Uppdrag granskning har pratat med knappt 30 tjejer som varit i kontakt med en man som försökt få dem att skicka nakenbilder. Foto: svt

Lurade och hotade tjejer på nätet, åtalas för barnsexbrott

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning har tidigare berättat om den man som kapade minst en tonårig pojkes identitet för att lura unga tjejer att skicka nakenbilder. Mannen som greps i mars har nu åtalats.

Åtalet gäller grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt våldtäkt mot barn, rapporterar Aftonbladet. Mannen som kallades ”23-åringen” i Uppdrag gransknings reportage har nu fyllt 24, enligt tidningen. Mannen kapade Linus Malmborgs identitet för att lura sig unga tjejer.

– Jag fick reda av en kompis som frågade om jag hade öppnat ett nytt Facebook-konto över sommaren 2012 och då kollade jag upp det och då visade det sig att någon hade tagit mitt namn och mina bilder och skapat ett nytt Facebook-konto, berättade Linus Malmborg för Uppdrag granskning.

UG – Naken på nätet

Till Aftonbladet säger den åtalades advokat Per Larsson:

– Han är beredd att ta ansvar för sina handlingar, men han har under utredningen haft svårt för att skilja de olika händelserna från varandra. Det beror dels på att det är ett stort antal, men även att han under lång tid mått psykiskt dålig och sökt hjälp som han inte fått. Sedan kan det möjligen vara så att min klient inte har samma inställning till brottsrubriceringarna, men det är fråga för rätten.

Rättegången inleds den 12 november vid Nacka tingsrätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Naken på nätet

Mer i ämnet