Så blev Sten-Åke Lindholm en av Sveriges rikaste personer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sten-Åke Lindholm är miljardären som få känner till. Från att ha grundat företaget Biltema i en källarlokal i Linköping på 60-talet är han i dag en av Sveriges rikaste personer. Se klippet för att höra lokalreportern Håkan Wasén berätta om ägaren som levt ett liv utanför offentligheten.

• Sten-Åke Lindholm föddes 10 december 1940 och är äldst utav tre syskon.

• 1963 grundade han företaget Biltema från en källarlokal på Vistvägen i Linköping. Där började han sälja billiga reservdelar som han köpt direkt från tillverkarna – utan mellanhänder. Kunder strömmade till från hela landet, affärsidén var enkel och lönsam. 

• 1976 lämnade Biltema källarlokalen och flyttade till vad som beskrivs som ett av Europas största bildelsvaruhus, på Torvingeområdet i Linköping.

• I tidningsarkiven finns bara ett fåtal bilder och intervjuer med Sten-Åke Lindholm, i SVT:s arkiv med tv-inslag finns inte heller några intervjuer med honom. Han har genom åren hållit sig borta från media och offentligheten.

• I takt med att omsättningen och vinsterna stigit har Sten-Åke Lindholm flyttat och förändrat bolagsstrukturen i Biltema. I dag har ägandet av allt att döma flyttat från Holland till Hongkong och företaget Birgma Holding LTD. Där är alla vinster som uppstår utanför landet totalt skattefria.

•  Runt millennieskiftet bosatte sig Sten-Åke Lindholm i Schweiz och har därefter i stort sett inte betalat någon skatt i Sverige. I dag är han skriven i skidorten Crans Montana, i södra Schweiz. 

• 2018 placerade Veckans Affärer Sten-Åke Lindholm på plats 31 över Sveriges rikaste personer, god för 11 miljarder kronor.

• Exakt hur stora tillgångar som finns inom Biltemakoncernen går inte att reda ut, inte heller hur mycket pengar Lindholm själv plockat ut ur bolagen. 

• Bara under de senaste fem åren har Sten-Åke Lindholm byggt på sin förmögenhet med 5 miljarder kronor genom utdelningar från moderbolaget Biltema BV i Holland.

• I dag är Biltema är ett av Sveriges snabbast växande handelsföretag. Omsättningen har mer än fördubblats på åtta år. 

• Bara i år räknar Biltema med att öppna sex nya varuhus i Sverige. Kommande år ska det bli ännu fler, förutom de totalt 140 man redan driver i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Företagets uttalade ambition är att fördubbla antalet butiker i Sverige.

Reportaget Biltema – en solskenshistoria sänds onsdag 17 april. Du kan se det redan nu på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biltema – en solskenshistoria

Mer i ämnet