Detn statliga biståndsorganisationen Sida satsade 50 skattemiljoner kronor i ett fiaskobetonat sockerprojekt i Tanzania. Nu riskerar man att förlora allt. Foto: Hasse Holmberg/TT/SVT

Sidas satsning ett fiasko – kan förlora 50 miljoner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den statliga biståndsorganisationen Sida kan förlora över 50 miljoner kronor efter satsningen på ett tidigare kommunalt sockerprojekt i Tanzania.

Det handlar om sockerproduktionsbolaget Eco Energy i Tanzania, som från början finansierades av kommuninvånarna i Örnsköldsvik, Skellefteå och Umeå kommun. Uppdrag granskning avslöjade i augusti 2014 hur en halv miljard i kommunala skattemedel försvann i bland annat utlandssatsningen i Tanzania.

Efter att kommunen dragit sig ur satsningen, gick statliga Sida in i projektet, och satsade bland annat 50 miljoner kronor i pant till ett lån som projektet behövde ta. Nu kommer beskedet att inte heller Sida ska satsa mer i projektet. Och om bolaget inte hittar någon privat finansiär så riskerar de 50 miljoner kronorna att brinna inne.

UG – Kommungranskarna Örnsköldsvik

– Beslutet är fattat att avbryta kontraktet och vi betalar inte in mer. Det har ju hela tiden varit ett högriskprojekt, men nyckelfaktorn för att det här ska gå i lås är att det kommer en privat investerare som går in med privat kapital. Men det har inte skett, säger Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaavdelning.

Bråttom hitta investerare

Sidas pant står för en stor del av lånebeloppet, närmare bestämt 90 procent. Och nu måste en investerare uppenbara sig snarast, innan banken tar panten.

– Pengarna kan dras i närtid, inom några månader. Pengarna står ju där och är till för i det fall man inte får till stånd en investering. Då kan banken som har betalat den här uppbyggnadsfasen dra de här pengarna, säger Torbjörn Pettersson.

Det var etanolföretaget Sekab som alltså med hjälp av kommunala pengar genomförde utlandssatsningen i Tanzania. Man startade då bolaget Eco Energy i landet, som ingick i Sekab-koncernen. Tanken med projektet var att kunna starta en storskalig sockerproduktion i landet, något som både skulle leda till vinster för Sekab, och till lokala arbetstillfällen.

”Tråkigt att en risk har fallit ut”

Sida kom in i projektet när kommunerna satte stopp för investeringarna i Afrika. I februari 2014 gick Sida med på att borga för ett lån på maximalt 120 miljoner till Eco Energy, vara 50 miljoner av dem alltså bestod i en pant till banken.

Ett villkor för att Sida skulle stödja projektet var att Tanzaniaföretaget skulle få in en kapitalstark privat investerare och Eco Energy hade fram till sista februari i år på sig. När detta inte lyckades förlängde Sida tidsfristen ytterligare för bolaget. Men inte heller två extra månader hjälpte. Inga privata investerare har hittills velat gå in med pengar i projektet.

– Det är förstås tråkigt att en risk har fallit ut. Vi tar ju stora risker i utvecklingssamarbeten och försöker göra så realistiska bedömningar vi kan, men ibland blir det inte som man trodde, säger Torbjörn Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Örnsköldsvik

Mer i ämnet