Elisabeth hittade sin son Filip död på sovrumsgolvet

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Filip var bara 22 år gammal när han avled av en överdos. Han hade nyligen kommit ut efter att ha tvångsvårdats mot sitt missbruk, en tvångsvård som skulle rädda hans liv.
– Jag trodde det skulle göra att det vände, att han skulle få hjälp, säger hans mamma Elisabeth Grape till Uppdrag granskning.

Filip var en av dem som tvångsvårdades på statlig institution för sitt missbruk under 2018. Han kom till ett så kallat LVM-hem, där personer med tungt missbruk vårdas mot sin vilja bakom låsta dörrar. Hemmen är statliga och drivs av Sis, Statens institutionsstyrelse.

Uppdrag granskning kom i kontakt med Filip under arbetet med reportaget “Drogerna på insidan”. Det var juni 2018 och Filip hade precis blivit släppt från sina sex månader i tvångsvården. Han skulle intervjuas i programmet, men mötet blev aldrig av.

Ville inte ta droger

Filips mamma, Elisabeth Grape, har i många år kämpat för sin son. Han har haft problem med droger sedan tonåren men det är de senaste åren som det blivit riktigt allvarligt. För ungefär ett år sedan började han ta heroin, berättar Elisabeth.

– Sedan eskalerade det. Flera gånger under hösten hittade jag honom utslagen och ringde ambulans, säger hon.

Filip var 22 när han dog i en överdos av Heroin. Foto: SVT

Filip dömdes till tvångsvård enligt LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall. Han hamnade på ett LVM-hem och bodde där i sex månader.

I juni kom han ut och flyttade hem till Stockholm.

– Det är skönt att det är över, det är speciellt att sitta på låst avdelning, sa Filip till Uppdrag granskning då.

Han berättade också att han tagit droger inne på LVM-hemmet. Ganska snart efter att han kommit ut tog Filip återigen återfall. En kväll i juli gick han ut på stan för sista gången.

Trodde tvångsvården skulle göra att det vände

Nästa morgon hittade Elisabeth Filip på golvet i hans sovrum. En spruta låg bredvid honom.

– Jag brukar ha intuition och känna när något hänt, men jag hade inte det den natten. Jag låg och sov i rummet bredvid, säger hon.

Filip avled, 22 år gammal, av en överdos av heroin. Då hade han bara några veckor tidigare släppts från den tvångsvård som skulle rädda hans liv.

– Jag trodde det skulle göra att det vände, att han skulle få hjälp, säger Elisabeth.

Ny forskning

Färska siffror som forskaren Anders Ledberg vid Stockholms universitet tagit fram visar att dödligheten är hög efter att någon vårdats med tvång enligt LVM.

– Siffrorna är preliminära men tyder på att dödligheten är mycket hög veckorna precis efter utskrivning från LVM, och att dödligheten är fortsatt hög ett år efter utskrivning. De flesta av dödsfallen som sker efter utskrivning är orsakade av så kallade yttre orsaker, och många är ett resultat av överdos av droger, säger han.

Elisabeth Grape säger att Filip ville få hjälp att komma ur sitt missbruk.

– Han sa alltid att han ville bli frisk. Han grät ofta och sa att han inte ville missbruka, säger hon.

Se Drogerna på insidan, en serie i tre delar på SVT Play. Om statens hem för tvångsvård av missbrukare – en långt ifrån drogfri miljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Drogerna på insidan

Mer i ämnet