• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

David Lindahl, Jorun Collin och Lars-Göran Svensson har gjort reportaget Legitimerad II. Foto: Sofia Sabel

Reportrarna chattade om de inkompetenta läkarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om läkarna som inte klarade sitt arbete svarade reporter Jorun Collin, producent Lars-Göran Svensson och researcher David Lindahl på tittarnas frågor. Här nedanför kan du läsa hela chatten.

UG – Moderator: Välkommen till kvällens chatt med reporter Jorun Collin, researcher David Lindahl och producent Lars-Göran Svensson. Här kan ni ställa era frågor om vårt andra reportage om systemet som ska skydda oss mot obehörig eller inkompetent vårdpersonal. Nu drar vi igång!

Snutte: Jag måste fråga: Hela er vinkling i reportaget är att diverse läkare, myndigheter och översynsorganisationer inte tar sitt ansvar och ”brännmärker” dessa läkare som olämpliga, dvs. signalerar till arbetsgivare och patienter att dessa läkare inte bör ha patienter och att detta möjliggör för dessa läkare att fortsätta skada patienter. Samtliga aktörer har möjlighet att peka ut dessa läkare som olämpliga men väljer att inte göra detta. Ni gör helt korrekt i att uppmärksamma detta. Men varför väljer ni att göra precis samma sak själva!? Ni har censurerat era egna bilder av läkarna för att dölja deras identitet! VARFÖR!? Om de har gjort allt detta ni beskyller dem för varför inte ”outa” dem?

UG – Legitimerad II

Lars-Göran Svensson: Vi har granskat systemet – inte enskilda läkare. Bedömningen är att ingen av läkarna nu arbetar, eller kommer att kunna arbeta i Sverige, utan att deras arbetsgivare känner till de eventuella problem som finns.

Vår ansvariga utgivare har fattat beslutet och på vår hemsida beskriver han hur vi tänkt. 

Kriss: IVO fullföljer ju uppenbarligen inte sitt uppdrag – vem granskar IVO?

Jorun CollinMan kan anmäla IVO till JO. Men sen kan man ju också tipsa en journalist...

nicke: Jag får inte ihop det, kan ni förklara? Läkaren är 34 år och har haft svensk läkarlegitimation sedan 2007. Universitetet i Tjekien säger att det tog honom 10 år att klara utbildningen. Var han högst 15 år när han började läsa till läkare?

Jorun Collin: Hej Nicke! Mannen var 34 år 2012 när han började arbeta på Hälsocentralen Centrum i Sundsvall.

Lisa: Tack för denna granskning. Men det är en slags skräckhistoria, om vi inte kan lita på IVO, hur ska vi då kunna känna tillit när vi behöver vård? Förtroendet för sjukvården är skakat i grunden.

Lars-Göran SvenssonTycker väl ändå att det inte finns anledning att ifrågasätta hela förtroendet för vården. Men man ska ifrågasätta och vara kritisk – kanske betydligt mer än vad som sker idag. 

Titti: Varför filmar man inte de sjukhus som det berör?

Jorun Collin: Vi filmade ju vårdcentralen i Sundsvall där läkaren arbetat. Var han arbetar idag har vi valt att inte berätta eftersom det finns få läkare där och alla hade blivit misstänkta.

Bertil: Tack UG! Arma vi svenskar! Det är numera inte mycket som fungerar bra i detta landet! Så långt man kommer när man ropar ”rasism” i Sverige. Börjar bli skrattretande löjligt! Om IVO gjort en allvarlig felbedömning bör väl ngn ansvarig avgå från sin tjänst! Har detta skett? Jag är trött på att betala skatt till bl.a. alla dessa odugliga tjm. dessa icke kompetenta tjm! 

David LindahlHuruvida någon enskild person borde avgå vill jag inte ta ställning till. IVO har dock backat på flera punkter i och med vår granskning. De öppnar ett nytt tillsynsärende angående läkaren där de först lämnade anmälan utan åtgärd, samt att de nu har ändrat rutiner för hur de handlägger underrättelser som kommer in från andra nordiska länder.

BoW: Hej! Mycket bra program! Är det inte också dags att ta upp frågan om att läkare som inte längre arbetar inom sjukvården (t ex pensionerade) fortfarande behåller rätten att skriva ut recept. Även om de inte fortbildar sig?

Lars-Göran Svensson: Tack. Intressant fråga – har du några bra exempel är du välkommen att höra av dig. (lars-goran.svensson@svt.se)

Daniel : Jag undrar om ni har undersökt hur mycket, bara att kolla att inga fel begåtts av läkarna och kollen av legitimationerna, kommer att kosta oss skattebetalare? Tack för bra reportage 

David LindahlDen totala kostnaden för ett sådant arbete är inte någonting vi har räknat på, och inte heller någonting jag tror går att reda ut – än. Tack för att du tittade!

Mai the one : Kan du lita på att den du blir behandlad av är en läkare och hur ska du veta med säkerhet att det är det? 

Jorun Collin: Nej, det kan man faktiskt inte lita på. Men nu menar ju Socialstyrelsen att de ska se över sina arbetsmetoder för att kunna säkra att rätt personer får legitimation och Inspektionen för vård och omsorg ska även dom se över sitt arbete.

Hans: Varför kontrollerar man inte regelbundet om de verkligen har legitimationer. Och varför inför man inte ett lämplighetstest, innan de påbörjar läkarutbildningen, eftersom en del inte är lämpliga att bli läkare, med anledning av att det är de som skall ha ett stort ansvar för människors liv.

Jorun CollinJa du Hans. En del enkla kontroller verkar varken arbetsgivare eller Socialstyrelsen göra. Och inte heller IVO i de fall vi granskat. Fler skulle kanske få göra ett lämplighetstest?

Bengan: Kommer ni att följa upp om IVO har skärpt sina rutiner?

David Lindahl: Vi håller alltid ett öga på myndigheter som utlovar saker. Huruvida det blir ett uppföljande program är dock för tidigt att säga.

ola: Vem är sjukvårdsminister? Varför intervjuar ni inte ministern?

Lars-Göran SvenssonGabriel Wikström. Granskningen handlade i första hand om myndigheternas agerande. Och kan oftast ministern inte säga nåt utan att  bli anklagad för ”ministerstyre”

Stig: En läkare som har tappat sin legitimation skulle visas på bild, så att alla patienter vet hur han ser ut.

Lars-Göran Svensson: Vi har granskat systemet – inte enskilda läkare. Bedömningen är att ingen av läkarna nu arbetar, eller kommer att kunna arbeta i Sverige, utan att deras arbetsgivare känner till de eventuella problem som finns. 

Vår ansvariga utgivare har fattat beslutet och på vår hemsida beskriver han hur vi tänkt. 

Patrik: Jag hoppas ni kikar på IVO ytterligare, majoriteten av läkarkåren ställer sig kritisk till IVO: de jagar de som inte gjort fel, och släpper de som gör grova brott i princip varje dag.

Lars-Göran SvenssonDet kommer vi säkert att göra. Har du tips så hör av dig till granskning@svt.se

Eva: Läkaren i Sundsvall blev ifrågasatt av sjuksköterskor. Ingen patient har kommit till skada ändå fortsätter häxjakten mot denna läkare som kan arbeta olikt våra pga normer, språk etc. Mobbingen inom vården är välkänd, grupper som bedriver klappjakt på vissa personer. Svt hjälper till.

Lars-Göran Svensson: Oj. Har du sett reportaget? 

Julius: Tack för ett intressant och oroväckande reportage. Min tjej jobbar som sjuksköterska på en vårdcentral i södra Sverige där de har precis det problemet med en läkare (med i grunden utländsk legitimation) som uppenbarligen saknar kompetens och befinner sig på en kunskapsnivå som ofta ligger under sjuksköterskornas. De gör anmälningar på honom varje vecka men uppenbarligen verkar inget hända. Ivo känns som en papperstiger.

Jorun CollinGör de anmälningar till IVO varje vecka? Utan att något händer? Undrar vad som är anledningen. Kanske har IVO startat en utredning? Din tjej får gärna maila mig. jorun.collin@svt.se

Hälsa att hon gärna får skriva från sin privata mail.

ola: Tack UG! Varför granskar ni fusket först nu? Har hållit på sen nittiotalet...

Lars-Göran Svensson: Tack – och bättre sent än...

Julius: Vad hade hänt om inte UG hade uppmärksammat IVO i detta program?? Det är skrämmande att se vilken viktig uppgift ni har i era nedslag som tyvärr bara uppmärksammar en fjuttig bråkdel av allt viktigt som behöver granskas.

Jorun CollinTack Julius!

Lars Svensson: Blir ni inte själva en del av mörkläggningen när ni inte delger allmänheten ( tittarna ) namnen på dessa läkare och vårdpersonal som uppenbarligen är en ren fara.

Lars-Göran Svensson: Vi har granskat systemet – inte enskilda läkare. Bedömningen är att ingen av läkarna nu arbetar, eller kommer att kunna arbeta i Sverige, utan att deras arbetsgivare känner till de eventuella problem som finns. 

Vår ansvariga utgivare har fattat beslutet och på vår hemsida beskriver han hur vi tänkt. 

AnnChristin: Har arbetat i vården i 40 år, jag är inte förvånad. Myndigheten (socialstyrelsen) har litat mer på läkaren än den som anmäler. Nu är det andra problem eftersom läkare flyttar mellan olika länder. Det är dessutom läkarbrist! Personalen på ex en vårdcentral kan vara utarbetade och bara längtar efter en kollega, man ser då mellan fingrarna. Sedan kan det vara svårt att bli av med personen. Här är det svårt att avskeda en anställd. Väldigt bra att ni tar upp detta så att myndigheterna förhoppningsvis vaknar och. Som patienter är det också viktigt att reagera och våga säga ifrån.

Lars-Göran SvenssonIntressant. 

Eva: Har ni några konkreta bevis för att läkaren Sundsvall gjort misstag i sitt yrke som läkare, eller har ni endast lyssnat på sladder?

Jorun Collin: Nej, vi har inte enbart lyssnat på sladder Eva. Flera konkreta fall togs upp i programmet.

Richard: hej, Det var så otroligt bra gjort o undersökt, superbra ”grävande” av er. Och jag blev imponerad av hur snabbt klartänkt som Jorun svarade på, när IVO-chefen plötlsligt nämnde om nya rutiner osv. Jag undrar lite om hur lång tid det kan ha gått, från att ni börjat jobba med viss info ,tills nu.. måste väl vara minst halvår eller mer... superbra jobbat av er. 

Jorun CollinTack Richard! Vi har arbetat med det här reportaget i ungefär tre månader.

LeK: Hur kan man som patient lita på läkaren? Man utgår ju från och litar på att läkaren ger den bästa prognosen och medicinering? Vilka frågor kan man ställa för att bli trygg i sitt besök?

David Lindahl: Man kan kontrollera legitimation hos Socialstyrelsen och eventuella anmälningar och anmärkningar hos IVO. I övrigt får man nog lita på att de flesta läkare sköter sig som de ska.

En som vet: Det är inte bara vårdcentralen i Sundsvall som har inkompetenta läkare. På sjukhuset finns en medicinläkare som är anmäld massor av gånger till IVO för allvarliga misstag, där han också fått stark kritik. Trots detta väljer sjukhuset att ha honom kvar p.g.a. ”läkarbrist”.IVO är den mest tandlösa myndighet vi har i detta landet, och det vet alla falska och odugliga läkare och sköterskor. 

Lars-Göran SvenssonHör av dig om du har tips om nån speciell händelse eller läkare. 

granskning@svt.se

Lars Hansson: Om en läkare har läkarlegitimation och är EU medlem, kan hen jobba som läkare i vilket land som helst inom EU. Varför räcker det då inte med att ett land fråntar läkaren legitimationen för att denna inte skall få arbeta inom EU?

David Lindahl: Eftersom att den den läkarlegitimation en en person får i till exempel Norge inte räcker som intyg för att arbeta i Sverige. Den norska legitimation ligger däremot som självklar grund för att få svensk legitimation. Ryker den norska behöver alltså svenska myndigheter manuellt återkalla den svenska.

Arg: Ni borde även granska tandläkare.

David LindahlHar du något konkret tips får du jättegärna maila till granskning@svt.se eller david.lindahl@svt.se.

Eva: Då kan ni väl nämna en här eftersom jag uppfattade inte några bevis och det gjorde inte heller IVO.

Jorun Collin: Till exempel mannen med cancer som läkaren uppfattade var ett infekterat sår. Om du ser programmet i efterhand på Play så kommer du också att se att IVO gör en helomvändning och säger att de gjort en felbedömning. Nu startar de en ny utredning.

Eva: ”Er ansvarige utgivare har fattat beslutet” ingår ni i regeringen?

Lars-Göran SvenssonNej

Tomten: Jag tycker ni är rätt snäll i frågeställningen till ivo, frågan är ju t.ex hur hade dom reagerat i frågan om det hade varit så att dom själva eller någon i deras familj hade blivit behandlad av någon av de anmälda läkarna. Hede då ärendet blivit obehandlat. Tror inte det. Känns lite som man håller varandra om ryggen. Gillar inte att ta obekväma beslut

Jorun Collin: Tack för att du tittade!

Helene: Det här är ju hemskt. Har sökt hjälp i många många år på VC pga vissa symtom. Ingen läkare upptäckte en myom i min mage som var stor som en melon. Man ska ”klaga” på läkaren till chefen om man är missnöjd? Om alla gör det uppdagas inkompetenta läkare snabbare.

David LindahlJa, att uppmärksamma arbetsgivaren är självklart bra att göra. Viktigt också att anmäla till IVO om man upplever att man blivit felbehandlad.

Rädd Patient : TACK ! För att ni finns och gräver er ner i eländet. Ledningen på IVO skulle avskedas omedelbart dom sitter och lyfter feta löner utan att göra sitt jobb. SKANDAL är vad det är. Ofta i vår lokaltidning när en Patient anmälan skickats in står det efter ett tag IVO lämnar ärendet UTAN ÅTGÄRD ingen kritik. Och det förstår man ju att det är minst arbete med det, även Socialstyrelsen och Hälsö o Sjukvårdsnämnd missköter sina uppdrag. Hoppas UG fortsätter granska dom så dom inte känner sej säkra. Tack o Lov att personalen på Vårdcentralen reagerade. 

Jorun Collin: Ja, personalen på vårdcentralen i Sundsvall gjorde det som få andra orkar. De gick igenom hela processen som att göra en anmälan innebär, och då är det såklart viktigt att myndigheten gör sitt jobb. Och inte ”brister” som det heter på myndighetssvenska. 

Christer: Med tanke vad UG åstadkommer borde ni få ännu mer resurser och programtid.Det ni skickligt gör är mycket viktigare än sk såpoperor och dylikt. Go on!

Lars-Göran SvenssonHej och tack. Kloka ord...

eliza: Tack för intressant program. Jag blir illa berörd av IVO:s minst sagt svala inställning kring problemen ni skildrat ikväll. Hoppas att Socialstyrelsen/IVO/HSAN skärper upp sina rutiner eller åtminstone följer de rutiner som finns i handläggningen av dylika ärenden o tar signalerna från vården på större allvar 

Jorun Collin: Ja visst Eliza, nu menar de ju att de ska se över sina rutiner.

Nadja Huber: Varför begränsa granskning av vad läkare gjort i de nordiska länderna? Det finns ju läkare med svensk legitimation som misskött sina arbeten i andra länder. Den jag tänker på arbetade i början av 2000-talet i England och skrev ut recept in blanco och fick kritik för det i England.När han sedan 67 år gammal arbetar i Sverige 2012 gör han en oansvarig överförskrivning av insomningstabletter till en patient han aldrig har träffat och inte verkade veta något om. Inte gav IVO honom någon kritik för detta. Obefintlig patientsäkerhet där ingen får ta personligt ansvar för sina fel. 

David LindahlLåter besynnerligt. Om du vill får du jättegärna maila till granskning@svt.se eller david.lindahl@svt.se om du har mer detaljer i ärendet.

olav barkbåt: är programmet vinklat uppifrån?

Jorun Collin: Uppifrån?

Mai the one : Med handen på hjärtat kan en läkare förlora sin legitimation i Sve ? 

David LindahlSjälvklart kan läkare det. Men det sker inte lättvindigt. 

Bengan: Tack UG att ni får IVO att ändra sina rutiner

David Lindahl: Tack för att du tittade!

Ola: Till Eva.... ta nu och titta på reportaget och inse att det inte är någon konspiratorik eller rasistik agenda i detta, det handlar ju om patientsäkerhet i slutändan. Bra program, tack UG 

Jorun CollinTack.

JARL KIHLBERG – Göteborg: Tack för mycket bra program – som vanligt. Men detta är inget nytt om en oduglig läkare. Redan för 15 – 17 år sedan uppmärksammade UG en oduglig läkare från Egypten som åkte runt hela Sverige och opererade knän, armar, fötter o.s.v. Med patienter som fick men för livet. Till slut lyckades UG spåra upp läkaren som då arbetade på Mölndals Sjukhus. Han hade erhållit jobbet med falskt intyg. Detta program uppmärksammades mycket kraftigt i Sverige. Jag undrar hur det gick med denna läkare och om han arbetar fortfarande ?

Lars-Göran Svensson: Vi har kontrollerat och inte kunnat hitta honom på nån arbetsplats i Sverige idag. Men det är svårt att kontrollera – så han kan mycket väl finnas på nån mindre mottagning nånstans.

”Insider info”: Superbra research och bra program, finns MYCKET mer ni kan gräva i inom skråväsendet läkaryrket, fortsätt så!

David LindahlTack för att du tittade! Har du konkreta tips får du gärna maila till granskning@svt.se eller david.lindahl@svt.se

Cina: IVO verkar vara en mycket inkompetent myndighet. Kan man kräva deras avgång? Stackars alla sjuka i Sverige som utsätts för detta.

David Lindahl: Att kräva allas avgång löser nog väldigt lite. Men att granskas kan leda till förändring. Som framgår i reportaget så backar nu IVO både vad gäller bedömningen av den inkompetente läkaren samt handläggning av underrättelser från andra nordiska länder.

Ann: Bra upplysning och känner igen problematiken där vården håller sig med stafettläkare som är dåliga på att utreda sjukdom och skriva intyg vilket leder till att försäkringskassan misstror sjuk och väljer att till slut utförsäkra. Det i sin tur får väldigt svåra följder med ingen hjälp att bli frisk och tappar arbetsförmåga med försörjning.Dessutom måste söka bidrag som man inte kan leva på. Man får sedan inte del av försäkring när sjukdom försämras. Det är sådan maktlöshet att inte få hjälp med det grundläggande. Vårdens koordinator vilken uppgift har hen? De uppmanar att man borde byta vårdcentral om man är missnöjd. Allt började fel när det fria vårdvalet kom till och stafettläkare tilläts. Det är de höga lönerna och tiderna som läkare själv kan styra över som skapar otryggheten för patienten som inte är kunder. Kan man rikta skadeståndskrav för att ha blivit så fel bemött och tappat år av hälsa och arbetsinkomst? 

Jorun CollinHör av dig till ditt landsting Ann, och be dem koppla dig till patientnämnden.

Patrik: Jag ser att David Lindahl kommenterar kring vem som kan konvertera läkarlegitimationer. En norsk och dansk legitimation är allt som krävs för att bli verksam i Sverige, man får ”legitimering” vid ANSÖKNINGSTILLFÄLLET. Citerar ett brev ifrån Socialstyrelsen med Olivia Wigzell vid pennan: ”Sedan 1980-talet finns en nordisk överenskommelse som stadgar att den som vunnit rättsligt godkännande som exempelvis läkare i en av de fördragsslutande staterna ska ha rätt att vinna sådant godkännande även i övriga fördraggslutande stater. Socialstyrelsen ska i enlighet med den nordiska överenskommelsen efter ansökan utfärda läkarlegitimation till sökande med dansk läkarlegitamtion. Socialstyrelsen har genom en nordisk arbetsgrupp hemställt att den nordiska överenskommelsen upphävs då ”den öppnar upp för missbruk på så sätt att yrkesutövare skaffar sig auktorisation/behörighet i ett land med lägre ställda krav och sedan i enlighet med överenskommelsen får erkänt i annat nordiskt land”. Frågan om upphävande behandlas nu av Nordiska Ministerrådet.”

David Lindahl: Precis som jag sa. Men min poäng var också att till exempel en norsk legitimation i sig inte räcker för att arbeta i Sverige. Den räcker för att få svensk legitimation, men den svenska legitimation är fortfarande nödvändig för att få arbeta som läkare i Sverige.

Sebbe: Granska IVO. Tar mutor från läkare!

Lars-Göran SvenssonOj. Det vill vi höra mer om. Hör av dig granskning@svt.se

sven storm: varför inte sätta in skojarna bakom lås och bom i sex månader? därefter skulle vården möjligtvis fungera.

David Lindahl: För att det ska ske krävs att ”skojarna” polisanmäls. Som vi visade i förra veckans program är det inte alltid det sker.

Patrik: Hej! Ville bara tipsa om att svenska examinerade läkare flyr till Danmark och gör ett ”kort-AT” på 1 år som består av valfritt 6 månader x 2 VALFRIA perioder av antingen kirurgi, medicin eller allmänmedicin, erhåller Dansk legitimation som enligt nuvarande regelsystem snabbkonverteras till svensk legitimation. Detta innebär att dessa läkare som inte haft en enda verksam dag inom psykiatrin, får rätt att utfärda vårdintyg för tvångsvård! De skriver heller inte AT-provet som ni nämner i reportaget och patientosäkerheten blir på en helt annan nivå. Hur kan detta få fortgå?

Jorun CollinJasså... Ja, det förvånar mig faktiskt inte. Finns det genvägar så tas dom.

Sebbe: När ska politikerna vakna? Tack UG!

David Lindahl: Vill du få till förändring, kontakta själv politikerna. Det mest effektiva sättet att nå fram.

Hanna: Tack UG för ännu ett bra program. Mitt förtroende för myndigheten socialstyrelsen är sedan länge bortblåst. Min egen yrkeskår, ortopedingenjörer, blev legitimerad år 2006. Kravet för legitimation är ortopedingenjörsexamen men i samband med att legitimeringen infördes blev många personer utan ortopedingenjörsexamen legitimerade som ortopedingenjörer. Dessa personer kom huvudsakligen från yrkesgrupperna ortopedskotekniker och ortopedtekniker. Hur ska man kunna lita på en granskande myndighet som inte verkar ha basala kunskaper om de yrken den ska legitimera? Dessa personer är för övrigt ännu legitimerade. Förklaringen till det sägs vara att det inte går att återkalla en legitimation som är felaktigt utfärdad. 

Lars-Göran SvenssonHar Socialstyrelsen utfärdat en legitimation på felaktiga grunder – kan den (och ska) återkallas av – socialstyrelsen. 

Johan: Tur att UG finns. Ni har räddat svenskarna många gånger. Rock on!

Lars-Göran Svensson: Tack. 

Albert: Men Sundsvall väntade i 1.5 år innan dem agerade!!!!!! Är detta patient säkert?????? 

Jorun CollinDet tog bara ett par veckor innan vårdcentralen i Sundsvall tog honom ur klinisk tjänst, och efter det fick han inte arbeta självständigt. Tydligen är det så att arbetsgivaransvaret går väldigt långt. Om en person inte har tillräckliga kunskaper så är det arbetsgivares skyldighet att se till att personen i fråga får det. Först när läkaren slutade på vårdcentralen så anmälde de honom till IVO.

Ola: Hur kommer det sig att det alltid verkar vara sverige som utmärker sig i sådana häringa fall, Norge och Danmark varnar men Sveriges myndigheter orkar inte ens kolla dokument och övriga papper/mail. Svenska papper kan snart inte vara något värt i andra länder. Har ni fått några indikationer om att våra grannländer har några invändningar eller åsikter kring detta? 

David Lindahl: I både kvällens och förra veckans program visar vi att även nordiska grannländer utsatts för både inkompetenta läkare som kunnat flytta vidare och bluffande läkare som lurat till sig legitimation. Är nog inte en enbart svensk företeelse.

PIA: Varför ingen intervju med läkarförbundet ?

Jorun CollinI programmet, efter reportaget, finns en studiointervju med ordförande för läkarförbundet. Titta på Play.

Villy: Läkaren man träffar kan alltså i själva verket vara en bilmeck från Indien….?

Jorun Collin: Läkaren i det här fallet är både utbildad och har en svensk läkarlegitimation.

En som vet: En patient som anmäler en läkare/sköterska till IVO eller Polisen får också räkna med att bli ”uthängd” eftersom allt blir offentlig handling. Detta kanske får många att dra sig för att anmäla. Tack för ett bra program! 

David LindahlOm så är fallet vore det olyckligt. Om ingen anmäler kan inte heller någonting utredas

Bjoort: Hej, tack för ett som vanligt bra program. Kan man som patient själv kolla upp ex. sin egen husläkare, var och när dennes läkarlegitimation är utfärdad. Hade en husläkare tidigare som jag tyckte var väldig ”loj” i behandlingen för att ta reda på min sjukdom (senare konstaterad polyneuropati) Det var mer jag som fick ligga på för att vissa prover skulle tas. Dessutom blev jag initialt remitterad till en läkare(neurolog)som hade blivit ratad av 18 tidigare patienter, där endast en hade ett possitivt omdöme, ”hon kom i alla fall i tid”, naturligtvis avböjde jag denna tid och fick själv kräva att husläkaren remiterade mig till Huddinge sjukhus. Innan jag fick komma dit så fick husläkeren reda på att ytterligare prover skulle tas innan de kunde behandla remissen. 

David Lindahl: Man kan höra av sig till Socialstyrelsens HOSP-register för att kontrollera legitimation. Underlaget på vilken legitimationen utfärdats är allmänna handlingar och bör i regel ges ut.

Niklas: Varför finns inget samarbete i norden kring fuskande läkare? 

David LindahlDet är precis det som finns, men som vi visade fungerar det inte fläckfritt. IVO ändrar nu sina rutiner för hur de ska handlägga underättelser från andra nordiska länder.

Eva.A.: Min man dog för att han träffade en dansk läkare som inte tog hans symtom på allvar. Anmält till socialstyrelsen /IVO men de svarar att det är patientens fel.Överklagat men det hjälper inte. Min man sökte första dagen han fick sina symtom. LÖF har bedömt det som vårdskada. Mycket bra att gräva i detta känner till många som har fått vårdskador.

Jorun Collin: Så hemskt sorgligt Eva. Tack för att du tittade.

AUK: Jag anmälde en läkare för allvarligt fel vid behandling av familjemedlem i mars 2005. Det grava felet kan ha bidragit till hennes död några dygn senare. Varken Socialstyrelsen, HSAN eller Länsrätten utdelade varning, JO kritiserade brister i organisationen. Upptäckte nyligen att samma läkare arbetar i Malmö, se reportage i Sydsvenskan igår. Han har alltså arbetat i ytterligare 11 år sen detta hände som jag anmälde 2005 ( eller 06). Sin specialistkompetens fick han i Danmark. Konverterades av Socialstyrelsen till att gälla i Sverige också.

David LindahlVill du berätta mer få du gärna maila till granskning@svt.se eller david.lindahl@svt.se.

Eva.A.: Min man sökte läkare för sina symtom träffade en dansk läkare som inte tog det på allvar det går över. Visst det gick bort precis som läkaren sa. När symtomen kom tillbaks cirka 2 år senare hade det gått för lång tid för att bli frisk. Hans cancerdiagnos försenas med cirka 2 år som gjorde att han dog 57 år gammal. har anmält till Socilstyrelsen/IVO men de säger att det var patienten fel som inte kom tillbaka.Har överklagat men det hjälper inte. Har också anmält det till LÖF deras läkare säger att läkaren på vårdcentralen har gjort fel han borde veta vad man gör när man har detta symtom.Det är bedömt som vårdskada.Håller på att överklaga LÖFs ersätttningar som är väldigt låga. Det är många som får vårdskador i vården och får mycket liten ersättning något ni kan ta upp och granska. Eva.A.

David Lindahl: Vill du berätta mer få du gärna maila till granskning@svt.se eller david.lindahl@svt.se. 

Jocke: Så mycket fusk av utländska läkare. Mår illa av skiten. Utbilda fler svenska läkare!!!

David LindahlViktigt att påpeka: varken kvällens eller förra veckans program gäller enbart utländska läkare.

Albert: Tack Jorun. Men ditt svar låter som en politiker svar. Jag anser att handläggare till den specifike läkare kunde ha sagt ifrån sin uppdrag som handläggare just på grund av inkompetens. Men det gjorde han inte liksom sjuksköterskor som NU vill öppet prata om problemet. Dem skulle ha agerat HÅRDARE DÅ eller hur? 

Jorun Collin: De tyckte att de tog ansvar genom att förhindra att någon patient drabbades. Sen försökte de att utbilda mannen, och när inte det gick anmälde de honom till IVO.

Bertil : Borde ni inte granska IVO. Här verkar kompetensbristen vara mer än undermålig.

Jorun CollinVi tycker att det var det vi gjorde.

Robin: Varför utbildas så få svenska läkare? Varför denna enorma import?? Känner mig inte trygg.

Lars-Göran Svensson: Tror att en del av förklaringen är att läkarförbundet historiskt motarbetat varje försök till att kraftigt utöka läkarutbidningen i sverige

Perra: UG ni är underbara. Som frisk luft i den unkna svenska rötan. 

Lars-Göran SvenssonTack för att du tittar – och gillar oss

Varför: En olegitimerad läkare arbetar på akuten. Patienten dör. IVO kritiserar. IVO anmäler ej till HSAN och dit kan inte privatpersoner anmäla. Polisanmälan, som läggs ner. Det var det, finns inget mer att göra... Så ser det ut i Sverige.

Jorun Collin: Är det här ett riktigt fall?

PIA: Varför anmäla vårdskador till ivo? Polisanmäl alla vårdskador, detta slarv inom sjukvården måste få ett slut.

Jorun CollinTack för att du tittade Pia!

Cina: David – IVO backar skriver du. Säger de nu ja! Kommer ni att följa upp IVO?

David Lindahl: Vi håller ett öga på flera myndigheter. Om det blir ett till program återstår att se.

Albert: Tack igen. Men klinikens uppgift är inte att UTBILDA skojar läkare. Det är för att se till att patienter får rätt vård. Skattepengar ska inte gå till att UTBILDA läkare. Eller har jag fel????

Jorun CollinDet har du faktiskt rätt i Albert.

Patrik: Tack åter igen snälla för att ni gör detta reportage. Jag jobbar som läkare i Stockholm och känner en enorm frustration och uppgivenhet inför den kafkabaserade realitiet som sjukvården blivit. Med AT-platser som lovats sedan 70-talet, med läkare som flyr till andra fält och länder, med det enorma fusket med att tillskanska sig legitimation från här och där (och den apati som man möter av myndigheterna). IVO har varit smärtsamt frånvarande i sitt uppdrag och Socialstyrelsens inkompetens har ni lyckats uppvisa. Tyvärr misstänker jag att de det blir ett ”vi gjorde fel” vilket dräper alla diskussioner och inom kort är allt bortglömt. Släpp inte spåret, och tack för ett gott arbete!

David Lindahl: Viktigt att följa upp och se att myndigheterna håller vad de lovar. Tack för att du tittade!

Thomas Jansson: Varför följde ni inte upp frågan med högsta ledningen för tex social styrelsen och Region Skåne om varför deras organisationer inte polisanmälde personer som uppträdde som legitimerade läkare utan att inneha legitimation utfärdad på korrekta underlag, dvs bedragare samt vad de nu gjort för att det aldrig ska upprepas. Det måste vara allvarliga tjänstefel som begåtts när brottsölig verksamhet inte polisanmälts!

David LindahlDu kan läsa mer om vad som hände sedan på vår webb www.svt.se/ug. Region Skåne valde att, två år efteråt, polisanmäla bluffläkaren efter vår granskning. Socialstyrelsen har också gått ut med att de går igenom underlaget från flera legitimationer från 2014 och 2015.

Frans : Hej Mycket bra program! Kommer ni göra nån uppföljning på tex så kallade ambulans sjuksköterskan som förfalskad sitt bevis? Och se om de leder till åtal, annars lär de inte hända nåt? 

David Lindahl: Det blev klart i förra veckan beslut om strafföreläggande för ambulanssjuksköterskan utan legitimation.

Roffe: Kan det vara så att det är lagstiftningen som begränsar IVOs handlingsmöjligheter och att den kanske behöver ändras?

Jorun CollinDet verkar inte som att det är där problemet ligger.

Glenn: Varför måste UG alltid gripa in för att nåt ska hända. Skrämmande hur korrupt det här landet är.

David Lindahl: Väljer att ha hopp och tilltro till att mycket i samhället ändå är gott.

Elin: Det är synd att de riktiga läkarna som måste ta hand om sina ”kollegor”. Det tar tid och pengar och tyvärr måste patienter själva börja vara kritiska till varje besök känns det som. Som tur har jag träffat en bra husläkare som jag kommer hålla kvar. Tack för ett bra och upplysande program!

Jorun CollinTack för att du tittade.

Fredrik: Det finns många inom vårdsverige som är stolta och mycket kopetenta i sitt yrkesutövande. Det ska man nog inte glömma.

Jorun Collin: Såklart.

UG – Moderator: Nu är det knappt tio minuter kvar av chatten! Passa på att ställa era frågor som ni inte tycker ni fått besvarat. Läsa gärna tidigare svar också! Din fråga kanske redan har besvarats.

Anne N: Tack för att ni granskar myndigheterna! Har under lång tid försökt öppna ögonen för IVO mfl när det gäller barn som far illa vid en verksamhet som driver bland annat HVB hem. Helt galet att IVO väljer att blunda för allvarliga missförhållanden! Hoppas att ni vid tillfälle granskar de här verksamheterna och ställer krav på IVO som inte stoppar dem... har även skickat tips till er.

Jorun Collin: Tack för tips Anne! Och för att du tittade.

Bo L: Tack för ett bra program. Kan bara berätta att min fru som arbetat som sjuksköterska i 4o år (numera pensionär) har den erfarenheten att sjuksköterskor från t.ex de nordiska länderna fick inte svensk legitimation förrän den tjänstgjort på avdelningen och gått ”bredvid” under en viss tid samt suttit på skolbänlen en tid . Det vore ngt att ta efter för allaläkare som kommer hit och vill arbeta, med en oklar legigimation.

David LindahlDe nya riktlinjerna är att sjuksköterskor inte får jobba en dag utan legitimation. Tidigare har det varit vanligt att nyutexaminerade sjuksköterskor börjat jobba i väntan på legitimation. Nu ska det inte längre vara tillåtet.

Cina: Tack för ett bra program. Jag kommer iaf att be läkarna visa sin legitimation innan de får röra mig i fortsättningen. Funkar så klart inte om man är medvetslös, men annars så.

Jorun Collin: Ja, det kanske är bäst. Men i förra veckans program så kunde vi visa att inte ens legitimationerna behöver vara riktiga.

Patrik: Lars-Göran Svensson: För guds skull för fakta rätt. Sverige utbildar enormt många läkare, vi har näst flest läkare per capita i HELA VÄRLDEN. Vi har kraftig specialistbrist på grund av att vi infört en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som kallas allmäntjänstgöringen. Detta är en tjänstgöring som måste göras för att få ”legitimation” i Sverige, det är få länder i Europa som har denna förordning. I de flesta länder får man legitimation i samband med examen, vilket gör arbetsmarknaden extremt gynnsam för europeiska läkare som vill ta sig till Sverige. Svenska läkare sitter istället och ruttnar som ”underläkare” 1-2 år innan de kan påbörja sin AT-tjänstgöring i 2 år innan de kan börja sin specialisering först 4-5 år senare än sina europeiska motparter. Därför har vi en läkarbrist i Sverige, vi har ingen brist på utbildningsplatser, vi har tvärtom ALLDELES för många kontra hur många AT-platser det finns! Skammen ligger i att vi håller AT-platserna få för att undvika bekosta utbildningen av specialister. På samhällets bekostnad i slutändan.

Lars-Göran SvenssonSvårt att förstå att det är dessa två år som AT-läkare som gör att vi har läkarbrist i Sverige. 

”vår läkare” i Sundsvall slapp at-tjänsten eftersom han utbildats i Prag. En AT-tjänst kanske hade gjort honom till en fullvärdig läkare.

Patric: Tack för ett jätte bra reportage! Jag har själv anmält misstag i vården till IVO där det inte händer någonting från IVO’s sida. Jag har tvingats själv att stämma landstinget till domstol på skadestånd i ärenden som IVO lagt ned men motivering inga fel begåtts eller kritik kan ges. Där landstinget i samma ärende frivilligt betalat skadestånd för att inte få domar i tingsrätterna emot sig om fel och brister i vården som IVO mörkat i beslut. Jag har nu slutat anmäla ärenden till IVO utan stämmer landstingen där fel begåtts, och har ytterligare två fall som ligger i förberedelse hos domstol. Jag uppmuntrar fler att göra det//Patric. 

David Lindahl: Låter mycket intressant. Vill du berätta mer får du gärna maila granskning@svt.se eller david.lindahl@svt.se 

UGlover: Det går ett rykte om att handläggningstiderna på Socialstyrelsen varit så länga är för att de anställda porrsurfar på arbetstid i mycket högre utsträckning än på andra myndigheter, kan ni göra ett program med det? Är ju helt sjukt isf.

Jorun CollinHahaha! Har du en riktigt bra källa på det här så maila mig.

gt: Fortsätter ni granska läkarna. Tex Tandläkarna?

Jorun Collin: Skicka gärna tips!

Undrande: Vilket ansvar har Vårdcentralerna att kolla upp sina läkare?

David LindahlVårdcentraler och andra vårdgivare har ansvar för att den personal de anställer har legitimation och behörighet. Att personerna har vad som krävs för en legitimation är Socialstyrelsens ansvar.

Alvi: Ska även kontroll av kollegor ingå i läkarnas arbete? 

Jorun Collin: Ja, det gör det ju i viss mån idag.

Anhörig: Kompisandan går tyvärr före patientsäkerheten. Mitt ärende, som just nu utreds av IVO, varken anmäldes eller utreddes av vårdgivaren. Även fast deras sköterska undanlåtit att ge hjärt-lungräddning och patienten dog. 

David LindahlLåter besynnerligt. Hör gärna av dig till granskning@svt.se eller david.lindahl@svt.se om du vill berätta mer.

Jorun Collin: Tack för att ni tittade och ville chatta! Vi hörs.

David Lindahl: Det var många bra frågor som trillade in och hann tyvärr inte svara på alla. Tack för att ni tittade och engagerade er!

Lars-Göran Svensson: Tack för ikväll – och tack för alla frågor. Hör gärna av er med tips och synpunkter.     lars-goran.svensson@svt.se

UG – Moderator: Nu är chattan slut för ikväll. Tack så hemskt mycket för alla frågor. Ni kan läsa alla svar och frågor från chatten på UG:s sajt www.svt.se/ug. Glöm inte att titta nästa vecka!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad II

Mer i ämnet