Emil Larsson och Anna-Klara Bankel. Foto: SVT

Läs chatten om bygget av Mall of Scandinavia

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om bygget av Mall of Scandinavia chattade Uppdrag gransknings Anna-Klara Bankel och Emil Larsson med tittarna. Chatten är nu avslutad, men du kan läsa den i sin helhet nedan.

UG – Moderator: Hej och välkomna till kvällens chatt med Anna-Klara Bankel och Emil Larsson! Fråga på!

Björn: Hej! Bra journalistik! Hur kommer det sig att ni inte var på Citybanan? Det råder lika stor kaos där 

UG – Konkurrensens pris

Emil Larsson: Hej! Vi har talat med arbetare på Citybanan under arbetet med det här men det föll sig så att vårt focus hamnade på MOS

maria: Hur går det för Claes Melkersson idag?? Han är en vardagshjälte följer sitt uppdrag som skyddsombud exemplariskt, GÖR allt rätt !!! Vilken bra kille Clas är! men så sjukt att ägare och pengar får styra att sådana som gör allt rätt som Clas flyttas på? Vem äger Mall of Scandinavia inte ska jag då handla där.

Anna-Klara Bankel: hej!

Det senaste vi vet är att Claes jobbar kvar, det är den infon som finns med i programmet. 

Uffe Eriksson: Hej, kan man inte polisanmäla PEAB för att brandlarmet med mera var satt ur spel på öppningsdagen?

Anna-Klara Bankel: Hej Uffe! Gallerian hade fått godkänt att öppna av Solna kommun trots otaliga brister, som man skriver själva från kommunen. Istället för brandvakter hade man mänskliga brandvakter, men som man ser på bilderna från invigningen, så rådde kaos.

Björnen: Det sas att folk går på amfetamin. Görs det några narkotikakontroller? (Jag skulle inte vilja ha en knarkpåverkad peson på min arbetsplats)

Anna-Klara Bankel: Hej, Jag vet inte det tyvärr. Jag tror inte att det görs regelmässiga kontroller. Det borde ju trots allt inte behövas.

Simon: Det som ni lagt fram bevis för är helt horribelt och visar verkligen på en arbetsmarknad där facket verkligen behövs. Bra jobbat av er. Vet ni om det finns fler större företag som berörs lika tydligt som Peab? Finns det något företag som faktiskt sköter sig?

Emil Larsson: Intressant fråga. Jag har tyvärr inte svaret. Det finns ingen ”märkning” av byggföretag likt t.ex rättvisemärkt.

Stig: Har ni något förslag om hur man kan komma till rätta med byggbranschen? Det verkar ju vara med eller mindre banditer.

Anna-Klara Bankel: Hej Stig! Oj det var en stor fråga! Ställe den till politikerna! :-) Hoppas du får svar.

Ampe: Jag jobbade på Tema och hade väldigt stora uppgifter och det som kom upp på avsnittet va väldigt skrämmande. dom mörkade väldigt mycket av allt.

Anna-Klara Bankel: Hej, mejla mig om du vill. Mvh Anna-Klara

Ville: Hej. För det första så var det mig på tiden att någon tog upp detta! Jag har jobbat inom byggbranschen i över 10 år och det är helt otroligt att företag som Peab får fortsätta på detta sätt. Allt måste gå snabbt och det är tyvärr vanliga arbetare som får ta den smällen. Vad gäller lönen så fungerar det såhär: Svenska arbetare får vanligtvis högre lön och därför anställer ue människor från polen osv. Att arbetare tar amfetamin för att hålla ”igång” känner jag desvärre igen. Detta kommer att fortsätta fungera på exakt samma sätt. Jag lovar att om ni besöker ett helt annan bygge om 5 år så kommer det se likadant ut. Jag tycker att det är oacceptabelt att företag får hålla på såhär. Vem är det som kan se till att blir en förändring?. Man måste våga ställa krav och det måste komma högt uppeifrån. Sverige är för snällt och ingen får ta sitt ansvar

Emil Larsson: Tack för infon Ville. Intressant.

Ampe: vart hittar jag din mail 

UG – Moderator: anna-klara.bankel@svt.se 

Ulla: För att göra ert reportage (som är superbra!) behöver ni sådana som den 24åriga skyddsombudet. Vad tar ni för ansvar för hans fortsatta anställning och att han får hjälp och stöd? 

Anna-Klara Bankel: Helt rätt Ulla! Utan Claes och de andra skulel vi aldrig kunnat göra den här reportagedokumentären. Alla som varit med tar en risk. Vi har samtalat väldigt mycket och pratat om hur risken kan se ut, men också om hur betydelsefullt det är att man vågar tala ut om vad som sker. Annars breder tystnaden bara ut sig än mer på våra arbetsplatser. tänker jag. 

Hälsningar Anna-Klara

Calle: Ni borde också kommenterat ,mängden människor man tog in på premiärdagen – det var redan det mycket farligt. Nog har de en fastlagd gräns för hur många man får ta in, den gränsen överstegs med väldig råge. Hemskt menar jag med mångårig erfarenhet från ledningen av Liseberg, där både säkerhetstjänst och polis hade satt stopp. Och Liseberg är ändå en utomhusattraktion. 

Emil Larsson: Samma tanke slog mig när jag filmade vid invigningen. Det var verkligen trångt. Vi kanske borde rotat mer i detta.

Addebygg: Bra avsnitt , jobbar själv inom bygg kan intyga på allt ni säger i dagens avsnitt , ju större företag ju mer smutsiga är dem . Ganska kul på ett ställe jag var på förra veckan stod varningslappar på en trappa att man inte fick gå i den på 10 olika språk förutom svenska . Trappan var ej monterad men hängde på plats .... 

Anna-Klara Bankel: Ja, Adde så kan det vara, men ofta står det kanske bara på svenska eller engelska, inte bar det heller när de som jobbar inte kan de språken. Men engelska ska ju vara ett minimum enl krav.

Jonny Painter: Tack för ett bra och sanningsenligt reportage, är i måleribranchen sen drygt 30. Det ni visade ikväll är vardag på de flesta byggen i Sthlm. Storbyggarna är värst på att ta in ”slav”arbetare och blunda för säkerheten. 

Emil Larsson: Tack för ditt inlägg. Med 30 års erfarenhet vet du vad du snackar om!

FS : Varför låg ni inte på Peab / rodamco hårdare?

Anna-Klara Bankel: Vi låg på dem ganska mycket utan att åka hem till dem. Men vi utgår ju fortfarande från at de ska vilja ställa upp och berätta om hur de ser på allt detta. det finns det fortfarande tillfälle för i SVT Nyheter. Det är väldigt underligt att de inte vill visa den öppenheten, tycker jag. Mvh Anna-Klara

Alex95: Fin fasad är något peab strävar efter men man bryr sig väldigt lite om hantverkarna. Likadant på många ställen i Sverige,jobbar själv på Peab. Gör gärna ett reportage om mygel och fusk bland de stora byggjättarna,finns hur mycket som helst.

Emil Larsson: Vi kommer att fortsätta kollen här. Detta är ett ämne som helt klart är underbevakat av media, med undantag av fackpress kanske.

Solnaboejnöjd: Tack, Bra som alltid med UG. Har Solna Kommun något ansvar i detta , i så så fall bör dom inte granskas också ? 

Emil Larsson: Hej! Det vore en intressant uppföljning som jag hoppas att vi eller någon annan gör.

Prutten: Jag var där o jobbar o är fortfarande där o det stämmer allt ni visade och det var så under hela byggtiden dåligt skydd över allt o många utländska arbetar som inte kunde ett ord engelska i block 5 om det händer en olycka hur pratar man då???

Emil Larsson: Många vi talade med vittnade om samma sak.

staffan. erikson@gmail.co: Tyvärr är det få konkreta papper på att man bara får så mycket betalt som påstås i programmet. Trovärdigheten blir lidande när det mesta är hörsägen. 

Anna-Klara Bankel: Hej Staffan, jag har talat med två papperslösa som inte ville medverka i programmet, så jag vet att det funnits papperslösa som arbetat på MOS. Att vinna deras förtroende när de själva inte ser något att vinna, bara sin familjeförsörjning att förlora, skulle at mycket mer tid. Tyvärr hade vi inte det denna gång. Förhoppningvis nästa gång kan vi granska ännu mer. 

Alva: Hej! Fantastiskt reportage, och en oväntad story. Fruktansvärt skrämmande och ändå så fascinerande. Är bara 12 år men förstod totalt ändå. Har PEAB några kommentarer utöver det som sändes i programmet?

Emil Larsson: Hej Alva. PEAB har hittills inte velat svara på våra frågor men vi hoppas att de kommer att ändra sig. 

Smeden : Detta sker på alla byggen i Stockholm 

Anna-Klara Bankel: Så har vi också fått höra många säga. Det skiljer nog en del, men problemen verkar vanliga, ja. Mvh Anna-Klara

Simon: Tror ni att Peab kommer lägga locket på den närmsta framtiden eller kommer man tvingas att kommentera era uppgifter?

Emil Larsson: Jag hoppas att de kommer att svara. I längden tjänar man naturligtvis på öppenhet.

Andy Moser : Med den informationen som ni har erhållit i detta repotaget, finns det inte någon statlig verksamhet som kan kontrollera och undersöka och därefter bedöma vilka punkter som nu tex peab har utfört legitimt och vilka dom ej gjort legitimt och kunna på något sätt straffa dem därefter? Regelbrott och lagbrott ska ju inte få förekomma som det gör...

Anna-Klara Bankel: Hej Andy, I efterhand är det ju svårare. Men det finns ju Arbetsdomstolen, Arbetsmiljöverket, och förstås polisen. Jag har inga kunskaper om ngt blivit anmält. Mvh Anna-Klara

Sune I: Slavarbetare förekommer numera inom alla brancher. Visste ni inte det?

Emil Larsson: Hej. Tipsa oss gärna om fler exempel. Vi är intresserade.

Inger Hellertz: Vem är byggherren i detta projekt ? De är väl ansvariga för hela bygget?

Anna-Klara Bankel: PEAB!

D: Det som hände Claes i Stockholm händer på ApQ i Malmö o Andreas Q vet om det! 

Anna-Klara Bankel: Mejla gärna mig anna-klara.bankel@svt.se och berätta.

jocke: kontrollerade ni uppgifterna om att brandlarmet är åtgärdat? kan säga på en gång att brandlarmet inte är igång fullt än 

Emil Larsson: Vi har ägnat mycket tid åt att forska i de där brandlarmen. Vi kommer att fortsätta kollen på det.

Jessica HRF : Hej! Otroligt bra journalistik i en viktig fråga. Är inte detta ett klart fall av föreningsrättskränkning med många bevis på just det? 

Anna-Klara Bankel: Hej Jessica, jo, man får inte enligt lagen hindra någon från att organisera sig fackligt. Grundlagsskyddat.

Fd platschef Goodtech: Försökte skyddsombuden stänga ner arbetsplatsen? För det har dom väl laglig rätt till?

Emil Larsson: Ja det har de. Det lades flera skyddsstopp under bygget av MOS och flera skyddsombud blev omflyttade till andra arbetsplatser av sina företag.

Pelle: Har ni pratat med någon av peabs egna hantverkare och frågat hur dom upplever sin arbetsplats på bygget av mall of scandinavia?

Anna-Klara Bankel: Hej, ja, men det var svårt att få folk att vilja prata framför kameran. En man från PEAB kom fram också när vi filmade på Mall of Scandinavia och det kändes inte obesvärat att genomföra intervjuer när han var med. Mvh Anna-Klara

Kjell: Skitbra reportage! Men beställarna och politikerna har kanske det största ansvaret för sakernas tillstånd. Kanske även vi andra lite som vill ha allt så billigt som möjligt...

Emil Larsson: Tack! Intressant reflektion.

Nyfiken: Finns det planer på liknade reportage? Finns ju en del stora byggen runt om mall of Scandinavia där det kan behövas lite granskning.

Anna-Klara Bankel: Tipsa oss! anna-klara.bankel@svt.se

Ampe: Så enormt skönt att se detta efter 2år på Tema och som byggare på MOS att detta kommer fram. 

Emil Larsson: Tack Ampe. Maila oss gärna om du vill berätta mer!

Ea: Hej, Tack för ett bra program.. Tycker det är underligt att ägaren till byggstädsfirman, som även facket lovordade, sedan visade sig vara med och fuskade. Vad hade facket att säga om detta?

Anna-Klara Bankel: Hej Eric och tack för din fråga, de sade senare att de inte känt till detta. /Anna-Klara

Cina: Har ni tagit kontakt med Arbetsmiljöverket?

Anna-Klara Bankel: Jo vi har haft kontakt med dem ganska mycket ang skyddsstoppen på Mall of Scandinavia, plus lagar o regler.. Mvh Anna-Klara

Christian: Vad är det för sekretess som PEAB använder som ”skydd” för att undvika era frågor? Vet man det?

Emil Larsson: Hej! De hänvisar till ett sekretessavtal de har skrivit med beställarföretaget Unibail Rodamco. 

Fd platschef Goodtech: Var ApQ u.e till Goodtech?

Emil Larsson: Hej. Det stämmer.

Molly: Hej! Tack för fantastisk journalistik, man kan alltid lita på UG! Blev förvånad när Christoffer på Tema formulerar det som att ni borde ha förstått att han ljög... Hoppas att det görs en uppföljning, man vill ju veta vad parterna egentligen visste... Finns det några fler byggen som har gjort såhär?

Anna-Klara Bankel: Hej Molly och tack för dina ord. Vår bild är att den här typen av fusk är vanligt, det har vi hört från både polis, fack, entreprenörer och jobbare. Vad ska man göra åt det, det vore intressant med debatt med tanke på att det som görs nu inte räcker, visar vår granskning.. /Anna-Klara

”Målvakten”: Claes, 24 år. Facklig hjälte som vågar stå upp för säkerheten hos alla sina kollegor. De ska vara stolta att de har honom på sin sida!

Emil Larsson: Jag tycker att han är en mycket modig person. Själv hade jag aldrig vågat göra vad han gjort vid 24-års ålder....

J: Vet att det var blockerade vägar på MOS var själv där.

Anna-Klara Bankel: Tack för att du skriver och bekräftar det du sett!

Christina: Detta är ju helt fruktansvärt och en stor skandal! Såå bra att ni tog upp det här, jag jobbar inte själv inom denna bransch och hade ingen aning!!! Så tack för att ni belyste och gjorde mig medveten om detta! Helt oacceptabelt...hoppas det blir konsekvenser.

Anna-Klara Bankel: Tack för att du skriver och reagerar Christina! 

JC: I Peabs hållbarhetsrapport från 2015 så skrivs en del angående arbetet kring säkerhet för arbetare och lika arbetsvillkor. Tyvärr så verkar det vara mer ord än handling, vilket bör visa sig i årets rapport om man tar de framkomna uppgifterna på allvar och visar att man är en arbetsgivare som tar ansvar.

Emil Larsson: Jag hoppas att de tar vittnesmålen från kvällens program på allvar. Det kanske leder någonvart.

Kalkylatorn: Hej, Ansvarsfrågan är väldigt intressant, Peab har helt klart ett stort ansvar men hur ser beställaren på det hela? Beställaren har också ett ansvar... Angående att Peab hänvisar till sekretess. så är det ofta i kontraktsskrivelser, all kontakt med media skall gå via en utsedd person från beställarsidan är det så har Peab i sitt kontrakt munkavle. Ni borde kolla upp om det är så i detta fall

Anna-Klara Bankel: Jo, Unibail Rodamco, beställare hävdar att Peab kan svara trots deras sekretessavtal. Och Peab svarar ju på en del via mejl. Så så värst hård sekretess kan det ju inte vara då. Dett ahandlar ju också om liv och hälsa och lagliga rättigheter för arbetare på deras bygge, det kan inte vara sekretesskyddat att säga ngt om det, är min utgångspunkt. Men PEAB har inte ställt upp för att ens träffa oss. Mvh Anna-Klara

Kim: Hur kan facket gå med på astman förflyttar ett obekvämt skyddsombud?

Emil Larsson: Hej! Det är oftast väldigt svårt att bevisa varför någon förflyttas. Företaget har laglig rätt att leda och fördela arbetet men man får inte flytta ett skyddsombud för att denne utför sina uppgifter som just skyddsombud. I det här fallet med Claes finns bevis men det är mycket sällsynt.

Upprörd: Hej. Tack för ett bra reportage. I slutet av avsnittet berättade ni om att brand larmet inte fungera samt att nödutgångar var blockerade, men att Peab skrivit att där var undanröjt. Men det är väl inte Peab som beslutar om gallerian kan öppna? Besiktningen av ett bygge ligger väll på byggnadsinspektörer med flera... Hade varit intressant att få höra av dessa hur de kunde godkänna att gallerian öppna! Pratade ni med någon annan om detta? 

Anna-Klara Bankel: Hej! sant. Men Solna kommun grundar sig bla på PEAB med fleras intyg om brandsäkerhet. Så PEAB har ett viktigt ansvar här. De har också haft ett privat brandexpertföretag som arbetat fram itll invigningen samt haft dialog med en brandinspektör på Räddningstjänsten. Men bristerna är konstaerade. Mvh Anna-Klara

Insider: Mattias på tema är en bra kille. Han handlade nog i god tro, pressen från beställaren var stenhårda mot slutet, det skulle öppnas till varje pris

Anna-Klara Bankel: Så kan det vara. Press och stenhård konkurrens är iaf ett motiv som många nämner till fusk. /a-k

Kristina Örn: varför ville ni el den utländska arbetskraften inte ha längre intervjuer med dem

Emil Larsson: De utländska, underbetalda arbetare som vi träffade var väldigt skygga. De har allt att förlora på att tala med oss. Det blir en enkel biljett hem för den som gnäller eller golar.berättade flera.

RP: Tack för ett jätte bra program om Mall of Scandinavia. det förekom mutor mellan företag och PEAB där.det var en kakylator på peab som fick sparken för han tog imot en båt (kallad sponsring) 

Anna-Klara Bankel: Hej. Mejla mig anna-klara.bankel@svt.se eller ring 0708847903

Skyddsombud IF-metall: Ni borde göra ett helt reportage om hur skyddsombud inom alla brancher blir trakasserade, överkörda, förflyttade m.m. just för att lyfta frågan. jag har själv fått erfara en hel del från min arbetsgivare. Jag tror det finns många som kan vittna om missförhållanden inom just arbetsmiljön Allt från fusk med arbetsmiljölagen och det viktiga systematiska arbetsmiljö (SAM) arbetet. Tack igen för att ni lyfter detta. 

Anna-Klara Bankel: Tack för ditt inlägg. Vi har hört om att det inte är ovanligt. Vi berättar detta nu, och det känns viktigt. mejla gärna om du vill tpsa om något anna-klara.bankel@svt.se

Fd platschef Goodtech: På PEABs byggen är allt väldigt hierariskt. Så eftersom ApQ var u.e till Goodtech så är det Goodtech som krävt att Claes ska bort. PEAB skulle aldrig prata direkt med en u.e till en u.e. Tro mig jag vet!

Emil Larsson: Det vore väldigt intressant att få tala mer med dig. Maila gärna anna-klara.bankel@svt.se om du har mer att berätta. Kom ihåg att inte maila från jobbdatorn bara.

FGL: Hej ! Stor beundran för den unge mannen Claes som ställer upp för sina jobbarkompisars säkerhet. Jag råkade vara på besök där i Solna den 12 nov. Tog mig en promenad förbi MofS ett par timmar innan öppningen. Fullständigt kaos verkade det vara. Fick panikkänslor när jag såg er film ikväll hur det såg ut när alla människor stormade in. När man sen får höra hur det ligger till med säkerhet för arbetare och besökare blir man mörkrädd. Gick aldrig in i MofS även om jag bodde nära och kommer med all säkerhet avstå. Peabs hänvisning till sekretess !! Löjligt dåligt !! 

Anna-Klara Bankel: Tack för ditt brev. Ja Claes är modig. Vi hopaps på att PEAB ändrar sig och vill berätat i en intervju. Hälsningar Anna-Klara

iD06: Unibail Rodamco och Peab har väl samma ägare?

Anna-Klara Bankel: Unibail Rodamco är ägare och beställare av MOS. PEAB ärhuvudentreprenör, dvs byggare.

Cina: Det finns nog mycket att granska framöver. Slussen, Slakthusområdet och Hagastaden.

Anna-Klara Bankel: Mejla gärna och berätta! anna-klara.bankel@svt.se

Martin: Claes inspelning är väl bara bevis i språklig betydelse och inte i juridisk? Det skulle väl aldrig hålla i rätt? Det borde väl vara olåvlig inspelning? Med detta sagt vill jag ändånhylla Claes som en hjälte.

Emil Larsson: Hej! Lagen säger att man får spela in ljud i hemlighet så länge man själv är i lokalen (minns inte exakta formuleringarna). Om inspelningen håller i rätten vet jag inte faktiskt.

Chef installationer: Vid öppning av MOS blev jag varnad av kollegorna att inte besöka köpcentret då de arbetade med kontrollen av brandlarmet. MOS öppnades innan det var färdig med säkerheten så de skulle hinna med Julhandeln. Detta var största orsaken till att de gjorde allt de kunde för att frångå säkerhets föreskrifterna båda under byggtiden och vid öppningen, anledningen till att nödutgångarna var blockerade var att det var propp fullt med produkter inför julhandeln. 

Anna-Klara Bankel: Hej, intressant. Överensstämmer med den bild vi fått. Vi vill gärna fråga PEAB och UR mer om detta. Men de vill inte låta sig intervjuas. Mvh Anna-Klara

marti: Arbetar på en glasfirma som fick till uppgift att fixa speglar och glas i mall of skandinavia. För detta skulle vi först genomgå säkerthetsutbildning samt bära skyddsutrustning. Dock på plats så sa arbetsledaren åt oss att det inte fanns någon tid för detta så vi körde på bara tvångmässigt!!

Emil Larsson: Hej! Fler har berättat om det höga tempot inför invigningen. Tack för att du fyller på med även din berättelse.

Renen: Tack så jävla mycket för ert reportage. Vilka hjältar som berättade hur jävla sjuk byggbranschen är: Migmar, Mustafa, Claes, Alexander, Mimmi, Felix, Christer, Enzo. Hade det hör sänts i göra veckan då hade vi fortsatt strejka. Jag slog själv larm som SO om dödsolyckorna i mars 2010, när tre byggnadsarbetare dödades på sina jobb en och samma vecka. Den 20 mars i den veckan dog en arbetskamrat som jag jobbat med. JM som jag jobbade då på, blev flyg förbannande för att jag talade med media. Efter det förföljde och jagade företaget mig utan avbrott dag ut och dag in. De sparkade mig flera gånger, förflyttade mig och hotade med ön den ena varningen efter den andra. Kom med ogrundade anklagelser för att kunna sätta dit mig. Trakasserierna gjorde att jag blev psykiskt sjuk, fick tre hjärtinfarkter och bestående psykiska skador. Efter att jag avskedades så fick jag tillträdesförbud och efter en jävla press orkade jag inte mer. Jag var helt knäckt, familjen mådde illa när hag mådde illka. Jag gav upp och tog emot det högsta skadeståndet för att JM skulle slippa ta det till AD. Jag ångrar varje dag att jag inte stod ut men hade jag gjort det hade hag inte levt idag. Jag är idag 6 år efter att djuren skiten började fortfarande sjuk. Käkar 6 medeci er varje dag.

Anna-Klara Bankel: Tack för ditt brev. Det låter hemskt svårt. Du kan mejla mig direkt om du vill lämna din berättelse till mig. anna-klara.bankel@svt.se

A,S: Jag som person som har haft nära insyn av bygget av M.O.S från utsidan, inkommen i projektform 6 månader före invigning. Vittnar ordet ”Kaos” Peab hade tappat kontrollen av bygget långt före denna start av projekt. Frågan kan ställas, Hur får man kontroll över norden största bygge som okontrollerat skenat iväg i år. Antal entreprenader som vid detta tillfälle var inblandade gick inte att räkna... Om man är seriös har man inget att dölja, som tex ID 06, men vad gör man om idéerna på hur man fuskar in sig på bygget som en princip mer än vad man kan bevaka? Det var helt sjukt ett tag... Så fort det stängdes en dörr för kontroll, öppnades två andra. 

Anna-Klara Bankel: Tack för inlägg! Mejla mig gärna om du har ngt tips som skulle kunna bli till fler reportage. anna-aklara.bankel@svt.se

wille: Shoppa till vilket pris som helst! Tack för bra reportage!

Anna-Klara Bankel: Tackar för att du tittade! :-)

Visslaren: All heder åt skyddsombudet Claes. Jag tog också upp arbetsmiljöbrister. Jag blev också bortplockad. Fast detta var inom hemtjänsten. 

Emil Larsson: Hej Visslaren! Visselblåsare är en ofta otacksam roll, men en nödvändig del av en vital demokrati! 

Hasse: Hej. När ni nu granskar kollektiv avtal kan ni ju kolla arbetarna på globen som nu bygger Eurovision. Där har ni lite att granska.

Anna-Klara Bankel: Har du nåt tips vart vi ska börja? .-) anna-klara.bankel@svt.se

Birgit Jacobsson: Återigen et strålande reportage av UG! TACK FÖR ATT NI FINNS! Undrar har ni fått hot efter uppdraget?

Emil Larsson: Hej! Tack! Jag är nästan förvånad faktiskt, för vi har ännu inte läst eller hört ett ont ord från någon angående reportaget. Peppar peppar....

Henrik: Man får tacka för ett bra reportage. En eloge till alla de fackliga som säkerligen gör allt vad de kan och får göra. Det är en väldigt svår situation att försöka reda ut och leda i bevis hur en entreprenörskedja egentligen ser ut. Man önskar att fler vågade agera som Claes och tala ut om problemen, men tyvärr är tystnad och rädsla för repressalier vanligt förekommande på alla större byggen idag.

Emil Larsson: Tack Henrik!

peter: Jag tycker nog att det var lite orättvist att pressa Mattias från Tema på detta sätt när det fanns klart värre firmor och det inkluderar Peab och unibail men de vart ju inte speciellt granskade. Detta är ett typiskt exempel på att skit tydligen flyter neråt. Att ge sig på mindre firmor istället för de större fiskarna.

Anna-Klara Bankel: Hej Nicke, 

Jag tänkte mycket på detta. Men dels så är det väldigt allvarligt, det som det bemanningsbolag som han tog in gjorde sig skyldig till (hot och trakasserier för att stoppa från att vara med i facket) och dels så tycker jag att intervjun är mycket bra då då Mathias får oss att förstå att hans sits inte är så jäkla enkel elle rrolig heller. Man förstår en underentreprenörs läge på ett bättre sätt, och hur fusk kan komma sig. Hälsningar Anna-Klara

Truve: Vad var arbetsmiljöverkets kommentar till detta det är ju trots allt de som är tillsynsmyndighet för arbetsmiljölagen.

Anna-Klara Bankel: Vi har inte bett om en intervju som ett svar på granskningen. Vad vi fått höra är att de skanar resurser för att göra de arbetsplatsbesök som skulle behövas. /anna-Klara

magnus svensson: För mej skulle det vara jätte intressant att höra vad politiker tycker om detta. kommer ni göra en fortsättning på detta ? 

Emil Larsson: Hej! Vi söker flera ministrar för en ev. uppföljning och i morgon har Statsministern frågestund i Riksdagen så vi hoppas kunna få en chans att ställa några frågor.

I närheten: Det kan väl inte vara Peabs fel att Unibail Rodomcos hyresgäster ställer ut material i servicegångarna? Och hur många som släpptes in under invigningskvällen styrde ju inte Peab över.

Anna-Klara Bankel: PEAB hade ansvar för att rensa utrymmningsvägar inför invigningen och även att hålla dem säkra under byggtiden. De är huvudentreprenör. De intygade samma morgon som invigningen att det var rensat och att så skulle fortsätta vara ända fram till kvällen. Men räddningstjänstens rapport visar att det ändå var belamrat och farliga brister. Mvh Anna-Klara

Skyddsombudet: Har haft arbetsledare som har kommit o frågat fackligt förtroendevalda hur man gör för att bli av med ett skyddsombud

Emil Larsson: Intressant. Detta verkar verkligen inte vara helt ovanligt.

Lisa: Har jag fattat det rätt. PEAB som huvudentreprenör får endast använda de underentreprenörer som är godkända och det gäller även för underentreprenörerna men PEAB kollar inte upp att det följs?

Anna-Klara Bankel: Hej. Svar ja, PEAB får bara ha UE som har kollektivavtal eller är BI-företag , därför ska de godkänna alla UE. PEAB ska kolla att allt följs. Facket ska också göra det.

Ampe: Detta som visades va bara en liten smula, man såg enormt mycket varje dag som gjorde en skrämd att ens vara där och jobba

Anna-Klara Bankel: Mejla om du har något särskilt allvarligt tips du vill dela med dig av. nna-klara.bankel@svt.se

PA: Det är omöjligt för ett företag som följer lagar och regler att kunna konkurrera med dom andra som inte gör det. Det medför ju att man endera måste tumma på reglerna själv eller bli utan jobb,snacka om svårt val. Heja Claes och uppdrag granskning.Kläm åt myglarna.

Emil Larsson: Jag har tänkt samma sak. Det måste kännas oerhört bittert att vara företagare med rent mjöl i påsen och se sig förbisprungen av andra som kanske inte är lika nogräknade.

Urban och K.H.: Vem är byggherre för MOS. PEAB var byggare. OK. Det var byggherrens skrytbygge. Inte byggarens. Påminner om SVT:s studioreporter som inte visste skillnad på privat, publik och offentlig ägare. dålig journalistik blir inte bättre om inte journalisterna blir bättre. skit nära Stockholm skall meddelas snabbare. sic. 

Emil Larsson: PEAB är byggherre, Unibail Rodamco beställare. 

Byggarebob: Fusket med ID06 är utbrett, om det ska få en tillfredställande funktion så måste giltig legitimation kontrolleras i samband med uppvisandet av ID06. Det räcker i dag med att man skickar in en bild och ett personnummer till valfritt ID06 bolag och vips så har man ID06 på papperslös arbetskraft.

Emil Larsson: Intressant.

Andreas: Installerade brandskydd på MoS och fick dagligen PEAB flåsande i nacken, de struntade i att jag inte var klar med installationen utan huvudsaken var att de fick sina intyg så de kunde visa upp. 

Anna-Klara Bankel: Tack för att du skriver Andreas! Mejla mig gärna om du har mer att berätta. anna-klara.bankel@svt.se

Freddie: Det var 20 miljoner i vite om de inte kunde öppna enligt avtal. Sen skulle det bara ticka på. stämmer det?

Emil Larsson: Det finns uppgifter om vite ifall man blev försenad med invigningen men vilka summor det handlar om har vi inte fått svar på tyvärr.

Ben: Lite skrämmande ändå att MOS fick öppna. Gör inte Räddningsverket någon kontroll? Litar dom bara på att det Peab säger är sant, att utrymningsvägarna är fria osv? Sedan att dom godkände att öppna trots att brandlarmet inte fungerar! Vem har ansvaret för det? Räddningsverket? Luktar ju tjänstefel lång väg. 

Anna-Klara Bankel: Hej Ben, Solna kommun godkände öppningen trots otaliga brister. Brandlarm kompenserades tex med vakter etc. Ja, i mångt och mycket ligger faktiskt ansvaret på företaget som ska öppna, dvs UR, och man lutar sig på intyg av privat brandexpertis som är ett företag samt PEAB som intygar. Mvh Anna-Klara

Anna-Klara Bankel: Tack alla för era intressanta inlägg och frågor! Viktiga tips kan ni alltid mejla direkt! Ha en fortsatt fin kväll! Varma hälsningar Anna-Klara Bankel

zala: Har ni tittat på kommunens ansvar trots att de inte är beställare? 

Emil Larsson: Bra uppslag för vidare gräv!

UG – Moderator: Nu är klockan 22 och vi avslutar chatten för ikväll. Tack för frågor och engagemang! Nästa vecka är vi tillbaka som vanligt!

Emil Larsson: Tack för alla frågor och kommentarer! Kul att chatta med er! Godnatt allesammans!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konkurrensens pris

Mer i ämnet