Esmats bror tog sitt liv efter utvisningsbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Svårt synskadade Asad tog sitt liv efter att han fått ett utvisningsbesked till Afghanistan. Asads gode man tror att den desperata gärningen var ett försök att hjälpa lillebror Esmat att få stanna i Sverige.
För Esmat återstår nu sorg och en oviss väntan på Migrationsverkets beslut.

Allt fler ensamkommande skickas just nu tillbaka till Afghanistan när de fyller 18 år. Migrationsverket har även beslutat om avvisning av flera minderåriga med motivering att barnen har ett ordnat mottagande där. En av dem som fått ett sådant beslut är Esmat, i dag 16 år.

Assad och Esmat kom till Sverige för två år sedan när de var 14 och 16 år i hopp om att hitta bot för Asad som höll på att bli blind.

– Vårt största mål var att komma hit till Sverige i hopp om att bota hans svåra ögonsjukdom. Men tyvärr sa läkarna att han aldrig kommer att bli botad, säger Esmat.

Blev deprimerad

De föräldralösa bröderna fick bo i ett familjehem och Asad fick gå i en skola för synskadade. Men när han fyllde 18 ändrades allt. Trots att både bröderna och den gode mannen vädjade till Ale kommun, och skickade läkarintyg, stod kommunens beslut fast. Asad tvingades flytta ut ur familjehemmet och skickades till ett av Migrationsverkets boenden i Småland. Asad blev svårt deprimerad.

– Han tänkte mycket på att han skulle bli helt blind när han fyllde 28, som läkarna hade sagt, berättar Esmat.

Efter ett tag lyckades Assad ta sig tillbaka till lillebror i Göteborg, bara för att få ett nytt negativt besked: Avslag. Asad skulle skickas tillbaka till Afghanistan och dessutom skulle nu 16-årige Esmat också utvisas.

– Jag tänkte att det måste ha blivit något fel, säger Ann Marcus Pedersén, Asads och Esmats gode man.

– Den äldre brodern är ju i princip blind och det är den yngre som tagit hand om den äldre brodern i hela deras liv. Det är ju en omöjlighet att han, som i princip är blind, skulle kunnat ta hand om honom sin yngre bror i Afghanistan.

LÄS MER: Utvisningar till Afghanistan fortsätter

”Sa att han skulle vara ett hinder för mig”

Migrationsverket menade tvärtom att den snart blinde Asad skulle kunna ta hand om Esmat och därmed vara ett ordnat mottagande för lillebrodern.

– Han sa till mig: Jag kommer att vara ett hinder för dig. Jag sa att han aldrig kommer att vara ett hinder för mig, berättar Esmat.

I onsdags tog Asad sitt liv.

– Han tog sitt liv, jag kan inte se annat än att det är kopplat. Han vill hjälpa honom att kunna fortsätta sitt liv i Sverige, säger Ann Marcus Pedersén

Sorg och en räkning för begravningen återstår

Migrationsverket vill inte kommentera fallet, trots att Esmat har gett SVT Nyheter en fullmakt att ställa frågor å hans vägnar. De hänvisar till att det är ett pågående rättsfall, eftersom Esmat har överklagat sin avvisning.

För Esmat finns nu bara sorg. Och så en räkning. Det kostar 50.000 kronor att få sin bror begravd eftersom han inte är svensk medborgare. Mölndals kommun kan komma att bidra till betalningen av begravningen.

– Jag har förlorat min bror, det är en mycket stor sorg i mitt liv. Nu kan jag aldrig lämna Sverige, jag vill vara nära min brors grav.

SVT Nyheter visar inte bild på Esmat av oro för hat.

LÄS MER: Stor riksdagsmajoritet bakom fortsatta utvisningar till Afghanistan

LÄS MER: Starka protester: Stoppa utvisningarna till döden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Afghanutvisningarna

Mer i ämnet