Krögaren Martin Bergvall Nilsson i Kalmar tycker att det är bra att Tillväxtverket vill ha en lagändring. Foto: TT/SVT

Efter Uppdrag granskning: Tillväxtverket vill ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning avslöjade hur en rad företag som hade fått så kallat korttidsstöd under coronapandemin tvingades betala tillbaka pengar på grund av tekniska fel eller att avstämningar kommit in för sent. Nu vänder sig Tillväxtverket till regeringen för att få till en lagändring.

– I dag är lagstiftningen väldigt restriktiv. Vi skulle vilja att det görs en ändring för att underlätta för företag som vill göra rätt men som skickar in sin avstämning lite för sent, säger myndighetens Francisca Ramsberg i ett pressmeddelande.

Flera företagare vittnade för Uppdrag granskning om problem med Tillväxtverkets hemsida. De loggade in med bank-id i samband med så kallade avstämningar, som görs i efterhand – och har då trott att allt var klart.

Coronapandemin

Men för att avstämningen ska godkännas måste man också signera genom att logga in ytterligare en gång med bank-id.

“Behöver rättas till”

Krögaren Martin Bergvall Nilsson i Kalmar lämnade in sin avstämning, men på grund av tekniskt fel hos Tillväxtverket eller en miss av honom så blev den inte signerad. Han fick ett återkrav på 550 000 kronor – pengar som redan hade betalats ut i arbetsgivaravgifter och löner till personal. 

Han överklagade beslutet till Förvaltningsrätten, men där har målet ännu inte avgjorts. 

– Det var många som hade varit med om samma sak som jag som hörde av sig till mig efter Uppdrag granskning, säger han.

Han tycker det är bra att myndigheten nu vill ha en lagändring:

– Det här problemet behöver rättas till. Men det är konstigt att Tillväxtverket inte tagit tag i detta tidigare. 

Myndigheten backar

Myndighetens generaldirektör Gunilla Nordlöf har tidigare sagt till Uppdrag granskning att systemet med bank-id och signeringarna fungerat bra för de flesta företag.

– Men jag har också hört att det är några som har missat att signera sin handling, och att man heller inte riktigt har förstått det. Vi tycker att det är ganska tydligt i våra instruktioner, men det är klart att vi tar till oss av sån här kritik, sade hon då.

Men nu backar myndigheten helt och vill alltså ha en lagändring:

– Vi följer kontinuerligt lagstiftningens effekter och vår uppfattning är att den nuvarande formuleringen i lagen drabbar många företag oproportionerligt hårt, säger överdirektör Francisca Ramsberg i pressmeddelandet.

Se reportaget ”Coronastödet som försvann” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet