Mall of Scandinavia är Peabs största byggprojekt någonsin. Foto: Jessica Gow/TT

Dolde fusk genom trakasserier av fackliga

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På Peabs prestigebygge Mall of Scandinavia måste alla underleverantörer ha kollektivavtal och betala avtalsenliga löner. Men Uppdrag granskning kan avslöja hur trakasserier mot fackliga använts för att dölja fusk.

Att anlita hemliga bemanningsbolag är ett sätt för företag att kringgå kollektivavtal och regler. På Peabs byggen måste alla företag registreras och ha kollektivavtal. Ändå kan Uppdrag granskning avslöja att det på Peabs storbygge Mall of Scandinavia har funnits hemliga bolag, som inte tycks sky några medel.

Att försöka hindra någon från att vara med i en fackförening är olagligt. Men i en hemlig inspelning som Uppdrag granskning har kommit över blir en arbetare på Mall of Scandinavia utskälld av sin chef för att han gått med i facket och för att han vill ta sommarsemester.

”Gå inte med i facket”

”Det är som jag sa till dig – gå inte med i facket. För då kommer du knulla mig, allihop. Mitt bolag måste håva in pengar, för att betala. Och då ska du åka ut i skärgården och glida runt och ha det skönt?” säger chefen i inspelningen. När den anställde säger att han trodde att alla fick gå med i facket säger chefen ”Hade jag vetat om det här, då hade du inte fått börja jobba.”

Mall of Scandinavia är Peabs största byggprojekt någonsin. Här om någonstans borde lagar och regler gälla. Men anställda berättar om att de under hösten jobbat ibland så mycket som 48 timmar i sträck – utan sömn. Inte för att någon tvingade dem, men för att de ville tjäna pengar.

– Man sov en timme i ett hörn och sen, jobba igen, berättar en anställd som vill vara anonym.

Tog amfetamin för att orka

En annan anställd på Mall of Scandinavia, som också vill vara anonym, berättar att han och andra tagit amfetamin för att kunna jobba de långa passen.  

– Jag kan ju inte förneka att det förekommer. Oavsett vad någon säger så är det ju lite bränslet i byggbranschen när den är stressad, liksom.

Du tog amfetamin på Mall of Scandinavia? 

– Ja, det gjorde jag. Det var flera i vårt arbetslag som gjorde det till en grej att man gick tillsammans och gjorde ett jobb och sedan när man behövde påfyllning så sökte man upp rätt personer och så gick man och så körde man vidare liksom.

Mostafa, som arbetade som byggstädare på Mall of Scandinavia, berättar att han har jobbat sida vid sida med människor från jordens alla hörn, en del som inte kunnat göra sig förstådda på engelska. Han fick en chock när han förstod vad en del kollegor fick i lön.

– Han frågade mig vad jag tjänade. Jag sa 125 kronor i timmen, och han sa ”jag får 30 kronor i timmen”. Vi gjorde alltid samma jobb. 

Och enligt Mostafa är det inte bara byggstädare som jobbar billigt.

”25 i timmen”

– Min kompis snackade med några ryssar också. Han frågade ”Hur mycket tjänar du?” ”25 i timmen.”

25 i timmen? Var det här på Mall of Scandinavia?

– Ja, fast då var det ett ryskt företag som ägde dem. De kom alltid i grupp in i bygget.

Vad gjorde de för jobb då?

– De var byggare, säger han.

Peab vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl att man inte haft vetskap om brotten mot lag och kollektivavtal. Man har heller inte känt till att det förekommit amfetamin. Då skulle man ha agerat, skriver företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.