Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s säkerhetspolitiske reporter John Granlund förklara varför fallet med den utvisade kinesiska journalisten är unikt: ”Kan tyda på att hon är en mer värdefull tillgång för Kina.” Foto: Henrik Montgomery/TT

”Kinas spioner blir allt mer ryska i sitt agerande”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kinas spioner i Sverige var under lång tid försiktiga gästforskare och studenter.

Men nu agerar de lika aktivt som de ryska spionerna och tar allt större risker.

När Sverige nu utvisar en person som blivit ett Säpo-ärende, tar regeringen den enkla vägen ut och slipper diplomatisk strid med Kina.

John Granlund

Säkerhetsreporter

Säpo beskriver kvinnans agerande som ”säkerhetshotande verksamhet”, som pågått i över tio års tid.

Vad misstankarna handlar om hemlighåller Säpo, men av allt att döma handlar det om olovlig underrättelseverksamhet, kanske även spioneri, vilket Säpo länge varnat för.

I Sverige har de konkreta kinesiska spionfallen länge lyst med sin frånvaro, förutom ett par fall av flyktingspionage som gått till domstol.

”Helt unikt”

Fallet som nu rullas upp beskrivs av personer med insyn som helt unikt utifrån en svensk kontext. Det som är ovanligt är dels att ett konkret fall av kinesiskt spionage uppdagas och ageras mot, dels att den förvarstagna kvinnan agerat under journalistisk täckmantel.

Men utifrån ett internationellt perspektiv finns så pass många fall med påstådda kinesiska journalister, att det tyder på att den kinesiska underrättelsetjänsten satt det i system att använda sig av den här metoden.

• 2021 uppdagades det att Storbritannien utvisat tre kinesiska spioner som uppträtt som journalister i landet.

• Från Hong Kong har det under det gångna året kommit uppgifter om falska kinesiska journalister som försökt infiltrera demokratirörelsen.

För svensk del har något liknande aldrig tidigare avslöjats.

Utvisas i det tysta

I stället har det kinesiska spionaget varit med defensivt. Det har varit frågan om gästforskare och studenter som sysslat framför allt med industrispionage.

I likhet med hur Storbritannien agerade 2021 så väljer regeringen nu efter samråd med Säpo att ta den enkla vägen ut – och låta kvinnan utvisas i det tysta.

Alternativet hade varit att ställa henne inför rätta, med allt vad det innebär i form av medieuppmärksamhet och påföljande diplomatiska förvecklingar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.