Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan i november 2018 påbörjades en parlamentarisk utredning av de internationella adoptionerna i Chile. Foto: SVT/Jonas Ekströmer/TT

Chilensk kritik mot Sverige: “Ser inte det här som allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Över 600 fall med adoptioner till Sverige finns i Chiles brottsutredning som utreder brott mot mänskligheten. Men trots att Sverige var mottagarland och att majoriteten av adoptionerna hanterats via den svenska organisationen Adoptionscentrum har en svensk utredning dröjt.

2018 avslöjade SVT tillsammans med chilenska journalister hur barn som adopterades från Chile till Sverige under 1970- och 80-talen kan ha tagits utan mödrarnas medgivande.

Samma år beslutade Chile om en parlamentarisk utredning av adoptionerna. Utredningen kom fram till att en anmälan mot staten för systematisk kränkning av de mänskliga rättigheterna är välgrundad.

Men under lång tid har en svensk utredning dröjt – vilket får kritik från chilenskt håll.

– Det har skett brott – och de brotten möjliggjordes genom att det i Sverige fanns en organisation som tog emot de här barnen för adoption. Därför är det oroande, som jag hela tiden sagt, att man i Sverige inte ser det här som allvarligt, säger Boris Barrera, ordförande för den parlamentariska utredningen. 

“Skulle betyda mycket att få den hjälpen”

I dag pågår en brottsutredning i Chile. I den förekommer tusentals fall internationellt, där över 600 fall rör adoptioner till Sverige.

Tillslag har gjorts för att säkra utredningsmaterial, men även kriminalpolisen efterfrågar svensk hjälp.

– Det är inte fullständiga dokument utan registerkort eller pärmar som sköttes av en socialassistent som arbetade direkt med Adoptionscentrum. De ansvariga på Adoptionscentrum kanske har mer information, men på grund av domstolarnas jurisdiktionsområde slutar våra befogenheter vid Chiles gräns, säger Mario Vásquez Rubilar, biträdande kommissarie på Chiles kriminalpolis.

Skulle en svensk utredning kunna skada er utredning?

– Nej, det vore idealiskt om man i ursprungslandet utredde hur barnen fördes ut och om man även i mottagarlandet såg behovet av att utreda hur de kom dit. Det skulle betyda mycket att få den hjälpen, att få veta att man har inlett en utredning I Sverige, säger han när han intervjuas av Uppdrag granskning i december 2020.

Öppnar för svensk utredning

Under våren 2021, efter att också Dagens Nyheter granskat adoptioner till Sverige, har socialminister Lena Hallengren meddelat att regeringen öppnar för en svensk översyn. Vad utredningen ska innehålla kan hon inte svara på förrän efter sommaren. 

– Till en början trodde man att det kanske skulle pågå ett par års tid, nu är det tydligt att det är nästan oöverskådlig tid som den här utredningen kommer att pågå och därför behöver vi se till att göra en egen utredning, säger hon.

Socialutskottet föreslog i förra veckan att uppmana riksdagen att ge regeringen i uppdrag att utreda hur svenska myndigheter och adoptionsorganisationer hanterat internationella adoptioner till Sverige från 1900-talets mitt fram till i dag.

Adoptionscentrum skriver till Uppdrag granskning att det aldrig framkommit något som tyder på att det förekommit brottslig verksamhet under deras år i Chile. De skriver också att om den chilenska utredningen kommer fram till att deras medarbetare ”agerat olämpligt eller olagligt utifrån den tidens lagar och regler, får vi ta ställning till det då”. 

“De stulna barnen”, en serie i fyra delar från Uppdrag granskning, finns på SVT Play.

I projektet “De stulna barnen” har studenter vid masterprogrammet i undersökande journalistik vid JMG, Göteborgs universitet och Pontificia Universidad Católica de Chile, arbetat med research. Tack till: 

Solomon Amabo  

Juozapas Bagdonas  

Johan Bodinier  

Siri Christiansen  

Marlvin-James Dadzie  

Antonia Estupiñán  

Sabrin Falhi  

Hedvig Nittve  

Mauritza Klingspor  

Elen Kocharyan  

Elviira Luoma  

Alex Maciuca  

Konstantina Maltepioti  

Natalia Motorina  

Sofia Murtagh  

Azraa Muthy  

Yvonne Münzberg  

Zhak Niazyan  

Anna Niere  

Kristiana Nitisa  

Malene Nörby Pedersen  

Bernardita Ortiz Lillo  

Christopher Palmer  

Mariam Patrou  

Leonardo Peralta  

Sarah Pilz  

Greta Rosén Fondant  

Camille Schyns  

Rachel Sheary  

Georgia Skandali  

Adrian Tubielewicz  

Sophia Wimmer  

Alina Yanchur

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chileadoptioner

Mer i ämnet