Här lämnar Björn Kjellman över ett protestbrev till Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Björn Kjellman med organisationen ”Vi står inte ut” i ryggen överräckte en lista på organisationer som kräver amnesti för ensamkommande flyktingbarn och unga upp till 21 år.

Organisationen ”Vi står inte ut” vill att Sveriges 18.000 unga och barn som kommit ensamma till Sverige ska få amnesti.

De överräckte på söndagen en vädjan om detta till statsminister Stefan Löfven, efter att denne hållit sitt tal på politikerveckan i Järva.

Politikerveckan i Järva

Den som överräckte vädjan, en ”budkavle”, var skådespelaren Björn Kjellman.

”Det är omänskligt”

Varför gör du det här?

– Jag har mött unga människor i den här situationen. Det är så rättsosäkert, och så länge det är det kan vi inte skicka tillbaka människor till länder där det inte helt enkelt fungerar. Jag håller inte med Migrationsverket som säger att de bedömt det som säkert, jag menar att det är omänskligt.

Hur tror du att Löfven kommer att ta emot det?

– Jag förväntar mig att Löfven kommer att säga ”jag håller med dig” och göra så. Nej, kanske inte, men jag hoppas att det här är en av alla droppar som urholkar stenen, säger Björn Kjellman till SVT Nyheters reporter.

LÄS MER: Protesten mot Löfven – en pratbubbla

Löfven: Ni vet varför vi gjort så

Kanske blev det inte riktigt den överväldigande reaktion Kjellman hoppats på. Löfven tog emot listan, och försökte ge sin sida på varför Sverige hamnat i ett läge där vi utvisar ensamkommande till Afghanistan. Statsministern menade att det handlar om antalet unga människor som kommit hit.

– Ni vet varför vi gjorde det som gjordes. Sverige har tagit emot flest antal ensamkommande i antal av alla europeiska länder – alltså i antal inte andel. Vi försöker få andra länder att ta sin del också, sa Stefan Löfven.

Se mer i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet