Detta ska dina återvunna kläder gå till

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kläder som vi svenskar lämnar till hjälporganisationers insamlingsboxar säljs för att finansiera välgörenhet. Human Bridge skickar renoverad sjukvårdsutrustning till behövande i andra länder – men när deras insamlingsboxar plundras minskar stödet de kan ge.

Hjälporganisationer som Human Bridge, Myrorna och Emmaus tar emot kläder som skänks från allmänheten via särskilda insamlingsboxar. En mindre del av kläderna ges direkt till behövande eller i egna second hand-butiker. 

Men den största delen av kläderna säljs vidare för att finansiera biståndsverksamhet.

“Utrustade sex operationssalar”

Human Bridge skickar till exempel flera containrar i veckan med renoverad sjukvårdsutrustning till behövande i Mellanöstern, Östeuropa och Afrika.

– Vi utrustade, på just det här sjukhuset, sex operationssalar, med OP-bord och allt annat som behövs. Det var ett helt nytt sjukhus som inte hade någon som helst utrustning, säger Robert Bergman, verksamhetsledare på Human Bridge, och pekar på en bild på ett sjukhus i Etiopien.

40 000 ton om året

Varje år skänker svenskar runt 40 000 ton kläder. Det totala värdet uppskattas till hundratals miljoner kronor. 

Men tusentals ton kläder stjäls årligen ur hjälporganisationernas insamlingsboxar. 

–  Det egentliga offret är de vi inte kan hjälpa på grund av att vi har fått mindre resurser att tillgå. Så det är människor som dör därför att de inte får tillgång till vården, till syvende och sist, säger Robert Bergman.

Reportaget ”Smutsiga kläder” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.