Elpriserna knäckte bruket

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Utansjö bruk skulle vara en av Europas modernaste pappersmasseindustrier. Idag är kablarna klippta. Skenande elpriser knäckte bruket och ställde många utan arbete.

SÅ SENT som 2005 invigde kung Carl XVI Gustaf den nya anläggningen på Utansjö bruk utanför Härnösand, en investering på 300 miljoner kronor i en helt ny del av fabriken.

Det höll i tre år.

Idag är de fina maskinerna täckta med presenningar och ska skickas vidare till ett annat land och bli ett pappersbruk någonstans där elen är billigare, är det tänkt.

ATT GÖRA pappersmassa kräver enormt mycket el. Bara på anläggningen i Utansjö kostade elen sex miljoner kronor i månaden, men prisökningar var på väg att dubbla elräkningarna.

Och både fack och företagsledning är överens om att det var just elpriserna som satte stopp för framtidsdrömmarna i Utansjö.

– Man tänkte ju att nu är framtiden räddad i alla fall, jobben fram till pensionen. Men så blev det inte, säger den före detta bruksarbetaren Hasse Andersson, som ännu inte hittat ett nytt jobb.

Reporter: Johan Zachrisson Winberg

Text: Peter Bagge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.