På kinesiska sociala medier rasar tiotusentals användare mot Sverige efter regeringens beslutat om att utvisa den kinesiska journalisten. Foto: Kinesiska ambassaden/Montage

Efter avslöjandet – raseri mot Sverige på kinesiska sajter

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Avslöjandet om den kinesiska journalisten som bedöms utgöra ett ”allvarligt hot” mot rikets säkerhet blev snabbt en världsnyhet. Även vanligtvis hårt censurerade kinesiska nyhetssajter och sociala medier tar upp fallet – och där rasar tiotusentals användare mot Sverige.

”Enligt denna standard kan 80 procent av västerländska journalister i Kina skjutas direkt”, skriver en person.

Det var på måndagen som SVT:s Uppdrag granskning och Göteborgs-Posten avslöjade att en kinesisk journalist i Sverige bedöms vara ett så ”allvarligt hot” mot Sveriges säkerhet att regeringen beslutat att hon ska utvisas.

Nyheten uppmärksammades av bland andra Washington Post, AP, Reuters, och taiwanesiska RTI men även i de hårt censurerade kinesiska medierna.

– Det här kan påverka det folkliga utbytet mellan de två sidorna, uttalar sig professorn Cui Hongjian vid universitetet Beijing Foreign Studies University till Kommunistpartiets nationalistiska tabloid Global Times.

”Har blivit sturska”

Han säger också att fallet är tydligt politiskt motiverat. Samtidigt rapporterar Global Times att ”vissa experter” inte tror på en ”betydande” reaktion från kinesiskt håll.

På den kinesiska nyhetssajten 163.com finns en artikel med rubriken:

”Efter bara en månad i Nato har de blivit sturska!”

Artikeln har över 31 000 kommentarer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokat Leutrim Kadriu om utvisningsbeslutet: ”Hon tillbakavisar alla påståenden som har lagts henne till last”. Foto: SVT

Använder sig av kritikstormar

Söker man på Sverige på den kinesiska motsvarigheten till X (fd Twitter), Weibo kommer flera inlägg om avslöjandet upp. Kommentarer lyfter också det tidigare bråket kring SVT-programmet Svenska Nyheter.

Vissa är dock betydligt grövre.

”Enligt denna standard kan 80 % av västerländska journalister i Kina skjutas direkt”, lyder en av dem.

– Oj! Ja, det var grovt. Det låter ju som det värsta hålet någonstans på någon webbsida här, säger Fredrik Fällman, sinolog vid Göteborgs universitet till GP.

Kommentarer av det slaget brukar snabbt censureras, konstaterar Fredrik Fällman. Den kinesiska regimen har också en historia av att använda sig av kritikstormar och protester både online och i fysisk form, i samband med diplomatiska konflikter.

– Jag skulle tro att det är någon sorts medveten beräkning att man släpper fram det här ett tag, för att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.