Esmats bror Assad begravdes i början av oktober. Foto: SVT

Esmats bror tog sitt liv – nu medger Migrationsverket fel

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter att de båda afghanska bröderna fick beskedet att de inte fick stanna i Sverige tog den äldste och svårt synskadade brodern Assad sitt liv. Nu konstaterar Migrationsverket att utvisningsbesluten var felaktiga.

Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket beklagar att besluten aldrig prövades av Migrationsdomstolen.

– Ibland fattar vi felaktiga beslut. Det fruktansvärda här är att det inte fick gå hela vägen utan att en ung människa kände sig nödgad att ta sitt liv, säger han.

UG – Utvisningarna till Afghanistan

2015 kom Esmat Hassani ensam till Sverige. Han var 14 år. Hans storebror Assad fanns då redan i landet. Under hösten fick båda bröderna avslag av Migrationsverket. Utvisningen av nu 16-årige Esmat var enligt Migrationsverket möjlig eftersom han ansågs ha ett så kallat ordnat mottagande i Afghanistan. Brödernas föräldrar är döda. Och mottagandet skulle därför utgöras av hans svårt synskadade bror.

Ett par dygn efter det negativa beskedet från Migrationsverket tog Assad sitt liv.

Fick permanent uppehållstillstånd

Därefter fattade Migrationsverket ett nytt beslut om Esmat – han fick permanent uppehållstillstånd. I beslutet står det: ”Din bror har nu avlidit. Migrationsverket finner därför att det tidigare beslutet är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter.”

Men nu backar alltså Migrationsverket från sina tidigare beslut och pekar på särskilt två avgörande fel som myndigheten gjorde. Dels borde Assads synskada ha bedömts som skyddsskäl. Dels var han med sin synskada och unga ålder inte ett tillräckligt nätverk för sin yngre broder.

– På grund av den äldre broderns hälsotillstånd och funktionshinder är han inte att betrakta som ett nätverk som vi kan hänvisa en minderårig person till i Afghanistan. Han uppfyller inte de kraven, säger Fredrik Bengtsson.

”Asylprövningar är bedömningar”

Varför gick det så fel?

– Det finns väl ingen annan förklaring än att asylprövningar är bedömningar. Det är komplext och det är svårt. Vår uppfattning när vi gått igenom ärendena är att hade de här bristerna som vi nu har identifierat – det är spekulation – nått domstolen, vilket det inte gjorde, så hade den rättssäkerhet som vi har inbyggt i systemet läkt de bristerna i form av att de hade ändrat beslutet. Enligt Fredrik Bengtsson har Migrationsverket nyligen förtydligat det rättsliga stödet för att en person som fyllt 18 år ändå kan behöva skydd om man lider av psykisk ohälsa eller har funktionshinder.

Migrationsverket konstaterar i utredningen om brödernas ärenden att myndigheten behöver ett tydligare rättsligt direktiv angående vad som är ett tillräckligt nätverk i Afghanistan för den som återvänder.

Uppdrag gransknings reportage Afghanutvisningarna sändes i SVT1 och SVT Play onsdagen den 25 oktober 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Utvisningarna till Afghanistan

Mer i ämnet