Kommungranskarna: researcher Valeria Helander och reporter Sophia Djiobaridis. Foto: SVT

Läs chatten med Kommungranskarna

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Kommungranskarna Sophia Djiobaridis och Valeria Helander chattade efter programmet om sin granskning av Örnsköldsvik och Sekab-affären. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

UG – Moderator: Hej och välkommen till Uppdrag gransknings chatt. Nu är Kommungranskarna Sophia och Valeria på plats!

Thomas: Hej, kan man få en specad lista med utgifter på kostnader för detta reportage, med resor till Afrika och liknande? Reste ni ekonomiklass eller buissnesklass?
UG – Sophia: Hej det var ekonomiklass, frågan om vad resan kostade allt som allt för jag vidare till vår ansvarige utgivare så får vi se vad han säger.

Jobbar där.: I Göteborg har man bränt nära 1,5 miljarder på att göra naturgas av pellets. Efter ett år har inte en enda kubik producerats. Är det svenskt rekord i kommunalt slöseri?
UG – Valeria: Hej, detta är ingenting vi har tittat på i detta program. Men ja, det låter väldigt mycket. 


F.d. S-politiker i Ö-vik: Per Carstedt (en slipad bilhandlarson) hade huvudintresset i etanol för han var sveriges mest aktiva bilhandlare av etanolbilar, Carstedts Bil. Ägt av honom, syster ekonomichef och broder Göran f.d. högsta chef för Volvo i Frankrike, både USA-chef och sverige-chef för IKEA. De skulle bli europas No1 på etanolbilar, först Ford Taurus och sen Ford Focus. Pers bäste kompis Jan-Olov Backman (även Foppas-kompis) ”tog sig in” som Ordf. för SEKAB och satte in Per som vd med ”sitt stora etanol-kunnande” och ”duktig affärsman”. Det var många bytesaffärer/gentjänster med Foppa-Elvy-Ö-viks kommun som ”hjälpte” J-O och hans byggmästare-dotter till fru, att bygga Gallerier, köpa kommunhus billigt, tomter till Golfbanan (som nu Foppa äger, 450 personer satsade 30.000 var endast erhöll 1 kr. Foppa lånade ut 5 mkr till nya hockeyarenan som tack till Elvy. J-O är nu Foppas högsta chef i flygbolaget Nextjet/Höga kusten flyg och många inblandningar med Foppa-affärer.
UG – Valeria: Det har varit många turer och många inblandade i denna affär. 

Peter : Tror ni att programmet kan påverka valutgången i Örnsköldsvik?
UG – Sophia: Absolut ingen aning men så vitt jag vet har inget rubbat majoriteten sedan kommunsammanslagningen.

Jonas: vet ni vad illuminati är? i så fall har ni ton av material om ni kollar upp conspirations teorier som visas vara sanna som info wars gör
UG – Valeria: Japp vi har hört talas om Illumminati. Vet dock inte om vi kommer göra ett program om detta inom närmaste framtid :) 

Peter : Intervjuade ni flera politiker, i så fall varför valde ni att inte visa det i programmet
UG – Sophia: Under researcharbetet intervjuar vi många – framför kameran blir det betydligt färre – både för begripligheten och för platsen i reportaget.

Oddjob: bra jobbat 
UG – Sophia: Tack, fortsätt kolla!

Eric: Tack f mkt bra program! Hur lång researchtid åtgår för Ö-viksprogrammet som vi såg ikväll? Fortsätt ert mkt viktiga arbete, ni behövs verkligen!
UG – Valeria: Tack så mycket! Vi har arbetat med detta reportage sedan i februari ungefär. Men det har varit ovanligt stort och krångligt jämfört med andra program. 

Sirpe: Man blir matt...... Min uppväxtkommun. Politiker ska inte ägna sig åt sånt här vansinne! Och alla som lever högt på naiviteten och tjänar grova pengar. Vård, skola, omsorg!! Ägna er åt kärnverksamheten! Skattepengar ska gå till kommun innevånarnas välfärd! Inte att leka uppfinnare eller affärsmän. 
UG – Sophia: Tack för att du tittar!

Birgitta.: Du är en härlig tuffing, Sophia ! Ser alltid fram emot dina reportage! 
UG – Sophia: Ha ha känner mig inte så tuff alla gånger men vill ju ha svar!

Mona: Oj, så dålig journalistik! Känns inte sakligt och neutralt på något sätt.
UG – Sophia: Tråkigt att du känner så, något speciellt du syftar på?

Arne: kan det möjligen vara så, att de inblandade politikerna / företagsfolket bestämde sig redan på ett tidigt stadium att sätta igång hela denna karusell med pengarna eftersom det det var riskfritt kapital, dvs offentliga medel?
UG – Valeria: Det är omöjligt att veta vad de inblandade tänkte på ett tidigt stadium. Vi har kollat på de offentliga dokument som finns tillgängliga och kunnat konstatera att det har gått åt mycket pengar, och att de ansvariga verkar ha drabbats av fartblindhet och bara fortsatt att investera. 

Malin: Hur var stämningen lokalt i Bagamoyo kring Eco Energys projekt? Fanns det hopp om att det skulle leda till något gott, eller var alla uppgivna? 
UG – Valeria: Det var blandat. Eftersom vi inte kunde språket fick vi förlita oss på tolkar. Bland barabaigerna så var stämningen uppgiven. 

TePe: Hej Sophia! Tusen tack för ytterligare ett givande program. Som ni själva troligtvis redan fått kännedom om finns det anledningar till detta kommunala baklås. Pengarna har inte bara rullat nedåt i organisationen... TePe
UG – Sophia: Vi kan bara rapportera om det vi kan belägga till 100 procent. Har du uppgifter som kan dokumenteras så hör av dig till kommungranskarna@svt.se

Freddan: Tack för ett bra program! Skrämmande hur man kan hantera skattemedel på det här sättet när skolan och vården går på knäna i vår kommun!
UG – Valeria: Tack för att du tittar! 

Nicke N: Ni baserar era reportage på tips från allmänheten, hur många enskilda personer har tipsat er i denna fråga?
UG – Sophia: Vågar inte säga exakt för en och samma person kan ju ha flera mailadresser men...skulle säga fler än hundra i alla fall

Mikael: Mina säger att det inte är sakligt? Jobbar du i kommunen...
UG – Sophia: Sänder denna fråga vidare...

LEH: Hej, när Ni frågat runt i Ö-vik har Ni då upplevt att folk inte törs svara eller ha någon åsikt? 
UG – Sophia: Ja!!! många vågade inte framför kameran sa att det var känsligt osv men när kameran var avstängd fanns många åsikter.

Per G: Intressant hur invånarna i Örnsköldsvik varje val fortsätter att rö(S)ta fram dessa politiker med Elvy Söderström till makten. Varför frågas ingen invånare om detta? Tycker det är bra att dessa dumma kommuninvånare får betala kalaset för sina val av politiker.
UG – Valeria: Man får väl också komma ihåg att de flesta politikerna sa ja till att gå in och köpa Sekab till att börja med. Sedan är Örnsköldsvik en socialdemokratisk kommun och har varit så under väldigt lång tid. 

Folkpartist: Det är inte bara kommuninvånarnas pengar som gått åt. Vi som bor i ”välmående kommuner” bidrar alla genom utjämningssystemet till politiker som gärna leker näringsliv, men som saknar kompetensen!
UG – Sophia: Det är helt rätt att andra kommuner fått betala till Övik genom utjämningssystemet.

stina: Ni är så himla duktiga och bra allihop så jag skulle kunna baka tårtor åt er varje dag . 
UG – Sophia: Hade suttit fint :-)

Erik: 'Höga' arvoden, business class och paradispensioner är ju vardagsmat i privata sektorn. Att här göra det till en stor fråga gör ju att jag känner att ni har ganska lite på fötterna för att hänga ut kummunpolitikerna i 'SEKAB-affären. 
UG – Valeria: Det som är skillnaden här mot den privata sektorn är att det här handlar om ett bolag som till största del är kommunalägt, och därför bekostas av skattebetalare. 

anders: Neutralt att låta Maud Olofsson brorsa (Dan Olsson) breda ut sig i kritik mot dåliga affärer, särskilt med tanke på NUON. Miljarder jämfört med miljoner. Och tystnad.
UG – Sophia: Vad menar du?
Är han ansvarig för sin systers politik eller förehavanden?
Det tycker jag är orimligt att kräva...

Stina: Tack så mycket för ert arbete! Denna granskning har vi önskat oss länge!
UG – Sophia: Tack, fortsätt titta!

LEH: Har Ni under ”resans gång” stött på Domsjökombinatet?
UG – Valeria: Ja. Tyvärr fick vi inte plats med detta i reportaget. 

Christian: Skrämmande nyheter, men bra program. Stor eloge för ert grävande! Jag hoppas det får konsekvenser. Jag känner att det snuddar vid urkundsförfalskning, ekobrott och fängelse för berörda parter. Detta är inte kommunernas kärnverksamhet! 
UG – Valeria: Tack för att du tittar! 

Kattis: Sofia. Kan du tänka dig att bosätta dig här i Örnsköldsvik? Vi behöver dig!
UG – Sophia: Ha ha, tack men nej tack, jag avböjer :-)

P G Hånell: Jag var styrelseledamot i Stiftelsen svensk etanolutveckling tom 1996, och hade god inblick i Sekab. När jag hörde om planerna att satsa på sockerrör i Afrika tog jag kontakt med Sekab och framhöll att bland annat Brasilien producerar mycket effektivt och med lång erfarenhet etanol från sockerrör. Skomakare, bliv vid din läst, var mitt budskap. Jag påstods inte förstå den mycket gynnsamma satsning det var fråga om. Och jag var inte ensam. Men Per Carstedt drev igenom satsningen.
UG – Sophia: Mycket intressant detta var nytt för mig!

Leif: Vad jag förstod så godkände även vänsterpartiet och miljöpartiet detta upplägg?
UG – Valeria: De allra flesta partier var med på affären från början. Men ju mer pengar som skulle skjutas till över tid desto fler partier började opponera sig. 

Byle 55: Hej, Jag har följt bilbranschen som konsult sedan 1984. Etanol blev ju en stor grej tack vare Per Carstedt men även Maud Olofsson. Hon såg ju till att vi lade ned många mackar eftersom hon ställde krav på att alla mackar skall ha alternativt bränsle. Detta har ju ställt till det för många i vårt land speciellt landsbygden. Maud supporta intensivt detta som hände i Ö-vik. bra om Ni kunde belysa det
UG – Valeria: Hej! I just detta reportage granskar vi inte etanolens framfart i Sverige. Men vi tar med oss denna idé till framtiden. 

Öviksbo: Varför fick ordf i Rodret och Öviks Energi inte komma till tals (hängas ut)
UG – Sophia: Jag gjorde att val att lägga ansvarsutkrävandet på det politiska planet i första hand. Anledningen är att jag tycker att det blir en demokratifråga när politiker beslutar om sånt man inte har möjlighet att kontrollera.

Eric: I kontakten med kommunrepresentanterna, uppfattade ni någon som uttryckte el gjorde en ärlig ”pudel” och medgav att de inte skulle gått in i Sekab som kostat kommunen enorma summor?
UG – Sophia: Njaä inte i Örnsköldsvik, där var det snarare tvärt om så att man försökte försvara det mesta. men jag var också i kontakt med företrädare för andra inblandade kommuner och där lät det annorlunda.

Maggie : Kommer ni att göra någon uppföljning på Sekabprogrammet?
UG – Sophia: Kanske, det beror mycket på vad som händer härnäst.

Patrik: Hej, ännu en bra granskning av kommun. Jag är själv intresserad av att ta del av ekonomisk dokumentation från kommun, och undrar stöter ni på svårigheter när informationen ni söker ska lämnas ut? Även undrar jag hur mottagliga de attesterande personerna är på frågor? 
UG – Valeria: Tack! Vi stöter på svårigheter med att få ut offentligt material dagligen. Det krävs ihärdighet och ibland hot med anmälningar. Man får inte glömma att Offentlighetsprincipen är en grundlag. Hur villiga folk är på att svara på frågor varierar väldigt mycket från fall till fall.  

Stina: Ni får gärna fortsätta er granskning av vår kommuns förehavanden. Många konstiga affärer, byteshandel, tjänster och kohandel
UG – Valeria: Tack! Vi får se om vi återkommer i framtiden. 

Mikael: Vad kan det bli för konsekvenser, kan invånarna polisanmäla kommunledningen?
UG – Sophia: Alla som misstänker att ett brott begåtts kan och bör polisanmäla det misstänkta brottet.

EJ Sosse: Den där Carstedt och Elvy har ju ”jobbat” tätt tidigare.. Kommun har köpt hundratals bilar av han
UG – Sophia: Detta känner jag inte till men jag vet ju att Carstedt är en stor bilhandlare i området.

Peter : Upplevde du Elvy S som trovärdig eller?
UG – Sophia: Ledsen men jag kan inte svara på detta, vad tyckte du?

fd öviking: Hittade följande citat på kommunens webbsida om deras ekonomi...Stämmer detta enligt er bild? kommentarer? ” Ekonomi och budget Örnsköldsviks kommun har en ekonomi i balans. Kommunen och dess bolag hade positiva resultat 2013 och räknar med positiva resultat även 2014.” (Källa: http://www.ornskoldsvik.se/kommunochpolitik/kommunfakta/ekonomiochbudget.4.4add7de91379b1e529d1d11.html)
UG – Valeria: Det vi vet är att kommunens sammanlagda skuld låg på drygt 4,1 miljarder vid årsskiftet och enligt siffror från SCB så är Övik en av de tio mest skuldsatta kommunerna i Sverige. 

P G Hånell: Till Byle 55: om jag minns rätt var det Mona Sahlin som stod bakom satsningen på E85 på bensinmackar, inte Maud Olofsson. 
UG – Sophia: skickar vidare....

O.J.: SKANDAL Sverige! Rättsväsendet Sverige? Kommunpolitiker ansvar? Bra UG!
UG – Valeria: Tack! 

Stina: Syns mina inlägg?
UG – Moderator: Hej Stina! Chattinläggen syns först när någon har besvarat dem. Om dina inlägg inte syns så beror det på att vi inte har hunnit besvara dem. Tack för att du deltar!

LEH: Har Ni tittat på revisorernas roll mot bakgrund till att dessa har till uppgift att granska uppläggen runt SEKAB? 
UG – Valeria: Vi har inte tittat på revisorernas roll i detta program, utan koncentrerat oss på de som satt i beslutsfattande positioner. 

Lisa: Varför nämdes inte de 120 miljoner som utgörs av Sidas lånegaranti till Eco Energy? Den är beviljad alldeles nyligen, också skattepengar. 
UG – Valeria: Vi är medvetna om detta, men vi fick inte med det i programmet. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med tid. 

Per: 1 När Per Carstedt tog över bolaget fanns 9 mio i kassan, Varför tog ni inte upp det? 2 varför tog ni inte upp försäljningen av domsjöfabrikens ägarandel. ¤ privat personen med Tore Erken i spetsen plockade ut 200 mio kr till egen ficka. Totalt betalade kommunen 400 mio för Domsjöfabrikens aktier i Sekab. 3 Elvy har även fått lite bottnia banan pengar från Göran Persson så finns nog mer att undersöka runt henne. tack Per
UG – Sophia: Jag känner till de nio miljonerna (eller 11 som det väl blev) men det valdes bort till förmån för annan information. Detsamma gäller hela Domsjöfabriksaffären som ju är värd ett eget program. Bottniabanan har jag inte gjort någon research på...

Oddjob: ni behövs 
UG – Sophia: Yes! Fortsätt titta!

Jocke: Äger Ecoenergy marken i Tanzania? Har i så fall Carstedt köpt 22000 hektar för 400kr??
UG – Sophia: Nej den är leasad av staten i 99 år om jag har förstått det hela rätt.

alba: Tack för kvällens granskning och Umeå var ju även inblandad. Hur mycket av budgeten gick till projektet?
UG – Valeria: Ja Umeå var med, även om de gick in med betydligt mindre pengar. Jag vet faktiskt inte hur mycket av hela budgeten som gick till detta projektet. 

Adam: Tack för ett kanon reportage, som vi väntat på detta. Tyvärr tror jag att detta inte kommer påverka hur den politiska majoriteten i Övik styr skutan men vi får hålla tummarna på att förändring sker någon gång framöver
UG – Valeria: Tack för att du tittar! 

Peter : EJSosse har du ngn aning om hur kommunal upphandling går till?
UG – Sophia: Jag vet hur den SKA gå till nämligen genom offentlig upphandling...

Åsa: Är det ungefär samma siffror och resonemang i Skellefteå som i ö-vik?
UG – Valeria: Även Skellefteå gick in med väldigt mycket pengar. Där avgick dock energibolagets VD och styrelse som en följd av detta. 

Oddjob: Hur länge chattar ni ikväll ?
UG – Moderator: Hej Oddjob! Chatten pågår fram till 22:00. Tack för att du deltar!

Maggie : Eftersom vi saknar en dagstidning med grävande reportrar så är vi oerhört tacksamma för detta välgjorda reportage
UG – Sophia: Tack snälla men jag måste ändå säga att er Allehanda har gjort mycket bra om denna affären också...om än inget riktigt ansvarsutkrävande från makthavarna...

SommarÖvik: Vad var det bokvfördaärdet av bolaget i Tanzania när det såldes för 400 SEK till Per Carstedt?
UG – Valeria: Några månader innan försäljningen så presenterades en siffra för kommunfullmäktige på 200 miljoner för Afrikabolagen. 

Stina: Tack för ert program. Vi i kommunen är skrämda till tystnad. Ingen hör vad vi säger eller bryr sig i alla fall. Nu kanske det blir en liten öppning.
UG – Sophia: Tråkigt och bedrövligt men det var faktiskt den känslan jag fick när jag var i Övik

Andreas R: Kan ngn förklara för mig, varför vi svenskar alltid ska skjuta oss själva i foten?? Om ett företag från sverige gör affärer utomlands så ska vi svenskar granska detta. Är det inte landet i fråga som ska granska....? IDIOTI! 
UG – Valeria: Eftersom det är ligger svenska kommunala pengar i botten tyckte vi att det var viktigt att granska detta. 

Jonas: det finns många skandaler och dyl. som man kan forska om inom hemliga grupper typ som rockefeller familjen som har väldigt mycket makt och har kontrolle över ”massorna”. har ni inte inspirerats av infowars?
UG – Valeria: Just i det här fallet inspirerades vi av tipsarna från Örnsköldsvik

Erik: Sammantaget tyckte jag att programmet inte var bra. De som svarade klarade sig mycket bra. För någon tid sedan såg jag ett föredrag om kommuner hållet av Inga britt Ahlenius. Hon riktade in sig, enligt min mening, på mycket mer allvarliga brister i dagens svenska kommuner. Ni borde kolla in det programmet!
UG – Sophia: Jag tycker hon är strålande bra, kollar gärna! Tråkigt att du inte gillade mitt reportage.

LEH: Måste också sälla mig till skaran som berömmer Er tjejer för ett kanonjobb och säga äntligen. Men mycket mer skit finns att gräva fram i Ö-vik. Tack igen.
UG – Sophia: Tack för beröm det värmer!

LEH: Har det framkommit i Er utredning att ett antal av anmälningarna till Förvaltningsrätten i Härnösand har avslagits av en och samma lagman(kvinna)?
UG – Sophia: Det jag kan säga är att de domar som aldrig vann laga kraft beror på att man bedömde att överklagandet kom in för sent. Har inte koll på det du nämner.

Lars Norrman: Intressant program! Jag undrar om ni fick fram hur mycket pengar SEKAB fick av Sida och av Nuteks Demo Miljöprogram. 
UG – Valeria: Sekab ansökte om SIDAs lånegaranti, men fick avslag. Nyligen fick dock EcoEnergy en lånegaranti från Sida. Det andra kan jag inte erindra mig om att vi har fått fram. 

Folkpartist: Det hedrar min partivän som tydligen röstade nej till affären. Lämnade han/hon ngn röstförklaring eller talade ni med vederbörande? Varför kom han/hon till en avvikande uppfattning? 
UG – Sophia: Han ansåg att man inte bör låna ut kommunens pengar till detta helt enkelt.

Håkan: Kommungranskarna gör ett otroligt bra jobb! Jag vill jobba med er! Finns det något ledigt jobb? 
UG – Sophia: Ha ha hur bra är du då?

Andreas R: Varför togs inte skulderna upp som följde med på köpet som Per Carstedt gjorde? 
UG – Valeria: Vilka skulder menar du? 

Jocke: Carstedt verkade obehaglig att fråga ut om känsliga saker, hur upplevde du det Sophia?
UG – Sophia: Jag upplevde att han tyckte jag var obehaglig...och jobbig 
!

Ante: Hoppas ni fortsätter granska, vi i Norrland behöver varenda krona till skolor, vägar, vård etc. Vi behöver inte korrupta politiker, som agerar riskkapitalister med skattepengar. 
UG – Sophia: Tack för att du tittar!

FT: Det låter som Sekab har kostat en miljard. Hur mycket har kraftvärmeverk kostat? 
UG – Valeria: Jag vet inte exakt siffra på det.l Men även där har kommunen lagt ner mycket pengar. 

Tommie: Det minsta man kan begära är väl att kommunalrådet lämnar sitt uppdrag omedelbart, maken till inkompetent person får man leta efter, hur kan man sitta och försvara det som hänt nu när fakta ligger på bordet
UG – Sophia: Tack för dina synpunkter, fortsätt titta!

Humleman: När jag nu sett ert utmärkta reportage om Ö-viks politikers agerande kom jag att tänka på vad min gamla morfar sa. ”Man ska inte hålla på med sånt man inte begriper!!”
UG – Sophia: Ha ha klok morfar!

Jonas: Ska kommuner räkna vinna på privata upphandlingar? D vs konkurrera med privata näringsliv 
UG – Valeria: Det kommunen ska göra är att ha en stabil ekonomi och tillgodose kommuninvånarnas behov av vård, skola och omsorg i första hand. 

Kalle: Får man säga så här, om man vill bo i Ö-vik så får man inte kritisera makten (och den har utgjorts av socialdemokraterna med Elvy i spetsen). Det är bra att det granskas och det finns mycket kvar att titta på. Det behövs tyvärr externa som hjälper till, korruptionen går djupt i kommunen. Tack för programmet!
UG – Sophia: Det är väldigt många inlägg som rör just detta – hoppas klimatet för en öppen dialog blir bättre nu!

Eric: Nyfiken, Hur många kommungranskarprogram har ni material till idag? Verkar som ni kan fortsätta lång tid framöver vilket är ett sorgligt betyg för våra folkvalda som slösar bort våra skattepengar utan större ansvar...
UG – Sophia: Verkligen – det är INTE tipsen som saknas det är tiden!

Håkan: Inte lika bra som er.... Men jag kanske kan bli! ;-)
UG – Sophia: Då är du välkommen ;-)

Andreas R: Precis!!! Ni kollade alltså inte upp detta.....
UG – Valeria: Vi vet att Per Carstedts bolag fick 11 miljoner vid köpet, pengar som Sekab räknade som nedläggningskostnader som de skulle behöva dras med i alla fall. Är det detta du syftar på? 

Helena Sanchez: Ni har ytterligare ännu en gång visat på kommunpolitkers naiva sätt att leda. Bra story, gott jobbat! 
UG – Sophia: Gott att höra, tack!

Byle 55: Bra att Ni gör den här typen av program. Vi får ju i dessa valtider höra hur viktigt det är att satsa på vård, skola och omsorg. Tänk om kommunerna kunde använda våra skattepengar till det som de säger. Stå på Er – vi vanliga behöver Er
UG – Valeria: Tack! 

Stina: Kan ni inte gräva mer, snälla!!! Det finns så mycket ”Skit ”här!!
UG – Valeria: Det kommer in väldigt mycket tips från väldigt många kommuner. Men vi får se, vi kanske återkommer i framtiden ;) 

Ante: Jag bor i grannkommunen Sollefteå, och nåt som många funderar över här, är turerna runt hotellbygget, där kommunen gått in med stora summor. Verkar vara en liknande soppa, med privata affärer, blandas med kommunens intressen. Varför kan inte kommunerna göra det de ska istället för att agera affärsmän, med kommuninnevånarnas pengar. Det blir nästan löjligt, när de försöker förklara det där med juridiska utredningen, som gjorts, men inte finns. 
UG – Sophia: Jag tror dessvärrre att det finns många liknande affärer i andra kommuner – dock har jag aldrig sett något liknande vad gäller bolagsbygge utomlands och så stora pengar...

Stina: Visste ni att kommunpolitikerna och kommunhuset ska flytta sina lokaler till det flottaste stälet på stan. Nere vid hamnen. Det är ett hus som är kommunägt och har dragit pengar
UG – Sophia: Nyhet för mig.

allan: Bor Carstedt i Tanzania på fulltid? Om han skulle dömmas för något brott måste Tanzania lämna ut honom då?
UG – Valeria: Det jag vet är att han befinner sig där väldigt ofta. Jag vet faktiskt inte om Tanzania har ett utlämningsavtal. 

Mikael: Kvinnan som fick sin underskrift kapad, hur resonerade hon efter detta avslöjande? 
UG – Sophia: Hon var som hon sa i reportaget mycket förvånad och lärde sig en läxa.

FT: Varför granskade ni inte det politiska spelet då Sekab blev mer en prestigefråga både för majoritet och opposition? Det hade varit intressant att veta varför potentiella köpare backade.Politisk instabilitet borde inte bidra till drt. 
UG – Sophia: Ja du det här är ju en extremt stor och långvarig härva. Vi mäktade helt enkelt inte med precis allt. Dessutom kan vi bara publicera det vi verkligen kan belägga.

Bosse: Var det problem att få Elvy att ställa upp?
UG – Sophia: Inte alls.

Andreas R: Jag förstår inte vad Per Carstedt har för skuld i detta, det är väl ändå pamparna i kommunen som har klantat sig...Elvy och co blev väl inte tvingad till att sälja till honom. Vem vill inte tjäna pengar? Men det är ju fult i Sverige
UG – Valeria: Per Carstedt intervjuas för sin roll som dåvarande VD för Sekab, och för att han var en huvudfigur då Afrikabolagen bildades och drevs. Men det är klart att det är kommunpolitikerna som är i fokus här. 

LEH: Har Carstedt fått pengar av Sida också?
UG – Sophia: Hans bolag har nyligen fått en lånegarnati på 120 miljoner om jag förstått det hela rätt.

J: Har ni någon uppgift om hur mycket skatt som kommit in till kommunen då sekab anställde väldigt mycket folk under denna tid?
UG – Valeria: Nej, det är inte det granskningen har handlat om. 

Thomas Persson : Ni har säkert haft jurister till att se på detta. Tror ni att några av de involverade borde åtalas? 
UG – Valeria: Det är ingenting som vi kan avgöra. 

Erika: det vore väldigt intressant att se ett uppföljningsprogram hur det går för Eco Energy nu när det fått 120 miljoner av Sida! tror ni att det finns chans för ett sådant program? 
UG – Sophia: Vi får väl se. Obs att det rör sig om en lånegaranti inte riktigt samma som lån.

Besviken: Är djupt besviken att inte jag blev tillfrågad angående försäljningen av Afrikabolagen, hade erbjudet att dubbel Carstedts bud
UG – Valeria: Det tror jag säkert ;) 

fd öviking: Tack för utmärkt reportage! Jag vill att ni fortsätter lägga luppen på Övik! Kommunen består av pliktskyldiga jante-mäniskor som indoktrineras om bygdens egna förträfflighet. Ett perfekt läge för korruption. Ni har bara sett toppen på isberget! 
UG – Sophia: Maila kommungranskarna@svt.se om du har information

Umeå: För att nämna annat än Ö-vik en stund så finns det ett rejält case i Umeå att granska, frågan är hur mycket ni är belagda med jobb, för det lär ta tid! Tack för ett bra program!
UG – Valeria: Mejla oss gärna tips på kommungranskarna@svt.se Och tack för att du tittar! 

O.J.: Tacksam om ni även kunde granska SIDA. Att resurserna hamnar hos dessa människor som behöver våra bidrag, alltså inte till ”RIKMANSGUBBAR”! Stort TACK UG! 
UG – Valeria: Tack själv för att du tittar! Vi tar med oss alla tips! 

Håkan: Många kommunpolitiker verkar ha ”glömt” att makten utgår från folket och slutat lyssna på medborgarna. Är det något ni brukar kommentera i era samtal med politikerna? 
UG – Sophia: Ja det tycker jag att jag gör. Gång på gång får jag ju påminna dem om vilka de riktiga ”aktieägarna” är i kommunen.

Valdemar: Till Mikael: Per Carstedt är mantalsskriven i Bonässund strax utanför Örnsköldsvik. Att han skulle ha gjort något olagligt torde dock med största säkerhet vara uteslutet. 
UG – Sophia: lämnar vidare...

Andreas R: Så här blir det när kvinns får för mkt att säga till om ...kaos, Ö-vik som Sollefteå. Pratar med folk som om dom är dagis barn....” men stinta lilla, det kallas olika kulturer förstår du”
UG – Valeria: Det handlar nog inte så mycket om ”kvinns” som om sunt förnuft eller avsaknaden därav...  

Fabriksarbetaren: Mycket intressant program, synd att klippningen tyvärr visar bilder på närliggande företag som inte är inblandade i sekab-historien (Akzo nobel och Domsjö fabriken). Dessa klipp var inte nödvändiga, utan troligen för att skapa ”industrikänsla”. Tråkigt att indirekt kasta en skugga över icke inblandade parter.
UG – Valeria: Det var inte vår mening att kasta någon skugga på någon. Kan bara beklaga om det uppfattades så. 

Thomas Persson : Tycker ni att lagstiftningen är för flummig sedan flera kommuner tydligen ingår i tveksamma affärer som inte direkt gynnar invånarna? 
UG – Sophia: Kommunallagen är förlegad och behöver absolut moderniseras och stärkas enligt min mening

Elias: Kan man inte åtala en förtroendeman/kvinna och tjänstemän/kvinnor som har missbrukat sin ställning till en sån grad att korruption är det rätta ordet egentligen som eran program handlade om ???
UG – Valeria: Det är upp till andra än Uppdrag Granskning att åtala om det eventuellt är några brott som har begåtts. Vår uppgift är att göra ett samhällsgranskande program. Men tack för att du tittar! 

Daniel: Är det här med att kommunerna leker näringsliv något som kommit de senaste 10-20 åren eller är det något som pågått så länge kommuner har funnits? Om inte, varför?
UG – Sophia: Vet faktiskt inte, tror det blivit vanligare och tror att man lägger saker och ting i bolag för att beslutsprocesser ska bli snabbare och för att minska demokratisk insyn.

EJ Sosse: Ni skulle fortsatt granska kommun, nyss har dom lyckas sälja i väg stora tillgångar till underpris!! Arken Husen!! Ni skulle även kollat Parken affärerna. VÄLKOMMEN TEBAX
UG – Valeria: Vi är medvetna om försäljningen av Arken. Tyvärr fick inte detta plats i reportaget. 

Dennis: Har ni något recept på hur vi kommer till rätta med korruptionen inom kommunerna?
UG – Sophia: Modernisera och stärk kommunallagen t ex.

Gert: Gert: Måste inte regeringen tillsätta en utredning när nått sådant som detta har lagts fram med så mycket bevis
UG – Sophia: Det tror jag inte att de måste.

Kata : Elvy behandlar alla grabbar ( Per C , Foppa, Modo m fl) på samma tjenisnivå. Men tyst som i Nordkorea ska det vara
UG – Sophia: Vad menar du?

Gösta Lindström: Synnerligen löjlig koppling ni gör mellan Örnsköldsviks kommun och det som sedan händer med sockerrörsplantagen i Afrika. Om du har ex vis sålt en bil som sedan används i ett kriminellt syfte är du då ansvarig för det som då sker. Har Örnsköldsviks kommuns kommunfullmäktige ansvar för vad som sker sedan man sålt sitt till Per Carstedt. Ni försöker köpa billiga poäng – Skärp er..
UG – Valeria: Vi berättar denna delen av historien för att sockerrörsplantagen där barabaigerna tidigare hade betesmarker påbörjades när bolaget fortfarande till största del var kommunalägt. 

Mikael: Valdemar, att klippa och klistra in namnteckningar utan att vedebörande sagt ok! Det är väl han som är vd för bolaget som bär ansvaret flr det.
UG – Sophia: skickar vidare...

Andreas R: Ja du Valeria... Då borde ni åxå granska Elisabeth Lassen i Sollefteå kommun, där lär ni hitta en hel del åxå... 
UG – Valeria: Ja det kanske vi gör någon gång! Skicka gärna tips till kommungranskarna@svt.se 

John: Jag säger bara TACK för ett mkt bra och upplysande program. Sophia D du är min absoluta favorit, det skulle bara finnas flera som du, helt orädd, påläst, o absolut klar o distinkt, o faller inte för politiker o affärsmän som oftast, -alltid- är så svävande, icke svarande, o med översittarattityd försöker omintetgöra intervjuaren, men ICKE du, som sagt det skulle finnas fler som du. Är medveten om att du har duktiga medarbetare, men det är du som ställer de tuffa frågorna o ifrågasättandet, backar ALDRIG BRA 
UG – Sophia: Jag rodnar, men tack, det värmer.

Caj Johansson: Man blir dessvärre ännu en gång beklämd av hur makthavarna agerar. Har ni någonsin sett några konsekvenser för de makthavare som slarvar bort miljardbelopp som rimligen borde gått till skola och omsorg?.Det har ju faktiskt varit ganska många program nu.
UG – Valeria: Göteborgsgranskningen fick stora konsekvenser för makthavare, så vi hoppas ju att våra granskningar har en effekt. Men man kan aldrig veta... 

Eric: Lite allmänt: Efter alla era granskningar av kommuner mm, är det för enkelt att vara politiker idag... eller är det bara så att vi väljare inte är värst intresserade av vad som sker i kommunalhusen. 
UG – Sophia: Jag tror framför allt att kommuner i stort är undergranskade och vana med att komma undan med både det ena och det andra. Det är här pengarna finns ändå är granskningen av den kommunala makten försvinnande.

LEH: Vet Ni att era kollegor tittar på en av orsakerna till att Ö-viks borna är så rädda. Ö-viks kommun slår rekord i att omyndigförklara medborgare. 
UG – Sophia: Nej det känner jag inte till.

Jocke: Nu ska resten av sveriges skattebetalare också få glädjen att vara med och betala kalaset, nu genom Sida. Mycket bra jobbat av UG-teamet och kommungranskarna, man önskar att programmet vore fem timmar långt så de vårdslösa politikerna och de privata aktörer som skor sig på skattebetalarnas pengar finge svettas mer!
UG – Valeria: Tack för berömmet! Men jag vet inte om någon hade orkat titta i fem timmar... 

sussi: Tack för än ett omskakande program. Vi är nog många som känner att det inte står helt rätt till i våra egna kommuner heller men kan inte ge 100% bevis som ni behöver för att gå vidare. Har ni funderat att göra ett program där alla Era erfarenheter samlas till förslag på hur det kan bli bättre i ALLA våra kommuner. Då kommer vi framåt. Tack igen!,,
UG – Valeria: Tack för att du tittar! Ett sådant program skulle vi kanske kunna göra någon gång. Vi tar det förslaget med oss! 

Peter : Har ni koll på kommunens egen faktabeskrivning på hemsidan ornskoldsvik.se. Där finns en hel del svar på alla grumliga påståenden i chatten 
UG – Sophia: Vi kollade tidigare idag och påpekade ett antal sakfel som kommunen hade. De delarna togs då bort, hoppas verkligen att de inte lagts ut igen.

Oddjob: tack för ett superbra reportage fortsätt i samma anda -ni behövs verkligen
UG – Valeria: Tack! 

Gert: Hej . Tack för det otroliga arbete ni utför men det känns så uruselt att dom verkar leva av oss medborgare och när ni lägger fram svart på vitt så känns det som ni skulle komplitera med en grupp som för sveriges befolkning stämmer dessa politiker som tro sig stå över lagen. Tack ännu en gång för ert arbete. Tack igen för den insatts ni gör. Gert 
UG – Valeria: Tack för berömmet Gert! 

Byle 55: Det spelar ingen roll vad lagen säger som vi märker. Detta är en ren värderingsfråga. Folk som har rätt värderingar fattar ’rätt beslut. När det gäller och vi som individer fattar beslut är inte lagarna våra styrhjälpmedel – utan våra värderingar som styr oss. Därför får Ni såna svar som är uppåt väggarna.
UG – Sophia: Jag omoral kan man ju t ex inte lagstifta bort men man kan ju utöva sin makt och rösta på de politiker man tycker handlar moraliskt.

Babiarne: Skönt att detta äntligen kommer upp i dagen efter alla nedtystningar. Tyvärr har vi i Ö-vik drabbats av det som kan hända när samma parti sitter totalt ohotade vid makten. De har aldrig behövt bry sig om vad medborgarna tycker, utan gjort som de vill för att de helt enkelt kan göra så. De kommer även undan med det här. I Ö-vik har alltför många en betingad reflex att alltid rösta på sossarna hur de än beter sig. Gör de inte det kan ju gammelfarfar knacka i väggen. Ö-vik har fått en politisk adel pga invånare som accepterar vad som helst av sossarna. I en annan kommun hade de varit rökta, men i Ö-vik sitter de kvar. Dessutom tippas rent allmänt Elvy Söderström bli minister i nästa regering. Hon är ju mycket god vän med Löfve’n.
UG – Valeria: Ja Övik har varit en socialdemokratisk kommun väldigt länge. Men vi har granskat även blåa kommuner, så tyvärr så finns det stenar att vända på överallt. 

Stina: Denna kommun upphör aldrig förvåna en. Mycket mygel och märkliga affärer. Ni får gärna stanna kvar här och fortsätta ert granskande
UG – Valeria: Nu går vi nog vidare till en annan kommun :) Men vi kanske kommer tillbaka i framtiden! 

Skeptisk: Socialdemokraterna och stefan Löfven vill ju satsa 1 miljard på biobränsle från skogen fram till och med 2018 om de vinner valet. Tyckte att per carstedt sa i programmet att de inte fanns någon lönsamhet i det och därför lämnat det bakom sig och satsat på socker istället(stämmer det). Om jag förstått det rätt så sitter en del IF metall gubbar i sekabs styrelse. Blir mr Löfven lurad nu också tror ni.
UG – Sophia: Oj oj det vet jag faktiskt inte om han blir.

fd öviking: Kan bara säga att på sistone har övik verkligen hamnat på dekis. Vägar som inte lagas, gatlampor som inte tänds pga sparkrav, neddragningar inom sjukvården o.s.v.....ofattbart att öviksborna forttsätter rösta in samma mänsikor i kommunen år efter år trots detta vansinne! TACK för att ni är en nagel i ögat och kanske får folk att vakna.
UG – Valeria: Tack för berömmet! 

Håkan: Håller med ”John”. Superbra att du inte faller på svaren från mediatränarna (som de flesta journalister) utan fortsätter fråga tills du får svar! Fattar inte att så många journalister verkar nöja sig med att få de där mediatränade ”icke-svaren”? 
UG – Sophia: Tack för beröm!

Håkan: Håller med ”John”. Superbra att du inte faller på svaren från mediatränarna (som de flesta journalister) utan fortsätter fråga tills du får svar! Fattar inte att så många journalister verkar nöja sig med att få de där mediatränade ”icke-svaren”? 
UG – Sophia: Tack för beröm!

LT: Det är illa nog med en kommun som gör bort sig. Det finns säkert fler. Ta i stället och granska det politiska kortsiktiga hypandet av olika påfund där framför allt media hänger på. Att Sverige är det enda land som håller sig med ett ord som lagom märks inte i trendspiralen. Tyck/satsa rätt idag, om några år får du skämmas och säkerligen beskattas för samma sak.
UG – Valeria: Ja, det finns tyvärr väldigt mycket som skulle behöva granskas. Vi försöker hinna med så mycket som möjligt. 

UG – Moderator: Nu är det knappt 10 minuter kvar av chatten. Så fortsätt att skicka in frågor!

BOH: Tycker att Elvy gör det bra som står upp för och svarar på frågor som så många varit överens om. Jag menar att tanken var ju att hela norrlandsregionen skulle bli ledande genom förnybar energi. Hur många ska skämmas som inte vågar träda fram?
UG – Sophia: Klart hon ska svara hon är ju som kommunalråd ytterst ansvarig för vart kommunmedborgarnas pengar tar vägen.

Andreas R: Så vad ni menar är att Carstedt köper ett bolag för 200kr och får även 11 miljoner? Högst osannolikt....
UG – Valeria: Det är mycket som är osannolikt i denna historia. 

Daniel: Bra program! Ni borde fortsätta granskningen och undersöka hur det går med hocheymuseet, ytterligare en ”förskottsbetalning” med skattepengar. Mindre summor men fortfarande miljoner som försvinner.
UG – Sophia: Jag känner till det där hockeymuseet...men kommunmedborgarna får väl kräva att det blir av om nu pengar givits till ett dylikt

Håkan: Tack för ännu ett bra program! Ni är viktiga! Jag tycker att det gång på gång visas att våra kommunpolitiker inte väljer att företräda oss medborgare i första hand, utan väljer att utveckla sin egen maktposition istället. Är det även något som ni känner? Tänker på att det bara är en så liten del av samtalen som visas i tv. 
UG – Valeria: Tack för berömmet! Känslan vi får är att kommunpolitiker ofta inte behöver stå till svars för sina förehavanden. Därför kan det ibland gå väldigt snett. Många försöker nog dock göra sitt bästa, och inte utnyttja sin makt. 

NHE: Per Carstedt får en halv miljon skattepengar för att hitta köpare men slutade med att han själv gick in o köpte. Här krockar ju två intressen. Helt otroligt vilket fulspel. Hur reagerade ni på det?
UG – Valeria: Detta var en av de sakerna som gjorde att vi valde att granska just Övik kommun. Vi reagerade nog precis som alla andra i början, med bestörtning. 

Bertil: Örnsköldsviks kommun har agerat felaktigt på flera sätt. I samtliga ärenden som gått till domstol har dock kommunen fått rätt till slut, dvs. man har inte fällts för att ha gjort något fel juridiskt sett. Hur förklarar ni detta?
UG – Sophia: Som sagt – för sent inkomna överklaganden i tre fallet. I det andra fallet prövades ju om energibolaget fick äga fabrik i Polen om jag förstår det hela rätt. hade man istället överklagat att kommunen lånade ut pengar till det hade kanske utslaget blivit annorlunda. OBS det vet jag ju inte, detta är spekulation

Knypfl: Nu undrar man hur många kommuner som har så lite koll ? Ni gör ett fantastiskt bra jobb ! Hur ska man kunna begränsa detta slöseri med skattepengar ? Ser fram emot nästa program.
UG – Valeria: Vi gör vårt bästa, tack för berömmet! Genom att media och andra aktörer kan och vill granska makten tror jag att mycket slöseri kan förhindras. Men det är klart, if there's a will, there's a way... 

Eric: Vet att ni knappast kan svara, men vilka tittarsiffror har UG och tex kommungranskarna. Ibland önskar man att var som förr med 2 kanaler att välja mellan på TVn eftersom fler behöver få se hur våra skattepengar hanteras och vilka som man kanske kan hoppa över den 18e september....
UG – Sophia: Ingen aning vad det blir i kväll men jag tror att vi snittar ca 1 miljon tittare om man räknar med play och repristittning.

Stina: Sofia, Politikledningen i vår kommun lyssnar inte på oss medborgare. Det ska vara rika personer som Foppa o dyl. 
UG – Sophia: Då får ni väl välja politiker som lyssnar!

Frank: Tack för ett bra/hemskt program. Ska ni ändå inte öppna filial i Ö-vik?
UG – Valeria: Tack för berömmet! Jag ska fråga chefen angående filial :) 

Mikael: Elvy Söderström skulle nog granskas lite djupare, om hon visar denna attityd när det gäller så mycket pengar som försvunnit då finns det mer.
UG – Sophia: Har du information så maila kommungranskarna@svt.se

Skeptisk: Babiarne. Om det är som du säger att Löfven och Elvy är Goa kamrater då förstår väl alla att Elvy fått löfven att pula in pengar i sekab. Löfven gick ut i veckan och sa att 1 miljard skulle satsas på drivmedel från skogen. Än en gång skall skattebetalarna mata in miljarder i sekab. Lägg ned sekab!!!
UG – Sophia: Skickar vidare...

Bosse: Skulle ni rekommendera någon bekant att flytta till Ö-vik ?
UG – Valeria: Mina bekanta gillar sol och bad, så nej. Men om man gillar skog så... 

Erland: Hej Sophia! Tack för att ni finns. Ett enastående bra utfört jobb. Många av dessa skandaler skulle kunna förhindras om ”personligt ansvar” införs. Men jag har inga större förhoppningar om att det kan bli verklighet. Skattemedel får inte slarvas bort på detta sätt. Återbetalningsskyldighet borde införas. Det är ju inget litet snatteri det rör sig om. Politiker har tillåtits bli ett eget frälse. De kan konsten att ljuga.
UG – Sophia: Tack för ditt beröm – det värmer!

Missnöjd skattebetalare: Visst är det så att om man sitter i en bolagsstyrelse så kan man bli satt munkavel på ? I övik har många tex övik energi bolagiserats !
UG – Valeria: Man kan alltid prata med media anonymt. 

UG – Valeria: Nu måste vi sluta chatta. Tusen tack för alla frågor! Vi återkommer snart med en ny kommungranskning. 

Nicke N: Som varande öviksbo har jag inte i samtal o kollegor och bekanta diskuterat detta på ett par års tid...ska bli intressant om det blir annorlunda nu. Ser ni det som en ”fjäder i hatten” om ni lyckas få till ett maktskifte?
UG – Sophia: Absolut inte. Men en fjäder i hatten är att vi lyckats att i alla fall lyckets reda ut ett antal av turerna i den här helt otroliga soppan!

UG – Sophia: Tack för alla kommentarer och frågor. Fortsätt titta!!!!
/Sophia

UG – Moderator: Nu stänger chatten. Stort tack till alla som varit med och ställt frågor. Snart publiceras chatten på svt.se/ug

Tack & god natt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Kommungranskarna Örnsköldsvik

Mer i ämnet