Uppdrag gransknings Nicke Nordmark och Hasse Johansson. Foto: SVT

Läs chatten om nättrakasserier

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportrar Nicke Nordmark och Hasse Johansson chattade om reportaget ”Naken på nätet” och trakasserier på internet. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa i sin helhet.

UG – Moderator: Välkomna till kvällens chatt om reportaget Naken på nätet!

Andreas : Vill bara säga jättebra jobbat! 
UG – Hasse: Tack så mycket

Ak: Vad är det viktigaste man ska göra om detta händer en själv? 
UG – Hasse: Vi har lagt upp lite information på vår hemsida var man kan vända sighttp://www.svt.se/ug/vand-dig-hit
 

Rogge Värmdö : Mycket bra jobbat stort tack och beröm till er som jobbat med detta uppdrag Men det är bedrövligt nedslående hur detta hanteras av polisväsendet 
UG – Hasse: Tack för att du tittade

Elisabeth: Det var verkligen ett bra avsnitt. Och bra jobbat med ert arbete!
UG – Nicke: Tack så mycket!
 

Maria: Jag vill skicka mitt beröm, vad duktiga ni är <3
UG – Nicke: Tack! Vi försöker...

Anders: Hur gick det till när ni kopplade ett IP-nummer till ett namn? Är det lagligt? Det är visserligen gjort i ett hedervärt syfte i det här fallet, men principen känns obehaglig. Ändamålsglidning osv.
UG – Hasse: Ja, vi har inte använt oss av några olagliga metoder.

Shek: Jag blir stalkad av en på Viber. Har polisanmält 3 ggr men ingenting har hänt ännu...
UG – Hasse: Ok. Du har möjlighet att begära överprövning till åklagaren.
 

Petter: Hjälp mig förstå… vad är er uppfattning om varför polisen agerar så lamt? Arbetsöverlastning? Bristande kompetens? Desillusion?
UG – Nicke: Sannolikt många faktorer. Dels har de många ärenden och måste prioritera hur länge man kan hålla på med en utredning. Dels säkert en viss okunskap, och dessutom tror jag de ibland förlitar sig till tekniska lösningar istf att göra som vi. Prata med en massa människor både i telefon och över nätet. 

Mamma: Vart vänder man sig om man upptäcker en sådan 
UG – Moderator: Hej! Vi har sammanställt en lista med organisationer som man kan vända sig till: http://www.svt.se/ug/vand-dig-hit

Lala: Jag är en tjej som skickade väldigt mycket bilder förut! Men jag har försökt att slutat! Men varför i helvette skickar man bilder?
UG – Nicke: För många handlar det nog om att få bekräftelse. Varför skickade du bilder förut?

andreas: Otroligt bra program. Mycket bra jobbat!!!
UG – Nicke: Tack så mycket!

Mina: Kommer de komma någon uppföljning om hur de gick för 23åringen och om han blev åtalad? 
UG – Hasse: Vi får se. Vi ska i alla fall hålla koll på vad som händer

Johnny: Tack for et bra program Det er bra att i kan hjälpa när polisen er så udugeliga Bra jobbat
UG – Hasse: Tack.

Maria: Hjältar är ni! Bra jobbat, vi måste skydda våra barn mot monster
UG – Nicke: Tack! Visst behöver barnen skydd. Jag tror det bästa skyddet är föräldrar som pratar mycket med sina barn och stärker deras självkänsla och ger de verktyg för sina kontakter över nätet.

Rambo: Vad säger Facebook om detta?
UG – Hasse: Linus har vid några tillfällen försökt få bort ”sin” fejkade profil via Facebook men har inte lyckats.

Fredrik: Hej och tack för ett bra program. Mycket angelägen fråga. Finns det någon uppskattning gjord hur många brottsoffer det kan finnas i Sverige totalt sett. Det känns som att detta är ett jätteproblem i dagsläget. 
UG – Nicke: Det kanske det gör, och det borde vi kollat upp. Det har vi tyvärr inte gjort. Men på Brottsförebyggande rådet finns garanterat statistik för antalet anmälningar av tex brotet utnyttjande av barn för sexuell posering.

John: Hur gick ip spårningen till?
UG – Hasse: Själva IP-numret fick vi fram precis på det sätt vi berättade i reportaget. Namnet som var kopllat till IP-numret fick vi via kontakter till Dan Egerstad som medverkade

Farmor: TACK FÖR ATT NI ÄR SÅ MODIGA O SAMVETSGRANNA!!! Underbart att följa ert idoga arbete. Blir glad eftersom jag har barnbarn som också kan drabbas!!
UG – Hasse: Tack. Hoppas det väcker en bra denbatt

Annie: Skrämmande reportage som visar att unga tjejer idag är så naiva och bekräftelsesökande att de skickar nakenbilder till främlingar. Va är föräldrar och andra vuxna?
UG – Nicke: Man får komma ihåg att de är väldigt unga, och jag tycker det är ett betydligt större problem att män och pojkar sprider bilderna, eller hotar med det.

Oklart: Hur skyddar man sig från att få sin identitet kapad som Linus?
UG – Hasse: Svårt att skydda sig helt men ju öppnare du är på nätet, med exempelvis bilder som alla kan se, desto större borde risken vara.
 

tackar: Tack för ert gedigna arbete inför kvällens program! Polisen borde tacka er! Jag blev verkligen chockad av deras inkompetens....
UG – Nicke: Tillslut var det iaf en polis som gjorde en ordentlig utredning som banade väg för gripandet. 

Camilla: Tack för det bra jobb ni gör, när polis och åklagare inte tar ungas polis anmälningar på allvar.
UG – Nicke: Kanske kan ett sånt här program ändra lite på det.

Hans Jönsson: Hej Varför kollade ni inte upp 70-åringen. Det vore väl en ren välgärning ifall han har rent mjöl i påsen och det visar sig att hans dator är hackad. Eller han var släkt med 23-åringen?
UG – Hasse: 70-åringen är inte släkt med 23-åringen vad vi kunnat få fram. Vi konfronterade inte honom av samma anledning som 23-åringen. Om han är inblandad finns risk för att bevis förstörs o att det i sin tur försvårar för den riktige Linus o flickorna som anmält

Henrik: Tack för ett utormodentligt program. Har med mina två döttrar 11 & 12 år tittat och fått förståelse för vad det är de möter på nätet och att alla fasader inte alltid är vad det är. Vi har tillsammans fått den bästa lektionen på mycket, mycket länge. Ni har gjort en kanonbra samhällsinsats. Tack!
UG – Hasse: Stort tack
Känns jättebra om det fungerade som viktig undervisning!
 

Nikkelin: Tack för ett bra program. Jag blir så förbaskad bara. På män, på polisen, på det som gör att unga tjejer går i de här männens fäller, men mest på den allmänna okunskapen hos rättsväsendet i stort. Undar nu: Har ni kunnat se att polisanmälningar ska se ut på ett visst sätt, innehålla vissa uppgifter, för att inte omedelbart läggas ner?
UG – Nicke: Tack! Nä, vi har inte kunnat se över dem på ett sådant systematiskt sätt. Tyvärr. Men generellt skulle jag säga att det ibland är ett problem att brottsoffer inte själva kan formulera brottsrubriceringen, eller snarare, att polisen iaf har lättare att agera om de får en tydlig rubricering. Det är bara en personlig reflektion dock. 

niklas: Tack! Min dotter blev på liknande sätt utnyttjad av mannen från örebro. Lämnade in datorn till polisen. Det skulle ta dom sex månader att spegla den. På sex månader hinner mannen ifråga utnyttja andra barn med krav om bilder. Detta är ju knas. Sex månader!!! Hur som helst. Mannen fälldes av andra bevis men om polisen haft resurser som visste vad dom skulle göra (spegla en dator tar inte sex månader) så kunde andra barn sluppit mannen ifråga. Hjälten är ni och åklagaren som gjorde slag i saken. Som visade hur det ömtåligaste vi har blir utnyttjat och maktlösa. Tack!
UG – Hasse: Låter hemskt. Å sex månader låter som väldigt lång tid. Tack för att du tittade ¨å hoppas att din dotter mår bra.

Mattias: Hur kommer det sig att ni upplevs inte tycka om poliser i reportagen ni gör? Jag kommer ihåg reportagen om backakravallerna där ni uppviglat ungdomarna till att vara aggressiva mot poliserna när dom hade varit där före er med extra inkallade kommenderingar för att stävja oroligheterna? Jag upplevde dagens reportage på samma sätt att ni är så bra medan poliserna är dåliga. Vad är erat syfte egentligen? Mvh Mattias.
UG – Nicke: Jag vet inte vilket reportage du syftar på. Men jag håller inte med dig. Vi försöker verkligen förstå hur polisen i dessa fall tänkt, vi vill ge dem möjlighet att förklara.

Jimi: Är det inte väldigt tungt att jobba med ett sådant här fall?
UG – Hasse: Det berör absolut att träffa dom som är utsatta. Jag tycker dom är modiga som vågade berätta.

Nicklas: Anser ni att polisen gjort ett bra jobb? Saknar de resurser? Funderar på att utbilda mig till IT- forensiker (tror jag det heter) . Tycker det borde finnas en del att göra efter att ha sett reportaget. Tack för ett bra program!
UG – Nicke: Det borde finnas möjligheter till jobb för en duktig IT-forensiker. De saknas säkert reurser, det gör det väl alltid överallt. Men till viss del tror jag även det saknas kunskap.

Alf Lindgren: Hur mycke tid har ni lagt ner på detta? 
UG – Moderator: Hej Alf, arbete med reportaget har pågått i 4 månader. Du kan läsa mer om reportrarnas arbete här: http://www.svt.se/ug/metod Tack för att du deltar!

aM: Bra jobbat..! Jag är själv väldigt restrektiv när det gäller att låta min dotter få tillgång till sociala medier. 
UG – Nicke: Du får göra din bedömning, men det finns ju mängder med positiva aspekter av sociala medier. Det är svårt att stänga unga människor ute.

L: Jag och en annan ung tjej som jag inte känner sen innan har blivit lurad på pengar och hotade av en kille som vi träffade på en dejtingsida. Vi vet vem det är och vi vet att han i alla fall har försökt lura flera andra tjejer på nätet och det har gått nu ca 1,5 år sen vår anmälan och inget har hänt. Hur lång tid tar det innan en sån här anmälan läggs ned? Kan man påverka något själv? Vi har redan skickat massa bevis till dem. 
UG – Hasse: Jag tycker du ska kontakta polisen o fråga vad som händer. Kräv att du vill förstå vad som händer o inte händer. Och varför! Kanske har du också någon vuxen i din närhet (om du nu själv är ung) som du litar på och som kan hjälpa dig.

Undrande: Intressant att ni inte visar mina frågor, ska nog gräva lite i detta.
UG – Moderator: Hej Undrande! Frågorna visas när de har besvarats av reportrarna eller moderator. Tack för att du deltar!

Alexander: Otroligt bra jobbat! Hur intalar man sig själv som journalist att ibland behöva avstå vidare granskning när man är så nära sitt mål? Ex. polisens önskan att vänta. 
UG – Nicke: Jadu, det var marigt den här gången. Självklart hade vi velat konfrontera 23-åringen och höra hans förklaringar själva. Men det gick helt enkelt inte att motivera. Han hade då fått möjlighet att förstöra eventuella bevis innan polisen kunnat nå honom, och det hade verkligen inte gagnat brottsoffren. Så vi valde helt enkelt att denna gång lyssna på polisen som bad oss avvakta. Det var rätt beslut tycker jag.

Liam: Hej! Tack för ett bra reportage! Varför avslöjade ni inte hans identitet? Så han får uppleva samma kränkning som tjejerna? Med vänlig hälsning, Liam 
UG – Hasse: För det första är han inte dömd för något. Viktigt att komma ihåg. Men även om han varit dömd hade vi inte avslöjat hans identitet.

Nora: Har ni inte möjlighet att konfrontera 70-åringen nu när 23-åringen är gripen? Riktigt bra reportage förresten!
UG – Nicke: Det där är nåt vi får ta i beaktande. Vi måste även nu se till riskerna att han förstör bevis. Givetvis kan han ju sett reportaget och förstört dem ändå. Ett mkt knepigt dilemma.

Nathalie90: Tack för en jättebra granskning! Detta är ett så otroligt viktigt ämne och jag blir så arg att polisen inte verkar ta detta på mer allvar. Hur kände ni när polisen inte sammarbetade mer med er, ni som ändå fann mycket material med personer som skulle vara intressanta som misstänkta??
UG – Hasse: Vi sökte aldrig något samarbetete med polisen. Däremot blev vi förvånade att dom inte gått vidare med realtivt lättkollade uppgifter.

-: När detta program sänds kommer väl denna 70-åring garanterat bli rädd och radera bevis ändå, ni borde göra en uppföljning där ni konfronterar 70åringen
UG – Nicke: Det är knepigt som tusan. Vi ska fundera på hur vi kan gå vidare.Vi vill iaf inte förstöra för polis och åklagare. Men visst, det är sänt, så det kanske är försent ändå, om han nu är inblandad. Han kan lika gärna va helt oskyldig.

AM: Barn ska inte ha tillgång till Facebook, Instagram och andra sociala medier. Dom är väldigt sårbara på dessa forum där det vimlar av en massa idioter. 
UG – Hasse: Själv tror jag inte på förbud i det fallet. jag tror det finns en risk för att barn bara får ännu svårare att berätta för sina föräldrar om dom dessutom känner att dom brutit mot nån regel.

Anders: Kan man söka en praktikplats hos er? 
UG – Moderator: Hej Anders! Söka kan man, men generellt så tar vi endast mot sökande från journalistutbildningar. Och sällan mer än en åt gången. Här finns kontaktuppgifter: http://www.svt.se/ug/omug/kontakta-redaktionen-1 Tack för visat intresse!

Marlene: Det är skrämmande med självmordet så oerhört tragiskt att det hände!
UG – Hasse: Det är så oerhört tragiskt att det nästan är svårt att ta in. Jag tackar Siv som i reportaget försökte förmedla det.

marle: Hej..väldigt viktigt program! Har en brorsdotter som jag vet är mkt på nätet....hur lär jag henne att vara ”vaken” nätet?
UG – Nicke: Läs mycket. Finns en forskare som heter Elza Dunkels tex. Sök henne på nätet. Marcin Dekaminski är en annan. 

Stina: Tack för kanonbra utfört arbete. Hoppas detta program kommer visas i samtliga skolor för att få våra ungdomar medvetna om risker på nätet och via mobiler. 
UG – Nicke: Tack! Det hoppas jag med.

Aga: Alla tonnårsföräldrar måste vakna och koll upp vad våra ungar gör på nätet. Hoppas detta blir en veckarklocka för många
UG – Hasse: Jag hoppas också på en bra debatt
 

Nora : Proffsigt och fantastiskt bra jobbat. Ni anar inte hur många ungdomar som ni har räddat:)
UG – Hasse: jag tror att dom tjejer som vågade anmäla i Linus-fallet betytt mycket även för andra ev framtida offer. Tack för att du tittade!

Emelie: Mycket gripande program. Blev helt tagen och förbannad på människor som anser att de får utsätta människor för sådan terror, speciellt unga människor. Ska ta kontakt med mina barns skola imorgon och uppmana att visa ert reportage för eleverna.Tack!
UG – Hasse: Bra! Det är faktiskt en förhoppning vi haft under arbetet. Att reportaget kanske kan göra nån nytta i undervisning

Gabbe: Hur ofta händer det att folk som är +60 är pedofiler på nätet?
UG – Hasse: Ingen aning. Tyvätrr

Babsan: Beklämmande! Vuxenvärlden måste agera. Det gäller polis, skolpersonal, socialtjänst, fritidsledare, föräldrar. Vi kan inte blunda för problemen. De unga far fruktansvärt illa. Hoppas riktigt många såg programmet och blev lika bestörta som jag. Tack för reportaget.
UG – Nicke: Tack själv!

UG – Moderator: Hej Kerstin Karlsson! Vi har tagit mot din fråga och vill gärna komma i kontakt med dig. Skriv gärna till nicke.nordmark@svt.se

nicke: Jag ska visa denna ug för min dotter som var utsatt via minecraft på samma sätt. Återigen. STORT tack för att denna sak lyftes. Min flicka fick ingen hjälp av polisen då vi polisanmälde saken. Nu vet vi att det går att handla
UG – Nicke: Tack! Att det även sker på Minecraft har jag förstått, men aldrig fått nåt konkret exempel på. Tack för infon.

Lilian: Varför tror ni 23-åringen gjorde det han gjorde? Är det någon personlighetsstörning eller a twisted way to kill time?
UG – Nicke: Har ingen insikt om det, mer än det åklagaren sa i intervjun. Bekräftelsebehov.

Calle: Hej. Jag påmindes av kvällens program om det fall som varit uppe i rätten. Fallet rörde en flicka vars ”pojkvän” smygfilmat när dom varit ”tillsammans” och sedan lagt ut detta på nätet. Om jag minns rätt hade den första domen överklagats och straffet sedan lindrats i högre instans med motiveringen att man nu för tiden är mera öppen med sin sexualitet. Är detta något ni kommer att granska och har ni någon reflektion. 
UG – Hasse: Vi har vad jag vet inga planer på ett reportage om det.Min reflektion är att det är många likartade fall av publiceringar på nätet av nakenbilder just nu/dom senaste åren. Vi har bedömt det som ett stort problem bland framförallt yngre under arbetet med det här reportaget

Petter: Glömde säga förra gången: mycket bra program, bra jobbat! Borde inte polisen ha en anmälarombudsman...? Som hjälper målsägande fylla i anmälningar? Jag inser att det så klart inte är fler anmälningar polisen behöver... men urvalet vad som går vidare till utredningar bör ju knappast baseras på anmälarens byråkratiska kompetens. 
UG – Nicke: Kan ligga nåt i det.

Sara: 23 åringen kan åandra sidan vara släkt med mannens fru, eller ha annan koppling
UG – Nicke: Vi har inte hittat någon sådan koppling iaf.

Nisse: Vad vore Sverige om ug inte fanns? Tack för ännu ett klockrent program
UG – Hasse: Jamen, tack. Det var fina ord!

Enock: Det här verkar inte fungera eller är mina synpunkter inte i fas?
UG – Moderator: Hej Enock! Skicka gärna in din fråga en gång till, gärna kortfattat. Men läs gärna chatten först. Om den redan har blivit besvarad så prioriteras den eventuellt bort. Tack för att du deltar!

Fredrik: Hej! Vill tacka för ett mycket bra utfört arbete.. Tycker att det är en stor skandal att se hur våra poliser sköter ett sådant ärende. Vad tycker ni? Det borde ju öka mörkertalet av sådana fall. Varför anmäla när inget görs??? Ett stort SKÄRPNING POLISEN!!!!!!!
UG – Nicke: Tror redan mörkertalet är ganska stort. Vi känner iaf till flera fall där tjejerna inte gått till polisen.

Paul: Bra då vet jag att ni inte fick denna via laglig väg...b
UG – Hasse: Gissar att det är IP-numret du menar? Hinner inte med all frågar. Ja, vi fick IP-numret på laglig väg. har förklarat lite mer i ett annat inlägg

Maja: Bra program jag är 15 år och är väldigt noggran till vem jag pratar med och att få se detta gör det bara engklare att vara försiktigare! Tack! 
UG – Nicke: Kul att du tittatde! Ha roligt, men tänk till!

Daniel: Mkt bra program! Vet ni om hoten till tjejerna slutat nu när 23-åringen åkt in?
UG – Hasse: Jag har i vart fall inte fått någon rapport om något nytt hot.

Anders: Det här tillsammans med polisens uppgifter för ett tag sedan om ökade ”kompisvåldtäkter” där unga pojkar tjatar sig till sex av unga tjejer visar på ökad hänsynslöshet. Det är vidrigt om behöver uppmärksammas.
UG – Nicke: Tror alltid det är bra att uppmärksamma problem i samhället.

M: Tack för ett bra program och ett bra arbete. Vad hände med spåret gällande 70-åringen?
UG – Hasse: Tack själv. Vi körde fast när det gäller 70-åringen, något vi absolut inte är nöjda med. Vi funderar på hur vi ska gå vidare

Anders: Leif GW tog ju i förra avsnittet av Veckans brott upp polisens oduglighet när de inte redan har en gärningsman att utgå ifrån. Landets utredare verkar inte vara särskilt engagerade i sina ärenden.
UG – Hasse: Har inte hunnit se senaste Veckans brott. Ska kolla ikapp på svtplay

Nea: Tack för ett bra program. Tror faktiskt jättemånga tonårstjejer, som jag, som varit med om dylikt att någon kontaktat en och frågat efter b.la. bilder. Har själv däremot aldrig skickat. Men vad ska man göra om man misstänker att någon är ute efter något, trots att den inte begått något brott än? I tanke med att personen utsätter troligen fler personer än sig själv. Har en person i åtanke just nu faktsikt, fast jag kan inte anmäla den personen eftersom den inte begått något brott mot mig, däremot finns det en speciell sida som jag märker att denna person kontaktar många olika, mindreåriga tjejer på.
UG – Nicke: Hmm, bra fråga. Börja med att iaf spara de konversationer och ev nummer du har. Man vet aldrig när de kan va bra att ha. Vid nåt tillfälle kanske du får fler uppgifter, och kanske kan varna andra. Att sprida rykten som inte är väldigt välgrundade är dock inte bra. Så det är lite knepigt det där. Håll ögonen på honom.

Maria: Tack för ett mycket bra program! Jag uppskattar mycket att ni lyfte fram att Linus som ung kille, under processen varit utsatt för väldigt svåra saker och under lång tid.
UG – Hasse: tack!

Ola: O ni inte vill svara på min fråga, kan ni ju skicka via mail!
UG – Moderator: Hej Ola! Vi har inte tillgång till din mejladress. Om du har en fråga som du vill få svar på är du välkommen att skriva till granskning@svt.se Tack för att du deltar!

Marita: Vill skicka en hälsning och kram till alla tjejer som ställde upp i programmet på olika sätt! Bra beslut som kan hjälpa många andra. 
UG – Hasse: Jag skickar kramen vidare till tjejerna

Camilla: Underbart program! Mina döttrar 13 & 15år berördes också av detta på ett bra sätt vill bara tacka till er att ni verkligen är så uppmärksamma med detta! (tummen upp) 
UG – Hasse: Tack för att du tittade!

Carl-Eric: Detta är ett bra skäl till varför jag alltid valt att inte dela mina bilder offentligt via Facebook samt bara lägga till folk jag åtminstone träffat någon gång i livet. Det skadar aldrig att vara vaksam.
UG – Nicke: Alla får hitta sin egen nivå. Personligen tycker jag att problemet är de som hotar att sprida bilderna, inte de som skickar, eller väljer att dela med sig av sina bilder,

Björn Andreasson: TACK! Tack SVT för UG, tack för programmet om naken på nätet. Tack SVT och public service.
UG – Hasse: Tack själv

Chockad: Hej! Och tack för ett väldigt bra program! Blev arg, mållös, chockad mm .... Över hur polisen har (eller rättare sagt inte har) hanterat detta... Sen har jag en fråga, vet inte om ni kan hjälpa mig få någon klarhet i saken. Finns det något sätt där man kan leta efter sig själv på nätet? Om någon använder ens bilder, lagt ut något eller så? Har nämligen blivit filmad på mitt förra jobb, av massören, men när jag berättade det för företagsledningen gjordes ingen polisanmälan. VDn kände honom privat och det blev i stället att man inte trodde mig. Han kan ha gjort vadsomhelst med filmen... Någon kan ha skapat en Facebookprofil (t ex) och använda sig av mina bilder... Kan man ”låsa” sina bilder mm från kopiering/sparande för obehöriga?
UG – Nicke: Du kan högerklicka på en bild i google chrome och leta efter bilden på nätet. Då kan du se om bilden används på andra ställen.Jag har ingen kunskap om hur man ev kan låsa sina bilder. Tror det är svårt.

Martin : Varför ingen kritik mot Facebook ?
UG – Hasse: Denna gång valde vi att fokusera på polisens arbete. Men jag håller med om att Facebooks ansvar också är intressant. I ett tidigare reportage ”Män som näthatar kvinnor” försökte vi utkräva ansvar av Facebook när det handölade om kränkningar på nätet. Inte likadana som mot Linus men ändå

Nicke: Egentligen är detta ingen fråga så den behöver inte besvaras – Kan det inte vara så att 70-åringen och 23-åringen är i maskopi och säljer bilderna i någon pedofilring? Det bör man kanske titta på? 
UG – Nicke: Det kan va möjligt. Men jag har ingen som helst kunskap om det.

Klinger: Bra att ni ifrågasätter polisens förundersökningsledare och åklagare angående allt som läggs ner. varit polis i 25 år och ser eländet dagligen
UG – Hasse: Ok. Med risk för att jag inte kommer att se ditt svar i flödet så ställer jag ändå frågan: Vad beror det på?

Stefan: Tack för att ni ger rättsväsendet en stor skjuts in i 2000-talet. Det här måste vara en av de viktigaste UG någonsin! Det känns som att polisen skärpte sig en hel del från inledningen av er granskning och fram till slutet. Det verkar lovande.
UG – Hasse: Tack själv! Vi får se vad som händer i fallet.

UG – Moderator: Meddelande till signaturen ”Rebecca”, vi har tagit mot ditt inlägg och vill gärna komma i kontakt med dig. Skicka ett mejl till nicke.nordmark@svt.se om du vill. Tack för att du hör av dig.

Orolig: De som valde att synas I detta program, hur går det för dem? FInns det inte chans att folk söker upp dem och ber om bilder eller hotar dem mm?
UG – Hasse: Vill påpeka att dom flickor som syntes i bild var skådespelare. Namnet på tjejerna är fingerade och ”Ellens” text lästes upp abv en skådespelare

Christer: Polisen ska väl utgå från att man anmäler ett brott inte hur man rubricerar sig
UG – Hasse: Så som jag förstår det ska man inte själv behöva brottsrubricera utan bara berätta vad som häntr

Jennie: Hej jag heter Jennie och är 12 år gammal. Jag har bråkat bli vän med en man som heter Johan han vill att jag ska vissa magen 
UG – Nicke: Hej! Jag tycker verkligen inte du ska visa någonting för denne Johan. Prata med dina föräldrar om det. Om du inte vill det så prata med någon annan vuxen. På vår hemsida www.svt.se/ug finns länkar till BRIS och andra organisationer som är bra att prata med.

Weine (72 år): En bild på en bildskärm kan alltid kopieras mha skärmdump och sedan spridas.
UG – Hasse: Ja precis

Undrande: Hur fick ni tag i uppgifterna om vem som stod bakom ip-numret? 
UG – Nicke: Genom diverse kontakter kunde vi få ett namn. Polisen däremot kan ju bara ringa operatören och få ut det.

Weine (72 år): Vågar ni inte ta upp min fråga om VPN? Enkelt för den kunnige att gömma sitt IP-nummer bakom denna tjänst.
UG – Hasse: Jodå. Det vågar vi. VPN är en möjlighet vi diskuterat. Vi har pratat med en rad experter om olika förklaringear men inte hittat nån förklaring som var mer trolig än någon annan. Än så länge.

Stig: Jävligt bra jobbat, det är bara ett fel! Ni borde jobba inom polisen. Blir mycket illa berörd av den nonchalans som polis och åklagare visar i fallet. Dessutom blir jag riktigt förbannat när jag vet att polisen kan lägga ner enorma resurser, med polishelikopter och markpatruller när man jagar någon som gjort åverkan på snötäcket (kört snöskoter) i fjällen. 
UG – Nicke: Tack. Men jag tror vi gör ett bättre jobb här.

BrebandsJesus: Om ni fått 70 åringens namn på laglig väg som ni påstår så kan ni få förklara det. Det går inte granska er...
UG – Hasse: Genom diverse kontakter kunde vi få ut ett namn. Det har skett på helt lagligt vis.

PJS: Glömde en sak: Enligt mig så är det tydligt att polisen, (och andra myndigheter och institutioner), allt mer handlägger ärenden men utreder inte det de ska göra. Brottsanmälan ”tas om hand” diarieförs, lämnas vidare, någon ska göra en prioritetsskattning, lämnas vidare igen, beslut om vilken avdelning som ska handha ärendet, besluta om vilken handläggare/utredare som ska arbeta med ärendet, en ny prioritering sker på den nya avdelningen/den nya handläggaren o.s.v... När någon sedan vaknar upp, (efter värdegrundsarbete, möten, verksamhetsanalyser och policy-författande) och tar sig an ärendet så är det inaktuellt. Är det UG:s uppfattning också?
UG – Nicke: Jag har för dålig insikt i polisens arbete på ett så generellt plan, så jag kan inte uttala mig.

Lina: Hej! vad anser ni att politikerna kan göra för att motverka att denna typ av brott sker? Tack för ett mycket bra program!!
UG – Hasse: Politikerna har en viktig roll att se att lagstiftningen hänger med när samhället förändras

Arne Persson: Tack för ett bra program. Jag känner mig chockad över åklagare, polis som det framgår av programmet inte arbetar med det som är tänkt för en demokrati. 
UG – Hasse: Tack för att du tittade!

Ellen 15 år: Jag tycker inte att det viktiga är att föräldrar SER vad vi gör utan att de pratar med oss. Jag lägger aldrig upp något dåligt då jag vet bättre. Så föräldrar borde lära oss istället för att förbjuda! Grymt program!
UG – Hasse: Tack för att du tittade Ellen!

Lady 70+: Finner märkligt ,att sex, nakenbilder, kroppsfixering, ”hora”-epitet etc. intar sån plats år 2014 hos DAGENS ungdom, när ALLA sexbeteenden och utlevelser ju prisas/ accepteras, Pride etc. Har ni reflekterat över denna motsägelsefulla aspekt?
UG – Nicke: Det händer att jag klurar på det. Det är motsägelsefullt i viss mån. Men vissa strukturer är seglivade. Det är fortfarande mest kvinnor som riskerar repressalier om de är för ekivoka eller exhibitionistiska.

alle: Vet ni vad 23 åring heter?
UG – Hasse: Ja, det vet vi.

Snorre Hermansson: Vi skattebetalare subventionerar Facebook med enorma bidrag när bygger ut sina servrar i Luleå. Det minsta man kunde begära är väl att det företaget tar sitt ansvar och stänger ute personer som beslagits med att missbruka nätet så fruktansvärt som framkommit i detta viktiga program. Låt oss alla trycka på våra politiska företrädare att sätta press på det framgångsrika företaget Facebook!
UG – Nicke: Facebook har regler. Om de inte efterlevs kan de stänga ute folk. Men då startar de en ny profil.

Mauritz: Det är nog många tonåringar som lyssnar och kollar på detta för att inte riskera det själv. Bra program!
UG – Hasse: Bra, hoppas många yngre kollar. Om inte så finns alltid chansen att se programmet på svtplay i efterhand. Eller på UG:s hemsida

”Parvel”: Hej tycker det är hemskt bara det som Linus blev utsatt för varför tar inte polisen detta på mer alvar eller behövs det ändringar i lagen för att lättare kunna sätta dit dom? 
UG – Hasse: Det har varit jobbigt för Linus under lång tid, närmare två år. Å för dom tjejer som blivit utsatta under tiden

Ess: Bra program! Först och främst föräldrars ansvar att lära sina barn hur att använda nätet! Förbud funkar inte, men aktivera loggar, komma in då å då mm Sedan ska även andra vuxna våga lägga sig i och fråga! Oroar mig dock över att medias rapportering/granskning får rättsväsendet att skärpa sig och t.o.m ändra domar! Hur ser ni på det? 
UG – Nicke: Kan medias rapportering få rättsväsendet att skärpa sig ser jag inget problem med det. Om vi ”ändrar” domar vet jag inte. Men visst kan vi påverka. Det är delikat.

Roger: Tråkigt att ni inte kan förklara hur ni på laglig väg får tag på personuppgifter. Om det skulle vara så innebär det att ALLA har möjlighet att spåra på IP-nummer. Jag kanske ska bli orolig att ni står och knackar på min dörr imorgon? 
UG – Nicke: Vi har svarat flera gånger. Genom kontakter/källor fick vi tillgång till namnet helt lagligt. Det är dock inte enkelt.

Nathalie: Vad tycker ni in Polisens insatser? Gör de verkligen allt de kan för att hitta personer bakom telefonnummer? Alltså, är de bekväma eller har de otillräckliga resurser?
UG – Hasse: jag tycker polisen borde gjort mer. När det gäller ”Julias” dator som aldrig undersöktes var svaret vi fick att det inte fanns några resurser.

Louise: Grät av medkänsla, upprördes och var fly förbannad på alla galenpannor som finns och polisens och åklagarens passivitet. Tack för att ni finns. Proffsigt och seriöst jobbat. Det måste kännas meningsfullt för er.
UG – Hasse: Tack så mycket

Vera: Hej Salut till er för detta program. Och Tack till de modiga unga tjejerna. Jag tror andra nu kommer våga att anmäla och våga prata efter detta program Ni öppnade upp en v viktig verklighet som hållts dold pga av skam.Även rättsväsendet betett sig nonchalant,jag är chockad över en persons respons i programmet ang anmälningarna en tjej gjorde. Tack så V mycket! Kommer själv prata om de risker internet medföljer när mina B barn kommer upp i den åldern. Ett av era nästan viltigaste program p länge .Tack
UG – Hasse: Tack själv. Jag hoppas också att dom tjejer som vågade anmäla banar väg för andra i samma situation

Ola: Om det går att få fram namn på laglig väg genom kontakter, så vill jag att ni förklarar hur detta är lagligt? 
UG – Nicke: Källor som har tillgång till en del IP-nummer har berättat.Mer än så får du helt enkelt inte veta. Det handlar om källskydd. Inget olagligt har gjorts, såvitt vi kunnat utröna.

saffir: Hoppas ni påverka så BL a polisen får mer resurser till att ta upp liknande fall?
UG – Hasse: ja, kan vi bidra till att fler av de här brotten klaras upp är det såklart fantastiskt.

Ebbe: När kan man se det på Play?
UG – Moderator: Hej Ebbe! Det går att se här: http://www.svt.se/ug/polisanmalde-nattrakasserier-blev-misstankt Det ska strax läggas ut på SVTPlay också. Tack för att du tittar!

FRAsse: Det känns förstås inte bra att SVT har tillgång till information om vilken ID som finns bakom ett IP. Ger den politiska debatten och avslöjandet runt Axpixlat m.m en helt ny dimension. Den individ hos den teleoperatör som lämnat ut dessa uppgifter till Dan Egerstad bör omedelbart få sparken. SVT UG borde också veta bättre och inte anlita eller gömma sig bakom honom. Det här är inte lagligt i något led. LEK, PuL you name it. Vem står över de lagarna?
UG – Nicke: Jag har försökt svara så gott jag kan. 

Nicke: Visst har Facebook regler och som du (UG Nicke) säger så startar personer som slängs ut säkert ett nytt konto direkt och fortsätter. Men Facebook har även koll på IP-nummer. Det handlar mer om resurser och framför allt en vilja. Vill de kan de… 
UG – Nicke: Ja, polisen kan tex begära ut IP-nummer. Men om en person verkligen vill så kan hen gömma sig bakom anonymiseringstjänster vilket även gör det vsårt för fb att stänga ute folk.

Oscar: Hej! Tack för ett intressant inslag, ni gör ett väldigt bra jobb. Hur fick ni tag på videomaterialet från förhöret med den drabbade flickan? Faller sådant material inom offentlighetsprincipens ramar?
UG – Hasse: Nej, det krävs fullmakt (medgivande) från i det här fallet flickans föräldrar. Sedan gör polisen en sekretessbedömning av vår begäran.

tackar: Antar att det är jobbigt för er också -att få reda på så svåra saker och inte kunna göra det som är rätt. Blir ni skickade på rehab eller liknande? Att vara professionell är inte alltid styrande för psyket, kan jag tänka.
UG – Nicke: Nädå, vi behöver ingen rehab. Det ingår i jobbet att göra så mkt research som möjligt, och vi har bra stöd från redaktörer och chefer.

Putte_63: Borde inte alla som driver forumsidor ha skyldighet att lämna ut IP-adresser till polisen oavsett om forumets server ligger i Sverige eller i utlandet ?
UG – Nicke: Polisen kan begöra ut från många, inkl Facebook som de har samarbete med. KIK är det tydligen svårare med.

UG – Moderator: Klockan börjar närma sig 22:00, chatten stänger om 5 minuter. Skicka gärna in en sista fråga ni som undrar något!

Anders: Var det ert val att sända reportaget som gjorde att polisen till slut grep mannen? Hade han fått gå fri ännu längre om ni inte sänt avsnittet ikväll?
UG – Hasse: Jag vet faktiskt inte.

Aristoteles: På tal om mediarapportering, Om en lögn återupprepas tillräckligt många gånger, övergår det till en sanning. Det är så den tredje statsmakten arbetar...som den vise Julius Cesar sade. Tärningen är kastad...som tur är är den svenska befolkningen smartare än så och vet att myntet faktiskt har två sidor...tack för ordet!
UG – Nicke: Varsågod!

Mamma: Som mamma till 'Julia' kan jag bara säga att jag är otroligt stolt över henne.Det krävs mycket att göra det hon gjorde och jag tror inte det finns någon förälder som inte skulle stötta sitt barn i en sån här situation.Hoppas detta kan hjälpa fler unga tjejer som har varit/blir utsatta att faktiskt söka stöd hos de vuxna som finns i närheten.Polisen är en enorm besvikelse som behandlar barn på detta viset,de har redan varit så utsatta och sen bli 'slängda ' i sopkorgen.Ni har gjort ett jättejobb och det ska ni ha tack för.Det va jobbigt att se men det är ändå de utsatta som haft det jobbigast.Det är inte lätt att va förälder och i synnerhet inte idag med all media runt oss.Var rädda om varann!
UG – Nicke: Tack! Jag blir glad att du skirver.

Alexandra: Tack för ett bra program! Varför lägga utredningarna ner? Vad är det de ”saknar” för att gå vidare?
UG – Hasse: Som vi såg det följde polisen inte upp dom ledtrådar som ändå fanns i både ”Julias” och ”Ellens” fall. Å även Linus anmälde ju tre gånger

Polisman: KiK servern ligger i Usa, men polisen kan begära ut uppgifter även därifrån genom att begära rättshjälp internationellt. En ren formsak.
UG – Nicke: Jo, men jag har förstått på andra poliser att just KIK är lite struligare än Facebook.

Ola: Kommer förmodligen att göra en polisanmälan om ert agerande vad gäller namnuppgifter angående vem som har vilken IP-adress, detta är i allra högsta grad olagligt för er!
UG – Nicke: Gör så. Det kan va lärorikt för oss oxå. Vi har verkligen försökt vinnlägga oss om att inte begå något brott.

råttpizza: Det som gör mig mest beklämd med det här reportaget är att alla dessa stackars tjejer kanske aldrig behövt råka ut för detta om polisen tagit Linus anmälan om identitets-stöld på allvar från början:( Ni gjorde ett mycket bra reportage och detektiv-arbete men civila personer borde verkligen inte behöva göra polisens jobb.
UG – Hasse: Nä, det har gått nästan två år sen Linus första polisanmälan så du har en poäng där. Då fanns dock, vad vi vet, ingen tjej som polisanmält. dom kom fram lite senbare

marle: Hur skyddar vi våra barn mot detta? Känns oerhört svårt och skrämmande.
UG – Nicke: Genom att prata mycket med dem. Fråga dem vad de gör osv.

Edward: Det slog mig att kvinnor är överrepresenterade bland poliser, advokater och domare. Kan det ha påverkat ärendets gång?
UG – Hasse: Nä det tror jag inte

Otroligt: Kanske man kan hoppas på att någon lärare tar med detta program som en diskussionsfråga i skolan.
UG – Nicke: Det hoppas jag oxå!

Putte_63: Skulle man inte kunna klubba igenom en lag i riksdagen som gör det möjligt att stoppa forumsajter som inte följer svensk lag, och då åsyftar jag på Flashback, och Youtube där man till och med vägrat att radera bort kommentarer som strider mot svensk lag.
UG – Nicke: Vi får passa den frågan vidare till Beatrice Ask.

PJS: Jag själv som arbetar i en statlig myndighet har genom åren sett hur ”jakten på pinnar” är det som räknas. Polisen, enligt GW Persson, genomför gärna nyktehetskontroller nära polisstationen mitt på dagen eftersom det går snabbt att få ihop 100 kontroller. I min myndighet jagar vi andra pinnar på bekostnad av det som är viktigare att arbeta med. UG borde granska statliga och kommunala institutioner angående deras felprioriteringar. 
UG – Nicke: Tack för tipset!

Ola: Dax att minska TV licensen och istället öka polisens resurser? Glädjer mig att en del av SVTs pengar i alla fall går till viktiga saker och inte bara massa dynga. Ni är helt klart SVTs stolthet. Keep up the good work!
UG – Hasse: Nja, kanske ingen ekvation jag förespråkar.

BrebandsJesus. : Ni har inte begått ett brott med ip-adressen men den ni fått den av har lämnat ut info som denne ej har rätt att göra. Har svårt att se att det är 100% lagligt och inte problematiskt med integriteten. Programmet var bra och viktigt i övrigt då folk är svin rent generellt men ni ska inte låta andra bete er som svin för att ni ska få ett namn.
UG – Nicke: Tack för synpunkten.

Nicke: De som är oroliga för att UG kan få reda på vem som står bakom ett IP nummer kanske är mest rädda för att UG har med dem i ett reportage. I så fall är jag oerhört tacksam för att UG satt lite rädsla hos dessa – som även lämnar IP efter sig i denna chatt… UG – Det här är det bästa reportaget jag sett på flera år. Tack! 
UG – Nicke: Varsågod. 

''Miannae'': Hej..jag är värdigt kär i en kille på internet och vet att han är 14 år. (Har sett på riktigt bilder på honom.) Vi funderar på att träffas på riktigt,men jag vågar inte bäretta för mamma och pappa.. :( Själv är jag två år yngre än han..) Tycker ni att jag ska berätta för dom och träffa han? :/ Gillar han verkligen.. //''Miannae''
UG – Hasse: Jag tycker du ska berätta för dina föräldrar eller någon annan vuxen du har förtroende för.

UG – Moderator: Nu är klockan 22:00 och det är dags för chatten att stänga.

David: Jag kan inte förstå varför så många intresserar sig för (ifrågasätter?) hur ni/man får tag på namn bakom en ip-adress...vill de själva lära sig hur för att vaddå??? Om man inte har begått något brott så lär UG knappast knacka på dörren, och 70-åringen har därför hittills heller inte blivit konfronterade! Låt UG fortsätta att göra sina utmärkta jobb i fred.
UG – Nicke: Vi har inget emot kritiska synpunkter på hur vi jobbar. Det gör oss bättre nästa gång.

UG – Nicke: Tack alla engagerade som frågat. Vi har svarat så många vi kunnat. Har ni mer frågor eller synpunkter så maila granskning@svt.se
Tack och gonatt!

UG – Hasse:  Tack för alla frågor. Som vanligt hinner vi inte, eller kan inte, svara på allt och jag förstår att det kan kännas frustrerande. Ha en bra kväll

UG – Moderator: Stort tack till alla som har deltagit i chatten ikväll. Den som fortfarande undrar något eller vill tipsa Uppdrag gransknings redaktion är välkommen att skriva till granskning@svt.se

UG – Moderator: Snart publiceras chatten på svt.se/ug, tack och godnatt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Naken på nätet

Mer i ämnet