FC United of Manchester startades av supportrarna själva i protest mot den moderna fotbollen. Foto: SVT

För kärleken till fotbollen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Supportrar till storlaget Manchester United tröttnade på den moderna fotbollens rika affärsmän och överbetalda fotbollsstjärnor och startade ett eget lag. Med gemensamma krafter har klubbens medlemmar hittat tillbaka till fotbollsglädjen.

Det är lördag och det laddas för match i utkanten av Manchester. På parkeringsplatsen utanför FC United of Manchesters nybyggda arena går någon och sopar, vid korvståndet inne på stadion står någon annan och säljer lotter. Med hjälp av hundratals volontärer och bidrag från medlemmarna får klubben det att gå runt. Och arenan har supportrarna själva skramlat ihop till.

– Det här är vårt. Alla som är medlemmar i klubben äger den också. Ingen är viktigare än någon annan som går in och ut genom portarna. En medlem, en röst. Det är så det fungerar, säger Alison Watt, fotbollsansvarig styrelseledamot i klubben.

UG – Fotbollsidioten

Amerikansk ägarfamilj

Grundarna till FC United of Manchester var från början, och är alltjämt, supportrar till det internationella storlaget Manchester United FC. Men när klubben köptes upp av den amerikanska industrimagnaten Malcolm Glazer 2005 fick vissa fans nog. Tillsammans gick de ihop och bildade sitt eget lag i protest mot hur den moderna fotbollen utvecklats.

– Atmosfären har förändrats. Det här var inte den sport som jag växte upp med. I det här landet har fotboll alltid betraktats som en arbetarsport. Men den har tagits ifrån arbetaren och blivit en bolagiserad underhållningsindustri, säger Graham Byrne, planansvarig. 

För kärleken till fotbollen

För United of Manchester är det kärleken till fotbollen som är det centrala och klubben drivs också utan vinstintresse. Därför spelas alla matcher på lördagar klockan tre. En helig tid som hänger ihop med att alla med vanligt jobb ska kunna komma och titta. En stor skillnad från högre upp i seriesystemet där det är tv-bolagen som bestämmer när matcherna börjar.

– Det är meningslöst för oss att hålla på om vi inte gör det annorlunda. När jag var liten handlade det om kärleken till fotbollen. Att se hur någon missbrukade den kärleken gjorde mig väldigt arg, säger Mike Sherrard, ordförande i klubben där han står och äter en paj i slutet av matchen.

Jag tror att många fotbollssupportrar runt om i världen känner att deras fotbollskärlek missbrukas. Kan vi ta oss ifrån det?

– Ska jag vara ärlig så har vi alla den makten. Och vi måste få stopp på detta. Vilken fotbollssupporter som helst kan se korruptionen inom såväl Uefa som Fifa. Det är så uppenbart att det pågår och allt handlar bara om pengar. Dessa människor lever så avlägset från fotbollens vardag att de helt har tappat konceptet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Fotbollsidioten

Mer i ämnet