”Det är ett väldigt stigma att ställa upp som surrogatmamma”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reporter Lena ten Hoopen har rest till Georgien och Ukraina för att söka upp kvinnor som fött barn åt andra, bland annat svenska par. I SVT:s Morgonstudion berättar hon bland annat om stigmat som surrogatmammorna kan mötas av i sina hemländer.

– Vi pratade med en ortodox präst som jämför det med att sälja sin kropp, alltså prostitution.

Uppdrag gransknings reportage De nya surrogatmödrarna sändes på onsdag den 19 september 2018 och finns att se på SVT Play. I reportaget träffar vi utländska surrogatmammor som bär och föder barn åt andra.

Fakta: Vad är surrogatmödraskap?

Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.

Vid altruistiskt surrogatmoderskap är en kvinna surrogatmoder utan betalning.  

Är man svensk medborgare är surrogatarrangemang bara möjligt för heterosexuella par, manliga gaypar och ensamstående män. Det beror på att det i Sverige alltid är den födande modern som räknas som barnets juridiska mor, vilket gör att det krävs en man som kan fastställas som barnets biologiska far. Har mannen en partner, kvinna eller man, kan denna sedan göra en närståendeadoption av barnet, efter att den födande kvinnan har avsagt sig föräldraskapet.

Det finns två olika former av surrogatmödraskap, partiellt och fullständigt. 

Partiellt innebär att surrogatmamman också donerar sitt ägg, vilket gör att hon har en biologisk koppling till barnet hon bär. Detta är ytterst ovanligt idag. 

Fullständigt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte har någon egen genetisk koppling till barnet hon bär, ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator. 

Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige saknas lagstiftning för surrogatärenden och det finns i dagsläget heller ingen myndighet som är kunskapsmyndighet eller tillsynsmyndighet i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya surrogatmödrarna

Mer i ämnet