Stora investeringar har ansträngt den kommunala ekonomin i Örnsköldsvik Foto: SVT

Höjd skatt i Örnsköldsvik efter skattemiljard till energibolag

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kommunalskatten i Örnsköldsvik höjdes med en dryg procent förra året. En av huvudanledningarna var den miljard som kommunen sköt till när det krisande elbolaget Övik energi behövde pengar 2012.

Sedan Örnsköldsviks kommun, via sitt energibolag, investerade i krisbolaget Sekab 2005 har kommunens kostnader ökat. Det ledde 2010 till första skattehöjningen på flera år. Och i fjol höjdes kommunalskatten med ytterligare 35 öre.

– Ja, vi ville tillföra mer pengar till verksamheterna, säger Elvy Söderström (S), kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik.

UG – Kommungranskarna Örnsköldsvik

Det är inte bara etanolföretaget Sekab som har krävt nytt kapital från kommunen. Övik energi investerade över en miljard kronor, huvudsakligen lånade pengar, i ett biobränslekraftverk som invigdes 2009. Sedan höll räntorna på att knäcka företaget tills kommunen sköt till mer pengar tre år senare.

– Vi har skickat in en miljard från kommunen till Övik energi, säger Dan Olsson (C), före detta oppositionsråd i kommunfullmäktige.

Läs mer på Kommungranskarnas blogg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Örnsköldsvik

Mer i ämnet