Ali Fegan och Herman Reuterswärd ligger bakom granskningen av präster i Svenska kyrkan. Foto: SVT

Läs chatten efter ”Bögbotarna”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget om präster i Svenska kyrkan som försöker ”bota” homosexuella chattade Uppdrag gransknings Herman Reuterswärd och Ali Fegan. Här är alla frågor och svar.

UG – Moderator: Då är det snart dags – Ali och Herman är på plats. Fortsätt skicka in era frågor!

Stefan: Varför var inte ”Calle” med när ni följde upp prästerna för intervju? Måste ju vara betydligt svårare för dem att neka samtal/intervju med hänvisning till själavårdsamtal om ”motparten” är med på intervjun.
UG – Ali: Nja riktigt så funkar det inte. Dom hade förmodligen förnekat att dom träffat honom också. Med hänvisning till tystnadsplikten. Även om det som du säger kanske hade blivit svårare och mer förvirrande. Men det var vi ju inte riktigt ute efter. Att förvirra. 

Tobias: Hej! Tack för ett bra program! Vet ni om det finns något liknande inom Islam och moskéerna i Sverige? Har svenska imaner några ”tips” på hur de kan ”bota” homosexualitet? Vore intressant med en uppföljare granskning.
UG – Ali: Vi gjorde ett mycket liknande rep för något år sedan som handlade om imamers kvinnosyn och vilka råd dom ger kvinnor i nöd.

Micke: Har inget emot homosexuella, men programmet ni visade ikväll var bland det barnsligaste och sämsta journalistiskta program jag någonsin sett. Att fika efter billiga tiittarsiffror på detta sätt är enligt min åsikt bara tragiskt. Ägna er istället åt något vettigt! Kram micke
UG – Herman: Hej Micke! Det är bra – man får tycka olika. Vår ambition har aldrig varit att fiska efter tittarsiffror, snarare lyfta fram en splittring som finns inom kyrkan. Du får gärna tipsa om vettiga granskningar på granskning@svt.se .
Ha det bra! 

Chrille: Jag tycker att det är en skam att hänga ut präster på detta viset. Ett verkligt lågvattenmärke. Här är präster som går efter vad som står i bibeln om homosexualitet och de får då inte följa bibelns ord p g a att det är 2014 och hbtq-människor känner sig kränkta. Bibelord är bibelord och de kan väl för fasiken inte förändras bara för att samhället förändras.
UG – Ali: Hej och tack för att du tittade. NU är det ju inte vi på UG som fattat beslut om vad man får och inte får göra inom svenska kyrkan – det gör kyrkan själva och de säger ju tydligt att man inte ägnar sig åt att bota eller omvända homosexuella. 

Roffes Betonghåltagning: Varför ställde ni inte frågor till prästerna där ni utgav er för att vara heterosexuella och att ni ville ha hjälp med att få bli homosexuella, skulle vara intressant att få höra vad prästerna hade svarat!
UG – Herman: Det håller jag med om. Vi diskuterade det men det blev aldrig av. Jag tar med mig den idén i framtiden. Tack för att du kollade!

Eveline: Hur tänker ni när ni sänder ut det här? Om någon frågar mig om jag kan be för personen är det väl klart jag gör det! Ämnet spelar ingen roll! Tex om en knäskada så säger jag inte att det är helt normalt med knäskador lev med det. Om det gör personen ont så är det väl klart jag ber för det! Dessutom sa aldrig någon av prästerna att de det gick att bota homsexualitet. Varför vränger ni alltid allting? Tycker ni verkligen det var ett bra program att sända?
UG – Ali: Jodå dom säger att det går att befria, korrigera och svarar ja på frågan om det går att bota. Lyssna igen. Och jo det var ett viktigt program att sända. 

Joel : Det här människor som vill hjälpa andra människor, kan ni inte använda våra licenspengar till något vettigare? Det är ju inte direkt så att de predikar för ett samhälle utan homosexuella! 
UG – Herman: Svenska kyrkan är en stor organisation med över 6 miljoner medlemmar. Det är i allra högsta grad relevant att precis som i alla stora verksamheter titta på hur regler efterlevs. Reglerna stiftas av kyrkomötet, en demokratiskt vald församling. Men i augusti kommer program som avhandlar andra ämnen. Tack för att du tittade! 

Sofie: När ni hade samtalen med dold camera. Stötte ni på några präster som sa att det inte gick att bota homosexualitet? 
UG – Ali: Det var en som sa att han inte hade riktigt kunskap nog. Hälften sa att det går att omvända eller bota. Ingen sa att det var OK att vara kristen och homosexuell. 

P G H: Tämligen intetsägande program. Präster i allmänhet måste kunna vara öppna i sin själavårdande verksamhet, även om det inte stämmer med en ”allmän” opinion. 
UG – Herman: Hej,
Det är inte vi som dikterar – vi kan bara observera en diskrepans mellan kyrkans officiella hållning och dessa prästers agerande. Det är det programmet handlar om. Den allmänna opinionen kanske återspeglas i.o.m. att kyrkomötets ledamöter är tillsatta i ett demokratiskt val. Jag håller med om att präster måste kunna vara öppna i sin självård. Men frågan är vilka råd som en konfident kan förvänta sig att få när den vänder sig till en präst i svenska kyrkan. 

Uffe: Tack för ett bra program idag om Svenska Kyrkan, jag själv är homosexuell och gick ur kyrkan 2008 pga deras synsett och att man då inte kunde vigas. Jag hade gärna sett att Ni gått lite hårdare åt dem och haft möjlighet att borra lite djupare eller kunnat göra en större koll men så glad att Ni lyft fram detta. Det märks att det är känsligt så fortsätt bevaka. Finns det nån tanke på att göra liknande fast då med Katolska kyrkan elelr den muslimska? Tack på förhand! Uffe
UG – Ali: Hej Uffe. tack för att du tittat. Vi gjorde ett liknande om imamer för nåt år sen. Och Katolska kyrkan har vi också granskat då utan dold kamera iofs. 

Li: Det finns ju rötägg inom alla yrkesgrupper. Hade ni förväntat er något annat? Sedan blir det ju ganska vinklat när man väljer ut de mest konservativa prästerna för sådana här samtal. För samtidigt så får ju hela kyrkan en dålig stämpel. Jag håller med er i er åsikt, men tycker att detta var ett kasst reportage. Det är väl ingen nyhet att det finns både homofobiker och kvinnoprästmotståndare bland prästerna. Och även om du och jag tycker att de har fel, så har de väl egentligen rätt till sin tro?
UG – Ali: Visst har det rätt till sin tro men som många förklarar i programmet så finns det ju beslut inom kyrkan som prästerna ska följa. Och där är man ju tydlig med att man inte ska ägna sig åt att be bort homosexualitet. Eller bota eller omvända eller vad man nu vill kalla det. 

A: Med tanke på att bibeln är emot homosexualitet, vore det då inte hyckleri av prästerna att inte vara emot det? 
UG – Herman: Olika kristna samfund har olika inställningar till homosexualitet. Svenska kyrkan har valt en mer inkluderande linje, men dessa präster verkar inom SvK. 

Irja: Svenska Kyrkan är FÖR Hbtq och jämställdhet. Kärlek är fantastiskt fint och det har ingenting med sexuell identitet eller läggning att göra. <3
UG – Ali: Tack för att du tittar! Ali

undrande: varfor resa till USA i programmet – USA har inget med Svenska kyrkan att skaffa annat hade det varit om det gallt frikyrkorna.
UG – Herman: Tankarna och litteraturen som fokuserar på förbön för homosexualitet osv. härstammar från USA där frågan har varit väldigt omdebatterad. 

Snubben: Vad är det största problemet med prästernas svar tycker ni?
UG – Ali: Vet inte riktigt vad du menar men att lova en ung människa att homosexuelaitet kan omvändas och att dessutom spekulera i förträngda minnen och sexuella  övergrepp är ju inte bra. 

Johanna: Att detta avsnitt får sändas är skam! Hur mycket får man vrida och vända? Personen ni skickade framstod som plågad av sin sexuella läggning och sökte hjälp hos personer som tror att allt är möjligt! Inget svar från prästernas sida hade varit rätt svar enligt er. Hade de sagt ”vi tycker det är normalt, så lev ditt liv!” Hade detta gått emot biblens ord och hade de sagt att de inte kan hjälpa honom hade även det framstått som så onormalt att inte ens präster kan hjälpa honom och vad hade personen tänkas gjort då? De gjorde precis allt rätt! Usch 
UG – Herman: Hej Johanna!
Jag håller inte med dig. Det vi undersökte var efterlevnaden av SvK:s regler internt. Vissa tycker nog att det gjorde helt rätt, andra inte. Det är en fråga för kyrkan och församlingarna. 

Magnus: Hur många som har jobbat med detta program är medlemmar rep inte medlemmar i sv. kyrkan?
UG – Herman: Vi har både och – men jag har svårt att se vad det gör för skillnad? Tack för att du tittade!

Emanuel: Ali, du hade aldrig vågat att gå in till en imam å säga att du är bög. Det är inte samma sak som synen på kvinnor. Det vet både du å jag
UG – Ali: Jag gjorde ett inslag om en muslimsk friskolechef som ansåg att det inte existerar några muslimska homosexuella överhuvudtaget. Det var i en större granskning om finansiering av moskeer i Sverige. 

Isak: Hej och tack för programmet. Jag undrar varför Ni på redaktionen verkar ha blivit så omskakade av att de frågar om tidigare händelser i livet som kan ha påverkat sin könsidentitet? Jag upplever att det är vanligt att många har just sådana händelser att peka på. Ett själavårdssamtal är ju till för att kunna föra just sådana samtal konfidentiellt och i förtroende. En sådan fråga kan ju vara förlösande för de som har sådana händelser i sitt förflutna!
UG – Herman: Hej Isak! Tack för att du tittade. För det första är det kontroversiellt att koppla homosexualitet till övergrepp/sexuella trauman. Forskningen avfärdar detta. För det andra hade experter inom psykologi mycket svårt att förstå varför sådana frågor ställdes, särskilt vid ett första möte, och när ”Calle” inte auktaliserade dem själv. Frågor av sådan karaktär kan skapa mycket skada hos en person, om personen inte själv är beredd att tala om det. 

Lindan: Var det här ett beställningsjobb? Helt seriöst :D Jag är glad att enskilda homofoba präster lyfts fram i ”guds ljusa rike” och ni står på er så fantastisk pålästa och ifrågasätter:D – Tack!!!//Teologstuderande 
UG – Herman: Tack så mycket! Det var inget beställningsjobb utan enbart journalistik. Lycka till med studierna!

Jimmy Werf: Som präst och bög vill jag bara tacka för kvällens program! Planerar ni att göra någon uppföljning? Det skulle vara intressant om det blir några konsekvenser, eller om hanteringen av detta bara rinner ut i sanden.
UG – Ali: Hej Jimmy. Jo det har kommit en del intressanta tips. Vi får se. En konsekvens jag såg nyss är att prästen Peter Artman i Vara har tagits ur tjänst. Orsaken är lite oklar. 

Sussi: Som en kristen följer man det som står i Bibeln. Det är Guds ord och det är vad en kristen tro på. Varför vill ni förändra på Guds ord? Vilka frihet har en kristen om man inte kan stå för det Guds ord säger? Detta är inte mot homosexuella personer utan homosexualiteten. 
UG – Ali: Det är inget som vi på UG hittar på utan det är Svenska kyrkan som i demokratiska beslut bestämt att man inte ska ägna sig åt att bota eller omvända homosexuella. 

Magnus: Om man tror på Gud så tror man också att allt är möjligt för honom. Annars är han inte Gud. Man kan följaktligen be om allt, det var ju ok för den som sökte samtal att få förbön, vad är problemet? 
UG – Herman: Problemet formuleras främst av SvK själv. Under samma kyrktak lever olika inställningar. Den ena inställningen har förankring i besluten i kyrkomötet, den andra finns hos grupper inom kyrkan. Forskning i USA tyder på att försök att förändra en persons sexuella läggning kan vara skadligt. Det vittnar även Alan Chambers om i reportaget. Tack för att du tittade!

Madde: Om programmet ytterst handlar om att ”undersöka SvK:s efterlevnad av interna regler” behöver ni nog börja med att se över era egna regler – börja med seriös journalistik förslagsvis.
UG – Herman: Hej Madde,
Tack för att du tittade.
Hur menar du då? 

Anette : Dem prästerna hade alla en stark Tro på den levande Guden, och förr Gud är Allt möjligt:-)
UG – Ali: Många som tror det men frågan är väl vad samma gud vill och det är väl ingen som vet – varken präster, du eller jag.

Magnus: Vad menar ni att prästen ska göra när någon kommer och vill samtala om något som vederbörande upplever dom ett problem? Ska prästen vägra samtala? 
UG – Ali: Kanske börja med att fråga varför personen upplever att det är ett problem att vara homosexuell. Kanske inte börja prata om sexuella övergrepp och förträngda minnen? 

victoria: Om en pers. kom till prästen och berättade att hans sexualitet var ett problem för honom kan han ju be för honom så att han får hjälp med sitt problem utan att lova att problemet försvinner men han kanske blir lugn med sin läggning, så tänker jag ! vill han ha förbön, kan han ju få detta. Tack föra program !
UG – Ali: Hej Victoria. Tack för att du tittar. Ja men att utlova bot eller omvändelse är väl att gå aningen längre. Fortsätt titta!

Maria: Tack för ett bra program! Saknade dock en liten notering eller två om alla tusentals präster som faktiskt bejakar och stöttar i HBTQ-frågor. Som i själavårdssituationen skulle svarat: Varför vill du bli ”omvänd”? Ni hittade 6 stycken, av tusentals. Ganska låg procent trots allt...
UG – Herman: Hej Maria, tack för att du tittade! 
Både Lars Gårdfeldt, Cristina Grenholm och  Malin Strindberg är präster. Vi berättar även att de flesta präster inom kyrkan sannolikt resonerar som ex. Strindberg. I vilken grad detta förekommer kan nog ingen svara på, men det finns. 

Kastanj: Har ni funderat över hur stor skada ett program av detta slag blir för de präster som ”rättat in sig i ledet”? Dessutom, jag är övertygad om att ni fått samma resultat om ni körde samma ful- journalistik exempelvis bland psykologer eller liknande själavårdsyrken.
UG – Herman: Hej Kastanj,
Jag förstår inte hur du menar, men absolut kommer jag ta med mig det du säger i din sista mening. Det Calle möttes av finns nog i många delar av samhället. Ha det bra!

Frågande: Hur kan representanter för en organisation som predikar människors lika värde göra den här typen av uttalande? Bra att ni tar upp ämnet! . Att hävda Bibelns oinskränkta makt är helt ofattbar. Skulle vi göra så i alla lägen så skulle då inte jag vilja vara med... Bra UG!!
UG – Herman: Hej Frågande!
Tack för att du tittade.

SA: Mycket väsen för ingenting – Att manipulera och bedra för att bevisa sin tes känns inte speciellt seriöst. Att sedan marknadsföra programmet med att präster vill bota homosexuella när det var journalisten som bad om det, snälla...
UG – Ali: Vi ansåg det viktigt att avslöja detta eftersom kyrkan själv har en så tydlig inställning. Hur hanterar kyrkan att präster helt uppenbart struntar i dom beslut som finns. 

Linda: publicerar ni bara de frågor Ni anser viktiga här i chatten?
UG – Moderator: Ali och Herman försöker svara på så många frågor som möjligt fram till kl 22.

PIA: Ni får mycket kritik här. Tycker ni själva att detta var ett bra program? Kalle var osäker på sin sexualitet, ville inte ha dessa känslor, prästen försökte hjälpa med en bön. Vad är problemet? Vad sa kalle innan det blev prat om hur och varför dessa känslor hade uppkommit. Angående övergrepp? 
UG – Ali: Ingenting. Prästerna gick i samtliga fall själva in på frågan om övergrepp. 

Sushi: Vad har hänt med prästerna i reportaget nu? 
UG – Ali: Vet inte riktigt. Det har kommit uppgifter nu under kvällen om att en av prästerna tagits ur tjänst. 

Andy: Herregud vilka pantade kommentarer ni får in. Ni gör ett jättebra jobb, fortsätt med det. Tack för ert reportage! 
UG – Herman: Hej Andy, 
Tack för att du tittade. Vi ska försöka. 

UG – Moderator: Hur resonerade redaktionen kring de dolda inspelningarna? Läs ansvarige utgivaren Nils Hansons krönika: http://www.svt.se/ug/nils-hanson-dold-kamera-var-nodvandigt

Linda Danung: Hej Herman och Ali! Tack för ett grymt reportage! Jag undrar hur ni tänkte när den homosexuella personen gestaltades av en man? Det var väl inte särskilt heteronormativt kritiskt? Skicka in bögar OCH flator i uppföljaren! Tack igen!
UG – Ali: Hej och tack för det. Jo vi diskuterade det och är medvetna om problemet. kanske hittar vi sätt att göra något liknande med andra vinklar och kön.

Bumpa: Herman. Vilken forskning hänvisar du till när när du vräker ur dig att det forskats om trauma och homosexualitet? Samt vilka fler ”experter inom psykologi än den enda i programmet kontaktade ni? Känns lite som att du häver ur dig generella påståenden utan källor som fakta.
UG – Herman: Hej Irriterad,
Jag tycker du ska börja med att läsa APA:s samanställning från 2009. Det är tråkigt att du känner så. 

Niklas: Hej! Tack för ett bra, och granskande program. Har Svenska Kyrkan vidtagit några åtgärder sen dom fick se erat reportage?
UG – Herman: Hej Niklas!
Tack för att du tittade. Åtgärder är svårt att säga. De har skickat ut förtydligande till sin personal. Vad som händer framöver återstår att se. 

Johan: Tänk att ni jagar människor i SvK som tror på Bibeln. Istället borde ni ägna er åt att granska alla som kallar sig pråster, men som inte tror på eller följer Bibeln, whatsoever. Det är väldigt allvarligt, då det är ”falsk varudeklaration”.
UG – Herman: Hej Johan,
Du får gärna förtydliga vad du menar – skicka ett mejl till granskning@svt.se .

Erik: Hej! Jag vill ge er cred för att ni tog upp både präster som ansåg att det gick att korrigera/bota homosexualitet och att ni även tog upp präster som ansåg att homosexualitet inte är något fel/synd. Det känns skönt för mig som kristen att ni inte vinklar så att det ser ut som om hela svk är homofober! Tack! 
UG – Herman: Hej Erik, 
Tack för att du tittade och din kommentar!

Hillevi: Hej Ali och Herman! Jag är glad över programmet sändes, för trots att ni använde er av kontroversiella medel så tror jag att detta kommer att röra om i grytan för Svenska Kyrkan. Om ni gör uppföljning kan ni väl också fråga om dessa präster tror man föds med sin sexualitet eller inte? Tack för att ni kämpar för ett fritt, accepterande och kärleksfullt Sverige! 
UG – Ali: Tack Hillevi för att du kollade på programmet. Jo det verkar ha tänkts en del på dom här frågorna senaste veckorna pga reportaget. Både kloka och mindre kloka tankar. 

Gunilla: Hej och tack för ett spännande program. Kommer ni att granska fler stora arbetsgivare för att kontrollera att alla efterföljer företagets interna regler?
UG – Herman: Hej Gunilla,
Stora organisationer granskar vi ofta. Ett uppmärksammat exempel är TeliaSonera-granskningen. Så det kommer vi garanterat att fortsätta med. Tack för att du tittade!

igen: Är någon av er homosexuella eller hur kan ni personligen relatera till det? 
UG – Ali: Hej och nej ingen av oss som gjort reportaget är det. Och vi kan nog inte det. helt på riktigt, Men det är en stor del av att vara jouranlist att försöka förstå vad människor genomlever och sedan berätta om det. 

Simon: Tar det verkligen 40minuter att besvara ett inlägg? Eller är det selektering bland inläggen som gäller?
UG – Moderator: Ni är många, många som skriver samtidigt. Alla hinner tyvärr inte få ett svar.

Jeffen: Tycker ni att präster ska ha läst en 5årig psykologutbildning?
UG – Ali: Jag tycker att präster ska vara försiktiga med att prata om förträngda minnen och sexuella övergrepp med människor dom inte känner. Bara efter några minuters samtal. Och sedan inte ens följa upp det. Tror inte det behövs 5 års psykologutbildning för att begripa det.

små: ni slulle lyckas få samma respons om olika saker inom: polis, läkare, psyk osv. så varför ett program om just präster.?
UG – Ali: Om du har något konkret tips får du gärna mejla oss. 

Karin: Bra och viktigt program! 
UG – Ali: Tack för att du kollade!

Mats: Ska prästerna vägra att hjälpa folk som kommer med önskemål om hjälp eller förbön bara för några (tex ni) har en annan moral?
UG – Herman: Hej Mats,
Tack för att du tittade!
Jag vet inte vad moral har att göra med det. I detta fallet är det SvK:s ledning och deras egna företrädare som framhåller ett förhållningssätt som står i kontrast till det som Calle möter. 
Jag tror inte någon ska vägras hjälp, men frågan är vilken hjälp som kyrkan själv anser att konfidenter ska få i dessa situationer. 

Johannes: Varför valde ni att låta prästerna vara namngivna?
UG – Ali: De här prästerna har valts in på viktiga positioner som kyrkomötet och stiftsfullmäktige för Frimodig kyrka. Dom är dessutom anställda som präster och kyrkoherdar inom Sveriges största organisation. Dessutom arbetar flera av dom med ungdomar med konfirmation och annat. I dessa roller har dom ett ansvar som motiverar att publicera deras identiteter. 

P: Hur ser ni på kritiken som framkommit mot programmet. Tycker ni så här i efterhand att det är något ni borde gjort annorlunda. Personligen har jag nog inte sett sämre UG. Van vid en intressant historia, men detta.. Några präster som bara ville hjälpa till...
UG – Herman: Hej P,
Tack för att du tittade. Det är ett sätt att se på det, men det finns många ögon.

Christofer: Erik. Det handlar inte om homofobi! Det handlar om att prästerna vill att den som sökte hjälp ska få hjälp!
UG – Ali: Att som Peter Artman kalla homosexualitet för en ”defekt” skulle jag kalla homofobi.

Åsa Artsberg : Det är fruktansvärt att ni som präster kan gå emot Guds ord! Gud skapade mannen och till mannen kvinnan!! Har ni inte läst Bibeln i er sk utbildning ? Den som förleder en av mina minsta ja vad står det om dem? Gud tar nog snart bort sin han från Sverige! Svenska kyrkan har blivit en icke kristen kyrka utan en människo kyrka utan Guds ord!!! Bedrövligt!!!
UG – Herman: Hej Åsa,
Vi är inte prästvigda.
Tack för att du tittade!

Nina: Vi som tittat har ju tydligt sett o hört hur han ber om att bli hjälpt ur sin homosexualitet. Han vill ju inte vara det! Skulle de bara vägrat en människa förbön o samtal. Hur försöker ni framställa o vrida på saker egentligen, det lyser igenom. Så dålig journalistik! 
UG – Ali: Som ju flera berättade om i reportaget så är det ju inte så enkelt att man bara kan utlova saker som sen inte fungerar. Man skulle ju – som en tanke – som präst kunna börja med att ställa frågan: varför ser du det som ett problem istället för att börja rota i en persons barndom och eventuella sexuella övergrepp.

Ingrid: Planeras uppföljningar? Intressant att granska en organisation bestående av 68% av befolkningen, som kallar sig demokratisk samtidigt som den är rättsosäker, har noll transparens och där företrädare har fritt spelrum oavsett om de följer riktlinjer eller ej. Många präster som missbrukar sin position storligt i småförsamlingar.
UG – Herman: Hej Ingrid! 
Det är alltid intressant med tips!
Mejla oss på granskning@svt.se och utveckla ”många präster som missbrukar sin position storligt i småförsamlingar”. 
Tack för att du tittade!

UG – Herman: Tack för att ni tittade och vi ses till hösten!

Marie: Hur ställdes frågan till prästerna? 
UG – Ali: Vilken fråga tänker du på? Vi redovisade ju frågorna och svaren i de dolda inspelningarna. Utan klipp. 

UG – Ali: Gonatt och tack för att ni tittade. Ha en bra sommar så ses vi till hösten!

UG – Moderator: Därmed är chatten stängd för ikväll – och för den här säsongen. Missa inte Uppdrag granskning sommar, premiär 18 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bögbotarna

Mer i ämnet