Våren 2015 kunde Uppdrag granskning visa hur Sjöfartsverkets högsta ledningen hemlighöll avgörande dokument, bröt mot Lagen om offentlig upphandling och använde privata mejladresser i sina kontakter med den italienska helikoptertillverkaren Agusta Westland. Foto: Sjöfartsverket

Detta har hänt: Helikopteraffären

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ett flertal utredningar har konstaterat att Sjöfartsverket bröt mot flera lagar och regler i affären med den italienska helikoptertillverkaren Agusta Westland. Massiv kritik har riktats från flera tillsynsmyndigheter.

Våren 2015 publicerade Uppdrag granskning det första avslöjandet av vad som skett i det fördolda då Sjöfartsverket beställde sju nya sjö- och flygräddningshelikoptrar till ett värde på över två miljarder kronor.

Uppdrag granskning kunde visa hur den högsta ledningen hemlighöll avgörande dokument, bröt mot lagen om offentlig upphandling och använde privata mejladresser i sina kontakter med den italienska tillverkaren Agusta Westland.

LÄS MER: Helikopterpiloternas övertidsersättning kostade 52 miljoner

Skötte korrespondens via privat mejl

Uppdrag granskning kunde senare även visa hur myndigheten tecknade miljardavtalet långt innan riksdagens beslut, hur man använde privata mejl även i kontakterna med regeringskansliet och hur helikoptern lidit av tekniska problem.

Dåvarande generaldirektören och den ytterst ansvariga för affären, Ann-Catrine Zetterdahl, tillsatte två oberoende advokatutredningar till en kostnad på 600 000 kronor och sa då att ”allt gått rätt till”. Förutom de privata mejlen hade allt skötts enligt regelboken, sa hon.

Nu har konstitutionsutskottet, Konkurrensverket, justitieombudsmannen, Riksrevisionen och Riksenheten mot korruption granskat Sjöfartsverket och miljardaffären.

Det konstateras att Sjöfartsverket brutit mot lagen om offentlig upphandling, Budgetlagen och Regeringsformen. Kritik utdelas också, bland annat för att myndigheten skött en del av korrespondensen via privata mejladresser.

LÄS MER: Helikopteraffären – Kritiken punkt för punkt

Kommunikationsdirektören: ”Allting gick inte rätt till”

Idag har generaldirektören Ann-Catrine Zetterdahl valt att lämna Sjöfartsverket och hon vill inte kommentera helikopteraffären. Istället hänvisas Uppdrag granskning till kommunikationsdirektören Ulrika Ekström. När vi nu frågar om allt verkligen gick rätt till har Sjöfartsverket ändrat sig.

– Det var en otroligt olycklig formulering, och det får stå för henne att hon sa så. Allting gick inte rätt till, vi har fått kritik från Konkurrensverket och den kritiken måste vi ta till oss. Och vi har blivit bättre på det. Allting gick inte rätt till så var det bara. Vi hade ett antal leverantörer och enligt lagen om offentlig upphandling så måste man träffa leverantörerna lika många gånger, säger Ulrika Ekström.

Nej, det handlar om att behandla leverantörerna lika.

– Och man måste ge samma information. Och det har vi inte gjort. Det bara är så, det var jättedumt.

SE MER: Sjöfartsverkets miljardupphandling — se de tidigare reportagen

”Det har varit tungt”

Hur ser ni i dag på de två advokatutredningarna som ni lät göra i samband med vår publicering? De kostade totalt sett 600 000 kronor. De hävdade ju också att allt hade gått rätt till?

– Så här i efterhand kan jag ju tycka att det är tråkigt att de inte flaggade då för att det funnits brister i den här upphandlingen.

För första gången kommenterar nu Sjöfartsverket hur de ser på de många granskningarna som gjorts.

– Jag hoppas att vi är en bättre myndighet efter de här granskningarna. Jag hoppas det. Det känns ju tufft att behöva säga att det har varit bra det ni har gjort. För det har varit tungt också. Det har varit nyttigt. Vi har tvingats göra mycket saker, säger Ulrika Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.