara grovt skattebrott i Sverige.

Det är juli 2018 när Sten-Åke Lindholm gör en första överföring till Albanien, på över 100 000 kronor. Därefter följer ytterligare tio transaktioner under loppet av sex månader. 

Den största är på nästan 40 miljoner svenska kronor.

Biltema – en solskenshistoria

– Vi misstänker penningtvätt. På kort tid har det kommit en stor summa pengar. Vi vet inte källan, vi vet bara att det har gjorts en banköverföring. Vi vet inte om pengarna kommer från laglig eller olaglig verksamhet. Vi har fryst pengarna tills vi vet varifrån de kommer, säger den albanske åklagaren Erjon Shehaj.

“Inte indragen”

Pengarna har gått till två nystartade konton som ägs av två familjemedlemmar till en högt uppsatt chef i Biltemas ledning i Sverige.

Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg svarar i ett mejl att det handlar om en privat gåva från Lindholm och att det inte har någonting med Biltema att göra. Trots misstankar om penningtvätt och att två domstolar i Albanien fattat beslut om att beslagta tillgångarna skriver företaget att: 

”Sten-Åke Lindholm är inte indragen i någon som helst penningtvätt i Albanien”.

”Vi har fryst pengarna tills vi vet varifrån de kommer”, säger albanske åklagaren Erjon Shehaj. Foto: SVT

Men transaktionerna till Albanien och kopplingen mellan den högt uppsatta chefen och Biltemas ägare Sten-Åke Lindholm kan innebära tillskott i den svenska statskassan. För om pengarna som förts över till Albanien kan knytas till den höga chefens anställning på Biltema kan det innebära att pengarna ska inkomstbeskattas i Sverige. Har inte det skett kan det bli fråga om ett grovt skattebrott. 

– Om man får pengar av sin arbetsgivare utöver lönen, eller av den som äger arbetsgivaren, så ser man det normalt som en lön till personen, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, som uttalar sig om hur myndigheten generellt ser på gåvor från arbetsgivare. 

Så huvudregeln är att det ska beskattas?  

– Jag skulle vilja säga att Skatteverket normalt antar det, i alla fall att allt man får från sin arbetsgivare eller av den som äger arbetsgivaren normalt är en skattepliktig inkomst.

”En väldigt bra anställds familj”

Det finns undantag, till exempel om personen som tar emot gåvan skulle ha fått den även om personen inte var anställd.

Men i ett brev till domstolen från den albanska familjens advokat finns information som tyder på att den högt uppsatta Biltema-chefens anställning i Sverige har en central roll i överföringarna.

Där står det att pengarna gått till ”...en väldigt bra anställds familj...” och att det är ”...en anställd som bidragit till att Lindholms affärsverksamhet har vuxit...”.

Chefen i Biltemas ledning konfronteras av Uppdrag gransknings reporter. Foto: SVT

Biltema uppger för Uppdrag granskning att de 55 miljonerna som förts över till Albanien är avsedda för sjukvårdskostnader och även till några bostäder. 

I domstolshandlingarna finns köpekontrakt för fem stycken lägenheter. Totalt handlar det om 9 miljoner kronor. Minst två av lägenheterna har gått till den högt uppsatta chefen i Sverige.

Men på bara en av banköverföringarna, på drygt 100 000 kronor, framgår det att pengarna är tänkta för sjukvård. 

Vad de resterande 45 miljoner kronorna har gått till uppger inte Biltema i sitt svar. 

Chefen vill inte kommentera

Flera av transaktionerna saknar syfte och förklaringar, en av dem är på över 10 miljoner kronor. På andra står det “köp av hushållsapparater och husgeråd” – 850 000 kronor. Eller “julmat och vinterkläder” – 250 000 kronor.

Den högt uppsatta chefen på Biltema i Sverige vill inte kommentera överföringarna.

– Jag har ingenting att säga.

Uppdrag granskning mailar även frågor till chefen men får inga nya svar.

Reportaget Biltema – en solskenshistoria sänds onsdag 17 april. Du kan se det redan nu på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biltema – en solskenshistoria

Mer i ämnet