Foto: SVT

Läs chatten med reportern bakom reportaget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter kvällens Uppdrag granskning så chattade reportern bakom reportaget ”Det lagliga knarket”, Ola Sandstig, med tittarna. Chatten är nu stängd. Men du kan läsa hela chatten här nedan.

UG – Moderator: Välkomna till chatten. Ola är redan på plats, så vi kör igång chatten alldeles strax. Ställ gärna korta frågor, så hinner fler få svar.

Charles: Polisen i reportaget poängterade att det var en viss diskrepans i att en farlig drog (Spice) var laglig medan en mindre farlig drog (cannabis) var olaglig. Går det inte att säga samma sak om alkohol och cannabis? Enligt World Health Organization dör cirka 3,3 miljoner människor årligen till följd av alkoholbruk, medan det mig veterligen aldrig uppdagats ett enda enskilt fall där cannabisbruk direkt har kopplats till ett dödsfall. Är detta en diskrepans av samma slag? Bör man med bakgrund av detta kriminalisera alkoholen, eller bör man göra cannabisen laglig? 
Ola Sandstig: Svår fråga. Men man måste nog utgå från antalet som brukar/missbrukar för att statistiken ska bli relevant. I slutänden är alokohol kulutrellt accepterat, det är nog där skon klämmer.

spicebajs: Jag undrar i hur många fall förgiftning av spice faktiskt har varit direkt eller bidragande dödsorsak enligt Rättsmedicinalverket? I programmet sägs (typ) att spice skördar allt fler dödsoffer, vet man verkligen 100% att det är så? Är det inte så att det finns en massa dödsfall där spice påträffats vid obuktion men att de dött av annat? Visst verkar spice riktigt farligt och äckligt men faktan måste vara korrekt..
Ola Sandstig: Tror inte vi säger att Spice skärdar allt fler offer  i rena dödsfall, däremot så blir de nya legala drogerna ett altt större problem.

malmo: Varför hänger ni bara ut en person från hemulen? 
Ola Sandstig: För att han är hjärnan bakom och ägaren till Hemulen. De andra som vi nämner har idag slutat.

Mattias: Ni rapporterar ATT människor dör av spice. Men varför tar ni aldrig upp grundproblematiken? Varför röker folk spice?
Ola Sandstig: Det finns en mängd orsaker till att folk röker PSice eller tar droger, men allt få rinte plats i ett program

am.smoker: det här programmet är ett skämt ! Hur kan ni bara göra ett försök i att få tag på killen ni letade efter när ni ska försöka gå till botten med det hela . SKÄMT PROGRAM och Jävla narren till programledare . SKÄMS PÅ ER 
Ola Sandstig: VI är inte poliser, vi kan inte sparka in dörrar och släpa ut folk utan bara hoppas på att få tag på dem genom vanliga metoder.

am.smoker: skulle det inte vara bättre att bara legaliserar marijuana så slipper man röka sånt skit som spice och andra nätdroger. 
Ola Sandstig: Det är många som tycker det.

Eva Olsson: Det finn sju en e-post adress nu till hermulen,http://www.hemulen.se/ är det inte bara att spåra upp den då? Adrian Kristiansson är det inte bara att bura in honom? Kan borde ju klassas som massmördare!? Om lagstiftningen halkar efter, är det inte bara att ändra då? Vem hindrar?
Ola Sandstig: Tror inte det är så lätt. Juridikens kvaranr mal långsamt.

Lotta: Kemiprofessorn i Linköping talade om att det finns kring 10 000 olika möjliga varianter av Spice. Varför kan man inte bara förbjuda alla tänkbara varianter redan innan de sätts samman? Räkna ut alla varianter, lista dem och sätt stopp!
Ola Sandstig: Det finns många som vill har familjeklassning av alla syntetiska cannbinoider. Sverige har valt en annan väg.

Sanningsägaren: Hej, jag BOR i lägenheten i Alingsås där ni pekade ut att det säljs drogen Spice ifrån. Detta är inte sant och finns inga grunder bakom. Ni kan vänta er en stämning omgående. 
Ola Sandstig: Hör av dig till oss, så kan vi kommentera dina frågor.
ola.sandstig@gmail.com

fre: Nigerian var hur grym som helst! Hoppas att det går bra för honom
UG – Moderator: Ja det var ett litet annorlunda inslag i Uppdrag granskning. Jag hoppas ni tyckte om det.

johan: tycker att alla bara skyller på säljarna men är det inte lika dumt att köpa eller att ta droger? alla vet väl att droger är farligt, att det finns en hälsorisk?
Ola Sandstig: Säg det till föräldrarna till den som dör

Henrik: Hej här kommer en hel del frågor. Tack för att ni tar upp detta med droger, alltid ett hopp att detta sprider kunskapen vidare och mindre som prövar. Spice har varit ett problem nu i 1 år och debatterats i olika forum men går fortfarande att få tag på, varför händer inget? Man vet ju vilka internetsidor som säljer dessa droger, varför kan man inte stänga ner dessa sidor? Är det på grund av lagarna och vem ansvarar för dessa lagar? Är det regeringen som borde ta detta ansvar? Har även observerat att man diskuterat om man skall sälja apoteksvaror ”alvedon” i Pressbyråerna är detta något som man måste prioritera och lägga tid på? Tex. i Cuba är Youtube eller Fb mediakanaler nedstängda helt galet och sedan i Sverige så är det så jävla svårt att stänga ner internetsidor som säljer dödande och onyttiga produkter. Vems är ansvaret??
Ola Sandstig: Sverige har valt att klassa varje sort fär sig, alltså varje molekyl. andra tycker att familjklassning skulle vara bättre. Själv tycker jag Nya Zeelands väg är intressant. Du får sälja närdroger, men första efter att du har bevisat vetenskapligt att drogen inte är farlig. Ett slags konsumnetlagstiftning
 

mamma till spice son: På vilket sätt skulle lagstiftningen kunna ändras så att Spice klassas som narkotika, även om innehållet ändras? 
Ola Sandstig: Om man familjeklassar alla Syntetiska Cannbinoider.

Sophie Stakston: Jag skulle vilja bjuda in lämplig person till mina döttrars gymnasium som kan informera om Spice och riskerna med drogen. Finns det någon du kan rekommendera som jag kan kontakta?
Ola Sandstig: Finns en hel del organisationer som håller på med detta, tex CAN. Kolla webben.

HKK: Hårdrock att hoppa över staket. Keep it up!!
Ola Sandstig: Tack, nästa gång gör jag det med volt.

Vaken: Dödar inte drogen alkohol betydligt fler i Sverige än de droger ni pratar om ikväll?
Ola Sandstig: Jo, det är sant. Men jag vet inte kvoten, hur många som dör per 1000 användare.

Johan: Tack Ola och Janne för det här reportaget. Inledningsvis i programmet lyfter den tidigare missbrukaren av den äldre generationen att han röker spice för att han på så vis inte blir utsparkad från sin lägenhet. Ungdomarna säger också att de delvis röker spice för att ”polisen inte kan göra något”. Polisen i programmet lyfter också även han trovärdighetsproblematiken. Den agenda som politiker, media, skolväsende och tillsammans med myndigheter har fört de senaste 30 åren om att ”röker du en joint, så kommer du att skjuta heroin” är inte sanningsenlig och det skrämmer uppenbarligen inte dagens ungdomar. Det här programmet bevisar motsatsen. Vad säger ni som arbetar på media om ert ansvar i den bemärkelse att 9 av 10 inte har ett problematiskt cannabisbruk, 1 av 10 får problem. Vi utgår till att börja med den som hamnar i missbruksproblematiken, hur skall ni få de personerna att vända sig till hjälp när de i första hand skall betraktas som kriminella varelser? 
Ola Sandstig: Det ligger mycket i det du säger. Växte själv upp med de statliga upplysningskampanjerna och fär väl säga att de hade problem med trovärdigheten.

U: Varför fortsätter man kalla Spice för ”syntetisk cannabis”? Jag antar att poängen från början var att drogen skulle likna cannabis, men som det ser ut idag verkar Spice och cannabis ha väldigt lite gemensamt?
Ola Sandstig: Det är ju syntetisk cannabis men jag förstår din poäng. Syntetiska cannabionider kan ju skilja sig enormt från originalet men också fårn varandra.  Tequila och lättöl, alkohol båda två, men effekten går inte direkt att jämföra.

lila: varför svartmåla piratpartiet när de inte har något med skiten att göra? 
Ola Sandstig: Personerna var djupt involverade i piratpartiet. Politiska partier får alltid finna sig i i att deras folk blir granskade lite extra.

a: Ni visade bilder från en husransakan som polisen gjort, men sa att de frikändes. Gick det upp i domstol och finns det en dom eller gick det aldrig så långt?
Ola Sandstig: Det finns en friande dom.

Faktatack: och du ”reportern” – vad är du för man? hade varit så mkt mer lärorikt om du efter kemiska analysen hade provat drogerna och upplevt det enda high du kommer känna (om man bortser från din sprit ännnna) :=) 
Ola Sandstig: Det hade du allt velat se va!

Mäsk-häst: Att ge sig på försäljaren av (förvisso farliga) lagliga produkter tycker jag är lite fel vinkling egentligen. Isf. skulle man ju kunna säga att alla som producerar eller säljer farliga produkter är ”hjärtlösa” och hänga ut dem. Som t.ex. Bofors, Pripps, Volvo, Pharmacia osv..? Ni borde kanske mer gå till botten hur det kan komma sig att detta är lagligt, och vad vi kan göra åt det? Dvs. tala med politiker och lagstiftare?
Ola Sandstig: Tycker nog att de flesta företag som säljer livsfarliga produkter brukar bli granskade. Men just nu handlar det om Hemulen

Göte Borg : Varför inte stoppa internetförsäljning av denna dödliga skit en gång för alla, eller att ett medborgargarde tar hand om langare och försäljare av denna dynga...? Tack för ett viktigt och bra reportage UG 
Ola Sandstig: Tack för att tittade!

Alias: Jag har följt debatten och reportagen i Alingsås Tidning (mycket omfattande). Mycket pekar på att myndigheterna har fullt upp med att ”släcka bränder”. Kanske vore bättre att satsa på ett förebyggande och vårdande arbete. En Minimaria skulle kunna få polis, kommun, soc, vården, skola, m fl att samordna sina insatser till bättre resultat. Mitt förslag är att UG kontaktar politiker och tjänstemän i A:sås och frågar vilka insatser de tänker vidta för att minska droganvändandet.
Ola Sandstig: Det får bli en annan gång, men jag förstår din poäng.

UG – Moderator: Det kommer in massvis av frågor just nu. Ola svarar så snabbt han kan. Läs gärna igenom tråden innan ni skriver er fråga, kanske har den besvarats längre ned.

Mäsk-häst: Alltså, det var ju lustigt när ni följde de civilpoliserna som ”trakasserade” den canabisrökaren. Det är ju just därför folk väljer att röka ”spice” istället. Men ni kanske hade en tanke bakom det?
Ola Sandstig: Kanske. Polisen följer lagen och gör sitt jobb. Varken vi eller de visste vad som väntade. Men jag tycker att cannanbisscenen bra beskriver dilemmat även om vi inte direkt tänkte som du gör.

amel : Är tacksam att ni tar upp ämnet .
Ola Sandstig: Tack för att du tittade!

Johan: Tack för ett intressant reportage. Jag förstår inte hur vi kan fortsätta kriminalisera en drog som cannabis år 2015, när 90% av alla cannabisbrukare aldrig utvecklar en problematik. Håller du med om att förbudet beror på moralism?
Ola Sandstig: Jag vet inte om det beror på moralism, men det är klart att vår kultur spelar in. Vi är i spritbältet, har alltid varit. Med det sagt, kanske det inte blir bättre av flera berusningsmedel är lagliga. Jag vet inte, det är en annan diskussion.

Annethe: Hej frågade ni några myndigheter förutom polisen vad dom gjorde för att motarbeta droger i Alingsås?
Ola Sandstig: Inte direkt, vi hade  inte utrymme nog att gå in på det. Pratade med socialtjänst och med den kristna föreningen Hela Människan, men mest för att få info om läget i Alingsås.

följlagen: I klippet med cannabis rökaren, borde inte civilpolisen ha haft på sig säkerhetsbältet?
Ola Sandstig: Vad menar du?

Lennart S.: Jag saknar en intervju med ansvarig minister om en lagskärpning.
Ola Sandstig: Diskussionen har pågått ett tag nu, och jag tror att den kommer att fortsätta

Svenne: Det får bli som i US och australien. Tullen får leta igenom alla postförsändelser helt enkelt. Programmet ger ju sken av att man nästan kan beställa en atombomb på postförskott.
Ola Sandstig: Jag vet att polien tar en hel del på posten, men har ingen aning om hur mycket det är av allting som skickas. Inrikes post kollas ju inte så noggrant.

Säljare: Var fick ni dom siffrorna ifrån 400 paket och 2 miljoner? För dom siffrorna stämmer inte.
UG – Moderator: Siffrorna kommer från förundersökningen mot männen bakom Hemulen. De är uppskattningar som männen själva gjort i förhör med polisen. Om en liten stund kommer vi att publicera hela manuset till reportaget, och där publicerar vi också en del av vårt källmaterial till det här reportaget, bland annat förundersökningen mot Hemulen. Håll utkik efter UG-referens på www.svt.se/ug

Johan Olsson : Har ni kollat hur företagen som håller på nätdroghandel sköter ekonomin moms skatter etc. Man kanske kan hindra verksamheten på detta sättet.
Ola Sandstig: Hemulen har haft skatteverket på sig, och utreddes för bokföringsbrott. Det blev dock friade.

BB-22: Vet du när BB-22 blev narkotika klassad?
Ola Sandstig: Vet ej.

Ida: Vad görs för att försöka att stoppa användandet av spice? 
Ola Sandstig: Man förbjuder sorter på löpande band, men det kommer nya. Just nu verkar det dock var lite dött på marknaden. Sedan komemr en hel del information ut om drogens farlighet.

Journalisten : Är bara nyfiken? Vad säger lagen om att namnge och visa bild på personer i dess frånvaro? 
Ola Sandstig: Det är inte förbjudet.

Oroad: Jag har ett litet barn nu, men oroar mig vad sjutton han kommer att växa upp i för samhälle. Hur kan jag som förälder medverka till att han håller sig borta från sånt här? Utöver vanliga samtal, information, sunda aktiviteter osv?
Ola Sandstig: Jag kan inte svara på det faktiskt, att var en närvarande, kommunikativ och engagerad förälder räcker nog långt i alla fall.

Charles: Innan Spice förbjöds för några år sedan rökte jag Spice rätt regelbundet, och jag vill minnas att jag fick upp ögonen för drogen genom ett inslag som TV4 nyheterna genomförde. Löper man inte risken att man ger gratis reklam när man ger ut namnet på webbsidan där man kan köpa Spice på TV?
Ola Sandstig: Tror inte det. Det som vill köpa kan googla fram shoppar på två minuter.

åskådare: Ni var ovanligt bra som vanligt ! Ljussättningen kanske kan regleras lite till nästa gång och måste man klaga på nåt så kanske ljudet kunde varit lite tydligare eller klarare eller högre? ja vet inte, nånting med eq'n som jag inte gillade kanske..? Vilket medicinbolag skapar dessa kemikalier? Har svårt att tro att nån bonne sitter i sin ladugård och kokar ihop det.. kemikalier är väl inte så lätt att skapa? UG rules !!!
Ola Sandstig: Hej, det mesta görs i rikitiga labb i kina. Inga bönder i ladan alltså.

intresseradmedborgare: Bör inte ansvaret ligga hos politikerna som för en så skadlig narkotikapolitik? alternativt hos de som väljer att använda riktigt farliga men lagliga berusningsmedel än hos de som skapar ett lagligt utbud där det finns stor efterfrågan?
Ola Sandstig: Vist ligger ansvaret för vå narkotikapolitik hos politikerna. Mn där är det ju upp till oss att välja. Det enda uteslter dock itne det andra. Om du säljer farliga droger kan du inte skulle på politiken.

Skeptiker: Angående frågan om att avslöja identiteter. Varför undanhåller man vissa personer i några program och avslöjar andra? 
Ola Sandstig: Man gör en bedömning från fall till fall helt enkelt. I det här fallet var det befogat eftersom personen har sålt bevisligen livsfarligt och han tjänar pengar på det.

Säljare: Varför använda studenter till så avancerade saker som kemisk analyser?
Ola Sandstig: De gjorde det under överinseende av sin handledare. Linköpings Univerisetet anlitas av rättsmedicinalverket för att plocka fram metaboliter av spice och de här studenteran har hjälpt till med det.

Charles: Du nämnde tidigare Nya Zeeland som en intressant modell för droghandel på nätet: ” Du får sälja närdroger, men första efter att du har bevisat vetenskapligt att drogen inte är farlig. Ett slags konsumnetlagstiftning”. Hur bevisar man att en drog inte är farlig? Alla droger bär ju nästan per definition med sig en viss fara. Var går gränsen, och hur avgör man att en drog är ofarlig nog?
Ola Sandstig: Jag vet inte exakt hur de reglerar lagen, men precis som du äsger 'r det ett slags konsumetlagstiftning. Om man jämför med läkemedel så tar det någna år att få fram ett till försäljning, efter både djurförösk och kliniska tester. Det är väl det man vill kräva misstänker jag.

UG – Moderator: Ni är flera som av olika skäl vill få kontakt med Ola med anledning av programmet och ämnet. Ni får gärna maila honom om ni inte hinner få svar här. Maila då till: ola.sandstig@gmail.com

Fermium: ”Kristianssons roll i partiet har varit undanskymd, och vi hittar bara bilder på honom från ett tillfälle: Piratpartiets valvaka 2009.” Varför svartmåla Piratpartiet över detta?
Ola Sandstig: All tre som var involverade i Hemulen när det gick som bäst och när de sålde som mest farliga droger var involverade. Självklart att vi berättar detta. Sedan är det upp till Piratparitet att ta avstånd, vilket de har gjort.

Henning: Varför blanda in lsd?
Ola Sandstig: För att visa att designer drugs inte är något nytt, för att ge historiskt perspektiv.

!: Vad var dödsorsaken på grabberna..hjärtestillastånd?
Ola Sandstig: Dennis blev förgiftad men jag vet inte exakt hur döden trädde in. Vad gäller  William, är obduktionen inte är klar ännu.

Ric: Hur många människor har dött av riktig marijuana? Finns det ett enda direkt dödsfall som konstaterats av tex överdos eller liknande? -Att man t.ex kan få cancer av att röka, precis som med cigaretter, eller bli hög och då möjligtvis göra dumma saker som resulterar i dödsfall, precis som på fyllan av sprit, är alltså inte det jag frågar om, utan helt enkelt direkta dödsfall. Finns det ett enda som bevisats? Vågar man svara på den frågan eller blir det för politiskt inkorrekt med sanningen? ;P
Ola Sandstig: Jag vet inte om det finns nåogt bevisa dödsfall av marijuana. Jag har inte hört om det, men har heller inte gjort några efterforskningar.

FP: Vet inte om kemisterna läser detta, men jag skulle vilja veta vad som tyder på att molekylen dimeriserat. Vilka analyser tyder på detta? Kan det kanske vara så att t.ex. iminen bildas vid MS-analys eller finns det ett NMR (i syrafritt lösningsmedel)? Som visar vad som faktiskt finns i påsen och inte vad som kan hända med molekylen när man utsätter den för rätt extrema förhållanden...
Ola Sandstig: Oj, jag kan inte svar på dina frågor dessvärre, men om du hör av dig till Linköpings Universitet kan de säkert hjälpa dig

Ml: Som tonårsförälder blir man mörkrädd av alla dessa droger som flödar och bara är ett ”klick” bort!!!
Ola Sandstig: Ja, det är obehagligt

Johan: Stämmer det inte att konceptet med familjeklassning av droger är en veritabel mardröm att omsätta i praktiken?
Ola Sandstig: Jag vet inte det, har inte kolla riktigt med kemister vad det exakt skulle innebära.

UG – Moderator: Fortsätt ställ era frågor. Vi håller chatten öppen i drygt fem minuter till.

Ric: Stämmer det att Storbrittaniens regering klassat alkohol såväl som helt vanliga ciggaretter som skadligare än marijuana? Skulle du personligen kunna acceptera en avkriminalisering av cannabis och marijuana, och eventuellt försäljing via exempelvis systembolaget? 
Ola Sandstig: Det kan jag inte svara på. Man får väl följa vad som händer i flera av USA:s stater idag och dra slutsatser av det.

Alice: Finns det möjliget som privatperson att få okända kemikalier analyserade på detta sätt?
Ola Sandstig: Ja, det tror jag. Om man betalar.

Anna: I reportaget sa ni att det inte framgår av urinprov om någon brukar spice. Hur råder ni en förälder att kunna veta om ens barn använder? En väninnas barn har berättat att hon använt marijuana och lämnar nu urinprov men om de inte ger utslag på spice så säger det ju inte om hon brukar det istället. Hur gör man som förälder? 
Ola Sandstig: Det finns idag några spicesroter som ska ge utslag på urinprover, men jag är inte säker på att polisens enkla stickor kan upptäcka Spice. Det är förstås ett dilemma, det finns organisationer som jobbar med den frågan du ställer. Förslår att du rpatar med dem (tex CAN) eller med socialtjänst kanske.

UG – Moderator: Nu måste vi tyvärr stänga chatten. Ni var många som ställde frågor, och det var tyvärr omöjligt att hinna svara på alla. Tack för att ni var här!

åskådare: Tror det är för svårt att hinna med att förbjuda efter behag. Din info om det nya zeeland's smartare sätt verkar ju mycket bättre?! Är vi under kontrakt i Sverige eller kan man ändra lagen till att likna mer tex det nya zeelands lag? Alltså, lyder vi under EU ang detta, att invänta om kemikalierna kan vara farliga? Tack för ett utsökt program ! Ni äger..
Ola Sandstig: Bra fråga, jag vet faktistk inte hur bundna vi är av EU i dessa frågor. Ta upp det med din lokala politiker! De ska ju göra något för dig

Ola Sandstig: Tack allihop för era frågor. God natt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det lagliga knarket

Mer i ämnet