Maria Ferm (MP) och Johanna Jönsson (C). Foto: TT

Stor majoritet vill inte stoppa utvisningarna till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Trots Jan Björklunds krav om att stoppa utvisningarna till Afghanistan tills vidare så säger en bred majoritet i riksdagen nej. Förslaget skulle innebära att regeringen tills vidare överprövar migrationsverkets bedömningar något regeringspartierna och de andra allianspartierna säger nej till.
– Det är Migrationsverket som har experterna på att göra bedömningarna, säger Johanna Jönsson (C). 

Av riksdagspartierna är det enbart Vänsterpartiet som helt ställer sig bakom Jan Björklunds krav. V vill precis som Björklund avvakta med utvisningar till Afghanistan tills dess att Migrationsverket gjort en ny säkerhetsbedömning av landet. 

Miljöpartiet däremot står bakom dagens regler där det är Migrationsverket som självständigt gör prövningar av om personer kan utvisas till olika länder. Detta trots att partiet så sent som för en månad sedan fattade beslut på sin kongress om att man egentligen vill stoppa avvisningarna.

LÄS MER: Liberalerna vill stoppa utvisningarna till Afghanistan

– Lagstiftningen ser ut så att Migrationsverket fattar beslut om bedömningar kring säkerhetsläget och jag har förtroende för att de följer frågan mycket noga, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Kan gå emot svensk lag

Även Socialdemokraterna och regeringen som helhet avvisar Björklunds krav eftersom man menar att det är omöjligt att genomföra. Det skulle i praktiken innebära ministerstyre, något som är i strid med svensk lag. 

Moderaterna och Kristdemokrater och Centerpartiet säger samtliga nej till kravet. Centerpartiet som hållit hög profil i migrationsfrågor anser ändå att det är riktigt att låta Migrationsverket stå för bedömningarna. 

– Vi har en avpolitiserad process där Migrationsverket står för bedömningarna. Det är Migrationsverket som har experterna, säger partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

”Öppnar upp för farligt godtycke”

Kristdemokraterna håller med och kritiserar Björklunds förslag att överpröva Migrationsverkets säkerhetsbedömning.

”Att tvinga fram förändringar av den bedömningen genom utspel av politiska partier skulle öppna upp för ett farligt godtycke” skriver partiet i en kommentar. 

Även Sverigedemokraterna avvisar Björklunds krav.

LÄS MER: TV: Här lämnar Björn Kjellman över ett protestbrev till Löfven

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer