Sophia Djiobaridis och Sanna Klinghoffer. Foto: svt

Läs chatten med Kommungranskarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Chatten är nu stängd men den går fortfarande att läsa. Det är reportern Sophia Djiobaridis och redaktören Sanna Klinghoffer som svarar på frågor om Kommungranskarnas reportage om Göteborgs kommuns resor till fastighetsmässan MIPIM i Cannes.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknings chatt. Nu är Sophia och Sanna på plats.

medborgare: Tack för ert jobb. NI ÄR UNDERBARA – OVÄRDERLIGA för vårat samhälle och jag beundrar er. En fråga, var finns/blir (förutom skammen i TV inför befolkningen tack vare er) konsekvenserna för det uppenbara enligt lagar, eller Svea Rikes Lag/regler = ”svenska rikemännens lag”. KEEP ON!!!!!! Ni behövs....

Uppdrag granskning / Kommungranskarna Göteborg

UG – Sophia: Ha ha tack!

Fiffel: Vill tacka för kvällens program – så bra! En eloge till Sophie D, du är vass. Många i Göteborg darrar på manschetten efter detta programmet, fortsätt att granska kommunala bolag och stiftelser i regionen, det kommer att bära frukt. Bäst i kväll och värst var Carlton – näst dyraste stället och KOOKAI – hur kan man tro att det är en restaurang? 

UG – Sophia: Ja och hur kan man tro att svart storlek 40 är lunch för tre personer?

Staffan O: Inget fel på reportaget och jag gillar Uppdrag granskning – djuplodande samhällsgranskande program är det ont om. Men nu har ni helt nyligen haft två kvittogranskningsprogram på samma tema – kommunala befattningshavares utsvävningar. Nu är det dags att byta inriktning. 

UG – Sophia: Det var sas poängen – en liten kommun o en stor på resa på Rivieran. Nu blir det inget mer därifrån...

Göteborgaren: Mycket bra gjort som vanligt! Tack!

UG – Sophia: Tack, fortsätt titta!

Marina: Det är ett väldigt jobb ni gör. Funderar bara på vi vanliga människor kan hjälpa till för att komma till rätta med dessa problem. Frågor jag ställer mig är hur de ansvariga på offentliga jobb kan bara får strunta i att få svara!! 

UG – Sanna: Vi har varit tvungna att begränsa oss, annars hade programmet blivit längre än en timma.

Lennart Johansson: Jag blev nästan kär i er! Tack snälla ni för att ni och UG finns! 

UG – Sophia: Ha ha lugn o fin, tack för beröm!

Bo: Är det nödvändigt att ni ska frossa som våra grispolitiker gör fast för våra licenspengar? 

UG – Sophia: vad menar du – hr har jag frossat för dina pengar???

kanonprogram: Ansvarsutkrävandet då – det räcker väl inte med att en del kommunföreträdare beklagar det inträffade. Är lagen för suddig?

UG – Sanna: Som vi hörde kommer kommunen att arbeta vidare med att stävja den typen av agerande. Så vi får se vad som händer efter det.

lia: Vad har ni för känslor, individuellt, när ni sitter och intervjuer personer som ljuger er rakt upp i ansiktet på detta vis eller för sig med vita lögner för att dölja oacceptabla beteenden?

UG – Sophia: Jag blir arg och ettrig...

Roy: Bra program! Gör han inte bort sig ännu mer genom att vägra ställa upp på intervju med tanke på sitt ”frukostköp” och över miljonen i årslön?

UG – Sanna: Roligt att du gillade programmet! Jo, man kan ju tycka att han borde svara för sig oavsett om han är anställd idag.

william: Wow bra jobbat. ni kanske kan ta och titta på situationen med spårvangnerna.

UG – Sophia: Tack men nej tack – nu är jag trött på GBG, de får skärpa sig1

Jan: Hej! Det ni har visat med kvitton är ju faktiskt et brott- osant intygande. Vad gör åklagarmyndigheten?

UG – Sophia: Underbart kopierar detta till nästa löneförhandling :-)

Jonny Andrén: Ett stort tack till Er alla på UG detta ni beskriver är en ständigt pågående missbruk av våra skallepengar hoppas ni granskar Migrationsverket och deras vidlyftighet och gedigna slarv.

UG – Sanna: Tack själv! Roligt att du gillade programmet. Vem vet vad vi granskar härnäst.

Jan: Hej! Det ni har visat med kvitton är ju faktiskt et brott- osant intygande. Vad gör åklagarmyndigheten?

UG – Sophia: Vi får väl se om något av detta polisanmäls...

Hoppsan: Hörde på radion idag att kommunen betalade 20 % dom sk kick offerna. Varför framkom inte det??

UG – Sophia: Vi får väl se om något av detta polisanmäls...

peder: fullständigt ointressant program, vill ej betala licens för sådana här skitprogram.

UG – Sanna: Tråkigt att du tycker så.

Annan kommunanställd: Så grymt bra program. Ni borde kolla Lerums kommun. Där finns oegentligheter 

UG – Sanna: Roligt att du gillade programmet! Tack för tipset!

Ola: Det är ju laglöst och helt absurt . Arbetslösa måste fylla i aktivitets rapporter varje månad och sjukskrivna jagas det livet ur. Men detta får hålla på ostraffat med svågerpolitik och bedrägerier. Tack för ett bra reportage

UG – Sanna: Ja, det är faktiskt absurt. Till och med vi bev paffa. Roligt att du gillade programmet!

Licensbetalare: Vad kostar det SVT att reportern åker till Cannes? Kunde vara kul att se de reseräknibgarna... 

UG – Moderator: Hej Licensbetalare, du och flera andra frågar vad Kommungranskarnas resa till Cannes kostade. Det redovisade vi när vi sände första programmet om Staffanstorps kommun och MIPIM-mässan. Det finns att läsa här: http://www.svt.se/ug/granska-vara-resor-till-cannes

Blekingebo: Tack åter igen för ett vasst och superbt reportage!! hejja Hejja Ni behövs och kom gärna förbi Karlskrona o kolla upp hur skattepengar spenderas.. Kan bli många program där 

UG – Sanna: Tck för tipset och roligt att du uppskattde programmet!

Hoppsan: Hörde på radion idag att kommunen betalade 20 % dom sk kick offerna. Varför framkom inte det??

UG – Sophia: Sorry chatten hänger sig mina svar hamnar fel – försöker igen

hela notan för kick offen betalas av det till 100 procent kommunägda BRG. De företaget har partners som betalar för att brg ska projektleda MiPIM-montern o dyl. Så ja aktiebolaget har inkomster precis som andra vinstdrivande bolag. men notan betalades av BRG.

Klas: Kanonreportage, även om det lämnar en bitter känsla av vanmakt, men likväl så måste det fram. Vill bara säga att. om man som Mats Karlsson fortfarande får lön, avgångsvederlag, efter avslutat arbete så kan man orimligt INTE kunna vara utan ansvar för handlingar man gjort under tidagare års arbete. (Om man ens i första skedet, även utan avgångsvederlag, skulle vara utan ansvar). 

UG – Sanna: Jag kan bara hålla med. Man ska kunna svara för sina handlingar oavsett om man är kvar på sitt jobb.

Mullvad: Kände ni någon gång att ni kom under skinnet på dem ni konfonterade med avklädande fakta eller satt de bara och log hela tiden? Inser dom inte att det är deras handlande som leder till det förakt för politiker och beslutsfattare som gror hela tiden? Är det helt skamlösa människor med nån slags ouppklarad diagnos som vi har satt på för höga positioner?

UG – Sophia: Njaä, jag tycker nog att man kan se att några inser vart det barkar men jag tror det är en ryggradsreflex att försvara sitt beteende även om man vet att man gjort fel, ´...

Fredrik: Bra att ni uppmärksammar oegentligheter men tycker ni verkligen på allvar att varje enskilt kvitto ska detaljgranskas och översättas och namn kontrolleras? Vad skulle inte det kosta i administration?

UG – Sophia: Jag tycker inte allt måste granskas i detalj men jag tycker att man ska titta på ett kvitto innan man attesterar. Tror knappast receptionisten hade kunnat lämna in ett klädkvitto o kalla det lunch, det är nog bara de högsta förunnat.

jens: jäkla vad duktiga och behövliga ni är...

UG – Sophia: Tack! det värmer...

anden: Har ni ingen förståelse för hur dagens människor gör affärer. Det sker ju utanför möteslokalerna. Är detta ren o skär avundsjuka från er journalister?

UG – Sanna: Nej, det är inte avundsjuka. Vi förstår att det finns värden i att åka på mässor och träffa andra inom byggbranchen. Det vi undersökt och funnit märkligt är hur man redovisar de här resorna och att det inte finns ordentlig koll på de kvitton som lämnas in.

Marianne Lönnqvist: Hej Sophia, vilken underbar terrier du är! En njutning att se o höra hur din intervjuobjekt vrider sig! Tack!

UG – Sophia: Ha ha gjorde ett sånt där test en gång – vilken hundras är du...ja jag blev terrier...

Nicklas H: Finns det planer på att göra en polisanmälan mot den vd som skrev ”frukostmat” på kvittot som egentligen var bl.a vin?! Alla rekvisit för bedrägeri är uppfyllda i och med att han medvetet vilseleder samt har egen ekonomisk vinning av det och får ut pengar för det där kommuninvånarna är målsägande och de som lider ekonomisk skada. 

UG – Sanna: Vi granskar och berättar om det vi hittar, men det är inte vår roll att polisanmäla.

Undran: Ok med granskning, men brott, solklart brott är ju begångna, varför ställs dom inte inför rätt och därmed återbetalningsskyldiga?????

UG – Sanna: Det återstår att se om det leder till brottsanmälan.

Mona Durefelt : Jag är förälder till en förlossningssksdad pojke med svår s cp- skada. Har just nu ett ärende i förvaltningsrätten där vi överklagar att de halverar vår sons tid på hans korttidsboende trots att våra behov inte förändrats men då kommunen ska spara in blir vi drabbade. Att se ert program idag gör mig fullständigt vansinnig. Tack ni gör skillnad. 

UG – Sanna: Tufft att höra om din pojke. Men roligt att du uppskattade programmet.

Joel: Vad händer med de personer som missbrukat inlämning av kvitton osv. Vore kul att följa upp... 

UG – Sophia: Jag vet inte det borde göteborgarna fråga sina politiker tycker jag...

Joel: Vad händer med de personer som missbrukat inlämning av kvitton osv. Vore kul att följa upp... 

UG – Sophia: Jag vet inte det borde göteborgarna fråga sina politiker tycker jag...

Benjamin Franklin: Ni bör granska hur kommunala bolag och kommuner hanterar räntesäkringar, sk swap-avtal. Dessa och värderingar av diverse derivat kopplat till räntor, valutor och för kommunala kraftbolag även el och olja bedrivs det spekulation i med skattemedel på vissa håll i landet. Många gånger säljs dessa lösningar in av dyra finanskonsulter som tjänar grovt på kommunal inkompetens..!

UG – Sophia: Tack för tipset!

Mathias Jöhnk: Sinnesjukt patetiskt inslag. Scoopet går ut på att Gbg medgett 430 kr i felaktigt utlägg och att en middag råkat konterats som en lunch. Tror ni seriöst att Gbg kan framstå som en seriös aktör om de bjuder på Ramlösa och köttbullar i en risig källarlokal? Ngn som borde granskas är UG. Hur är det möjligt att statliga SVT lägger pengar på detta?! Avgå Janne. Avgå alla

UG – Sanna: Tråkigt att du inte gillade programmet. Poängen med programmet var inte de 430 kronorna du skriver om utan den brist på kontroll som var genomgående och gjorde att kvitton som skulle vara frukostmat gick igenom när det egentligen var alkohol mm.

Arg: Stort tack till UG. Tack. Tack. Tack. Tack .....

UG – Sanna: Stort tack själv!

Richard: Du är grymt bra Sophia... Zappade in på kanalen å vart Imponerad fortsätt på det viset ...Du och alla medarbetare på SVT. 

UG – Sophia: Tack för beröm, fortsätt titta!

Maria: Ni borde kolla Lunds Kommun, Skåne. Tack för programet. Ps: de var också i Cannes för 500 000 kr...

UG – Sanna: Tack för tipset!

sillen: Hej. Kan ni svara på frågan om hur mycket er resa kostade. det går inte att kålla på er hemsida.

UG – Moderator: Hej Mick, uppgifterna finns på vår sajt. Använd denna länk: http://www.svt.se/ug/granska-vara-resor-till-cannes 

Stefan : Fan vad man blir förbannad på dom som utnyttjar oss skattebetalare trots att dom tjänar över 1miljon om året. Grisar! Mycket vill ha mer! Tack för ert jobb o ett bra program!!

UG – Sophia: Man förundras...tack för beröm

Martin À: Svarar ni bara på berömmande kommentarer? Klarar ni inte kritik?

UG – Sanna: Vi klarar abslout kritik!

Lisa: Hej! Jättebra att ni granskar kommuner. För många år sedan arbetade jag med revision i stockholms läns landsting och hittade så mycket skräp från framförallt högre chefer. Det fick inte tas fram och de bevis som uppdagades blev svåra att göra något med. Ta gärna en titt på landstingetvi stockholm där det finns en hel del kvar än idag. Det gäller ffa den typen av resor som höga chefer gör och samtidigt tar upp traktamente men skriver pålunchnotor för varandra, inköp av konst, medföljande fruar etc. Ser fram emot den granskninge !

UG – Sophia: Usch det du skriver om är ju det man är rädd för – att det faktiskt är så illa!

Torsan: Har ni kollat representationen på SVT?

UG – Sanna: Nej, det finns massa representation vi inte granskat.

Martin À: Det var rätt tunt, några gubbar har gjort övertramp – klantigt men säkert rätt vanligt, men inget som är värt mer än en notis i en lokalblaska

UG – Sophia: Ser där ja 4,6 mille räcker inte för dig...

Anita: Hur kan det vara att man så helt tappar verklighetsförankring att man inte förstår att man skall betala sina privata kostnader även om man deltar på en mässa? Jag är stum..... Tack för detta program!

UG – Sanna: Jag har tyvärr inga svar på det. tack för att du uppskattade programmet!

Linkan: Ni lyfter inte på många stenar, röj mer, inget händer när det uppdagas enskilda fall, detta var bara en liten aktivitet i dessa människors vardag. Deras beteende tyder ju på att de helt har tappat omdömet för länge sedan. GRÄV mer gör långfilm tills packet stoppas.

UG – Sanna: Vi gräver på!! :-)

en med insyn i branchen: Tips på nya uppdrag: kedjan livsmedel från producent till butik och med lite fokus på stora maxi ägares inkomster

UG – Sophia: Tack

Helmut: Programmet var jättebra. Jag undrar bara hur alla dessa bristfälliga redovisningar kunde passera revisorernas granskning och varför det inte ställdes ett enda revisorsföretag till svar. Eller har kommunerna sina egna revisorer ? Det framkom inte heller hur alla dessa poster har matchats mot budgeten och vilka konton som användes t.ex. representation. Kan ett företag har representationskonton med så höga belopp ? 

UG – Sanna: Vi måste begränsa oss och kan inte berätta precis allt. Vi får se hur kommunen nu går vidare med bland annat revisorer.

Alex: Kan ni inte sluta att lägga ut skit kommentarerna som några gör om UG och er, 

UG – Moderator: Hej Alex, vi försöker besvara så många frågor som möjligt. Det är viktigt att även de som har negativa åsikter om vårt arbete och våra reportage får svar på sina frågor. Tack för att du deltar!

Van Halen: Det var väl knappas 4,6 mille som det myglats med??? 

UG – Sophia: nä men det var vad det kostat – resultat?

en med insyn i branchen: Tips på nya uppdrag: kedjan livsmedel från producent till butik och med lite fokus på stora maxi ägares inkomster

UG – Sophia: tack för tipset

Van Halen: Det var väl knappas 4,6 mille som det myglats med??? 

UG – Sophia: nä men det var vad det kostat – resultat?

UG – Sophia: nä men det var vad det kostat – resultat?

gesylvia: Tack för alla bra program ni gör. Kanske ni kan följa upp lite vad arbetsmiljöverket gör åt problemen för forlossningsbarnmorkorna i Göteborg? Ibland hinner de inte ens gå på toaletten. Och det händer ju ingenting!!

UG – Sanna: Tack för tipset och tack för berömmet!

Granskare: Sånt här kan förekomma i det privata, men det allvarliga är den anda som verkar spridit sig till de som hanterar skattepengar. De är det som är det allvarliga. Ni har gjort det jättebra även om detta säkerligen blivit accepterat på något sätt. Chefer tar med sig den privata andan in i kommunbolagen och där finns uppenbart ingen vägledning och skillnad mellan mina och andras pengar

UG – Sanna: Mycket möjligt att det är som du skriver. Jag vet inte.

Ej pärmbärare: Som talesättet säger, mycket vill ha MER !

UG – Sanna: Tack!!

Santaporla: Jag betalar ca 250.000 kr i skatt, det är häften av notan i Öppen bar. Känns så där tycker jag. Detta är bara toppen av ett isberg! Jag skulle kunna ha en heldag på NK För mina skattepengar i stället. När ska ni granska inköparna på riksbyggarna? Tack för ett bra repotage.

UG – Sophia: Tack för att du tittar och ja – en shoppingdag på NK som man slapp betala vore väl härligt ;-9

Santaporla: Jag betalar ca 250.000 kr i skatt, det är häften av notan i Öppen bar. Känns så där tycker jag. Detta är bara toppen av ett isberg! Jag skulle kunna ha en heldag på NK För mina skattepengar i stället. När ska ni granska inköparna på riksbyggarna? Tack för ett bra repotage.

UG – Sophia: Tack för att du tittar och ja – en shoppingdag på NK som man slapp betala vore väl härligt ;-9

Ola: Har ni någon lista på vilka kommuner som åker till MIPIM? Kan man se det någonstans?

UG – Moderator: Hej Ola, det finns en lista på alla svenska deltagare på UG-referens om programmet. Dock är alla personnamn strukna av hänsyn. http://www.svt.se/ug/ug-referens/

Håjan Stenkvist: Det är just bristande siffergranskning av revisorer som föder en kultur där man inte ser någon risk i att sko sig ; där kvitton inte behöver vara tydliga eller stämma med regler etc. Och att somliga belopp inte är särskilt höga är inte så avgörande: märker man att det går att fiffla i smått så skapar det förstås fifflande i stort!!

UG – Sanna: Ja, det är möjligt att man ska granska revisornerna mer.

Sixten: Ett av era sämre program. Bidrar endast till ökat politikerförakt. Plågsamt att se hur ni försöker att misstänkliggöra syftet med fastighetsmässan utan att ens försöka se det positiva med att vara med. Leta efter felaktiga kvitton som skattebetalarna fått stå för på SVT istället.

UG – Sanna: Det finns säkert många ställen där man kan leta efter felaktiga kvitton. Vi säger i programmet att mässan en bra för barnschfolk att träffas på och att det finns positiva delar.

malmöit: Bra jobbat av kommunen att få Media Markt att etablera sig...

UG – Sophia: Ja eller hur...

Ola: När kommer kvällens referenser upp på sidan?

UG – Moderator: Hej Ola, de ska redan ligga uppe. Men det verkar vara något slags fel. Ska kolla på detta omgående. Tack för din återkoppling.

journalisten: Ni har gjort 2 program om några politiker som dricker och äter för några 1000 lappar när det försvinner miljarder i socialbidrag till massor av arbetsskygga, kriminella och folk som lurar försäkringskassan, där har ni något att bita i om ni vågar. Eller det är för känsligt för bror duktig Josefsson? 

UG – Sanna: Vi har gjort program som handlar om mer än några 1000-lappar. De handlar bla också om dålig kontroll och att kvitton som inte stämmer går igenom och att pengar felaktigt betalas ut och först när Uppdrag granskning ställer frågor , så dras pengarna in. De som uppbär socialbiddrag är inte arbetskygga och kriminella. En väldigt generaliserad bild av en stor grupp männsikor.

Pooneh: Vissa saker ni tar upp är bra och det är bra att vissa misstag avslöjas! Men jag tycker att ni har helt fel perspektiv då ni ifrågasätter hela deltagandet i mässan. Det är exempelvis inte rätt att ifrågasätta vilken mat en person har ätit och vad en deltagare har druckit. Den mässan är på en annan nivå och det är förmögna personer och företag som är deltagande. Avtal, kontrakt och affärer som diskuteras där ligger på miljard nivå, därför är ett miljoner kostnader ändå inte mycket och nyttan brukar vara mycket större för invånarna. Det är bra att skattepengar investeras i en av världens största fastighersmässor och det är bra att Sveriges representanter fortsätter delta i mässan. Jag har då full förståelse för att i en lyx mässa måste man vara som alla andra, dvs, äta lyx mat, etc.

UG – Sophia: Där ser man tack för dina synpunkter, själv tycker jag att man ska vara försiktig med kommuninvånarnas pengar och betydligt mer sparsam än om man gör slut på sina egna pengar.

Torsan: Det var väl inte felaktiga kvitton på 4,6 miljoner. Dålig kommentar till Martin Å

UG – Sophia: Nej men värt att berätta om  – speciellt i förhållande till uppnådda resultat

Christer: Mycket bra reportage, självklart skall GBG göra reklam & ragga företag men under seriösa former. PS,Man kan se vilka i chatten som är komunala chefer eller vad tror ni :-)

UG – Sophia: Ha ha tänkte just det samma...

Torsan: Kanske vore läge med en granskning av SVT då ni ju är änglar och aldrig gör fel...

UG – Sanna: Visst, det är möjligt. Bara att granska.

Bengt Sundin: Jag sitter i soffan och klappar händerna i ren glädje över att ni kan göra ett så bra reportage!!! Fortsätt och jobba på ni kan förändra detta oerhört dåliga beteende. Mvh Bengt

UG – Sophia: Tack, fortsätt titta1

SuperAlias: Bedriver UG Censur

UG – Sanna: Nej

Jesper: Finns det någon konkret investering som Göteborg fått till följd av mässan?

UG – Sophia: Ja du jag frågade flera gånger men fick inte fram något mer konkret än det som framkom i programmet

Matts S: Tack för ett bra program. Såg dagens program om korrumperade sossar som fortsätter att äta och dricka gott på skattebetalarnas pengar. Det kokar inom mig att se hur högt avlönade personer inte har den minsta skam i kroppen. Dessutom förstår jag inte hur Göteborgs Stads revisorer släpper igenom uppenbara brister i kvittohanteringen. Kvitton som aldrig skulle ha godkänts av en revisor i privat bolag. De inblandade personerna i programmet verkar inte heller förstå den kriminella handling som de gör genom att lura sin arbetsgivare med falska och felaktiga kvitton. Att sedan inte våga erkänna eller ställa upp på en intervju när man har uppnått så vuxen ålder är otroligt fegt. Stå för era handlingar och träd fram med sanningen. Det verkar som dessa resor enbart handlar om att sko sig och konsumera så mycket god mat och dryck man kan så länge någon annan betalar. Jag är trött på den här svågerpolitik som sossarna håller på med sedan många år tillbaka. Sparka alla oseriösa chefer omgående.

UG – Sanna: Roligt att du gillade programmet. Det var inte socialdemokrater vi garnskade utan höga chefer (tjänstemän) inom Göteborgs stad.

Zackarias Andersson: Varför finns inga syften och/eller deltagare angivna på UG:s redovisade kvitton? Våra licenspengar används på samma sätt som UG nu försöker svartmåla Göteborgs politiker och tjänstemän! Hala fram SVT:s fullständiga dokumentation och redovisning för programserien! Gäller inte skatteverkets redovisningsregler här?

UG – Sanna: Vi har både syfte och namn på våra kvitton. Och vi följer abslout gällande redovisningsregler.

Arnoldo: Hej på er! Tack för ännu ett upplysande och bra program. Skönt att någon håller en hand under demokratins slitna vingar. Ni är behövda! Saknade dock en kommentar från kommunens revisorer de borde väl bland mycket annat kunna reagera över Göteborg skickar ner 1/5:del av landet Sveriges deltagare, 40 st ???? 

UG – Sophia: Ja du, jag kanske skulle frågat någon av revisorerna men min erfarenhet av kommunrevisorer är inte den bästa. Jag tycker inte systemet fungerar här.

Göran: Har skickat in 4 inlägg varför svarar ni inte

UG – Moderator: Hej Göran, i skrivande stund har det kommit in 1165 frågor. Sanna och Sophia svarar så snabbt de kan. Tack för att du deltar.

Undrande medborgare: Tack för bra program. Kan bara säga att detta är toppen av ett mycket stort isberg som nu framkommit. Mycket finns fortfarande kvar under ytan i kommunen. Jag bara undrar när någon i samhället bestämmer sig för att nu är det nog. Jag tycker det borde införas ett sanktioneringssystem mot tjänstemän och politiker som gör fel med våra skattepengar. Det kommer aldrig att rättas upp om inte man kan ställas till svars för sina handlingar i sin roll i allmänhetens tjänst på ett enkelt och rakt sätt. Att kunna väljas bort i val räcker inte. Jag som privatperson kan inte agera hur som helst med min ekonomi utan att bli jagad om jag gör något fel. Gräv vidare...

UG – Sanna: Det gör vi. Gräver vidare alltså.

skattebetalare: Var finns organen – kontrollerna för att vi ”vanliga” inte ska behöva utstå detta ni avslöjar, förutom er?? tack för er insats..

UG – Sophia: Ja de finns ju men det verkar verkligen inte funka...

Stolt pappa: Såg programmet med min 12 åriga son. Han tycker ni är underbara. Förslog att han kan bli grävande journalist i framtiden. Skulle göra mig jättestolt att se honom granska makten precis som ni er. Fortsätt!

UG – Sanna: Kul att även din son gillade programmet. Vi fortsätter!

Josefin Nilsson: Hur många unga kunde kommunen anställa för dessa pengar? 

UG – Sophia: En bra fråga att ställa till gbgs politiker tycker jag

Undrande: I hur stor andel av de svenska kommunerna skulle ni säga att det pågår saker som borde lyftas fram? Gissar att ni får in en hel del tips som det inte år möjligt att gå vidare hela vägen med. 

UG – Sophia: Ja vi får in massor av tips som vi inte har möjlighet att följa upp. Jag tror dessvärre att det finns fler kommuner som har svårt att hålla reda på invånarnas pengar...

Elias: Hur många frågor har ni fått in ?

UG – Moderator: Hej Elias, just nu är det 1290 frågor som har kommit in. Tack för att du deltar.

Anna: Bliir chockad över kritiken ni får för programmet!!! Det hade jag aldrig trott. Det ni gör är ju utmärkt. Tack.Anna

UG – Sanna: Roligt att du gillar programmet. Det är bra att många får säga sitt!

Krullet: Varför är du så dryg och sitter och skrattar när du intervjuar folk Sofia? Tycker du det är ett värdigt beteende för en proffsig journalist. Är det kul att sätta dit folk?

UG – Sophia: Tråkigt att du uppfattar mig som dryg, försöker nog bara vara vänlig trots att mina frågor är tuffa att svara på, och ibland tycker jag i ärlighetens namn att situationen är lite tragikomisk tror jag.

LASSE: Kolla alla kommuner i Sverige! Det myglas nog överallt om man börjar gräva. Min skattemoral är snart obefintlig efter alla avslöjanden. Bra jobbat UG

UG – Sophia: Hinner inte – fler måste hjälpa till och granska, även lokalblaskorna!

Johannes: De kommunala bolagens revisorer, borde de inte också fått en fråga om hur de utför sitt arbete?

UG – Sophia: Jo det har du nog rätt i...

Kalle: Hej. Jag undrar om ni har räknat på hur mycket det kostar kommunerna och dess bolag att ta fram uppgifter till er?

UG – Sanna: Nej, det har vi inte. Men det är en rättighet att begära ut handlingar kommunala bolags verksamhet.

Tobbe: Ni gör ett kanon jobb oavsett vad andra skriver i chetten , keep up the good work !!!

UG – Sanna: Tack, roligt att höra!

Fredrik: Ni borde Granska Härjedalens kommun, Vet att vissa chefer åker på lyxiga spa-anläggningar och diverse som verkar skumt, kan vara helt i sin ordning men en utomstående granskning av er borde vara på sin plats!

UG – Sanna: Tack för tipset, vi har fått flera tips här ikväll.

Jonas: Hej, tack för ett bra program. Det är ju helt uppenbart att resenärerna åker till cannes för det är en jäkligt trevlig mässa. Hade detta utspelat sig på ett mindre trivsamt ställe under mindre trivsamma former hade detta aldrig hänt. Ni vet det, dem som åkte vet det och alla andra svenskar vet det! Men varför tar ni inte upp roten till problemet. Cannes är super framgångsrika på att arrangera mässor i alla typer av branscher, och många svenska privata företag inom it, reklam etc åker dit och gör samma sak. Med det är inte för skattepengar, det är liksom skillnaden.. Men min fråga är alltjämnt, hur tror ni att kommuner ska kunna attrahera kompetent personal om duktga människor har alternativet att välja ett privat företag med oftast högre lön, och en acceptans till att åka på resor till cannes, där företaget betalar. Vilka vill vi ska styra i de kommunala företagen, som många gånger är stora aktörer i kommunen? Hur ska vi komma runt det här problemet?

UG – Sophia: Tja tjänar man över en miljon om året är man ju väldigt välbetald och då kan man ju betala sin egen Cremant och sina egna klädinköp...jag tror inte på det där med att vdar behöver mångmiljonlöner annars blir det bara skräpet kvar.

Mia Hellström: Det grundläggande i programmet som en del inte verkar förstå är att det är skattemedel dessa kommunpampar slösar med. Om man jobbar på ett privat företag som inte är skattefinansierat så struntar jag fullständigt i hur man slösar med det bolagets pengar. Det handlar heller inte om summan, liten som stor, utan att man tycker sig ha någon slags rätt att öda våra gemensamma pengar trots att man har hög lön. Det saknas både etik och moral hos alltför många höga chefer inom det offentliga. Nu räcker det! Fortsätt gå på i ullstrumporna UG!

UG – Sanna: Det gör vi! Fortsätter grsnaka alltså!

Rolf: Mycket bra reportage. Det är häftigt att se på eftersom ni är så väl förberedda. Nä nu ska jag ta mig en svart kvällsmat i storlek 40 tror jag. 

UG – Sophia: Härligt, smaklig spis!

Nahrin : Har ingen fråga men jag vill säga till dig sophia d va riktigt bra jobbat

UG – Sophia: Tack snälla!

Sofia: Jag blir så ledsen när jag hör alla undanflykter och taffliga försvar från kommunledarna. Tänker på dem som går upp tidiga mornar för att gå till jobbet, sliter och släpar och som måste vända på slantarna för att få sin ekonomi att gå ihop. OCH så hanterar man kommuninnevånarnas skattemedel på detta cyniska sätt. Var finns skammen för sitt handlande OCH omtanken om kommuninnevånarna. 

UG – Sanna: Ja, man tycka det är märkligt att man inte vill svara för sina handlingar och till och med slänger på luren.

CB: Kan man som privatperson boende i kommunen polisanmäla något av detta?

UG – Sophia: Ja vem som helst som misstänker att ett brott begåtts kan polisanmäla det.

Daniel: Skitbra program som belyser hur VÅRA pengar används på kriminella sätt

UG – Sophia: Tack, fortsätt titta!

Nisse Hult: Vad är det som är svartmarkerat i dokumenten i ref. materialet?

UG – Moderator: Hej Nisse Hult, det är oftast personuppgifter eller liknande. Tack för att du deltar.

Annan kommunanställd: Kolla Lerums kommun

UG – Sophia: Har du ett tips maila mig på kommungranskarna@svt.se

Amanda: Jag tycker att ni ska fokusera på ett spår, för att göra trovärdig journalistik. Är det fel att Gbg kommun åker på mässan i Cannes? Är det fel att Gbg koncumerar alkohol på sina företagsevent? Eller är det fel att Gbg kommun har en bristfällig intern kontroll vad gäller utlägg? Välj ett spår och gå på det. Personligen tycker jag inte att det ligger något nyhetsvärde i de två först nämnda spåren. 

UG – Sophia: Tack för dina synpunkter, jag tyckte flera av frågorna var berättigade för att man skulle få helheten men jag har ju ett specialintresse förstås.

Oliver10: Ni borde ha en gilla knapp på de kommentarer som läggs ut för att se hur många som gillat de olika inläggen. Både de positiva och negativa inlägg. 

UG – Moderator: Hej Oliver10, det är en tanke! Tack för att du deltar.

Niklas: Vill bara ge min uppskattning till sophia. Iskall journalist med huvudet på skaft. 

UG – Sophia: Tack snälla!

Anita: Bästa programmet någonsin!!!!!!!!!

UG – Sanna: Kul, tack!

Erik: Upplever ni som gjort denna granskning att det är någon skillnad i attityderna nu i Göteborg, jämfört med den förra vändan?

UG – Sophia: Attityden känns ganska mycket som tidigare men jag kunde se på underlagen jag fick att det skedde en skärpning 2012 men sedan har man börjat skarva igen. Obs vi snackar om den känslan jag har efter den här granskningen, inget annat.

Magnus: 4,6 miljoner gör mig irriterad. Sen är det väl så att det tillkommer lön för det hårda och lrävamde arbete de gör. Eller? Det vill säga vad kan det komma att bli för totalkostnad?

UG – Sanna: Vi har exkluderat lönekostnaderna. Så det vet vi inte.

@UG – Moderator: @UG – Moderator . Om ni får inte så många frågor som du anger, varför är en stor del av era svar ”tack” till personer som tyckte prg va bra istället för att besvara frågor? (För övrigt tyckte jag prg va bra också men vill följa chatten där frågor besvarar)

UG – Moderator: Hej @UG-Moderator, det kommer in en blandad kompott av frågor men många är beröm. Tack för att du deltar.

Bengt G: Följ upp vad som sker efter att ni avslöjat sådana felaktigheter som klädkvittot och cremanten. Ni har hittat sådana förr och det är rimligt att de ansvariga cheferna ser till att det kommer tillstånd en fördjupad granskning av de inblandade tjänstemännens agerande , andra kvitton etc. Revisorer kan inte, och skall inte granska varje kvitto men hittar man bevis på flagranta felaktigheter så måste man rimligen gå vidare och inte bara rycka på axlarna.

UG – Sanna: Det är möjligt att föjer upp.

Hasse i Göteborg : Tur vi har Public service SVT ,en reklamkanal hade aldrig avslöjat verkligheten,

UG – Sophia: Yes – kvallitet

Hasse i Göteborg : Tur vi har Public service SVT ,en reklamkanal hade aldrig avslöjat verkligheten,

UG – Sophia: Yes – kvallitet

Claes: Snälla moderator, kan du inte släppa in en fråga från mig någon gång...Varför åkte en journalist ner som inte kan franska och som behövde tolk, har ni ingen som kan franska...det är oxå ett slöseri med licenspengar

UG – Moderator: Hej Claes, det finns blandad kompetens på redaktionen. Flera kan franska. Sophia gjorde ett bra jobb i Frankrike och ”tolken” (fixaren) gjorde mer än bara översätta. Tack för att du deltar.

Hasse i Göteborg : Tur vi har Public service SVT ,en reklamkanal hade aldrig avslöjat verkligheten,

UG – Sophia: Yes – kvallitet

Micke: Vi vet ju att sådant här förekommer dagligen !!! Varför händer aldrig nått egentligen ??

UG – Sanna: Det händer saker. Efter programmet om Staffanstorp betaldes alkoholkostanderna tillbaka tex,

Hasse i Göteborg : Tur vi har Public service SVT ,en reklamkanal hade aldrig avslöjat verkligheten,

UG – Sophia: Yes – kvallitet

Hasse i Göteborg : Tur vi har Public service SVT ,en reklamkanal hade aldrig avslöjat verkligheten,

UG – Sophia: Yes – kvallitet

David: Kolla SUS:s (Skånes Universitetssjukhus) ”upphandling” av konsulter och staffetläkare.

UG – Sanna: Tack för tipset

UG – Moderator: Nu är klockan över 22:00. Tack alla som har deltagit. Snart går hela chatten att läsa på svt.se/ug

UG – Sanna: Tack för ala kommentarer!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning / Kommungranskarna Göteborg

Mer i ämnet