Reportrarna Janne Josefsson och Ola Sandstig har granskat det vänsterextrema våldet. Foto: SVT

Ur chatten: ”Har ni fått några beska kommentarer från journalister?”

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Reportrarna Janne Josefsson och Ola Sandstig chattade och svarade på frågor om sitt reportage ”Det goda våldet”, om vänsterextremt våld. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknings chatt!

UG – Moderator: Nu är Janne och Ola på plats och kan svara på era frågor.

Sven: Blir så illa berörd av dessa personer som vill störta vårt demokratiska samhälle. Tack för ett BRA program.
UG – Janne: Tack! Kanske är det första gången man i TV har visat hur vänstervåldet kan se ut i praktiken.

Emil: Hej Janne! Varför låter ni nazisten Anna Jonsson få mediautrymme? Varför tar ni inte upp att hon är en person som har dömts för att ha haft vapen i sin bil när hon åker ner på stan och att det var hon som anordnade den nazistiska spelningen i Kolsva för att samla in pengar till domen?
UG – Janne: Hon har blivit utsatt så många gånger för attentat hemma och har gjort polisanmälan om detta elva gånger bara på ett år, Det är brottsligt och ska berättas av oss journalister.

Martin Hansson: Hej! Ni lägger stor vikt vid dom slovakiska gästarbetarna. Firman som han bär tröja ifrån är ju fascister. Dödsskallen ”liknar” inte totenkopfs. Den ÄR totenkops!
UG – Ola: Vi har fått flera frågor angående slovakernas politiska tillhörighet. Först ett klargörande: Uppdrag Granskning står inte på något sätt bakom misshandel av människor, oavsett vilken åsikt de har.
 
Problemet med RF:s föklaring är att den har tillkommit efteråt, efter åtta dagars mager research där RF har länkat till två bilder som inte är direkt klargörande.
RF skriver att North Brigade är ”högervriden” och dödskallen bevisar att både supportergruppen och därmed slovakerna är nazister.
Vi anser att det är extremt hård och en, ur RF:s perspektiv, fullständigt oansvarig tolkningskedja.
 
”Högervriden” är inte ens synonymt med att vara nazist och den tyska dödskallen förekommer i en mängd sammanhang Vi kan hitta nästa identiska dödskallar inom ett flertal supportergrupper: t.ex Chelsea, Millwall och inom musik och populärkultur. Den finns också i Wiki commons.
 
Kan då Uppdrag Granskning garantera att slovakerna inte är nazister? Nej, det kan vi inte. Vi kan inte garanterar att någon inte är nazist. Vi kan inte läsa folks tankar och vi använder oss inte av lögndetektorer. Vi träffade slovakerna i ungefär tre timmar, efter övertalning gick de med på att intervjuas. När de berättade om misshandeln grät pappan. Vi frågade dem flera gånger om de var nazister eller högerextremister. De nekade och de var trovärdiga. Jag finner det näst intill uteslutet att de skulle gå med på att träffa oss och sedan spela upp en teater i tre timmar.
 
Den som vill veta hur RF resonerar kan beställa ut förundersökningen där RF:schattar finns publicerade. I en av chattarna står det så här:
 
D: ”Vem är liksom tillräckligt mycket nasse för att få däng?”
T: ”Äh, det får man avgöra själv lite liksom. I Jönköping slog jag sönder en kille för att han var jiddrig och hängde med en kille som hade nassetatueringar”
 
Med den inställningen kan nästan vem som helst tas för nazist.
 

Alexander T: Tack för en riktigt bra granskning av vänsterns våldssida! Det var på tiden att någon tog upp detta!
UG – Janne: Jag tycker själv att det var på tiden att vi tog upp det.

JanErik: Hej! Det var ett hedervärt grepp av UG att granska den våldsamma vänstern. I programmet berördes något kopplingarna till fotbollsrelaterat våld. Har ni granskat de eventuella kopplingarna något, finns det några?
UG – Ola: Ja det finns tydliga kopplingar men vi har valt att inte gå in djupare på det. I RF:s chattar berättar medlemmar om olika fajer i sitt fotbollslags namn. Även polisen känner till detta

Rob: Janne, jag är stort beundrare av UG och ditt arbete, men i dagens avsnytt såg jag inte mycket bevis utan ord och vissa videor. Jag undrar vad är syftet med dagens avsnytt? 
UG – Janne: Jag tycker det är fullständigt självklart att när vi gör om politiskt våld att vi måste ta upp konkret vad RF gör under sina så kallade hembesök.

Drabbad av nazister!: Hur kan det komma sig att ni inte frågar familjerna som blivit drabbade av nazisterna ? I detta program låter det som om vänstern endast gör hembesök hos oskyldiga familjer , men oftast så har det ju börjat med hembesök från nazisterna och efter nerlagda polisutredningar så tröttnar oftast folk på nazisternas attacker och får stöd av vänstern . I den ilska kommer det oftast en ren känsla av att de ska få tillbaka . Väldigt felvinklat program tycker jag , hade sett fram emot ett program av fakta.
UG – Ola: Programmet handlar om extremvänsterns våld. För två veckor sedan gjorde vi om nazisterna.

katta: Vilket ruggigt reportage! Mardrömmar i natt! Hur kan de få gå lösa på våra gator? Sebbe, vilken obehaglig nolla. Hur kan han få snurra på Stockholms gator, torg och scener?
UG – Janne: Det finns ju media som gullar med honom. Han visste att det var Uppdrag Granskning och jag som skulle intervjua honom, vilket innebär att han får ktitiska frågor. Det borde han klara och det är märkligt att han tidigare inte behövt ställas så ofta inför sådana frågor.

Martin: Hur bra koll har Säpo på de här. Det känns som ett betydande hot mot vår demokrati
UG – Ola: Tror Säpo har rätt bra koll

UG – Janne: Det kan säkert förstöra är det då UG:s fel eller att vi faktiskt berättar om det som hänt under täckmantel av självförsvar?

Kjell Göteborg: Som vanligt – viktigt program. Är ni inte rädda att ni själva skall hamna i trubbel? 
UG – Janne: Vi gör ju inte program för att bli populära. Då hade vi jobbat med annat.

Hiram: I en artikel på Svts hemsida i anslutning till kvällens program påstår Mahtias Ståhle att 95 % av alla politiskt motiverad brott kommer från vänster kanten. Detta får han göra oemotsagd trots att rapporter från Brå och SÄPO visar att fördelningen är ganska jämn mellan högern och vänstern. Varför låter ni en sådan stor felaktighet stå oemotsagd? 
UG – Ola: Ståhles resonemang handlar om våldet mälardalen där RF har varit mest aktiva. Hans uppgift får stöd av polisen

Johanna: Tack för bra program! Vilka tokar alla extremister är... Bäst att analysera lite i deras bakgrund och uppväxt för att se var det gick fel... 
UG – Janne: Jo, det finns säkert tid för massor av analys och debatt. Det får komma i efterhand. Vi gjorde en granskning av våldet bland vänsterextremister.

Helena: Försökte ni få kommentar från det officiella Sverige, dvs hur de kan ha blivit så naiva, tänkte på Grammisgalan o kulturöppnandet i Umeå 
UG – Ola: Pratade med chefen för evenemanget i umeå. Han had ingen aning vad om hade hänt. Vi fick plats med att gräva vidare i just
detta

Curt: kan ni lyfta fram tjejen som lyfte de slovasiska gästarbetena.
UG – Ola: VI vet inte vem det är. Inte polisen heller

Lasse: Utmärkt nyanserat reportage i dagens UG. Samtidigt väldigt skrämmande att se hur bred acceptans det verkar finnas för dessa värderingar att det vänsterextrema våldet är accepterat eftersom det riktar sig mot högerextremismen.
UG – Janne: Jo, det är ju ingen tvekan att bland ett visst etablissemang finns en stor förståelse för dessa politiska grupper på vänsterkanten. Just därför är det inte mindre viktigt för oss att granska den autonoma vänstern.

David Robertsson : Man kan låta bli att fundera över paradoxen att antifascister nyttjar fascistiska metoder. Åter igen, mycket bra inslag. Bra jobbat.
UG – Janne: Jag tror också att metoderna inte helt att skilja från den politiska ideologin. Rörelsen blir totalitär i den stund man tillgriper våld.

DrKarl: Varför ställde ni inte frågor till våra politiker? Vänster hyllar våld och går sida vid sida med dessa huliganer när tillfälle ges. T.o.m. Reinfeldt har sagt att man får skylla sig själv om man har fel åsikt angående att en SDare utsattes för våld (är själv liberal inte SD men våld är alltid fel!!!). Nu fick en verbalt handikappat rappare vara syndabock för att hela etablissemanget vägrar att SE. Mycket bra program dock!!! Tack för Antti lyfter frågan om det ”goda våldet”.
UG – Ola: jag tror poltikerna är medvetna men kanske behöver vakna ytterligare. Renfeldts uttalande var klumpigt, kanske han ändrar sig när hans egna blir attackerade

Ronny: Varför redovisas inte polisen Tommy Wallén S politiska åsikter Kristdemokrat sedan 20 års åldern. 
UG – Janne: Menar du på allvar att jag skulle kräva av honom att redovisa vilket parti han röstar på?

Andreas: Finns det några interna våldshandlingar inom RevFront mellan meningsmotstådare?
UG – Ola: Vet ej, men jag vet att de grälar med varandra på chatten

Pelle: Tack för ett belysande och starkt program. Tyckte den avslutande kommentaren från reportern på Eskilstuna kuriren var lysande.
UG – Janne: Jo, Mattias Ståhle har gjort ett lysande reporterjobb på sin tidning och hans kommentarer fungerade bra i reportaget.

Ingo: Tack för ett skakande program! Varför tror ni att de etablerade politikerna inte tar i med hårdhandskarna mot detta våld? Det kan ju vara deras tur nästa gång?
UG – Ola: Vi hoppas nog att medierna följer upp vår granskning, sen får vi se

Airbourne: Kändes ganska mycket som sensationsjournalistik men visst hade ni en del intressant att säga. Roligt är ju att ni fått för er att Afa och Rf skulle leda hela den autonoma vänstern är ju sorgligt, gör om gör rätt. 
UG – Janne: Vad är sensationsjournalistik i det vi har gjort i kväll?

Curt: Den modiga tjej bör absolut lyftas fram. Är hon för ung så att det är därför ni inte vill lyfta fram henne-
UG – Janne: Vi vet inte vem det är. Hjälp oss att hitta henne!

Daniel: Hur kommer det sig att man knappt hört talas om detta tidigare? Stämmer det att fördelningen är 95-5% , är det inte helt obegripligt att det inte skrivits mer om detta i media på bred nivå?
UG – Ola: Siffrorna är från de senaste 18 månadernas attacker i Mälardalen, där RF varit mest verksamma. Vet inte om det finns nåogn statistik fär hela landet. Varför det inte skrivs om detta...jag tror att många journalister ser mellan fingrarna när det gäller vänstervåldet

Victor: Vad tycker ni om att medier som aftonbladet målar ut högerextrema grupper som de farligaste och mest våldsamma när det är tydligt att det är helt tvärt om? tex när nationalister blir överfallna av RF så kallas det ju nazist attack oavsett vad som hände. 
UG – Janne: Vilken extrem grupp som är farligast är upp till var och en att bedöma. Vi har tagit upp nazisternas våldsdåd och vi har nu också tagit upp vänsterextremisternas våld. Det är vår uppgift att inte blunda för något av det.

DrKarl: Varför ställde ni inte de som ordnade manifestationen i Umeå mot väggen att de tillät huliganer på scen med propaganda för en som dömts för bl.a. dråp? Varför inte de som ordnade musikgalan där Sebbe är på scen med fiktiva RF:are? (Igen, tack för ett bra program!)
UG – Janne: Jo det kanske vi borde ha gjort, men vi hinner inte med att intervjua alla.

Shabo Snaxx: Varför fick Sebbe Staxx så stort utrymme? Han är en medelklasskille som själv valt kriminalitet och våld framför hederligt kneg.
UG – Ola: Sebbe är en offentlig person som har tagit med RF i sina videos och posat med dem. Han figurerar i SVT och andra medier och är ganska omhuldad. Det räcker för att ställa kritiska frågor.

Kalle: Tror dessa extremister inte hjälper någon, det är bara folk som vill ha en ursäkt till våld. Kan dom lägga fokus på hjälpa människor istället. Aldrig gillat begreppet anti i någon form.
UG – Janne: Det är säkert så att i slutändan kan det finnas fanatiker på båda sidorna som förenas i synen på våld och har hatet gemensamt.

Tröttsamt: Pinsamt hur ni ratar kritik mot programmet, men kissnödiga nöjda lägger in hyllningar (som görs med sträckt högerarm)...
UG – Janne: Vad har du för kritik? Kom igen jag svarar!

Hedvig: Mäns våld är något som finns överallt. Är det inte dags att ta upp diskursen om machokulturen ur ett genusperspektiv och vad den gör med samhället?
UG – Janne: Absolut domineras båda de här grupperna av män,men på vänsterflanken finns det också en hel del kvinnor och några av dom är med på våldet.

josefine: Eskilstunajournalisten Mathias Ståhle får säga, oemotsagd, att vänstern står för 95 procent av de politiskt motiverade brotten. Kanske menar han i Mälardalen, men det är en gravt missvisande bild. Enligt Brås rapport från i år har högerextrema utfört 14 mord i Sverige under en tioårsperiod. Autonoma inte ett enda. Högerextrema har misshandlat 211 personer, autonoma 152. Medan högerextrema främst attackerar människor, sysslar autonoma främst med brott mot allmän ordning: polis och företag. Jag tycker det är skamligt att ni måste skarva på sanningen. Kan ni inte istället göra ett program om den egentliga faran? Att högerextremister får makt runt om i Europa och hur din egen generation inte gör ett dugg utan låter kampen föras av snorungar.
UG – Ola: Det är inte en missvisande bild de senaste trå åren. Frågan är om Brå ens tar upp de fallen. Jag tycker att du istället ska räkna de reportage som granskar högerextremism och jämföra med de som granskar väsnterextremism. Hur tror du att relationen ser ut?

Medelsvenssons: Det var väl ingen stackars rappare, han vet ju inte vilken planet han är på när han sluddrar något om ”framröstad osv”, det är väl tur att det finns samma folk på vänstern som högern 
UG – Janne: Jag tycker han försökte svara på frågorna och han är en idol för många och ser sig själv som representant för underklassen och har samarbetat med RF och därför en intressant person att intervjua.

Hanna: Varför kommer inga kritiska kommentarer med? Jag har skrivit 3 inlägg nu med kommentarer o frågor som jag hoppades skulle nyansera ert program.
UG – Moderator: Hej Hanna! Det är många som skriver frågor men Janne och Ola svarar så snabbt de kan. Förhoppningsvis hinner de besvara även dina frågor. Tack för att du deltar!

Sofia: En annan grej, tjejen som Erik Ahlmkvist kallar hora i ”järnrörsfilmen” är RF och dömd för att brutalt ha misshandlat Martin Kinnunen. Varför har det aldrig kommit fram i media? Sådana kopplingar är väl utmärkt för UG att granska. Men bra program annars även om det finns otroligt mkt mer att säga om dessa människor.
UG – Ola: Har kollat det. Det stämmer inte. En av tjejerna som var med och misshandlade Kinnunen var däremot med vi yxöverfallet vi macken i vårt program

Tybbe: Du säger att journalister ser mellan fingrarna när det gäller vänstervåld. Är media då en del del av problemet med vänstervåld.
UG – Janne: Det är klart att medias bild av vad som händer i Sverige är helt avgörande av vilken bild allmänheten får av det som händer. Min uppfattning är att media alltför lite har uppmärksammat våldet vänsterifrån. Tar man till exempel händelserna i mälardalen och rättegångarna i Västerås så var det nästan ingen riksmedia där och rapporterade.

Pao: På eran sida ser man ett starkt stöd för nazisterna från era följare. Känner inte ni att ni har misslyckats på det sätt att folk tycker att vänsterextremisterna är värre när ni inte ens tog upp något mord från deras sida? 
UG – Ola: Nej, det handlar inte om vem som är värst. Två fel gör inte ett rätt.

Willbur: Janne hur känns det att vara en klassförrädare?
UG – Janne: Den typen av påhopp bryr jag mig inte ens om! Jag har blivit kallad för allt man överhuvudtaget kan bli kallad för.

Martin: Jag tycker nog att man ska passa sig lite för att leta efter tjejen som hjälpte de slovakiska gästarbetarna. Vill hon träda fram så lär hon göra det. Stort tack för ett bra reportage i övrigt. RF/AFA har tillåtits hålla på med sitt skit i åratal utan ordentlig granskning, ni kan fortsätta nysta i det här i lång tid framöver. 
UG – Janne: Självklart vill hon inte så ska hon inte höra av sig till oss eller framträda.

tikstrams: Ställde ni några frågor till ung vänster om deras syn på RF & AFA:s våldsromantik. Finns det andra grupperingar, förutom RF & AFA, inom västern har dessa tendenser?
UG – Ola: Ja vi ställde frågan till förbundsledningen. De tar klart avstånd och verkar mena allvar eftersom tre har uteslutits. Men de kommer nog ha ett digert arbetet framför sig.

Georg: De sk göteborgskravallerna har tidigare granskats av UG. På vilket sätt var AFA och RF med och trappade upp våldet?
UG – Janne: RF bildades först efter göteborgskravallerna. Utan tvekan fanns det ett ”svart gäng” som slog sönder Avenyn och därmed trappade upp våldet. Men som vi har beskrivit i UG tidigare var polisens insatser också medverkande till upptrappningen av våldet.

aa: Våld i form av krig finns ju överallt hela tiden varför skulle det vara någon ”syn på våld och hat” som ligger bakom. Vi lever i en våldsam värld.
UG – Ola: Viss gör vi det. Men jag anser nog att hoppa folk i huvudet inte tillhör en vardaglig
syn på våld

Peter: Janne, Ni ger nazisterna för mycket utrymme, Ju mer dem får synas i TV ju bättre är de för dem, Hur tänkte ni? 
UG – Janne: Den kritiska granskning vi gjorde om nazisterna förra veckan var väl motiverat och genomtänkt. Det var ingen reklam för dom.

Kalle: Tack för att ni äntligen säger sanningen om vänsterns våld. Det mest skrämmande är inte att det finns extremister som slåss utan at det etablerade Sverige stöttar det. Ni borde också granska Robert Aschbergs kontakter inom dessa grupper....
UG – Janne: Jag tycker att det är en utmaning för oss att ta upp det som många andra journalister inte gör av vilket skäl dom än inte gör det för.

Jayson: dessa vänsteraktivister- finns det en koppling till en annan brottslighet som ni känner till? huligan, aktivister osv? 
UG – Ola: Det finns flera huliganer i RF, en hel del av dem har också narkotikadomar på sig och ett par knivrån har vi också hittat.

Vanlig tonåring: Dålig tid att hylla SVP anhängare och andra rasister/Nazister. Hur tänkte ni nu?
UG – Janne: Förstår inte vad du menar? På vilket sätt hyllade vi nazisterna i vårt program?

C.H: Om man jämför med andra länder i Europa, hur radikalt och extremt är det vänsterextrema våldet i Sverige?
UG – Ola: Helt ärligt så vet jag inte. Men, jag vet att anarkister mördat en del folk i Grekland och jag tror att det finns en del våldsamma strömingar på annat håll.

Wille: AntiFacism är alltid självförsvar! Hembesök är bra och vi måste bekämpa Facisterna med alla medel.
UG – Janne: OK, ställ upp och svara på våra frågor då. Var går gränsen för självförsvar? Är en yxa i dörren och tårgas i brevlådan när folk ligger och sover självförsvar?

Sofia: Vill gärna ha svar ang Researchgruppen! Eller skulle det va för känsligt för SVT, de har väl också använt sig av deras tjänster?
UG – Ola: Ta frågan igen, jag missade den.

Jonas: Finns nog många från radikalvänstern som känner att de måste ut och slå folk för att visa hur fina människor de är efter det här reportaget.
UG – Janne: Jo, det är ingen tvekan om att dom tycker att dom har goda avsikter och har fina värderingar. Exakt detsamma tycker nazisterna.

Ewa: Är det, på riktigt, en politisk agenda som ligger till grund för våldet, egentligen? Är det inte bara något att skydda sig bakom? Ungefär som att tillhöra fotbollssupporterklubb? Att få slåss i någots namn å ära 
UG – Janne: Nej det finns en politisk ideologi bakom. Den är totalitär och antidemokratisk.

Emil: Janne jag måste tacka dig för att du granskar saker som anses vara tabu på! I en demokrati som Sverige behövs det mer personer som dig som strävar efter en öppenhet i samhället. Ha det gött!
UG – Janne: Tack!

Student: Hej Janne! Tycker du att vi har för politiskt färgade högskolor i Sverige? Ska professorer vara betalda med skattemedel och skriva propaganda?
UG – Janne: Det kan vara värt en granskning! Tack för tipset!

Jackie: Hej! Tack för en bra programserie! Ett problem jag anser att ni frammanar är att ni sätter en våldsstämpel på all form av anti-fascism. Jag själv har varit på många anti-fascistiska demons och protesterat emot nazism, nu senast i Jönköping, och är bekymrad över att ni målar upp oss alla som våldsverkare. Har ni resonerat kring detta under produktionen av programmet?
UG – Ola: Nej, klart att det finns fredliga antifascister. Men vår fokus är på dem som säger att antifascims är självförsvar. Problement är ju den autonoma vänstern agerar bredvid organsiationer som RF, till och med inom Ung Vänster är stödet stort för RF.

kjelle: Så kan man ju undra varför samerna står där på scen i Umeå med knuten näve tillsammans med vänsterhuliganerna?
UG – Janne: Ja det kan man fråga sig. Man undrar ju ifall dom är medvetna eller om det är ren aningslöshet?

Steve: Har ni fått några beska kommentarer från journalister om att ni skulle visa ”Det goda våldet”?
UG – Janne: Ja, bland journalister jag mött även inom SVT finns det dom som tycker att vi är fel ute och som har stor förståelse för att RF står för något gott.

Ulla S: Önskar fortfarande svar på frågan var den etablerade forskaren Magnus Wennerhag har för koppling till RF. Tycker att ni borde granska deras debattinlägg i DN. 
UG – Ola: Tror inte han har nångon kopplng till RF, men han och hans kollegor har en oerhärt naiv syn på den autonoma vänstern. Om man forskar i dessa rörelser i flera år och kallar våldet för retorik då har man problem.

Sweetlogic: Bor i Schweiz delvis och där förekommer inte sånt här. Beror säkert på att media är mer seriös och neutral. Är media ett problem här hemma. Super reportage! 
UG – Janne: Det finns en stor koncensus inom journalistkåren, väldigt många journalister har samma politiska uppfattning och värderingar. Själv är min ambition att vara helt oberoende och vara trogen dom demokratiska idealen om människors lika värde.

Carl: När kommer programmet att läggas ut på play? 
UG – Moderator: Hej Carl, den kommer strax läggas ut på SVTPlay. ”Några minuter”, säger teknikern.

Dan: Stämmer det att det finns kopplingar mellan Robert Aschberg, Expo, Researchgruppen och Revolutionära Fronten/AFA?
UG – Ola: Inte RF vad jag vet. Däremot är Researchgruppen sprungen ur AFA och de är gamla afaiter som jobbar där. Det verkar som en av dem fortfarande stödjer AFA

Lirarn: Vart tycker du själv gränsen går för självförsvar? Måste antirasism vara legalistisk/pacifistisk?
UG – Janne: Den som använder våldet är den som själv måste definiera det, det är ju gatans våld det man förr kallade för medborgargarde. I en rättsstat så kan vi inte tillåta att folk på eget bevåg ska avgöra vem som är skyldig eller inte och skipa rättvisa.

frisa: En same aktivist blev attackerad av nazister i kärrtorp när hon joggade. Gör er research! Varför säger ni inte att autonomq vänster rörelsen är mycket större än rf och ilångt iftån alla stödjer rf. 
UG – Ola: Vad har sameaktivisten med vårt program att göra? Vi säger inte att RF har stöd bland  alla, men de har definitivt ett stort stöd.

Henrik: Lite fegt att använda rikspuckot Sebbe att försvara det ni ville granska eller ?
UG – Janne: Fegt? Vad är det för felatt ställa frågor till han som samarbetat med dom och har förståelse för RF:s metoder.Dessutom vände vi oss till RF och de avstod från en intervju efter att dom fått se våra frågor.

Nikodemus: Varför finns det bara ett kritiskt granskande program i SVT. Ni vände ju nästan upp och ner på den övriga mediabilden vi får i nyhetsbevakningen.
UG – Janne: Det är väl också vår uppgift att inte ta för gott den mediabild som ges i nyhetsförmedlingen som granskande program.

Martin: Varför kletas det parlamentariska vänstern samman med detta fascistpack, jodå RF och AFA är ju fascister de också, samtidigt som SD slapp att svara för SMR:s våld i förra programmet ?
UG – Ola: SD har vad jag vet aldrig uttalat något öppet städ för SMR. Om det skulle ske kommer det inte undgå medierna, var så säker. Vad gäller den parlamentariska vänstern har de själva stått för kletet. Vi har bara vidarebefordrat.

Nils: Jag tycker att denna sändning bevisar att ni stödjer förintelsen. Hur fan tänker ni?
UG – Janne: Förklara för mig hur du kan mena att vi stödjer förintelsen? Hur har du kunnat komma fram till det?

Carro: Synd att ni inte filmade alla kärleksbudskap via banderoller, flaggor etc. Som var med i manifestationen mot fascism i Göteborg. Är det för att anledningen bara var att ta upp de som såg farligt ut, typ bengaler? 
UG – Ola: Jag tyckte nog att de svepte förbi någa andra banderoller, men programmet handlar inte vänsterns kärleksbudskap utan om vänsterns våld.

Tröttsamt: Seriöst, Janne! Tycker du att det är okej att utmåla hela den svenska journalistkåren som opartisk och att gå vänsterns ärenden? Möjligen Dispatch International undantagen då... Är DET seriös journalistik? (Ska bli mycket intressant att se om jag för svar på åtminstone denna fråga)
UG – Janne: Jag säger inte att den är opartisk, vad jag påstår är att våldet från den extrema vänstern har inte beskrivits på det sätt den är värd att uppmärksammas.

dogge: Hej Janne.Tror du fackföreningar,mm är medvetna om att de stöder folk från extremvänstern, genom Expo som ju har rötterna i AFA och fortfarande stöder dem .
UG – Janne: Kan inte svara på det och har själv ingen kännedom om dom här förgreningarna.

Anders B: ”I en rättsstat så kan vi inte tillåta att folk på eget bevåg ska avgöra vem som är skyldig eller inte och skipa rättvisa.” skriver Janne. Men media gör ju detta hela tiden, eller? 
UG – Janne: Pressfriheten och tryckfriheten är grundlagsskyddat men att ta till våld är brottsligt.

Theo: Kommer det här reportaget att leda till att det nu börjar nystas upp saker kring extremvänstern i media, eller tror ni ”locket kommer att läggas på” som vanligt!?
UG – Janne: Jag har ingen aning vilka effekter det här reportaget har, men jag är beredd på att åka ut i kylan igen.

damen: Har skickat in en fråga nu ett flertal gånger men ett svar går inte få. Ni väljer uppenbarligen ut selektivt era frågor, ni som precis hyllade demokrati och yttrandefrihet! Tycker det är vidrigt inför valet att använda benämningen ”vänster” ett flertal gånger då de flesta vänstergrupper är totalt emot våld! Verkligen med tanke på att SVT väljer att inte visa en del saker av den anledningen att det skulle påverka valet. Objektivitet, jovisst.
UG – Ola: Vi väljer vänster när det är befogat, vi påstår inte någonstans att all vänster skull vara våldsam. RF är vänster och deras våld är politistk motiverat.

UG – Moderator: Till de som undrar hur man tipsar Uppdrag granskning så finns mer information här: http://www.svt.se/ug/20110811153138/tipsa_uppdrag_granskning Tack för att ni hör av er.

Anders: Tack för ett bra program! Ni verkar ha gjort ett gediget bakgrundsarbete, och det låter på er i chatten som att ni följt upp ett antal trådar som ni sen inte tagit med för att de inte hållit hela vägen. Hur mycket tid ligger bakom ett reportage som detta? Hur många brottsregisterutdrag har ni begärt ut?
UG – Ola: Det går inte att följa upp alla trådar, jag hoppas att andra medier hånger på. Vi har jobbat i två månader, jag har nog läst 2000-3000 sidor förundersökningar.

Klas: Hej Janne! Kanonprogram. Finns det fler kollegor inom SVT som vill men inte vågar göra sån journalistik som ni gör? 
UG – Janne: Jag kan inte svara på det. Vi står för det här programmet i kväll i alla fall.

Alias: Det här bör ju tas upp i skolundervisningen som hot mot demokratin och motsatsen till fungerande konfliktlösning. 
UG – Ola: Bra idé. Jag tror att grupperna bara triggar igång ett värre våld.

Alcal: Ska bli intressant att se hur den svenska journalistkåren reagerar på det här programmet. Det var en nyttigt och behövlig belysning.
UG – Janne: Absolut det ska bli spännande!

Assar: Alliansen bockar och tackar när lakejerna på UG springer deras ärenden – googla på North Brigade Slovakia så ser ni anledningen till varför de har SS Totenkopf som symbol!! Därför går ni också nynazisternas ärenden! 
UG – Ola: Läs min första post och återkom.

Uffe: Hej Janne! Hur gör ni för att orka med alla galna påhopp? (Här i chatten anses ni tydligen gå nazisternas ärenden, och i förra veckan gick ni tydligen vänsterns ärenden)
UG – Janne: Det är väl exakt så vi ska jobba, vi ska inte vara populära inom några läger. Vi ska vara obekväma för alla som inte tål granskning.

Max: Hej Janne! Jag tyckte att det var väldigt konstigt att du utgjorde Sebastian Stakset till något slags talesperson för RevFront i slutet när du visade honom ett klipp han aldrig sett innan och skulle uttala sig om det. Är det verkligen hederligt? Dessutom tycker jag det var synd att du inte fick med Markus Allards koppling mellan ”polisens hembesök” och den ihjälskjutne mannen i Husby. Varför klippte ni bort det?
UG – Janne: Han har tidigare talat om att RF representerar underklassens vrede mot orättvisor därför var han intressant för mig eftersom han ofta finns med i media i nästintill hyllningsreportage och han accepterade att bli intervjuad.

GodZilla: Upprepad fråga: Varför inte ta upp hur många VERKLIGT ALLVARLIGA (med dödsfall och livslånga men som följd) våldsdåd som NÅGON annan falang än nazister har utfört i Sverige???? Det sätter organisationer i relation till varandra.
UG – Ola: Nazisterna har dödat, vänsterextremiser än så länge inte, vad jag vet. De två knivhuggna personer jag hittade i reserachen ville inte ställa upp (de var inte nazister) och vi hade ingen på film och de var rädda och tramumatiserade och casen var några år gamla. Därav lämnade vi det hän. Att granska det här våldet är ett jättearbete, man får göra en avvägning och hoppas att andra tar vid.

JImmy: Janne vet du att Ametist Azordegan tycker du ska komma ut som den Nazist/SVP som du är.. Hoppas och tror hon har fel.. Mycket bra och skrämmande program idag..
UG – Janne: Jag vet inte vem den personen är. Uppenbart är att han eller hon inte vet någonting om mig som person eller vad jag står för. Hur har man kunnat tro att jag skulle vara nazist?

lalalla: Ser ni ingen koppling till att våldet som utövas idag kan ses som förebyggande för att slippa den massiva våldsutövning som tog plats på 40-talet?
UG – Janne: Jag tror att våld föder våld och ingen får mig att tro att detta på något sätt kan försvaras genom att säga att skulle stoppa utvecklingen av högerextrema åsikter. Menar du verkligen att man ska skrämma folk till tystnad?

Munckel: Varför granskar ni inte våldsvänsterns sympatisörer bland era journalistkollegor? Varför granskar ni över huvud taget aldrig andra journalister?
UG – Janne: Jag försökte till exempel göra en intervju med en på Aftonbladets kultursida men han ville inte bli intervjuad om detta.

Lisa: Tack för att ni återigen gör ert jobb och granskar opartiskt. Ug är enda anledningen till att jag betalar min tv licens. Det är djupt tragiskt att en majoritet av svenska journalister låter sina egna åsikter gå före att vara opartisk och informera oss läsare/tittare/lyssnare. 
UG – Janne: Bättre beröm kan vi på redaktionen inte få!

jerker: Detta ständiga påstående att ”extremvänstern” är medel eller överklass, finns det några belägg för det? har kollat UG-referens och det enda som finns är att experten säger det. Har UG en sådan auktoritetstro att ni inte ifrågasätter ett sådant påstående?
UG – Ola: Ja, när det gäller mälardalen finns det täckning för det (även folk från RF på andra orter har deltagit). Men någon rikstäckande undersökning finns inte, dock har tidigare reaerach kommit fram till samma resultat. Kolla Magnus Sandelin och Lodenius

Jens: när kommer programmet upp på play? 
UG – Moderator: Hej Jens, det dök precis upp på SVTPlay: http://www.svtplay.se/uppdrag-granskning

Nicke: Flera journalister och framträdande debattörer har efter programmet försvarat RF och kritiserat er. Jag som invandringskritiker vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. En sak är att det finns idioter, men när dessa stöds av etablissemanget så finns det inte riktigt något hopp kvar. Vad ska man göra egentligen? Emigrera? 
UG – Janne: Obegripligt! Det är väl upp till dom att kritisera programmet men jag försvarar det så klart. Stanna i Sverige vetja.

Assar: UG Ola: det är ju klart att ni tror på pappans krokodiltårar men frågar inte er själva varför de uppehöll sig i närheten av en nazistisk demonstration? 
UG – Ola: För att de bor på ett hotell i näheten! De är gästarbetare och arbetar påett bygga i sthlm. Jag vilket lägenhetshotell de bor på. De arbetade på lördagen och var på väg hem.

Andy: Kul med program som har seriös grävande journalistik! Jag undrar om ni delar fikarum med övriga redaktioner på SVT, och i så fall tror ni det blir tyst när ni kommer in i fikarummet imorgon?
UG – Ola: Nä, det tror jag inte. Hoppas jag inte ; )

Ulla S: Janne, är du orolig för hamna ute kylan nu i de journalistiska kretsarna? Varför inte göra ett program om journalisternas vurm för våldsvänstern? Jag vill veta vilka journalisterna är som driver en egen politisk agenda.
UG – Janne: Den journalist som är orolig för det borde byta yrke.

Jill: Är det vanligare bland vänsterextremister att maskera sig, än hos högersidan? Det verkar så, varför är det så tror ni?
UG – Ola: Ja, det är det, men jag vet inte varför.

Dicke: Är det inte dax att lyfta demokratiska värdegrund och lära ut begreppet demokrati och dess innebörd i skolan? De känns som om ordet demokrati beslagtagits av yttersta vänstern som också ändrat dess verkliga innebörd!
UG – Janne: Jo, absolut men dom som tycker att dom är så fruktansvärt demokratiska kanske också behöver en brevkurs i demokrati.

Margareta: Nu har ni gjort program om packet till höger och packet till vänster. När ska ni ta tag i de extrema feministerna som driver hätska hatkampanjer på nätet? Eller vågar ni inte?
UG – Janne: Har du några bra tips så hör av dig!

Levermddt: Jag har som anhörig till vänsteranhängare blivit utsatt för många hembesök av nazister! Sönderslagna fönster, utbrända bilar, klotter och hotsamtal. Tyvärr är det något som polisen inte bryr sig om. Den senaste polisanmälan kommenterades att det inte skulle inledas någon förundersökning pga att det bar uppenbart!? att det inte skulle leda till något? En terror som pågått i flera år! Det är skrämmande hur polisen tar ställning för nazister! Journalisten från Eskilstuna verkar sympatisera med nazister! 
UG – Ola: Polisen har varit dålig på att utreda den typ av brott du beskriver. Jag vill minnas att GP för några år sedna hade en granskning med enormt endlåsende resultat vad gäller pol brott i GBG. Ståhle sympatiserar inte med nazister.

UG – Ola: Tack för alla frågor. Nu måste vi stänga!
/Ola

UG – Janne: Tack för att ni hörde av er! Jag svarade på så många jag bara kunde hinna med. Tack för ikväll. /Janne Josefsson.

UG – Moderator: Stort tack till alla som varit med och chattat. Nu är klockan över 22 och det är dags att stänga. Snart publiceras chatten på svt.se/ug 

God natt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Det politiska våldet

Mer i ämnet