Foto: SVT

Läs chatten med teamet bakom Fotbollsidioterna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter Uppdrag gransknings säsongsavslutning chattade Kristina Hedberg, reporter, och Martin Jönsson, producent, om mutor, korruption och dubbelmoral inom den internationella toppfotbollen. Läs alla frågor och svar nedan.

UG – Moderator: Hej och välkomna till kvällens chatt! Nu kör vi igång!

Stig: Det är bedrövligt att det är pengar som styr. Tror ni att det blir bättre? Det ni gör är ni bra på. Fortsätt granska.

UG – Fotbollsidioten

Kristina Hedberg: Kul att du gillar det vi gjort. Jag tror tyvärr inte – just nu i alla fall – att Infantino är rätt man att rensa. Men det finns så klart mpnga goda krafter.

Martin: Intressant program. Hur kommer ni att följa upp detta? 

Kristina Hedberg: Jag fortsätter ligga på hos FIFA. Hoppas Infantino ställer upp nån dag...

Jan Erik: Kan du inte gå på Svenska Fotbollsförbundet och kräva att dom ser till att du får ställa dina frågor till UEFA!

Kristina Hedberg

Bra idé!

Noah: Hur blev det där tillslut med UEFA och FIFA????

Kristina Hedberg

Hur menar du? Var det otydligt berättat tycker du?

Johan Uhlin: Hur skall vi lösa situationen inom fotbollen? Tycker du alla lag skall starta om precis så som FC United of Manchester gjorde?

Kristina Hedberg

Njae... Jag tycker de hade en härlig energi, men det finns väl existerande lag som håller måttet. Eller?

Tobbe : Kommer det svar? Känns lite som bortkastad tid med programmet

Kristina Hedberg

Svar på vad? UEFA säger inget mer. Det är ju ett slags svar i sig. De vill inte rlva i det gamla. Inte rensa allt som går.

Mats: Kan el tänker ni följa upp det här med att de faktiskt hotade att stämma er för ärekränkning? 

Kristina Hedberg

Vi får väl se hur de går vidare. Jag tvivlar på att det där var annat än tomma hot. Och jag könner mig helt trygg med att vi har på fötterna för det vi sagt i programmet. Min huvudsakliga kritik är att de inte vill öppna sig för frågor.

Bo Gunnarsson: Är det inte snart dags att sluta visa fotboll på tv ? TV betalar ju massor till dom stora klubbarna.

Martin Jönsson: Det är ju väldigt många människor som vill se på fotboll. Det kanske måste till att de höjer rösten för att nåt ska hända?

Rémy : Kan Blatter bli åtalad för mutor trots allt?

Kristina Hedberg

Ja, det var olagligt med sk mismanagment – trolöshet mot huvudman heter det på svenska. Och har han betalat 17 miljoner Euro till Platini utan att FIFA var med på det och utan att syftet var förankrat – då kan han dömas för det. Jag skrev om det för ett par veckjkor sen på bloggen Fotbollsidioten på UG:s hemsida

Magnus: Bra program Har ni ställt våra egna representanter som skulle rösta på Infantino mot väöggen Dom borde ju kunna ta tag i detta

Martin Jönsson: Tack, Magnus! Vår serie aslutade här, men det finns ju många journalister i det här landet som kan ta stafettpinnen vidare och göra just det!

Petri: Hej. Är ni dom enda som granskat detta? Vad säger man i andra länder? Allt låter så sjukt!!

Kristina Hedberg

Många är igång med granskningar nu. Jag tror att helgens FIFA-möte, där Infantino visade ett lite annat ansikte än det han tidigare markandsfört, satte fart på många redaktioner. Jag vet att det är en tysk bok på gång om Platini och säkert är det mycket annat i ”pipeline”. 

Sem: Är de verkligen så mäktiga och över Europeiska rättsystem? 

Kristina Hedberg

Nej, de står ju inte över lagen – FIFA och UEFA. Men de har sina huvudkontor i Schweiz – och där har lagen inte varit så sträng.

Olof: Bra granskat! Har en fråga gällande utredaren på Uefa som skulle utreda källan på Cypern – jobbar han kvar på Uefa eller ville han inte svara på era frågor? Fortsätt granska Uefa och ifrågasätt gärna varför vinnarna av Womens Champions Leage enbart får en promille av motsvarande vinstsumma för herrarna! 

Kristina Hedberg

Utredaren jobbar inte kvar. Han blev ombed att lämna sin tjänst mitt i pågående granskning.Vi har talat med honom kort, men han ville inte medverka. 

Petri: Hej. Är ni dom enda som granskat detta? Vad säger man i andra länder?

Martin Jönsson: Hej, Petri. Om du tänker på EURO2012 i Polen/Ukraina så skrevs det en del om det i tyska och italienska tidningar för sex år sen. Men sen tystnade tipsaren på Cypern, och sen föll hela historien i glömska.

Annie: Hej! Vilket intressant program. Jag har på senaste tiden blivit intresserad av fotboll, och kan känna så mycket igen mig i den dubbelhet du beskriver där i slutet, kring känslan av gemenskap och kärlek för sporten, medan allt det negativa lämnar en ordentlig bismak. Jag undrar vad ni som gjort programmet tänker om det hot i det senaste svar ni fick från UEFA? Att de ska vidta rättsliga åtgärder för ärekränkning dvs. Och sedan undrar jag om ni känner till fler granskare och medier som vill åt samma svar som ni? Ser i ditt svar längre ner att ni kommer fortsätta ställa frågor. Men varför försöker ni inte tillsammans med medier i andra delar av världen? Undrar hur man tänker som reporter här.

Kristina Hedberg: Jag tror starkt på samarbete. I fallet med den stora Panama-läcken var ju vår redaktion i högsta grad inblandad. Och den gav utdelning för det här jobbet också.

Så roligt att du hittat till fotbollen!! Hoppas den fortsätter ge dig också det positiva.

Chrisitna: Hej Kristina! Du är bara för härlig och tuff! Jag blir så glad! Helt lugn och coolt ifrågasättande får du dom här verkliga ”idioterna” att bli såå osäkra och stressade. I LOVE IT! På dom bara för dom ska inte komma undan med sådan här skit!! HEJA!!!!! 

Kristina Hedberg

Jamen, så fint sagt! Tack!!

Matte: Bra program. En slutkommentar av ordf för sv fotbollförbundet hade varit pricken över i:et.

Kristina Hedberg

Bra inspel. Vi hade själva en sån tanke, men valde att hålla fast vid att detta var en mer internationell granskning – och inte ”bara” ur svenskt perspektiv. Kanske valde vi fel.

Stefan 62a i Luleå: Är en 62. från Luleå.., jag har sett dig på debatt mm men gillar inte den sortens program, men detta var ju otroligt intressant och kul och se, jag gillar fotboll men är så trött på detta pampvälde och mygel, var är kvinnorna? mansdominerat som tusan, hoppas verkligen att det blir någon form av fortsättning, mycket bra gjort Kristina...och ge dig inte. Vi skall med familjen och Barca spela på friends i Augusti i alla fall Stefan i Luleå 

Kristina Hedberg: Precis så tänker jag med! Först – depp. Sen – glädje och förvöntan över nån hörlig match som trots allt säkert kommer bjuda på bolltrollare och läktargemenskap. Vi får kämpa på tillsammans! Kul att du gillade programmen

Stig: När lagarna inte är lika i alla länder, så bäddar det för sånt här. Eller vad tror ni?

Martin Jönsson: Ja, det är så klart ett problem i sammanhanget att privata mutor var lagligt i Schweiz fram till årsskiftet. Det land där både Fifa och Uefa råkar ha sina huvudkontor.

Louis: Varför göra reportage om UEFA och fotboll när andra viktigare samhällsfrågor behöver granskas av er? 

Kristina Hedberg

Uppdrag Granskning tar sig an alla möjliga ämnen. Det här är en miljardindustrii som engagerar ofantliga mängder av människor jorden runt. Och den har granskats alldeles för lite, tycker jag.   

Larry: Hej. Jag saknade Lennart Johansson i programmet. Lennart har varit stark kritisk till hur det går till i FIFA. det hade varit intressant och höra vad han hade att säga.

Kristina Hedberg

Lennart var med i förra veckans program. Lars-Christer arbetade under samma period och deras kritik är samstämmig.

Peter Karlsson: Saknar gamla Uppdrag Granskning, 2 avsnitt i rad med fotbollsfusk, visst är det sjukt med allt fiffel och pengarull, men för tradigt och för långtråkigt. Finns oceaner av inhemska mer aktuella och angelägna problem som drabbar Sverige och tittarna mer än fotbollsfiffel att ta tag i. Är jag ensam om att tycka att Uppdrag Granskning bytt fokus och inriktning dom sista avsnitten? 

Martin Jönsson: Hej , Peter. Det är helt riktigt att de två senaste avsnitten av Uppdrag granskning varit annorlunda. Det var ju en specialsatsning. Tråkigt att du inte tyckte det var intressant. Men 'vanliga' UG är tillbaka med sommarprogram i sommar och en ny fräsch säsong till hösten.

Stig: Förra ordf. för sv. fotbollförbundet är väl inblandad i Panama?

Kristina Hedberg

Ja, det dök upp en sån historia. Lite vid sidan av det vi gjorde här, men väl granskat och belyst av SVT nyheter

Thomas: Hej, Kommer det en fortsättning på det här reportaget, eller släpper ni tråden här?

Kristina Hedberg

Jag tror det finns hur mcyket som helst att göra. Släpper helst aldrig några trådar.

UG – Moderator: Lillemor Lindblad – Kristina hälsar att du gärna får mejla henne! kristina.hedberg@svt.se

Janne: Bra program och uppslag! uppfattade jag rätt att UEFA hotar att stämma er om ni fortsätter ställa kritiska frågor ?? Detta är ju det ni ska gå vidare med, varför lämnade ni det så lätt? 

Martin Jönsson: Hej, Janne. Det var ju inte riktat uttryckligen till just oss. Men frågan är hur man annars tolka det när  någon skriver att man tänker ta till alla nödvändiga lagliga medel mot den som uttrycker sig ärekränkande om Uefa. Och det är så klart ett uttalande vi velat diskutera med någon på Uefa, om vi bara fått prata med dem.

Rent Mjöl i Påsen: Hur mycket skattemedel får FIFA från Sverige och världen? I sig är det inte så kontroversiellt om organisationen fifflar med egna medel. Det är ju medlemmarnas pengar och organisationen är trots allt ett företag och ingen ideell organisation.

Kristina Hedberg

Jo, FIFA är faktiskt en ideell – non-profit – organisation. Och de stora pengarna kommer från tv-rättigheter som vi ju alla är med och bidrar till genom våra licensmedel och köp av abbonnemang etc. Jag tycker vi ska ställa krav på hur de används.

Morgan: Jag har skrivit 3 inlägg men inte intressant nog. Men du gjorde bra program

UG – Moderator: Hej Morgan! Många ställer frågor – har du inte fått svar, ställ frågan igen! /Frida, webbredaktör

Mackan: Bra program! Jag som är nästintill beroende av internationell fotboll har tänkt på detta många gånger. Men kärleken till mitt lag är för stort för att jag skall kunna bojkotta det. Jag tror att det är många som är som jag i detta anseende och därför kan de stora klubbarna och organisationerna tänja på gränserna vad gäller biljettpriser och kynta an oetiska sponsorer. Har ni tänkt på ett eventuellt sammarbete med andra mediebolag, exempelvis BBC, för att granska vidare och få ett större spridning på medvetenheten kring FIFA/UEFA?

Kristina Hedberg

Jag tror du gör helt rätt analys! Precis så där funkar de flesta av oss. Många föreslår samarbete internationellt här ikväll, och även där tror jag att ni tänker rätt. Vore kul att testa.

Micke Jacobson: Tror ni att det skulle vara någon skillnad om Uefas och Fifas huvudkontor inte låg i Schweiz?

Martin Jönsson: Hej Micke.

Det blir så klart ett hypotetiskt resonemang. Men det är klart att om de båda organisationerna legat i ett land där privata mutor var olagligt även före 1 januari 2016, så hade det kanske funnits material att åtala betydlligt fler personer än det kommer att finnas nu. Om man säger så...

Håkan: Varför ställer ni inte Svenska fotbollsförbundet till större ansvar för detta. De är ju medlemmar. De får väl stå till svars för de föreningar de tillhör/ Håkan

Kristina Hedberg

Det är ett bra förslag. Någon – kanske jag – borde gå vidare med det.

Thomas Claesson: Jag har nog fått svar på mina frågor, så jag vill ge en eloge till dig, Kristina! Vilket bra jobb du har gjort! Det sätt som du blev behandlad på säger det mesta. Jag har slutat gå på de stora arenorna. Jag bor i Roslagen, men besöker Halland på sommaren och ser då fotboll på idrottsplatserna i Halmstad och Falkenberg. Med stor beundran tackar jag dig, Kristina.

Kristina Hedberg

Vilket fint beröm! Tack och bock.

Christer W: Är du förvånad över hur du bemöttes av UEFA och FIFA?

Kristina Hedberg

Ja. Och nej. Först trodde jag att de menade mer allvar med sitt tal om nystart och ööppen het. Men ganska snart vande jag mig vid hur de agerar. Till viss del handlar det nog också om kulturskillnader mellan Sverige och andra länder. Pressen är lite mer hövlig fortfarande på många håll i Europa. Då blir de nog lite tagna på sängen när någon som jag plötsligt ringer på.

Per Jakobson: Man har ju alltid trott att dessa huvudkontor förlagts i Schweiz för att det var ett s k neutralt land. Men det finns flera neutrala länder. Kanske är det så enkelt att detta val av placering berodde på landets lagar(?). Jag menar förstås BRIST på lagar, som t ex det som framkom i programmet(att en personlig muta var tillåtet). Det är ju helt makalöst! Därmed har de kunnat härja fritt år ut och år in med sitt mutande. Tack för ett upplysande program. Numera håller även jag på FCUM, hehe. 

Martin Jönsson: Hej, Per

Vi måste erkänna att vi också häpnade när vi förstod hur den schweiziska såg ut fram till i år. Och det är klart att man kan fundera över varför dessa huvudkontor ligger just där.

j Peter Larsson : Släpp inte taget! Fotboll är en av väldens största sporter – om inte den största! Detta är ju ett världsscoop på G. Kristina, du är en modern variant av kommissarie Columbo! Skön och mkt effektiv journalistik! Kör hårt!

Kristina Hedberg

Haha! Peppande. Tack

Lisa: Är inte ett dugg intresserad av fotboll som sport, men tycker att granskningen var mkt intressant? Hur hamnar dessa män i UEFA-toppen? Någon måste ju ha röstat in dem! Är alla mutkolvar?

Kristina Hedberg

Usch – man hoppas ju verkligen att det finns gott folk i leden också. Annars har du rätt – de olika ländernas förbund väljer själva vem de skickar. Karl-Erik Nilsson är vald av den svenska fotbollsvärlden. Där jag är en liten gräsrot. Så visst borde vi kunna göra skillnad, men det är ju många led att bearbeta.

Mats Siltberg: Har ni fått någon intervju ännu angående EM 2012 Ukraina/Polen?

Kristina Hedberg

Nix

Annie: Apropå lagen. Jag tycker att det är konstigt att Schwiez lagar styr, bara för att fifas och uefas huvudkontor finns där. De är internationella förbund, man borde t.ex tagit hänsyn till sådana saker som risken för mutor. Är det inte också intressant att titta närmare på vilka regler som egentligen ska ligga till grund för förbunden? Jag tappade hakan helt och hållet när ni berättade om att lagen i Schwiez inte förbjöd mutor förrän 2016, så passande! Men det finns väl andra liknande ”kryphål” då? 

Martin Jönsson: Hej, Annie

Lagar ser ju olika ut i olika länder, så det enda rimliga är förstås att såna här organisationer har tydliga regler, öppenhet och en effektiv oberoende kontroll av att reglerna efterlevs.

Heja Sunnanå damer: Är det inte dags att börja satsa mera på Damfobollen istället? Där finns så lite pengar att ingen lär hålla på med sån här skit!! 

Martin Jönsson: Varför inte? Heja Göteborg FC!!

Philip : Tack för ett otroligt bra program! Gillar hur ni visade att det faktiskt är våra små föreningar i Sverige som till viss del bygger den här organisationen! Man bör kunna kräva total transparens i en så betydelsefull org... Talade de nånting om att de ska gå tillbaka till modellen som ”omöjliggör” korruption? 

Kristina Hedberg

UEFA har inte sagt nåt sånt. Än. FIFA tog vissa steg i den riktningen på mötet 26 fenruari, där jag var. Tyvärr verkar Infantino personligen ha backat utvecklingen i helgen, med auktoritöra beslut som väckt bestörtning i fotbollsvärlden 

Christer W: Att de internationella federationerna fått agera och gå så långt bort från kärnan måste ju vara pinsamt för alla medlemsorganisationer. Frågan man ställer sig är om de verkligen vill ändra systemet då allt hänger ihop dvs FIFA ger alla en bit av kakan men längst ner i pyramiden sliter och svettas föräldrar och barn för att dra runt cirkusen. Hur kommer du att agera som fotbollsidiot och förälder i framtiden?

Kristina Hedberg

Jag tänker kämpa för att behålla glädjen. Gå mer på den typen av fotboll som jag såg prov på i Manchester. Kanske inte lika hänförd av stjärnklubbarna. I sommar verkar Barca trycla tröjor UTAN reklam, eftersom sponsoravtalet fortfarande inte är klart. En sån kanske jag slår till på :-)

George: Wouldn't it be a logical angle that all the bids that were the victim of the manipulation speak up? That's where you would find a legitimized critic that would have national legal systems behind the

Martin Jönsson: Hi George

That's an interesteing idea. And actually it was italian media that published the first information about the allegations some six years ago. But since the source  from Cyprus got silent, the whole story seems to have fallen into oblivion.

Christer W: Får en känsla av att sportjournalisterna är i maskopi med systemet FIFA och UEFA. Hur ser du på det? Ställer de fotbollens makthavare till svars?

Kristina Hedberg

En del gör det. Men många är nog ”medberoende”. Vårdar sina kontakter och sändningsrättigheter. Det är en lurig värld att navigera i journalistiskt. Man ”ska” ju jubla med nör det går bra för t ex svensk fotboll, och så i nästa stund ska man skälla på dom... eller dra undan mattan för dom. Luriga roller.  

Lima: FIFA:s nya reformer och nya stadgar som togs på kongressen är viktiga för framtiden. Och framförallt det arbetet som kommer att särskilja adminstrationen och politiken. Ett större council samt en annan struktur på kommittéer etc tror jag kommer att vara en viktig pusselbit. Kvinnlig GS ett viktigt steg och framförallt att medlemmarna säger ifrån. Men det är lättare sagt än gjort. Många av länderna som har varit på Blatters sida tidigare är fattiga och har tack vare mästerskapen och tilldelningarna haft möjlighet till andra byggen, samhällsfunktioner. Fotboll är världens största idrott och skapar fantastiska möjligheter inom så många områden. IOK nästa?

Kristina Hedberg: Jag håller med dig om att mycket ser hoppingivande ut nu – på pappret. Men jag har stora frågetecken kring Infantinos vilja och riktning.

Kent S: Jag har inte gått på en enda fotbollsmatch på 7 år. Sista matchen var 2009 då jag så Manchester United vinna sin 18 ligavinst. Sen såg jag hur Blatter och hans gäng hanterade Lennart Johansson och fotbollen. Av ungefär samma skäl köper jag inte stöldgods. Om jag gynnar banditer kommer dom till sist att stjäla av mig.

Kristina Hedberg

Oj, det var en sträng – men imponerande – hållning. Hårdare än den jag lycktats införa i mitt eget liv.

Mikael: Tack för ett mycket bra program. Tycker i likhet med många andra här att det vore väldigt synd om det tar slut här. Fortsätt gräva och ställ de obekväma frågorna. Gärna också till SvFF som definitivt borde kunna göra mer här. Jag är ordförande i en typisk svensk fotbollsförening och känner i likhet med er en oerhörd frustration över att det är organisationer som UEFA och FIFA med sådan uppenbar brist på respekt för transparens och ”fair play” som ytterst företräder oss och vår sport. Kör på med uppföljare!

Martin Jönsson: Tack, Mikael.

Och det behöver verkligen inte sluta här. Flera har här i chatten pekat på saker som borde följas upp vidare. UG ger aldrig upp. Och det finns ju dessutom fler journalister därute som skulle kunna intressera sig för de här frågorna. Men sen skulle ju även aktiva inom den svenska fotbollen kunna börja ställa frågor till sina företrädare.

Christer W: FIFA och UEFA ser sig tydligen stå över allt annat. Frågor får aldrig svar och de lyckas gömma sig bakom all tänkbar lagstiftning och själv jotat de granskare med stämning. Hur kan vi fotbollsidioter göra verklig skillnad när toppen inte ens svarar?

Kristina Hedberg

Jag instämmer i uppgivenheten. Men visst skulle vi kunna göra lite? En bra sak är att i alla fall könnas vid problematiken. Se sin egen roll, och sin egen dubbelhet. Så att man inte bara lallar med. 

Christer W: Kommer ert reportage att översättas? Jag är grymt stolt över vår Public Service och just sådana här reportage gör skillnad och det vore grymt bra att sprida till världens alla fotbollsidioter

Kristina Hedberg

Gärna! Kom igen SVT sälj!!

j Peter Larsson : Hur kommer det sig att Uefakontoret kan låta en representant för Sveriges statliga television stå utanför grindarna och förödmjuka sig inför en prestjänsteman som representerar en medlemsorganisation där hela det svenska folket måste anses som delägare alternativt medlemmar? Varför kunde ni inte på stället kräva att komma inomhus och få tala med någon ansvarig? Kan inte SVT i efterhand officiellt framföra klagomål och kräva ett möte. Eventuellt kunde detta ske i samverkan med Svenska fotbollsförbundet. Denna story får inte ta slut här!!!

Kristina Hedberg

Det var med den här inställningen i ryggen jag ringde på hos UEFA. Väl där bad jag om att få svar, men fick nej. Jag var inte beredd att göra olaga intrång, och nör de bad mig gå gjorde jag det. Självklart kan vi fortsätta ligga på och kräva svar. 

Anders E: Hej, som fotbollsföreningsordf blir man heligt förb-d på hur UEFA och FIFA jobbat och verkar fortsätta jobba. Vad säger SvFF's Karl-Erik N om uppgifterna i UG och hur reagerar han på hur de inte ens tar seriöst svarar på frågor och intervjuförfrågningar som i slutet på programmet. Rena rama banditfasonerna !!

Martin Jönsson: Hej Anders.

Det är lätt att förstå att människor som ideellt lägger tid och kraft på fotbollen blir förbannade. Vår serie slutar ju här, men det är så klart fritt fram för vem som helst, föreningsaktiva eller andra  journalister att ta frågorna som kvarstår till exempelvis förbundet.

Tommy: Hej, har ni gett upp nu så att det blir locket på för 2012 historien?

Kristina Hedberg

Icke!

Filip: Hej och tack för ett bra program! Hur var det att intervjua Luciano Moggi? Jag fick bilden av att han var lite för bekväm under intervjun, och att han visste exakt vad han skulle säga för att slingra sig undan. Hade du/ni inte kunnat pressa honom lite mer? Han fick ju nästan sig själv att framstå som helt oskyldig. 

Kristina Hedberg

Det här var ju i förra veckans program. Jag gjorde vad jag kunde där och då. Min känsla är att kritik rinner av honom, oavsett hur skarp den är.

Linda: Varför göra ett inslag om Manchester? Vi har 3100 föreningar i Sverige med med cirka en miljon medlemmar varav 600 00 aktiva spelare. 

Kristina Hedberg

Den svenska föreningsmodellen är ganska unik i Europa. Vi har inga protestlag, på det sättet som de fått i England. Jag tyckte det var intressant. 

Siem : Fick ni reda på om FC Barcelona var inblandade i korruption eller om FC Barcelona president Josep Maria Bartomeu var det?

Kristina Hedberg

Jag har inte några uppgifter om det. (i så fall hade jag publicerat dom) Har du?

Harris Malmö: Har du läst Daniel Taylors artikel i den Guardian om FC United, den 31 mars? Det verkar att allt är inte i paradiset, och hela styrelsen kan avgå pga. Bråk och juridiska stämningar .....!

Martin Jönsson: Hej, Harris

Har inte läst artiklarna men kände till att det varit och är konflikter. Så det är såklart inte bara en dans på rosor att driva en medlemsägd förening med många viljor.

Chcl: Bra program. Hur ser du på Uefa idag?

Kristina Hedberg: Som en rädd och sluten organisation. I september väljs en ny ordförande – kan vi hoppas på nåt nytt och bättre där kanske?

Jimmie: Tack för ett bra och viktigt program. Kristina gör ett imponerande jobb, det verkar oerhört snårigt att få fram något överhuvudtaget! 

Kristina Hedberg

Tack! Så roligt att läsa att ni är så många som gillat programmen. Det värmer!

Christer W: SVFF tycker man är för små för att påverka stora mäktiga FIFA. Vad skulle du ge dem för tips?

Kristina Hedberg

Har de sagt det? Skärpning, skulle jag tipsa.

ricardo: Jag har älskat fotboll länge men tittar jag hellre på lägre division allt handlar om pengar det ska inte vara så folk svälter.tack för ett bra program

Martin Jönsson: Tack Ricardo! Ja, det kanske är där man hittar den bästa fotbollsglädjen?

Siem : Visas hela intervjun med Bartomeu eller var de fler frågor och svar som inte kom med i så fall vilka eller har ni någon video på hela intervjun? 

Kristina Hedberg

Det finns fler frågor, men på samma tema som de som sändes. Inga konstigheter. 

Giuseppe : Hej! Jag undrar att det är lite orimligt att UEFA bett dig att inte spela in men UEFA är en organisation som skall öppna för alla på ett offentligt sätt? Tror du att Barcelona skall ta upp för Qatar fråga på nästan val för medlemmar i Barcelona? 

Kristina Hedberg

Jag håller med dig, visst borde de svarat! Jag vet att Barcelona har tre sponsorer de förhandlar med. Klubben måste så klart rösta till slut.

Mohamed: Tack Kristina och UG för det fina programet. Modigt och starkt av dig kristna, är glatt att du har förmåga och vilja att avslöja korruptionens fasor, väntar på mer, tack Kristina! Mohamed 

Kristina Hedberg

Tack! Fint brev så här på slutet av chatten.

UG – Moderator: Nu är klockan 22 och vi avslutar kvällens och säsongens sista chatt. Tack för frågor och engagemang! 

Kristina Hedberg: Tack allesammans för grymt stärkande och uppmuntrande inlägg! Med tittare som er har fotbollen mycket goda krafter att luta sig mot, om den vill. See you out there!

Fotbollspappa*3: Hejsan. Hur ser nettoflödet från småklubbarna till/från UEFA och FIFA ut? Går våra medlems- och träningsavgifter via Fotbollsförbundet dit, eller går strömmen åt andra hållet – FÅR småklubbarna några pengar den vägen?

Martin Jönsson: Hur pengaflödena ser ut inom världsfotbollen skulle nog kräva sin egen granskning. Och det skulle vara mycket intressant! Men i princip kan man nog säga att Fifa(Uefa har sin största intäkter från licensing, alltså tv-rättigheter, merchandising mm. Men det som ger denna möjlighet till stora pengar är såklart att de är organisationer som vilar på miljarder utövare/medlemmar i stora och små klubbar. Fotbollspapor som vi alltså.

Martin Jönsson: Tack alla!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Fotbollsidioten

Mer i ämnet