Här hålls en skylt upp framför Löfven – med en gliring om regeringens flyktingpolitik.

Markering mot Stefan Löfven på Järvaveckan

Uppdaterad
Publicerad

Gemenskap, utbildning och brottsförebyggande stod på agendan när statsminister Stefan Löfven (S) talade på politikerveckan i Järva. Även idag gjorde sig ett par demonstranter hörda framför scenen. Strax efter att talet påbörjades sågs en grupp aktivister hålla upp en stor skylt framför statsministern: ”Mitt Europa bygger inte murar”.

Citatet, som är taget från statminister Stefan Löfvens tal på Medborgarplatsen hösten 2015, var skrivet i en pratbubbla. Bakom manifestationen stod organisationerna Refugees Welcome Stockholm och FARR, som arbetar för asylsökandes rättigheter.

– De påminde om det tal som Stefan Löfven höll i början av hösten 2015 när det kom väldigt många asylsökande. Sen dröjde det ju inte många veckor innan han ändrade lagstiftningen till tillfälliga uppehållstillstånd och ID-kontroller, och skärpte vår asyllagstiftning till samma nivå som resten av Europa, sa SVT:s politikreporter Per Einarsson som var på plats i Järva.

Politikerveckan i Järva

Aktivisterna gick undan scenen efter några minuter, men var kvar på platsen under hela talet.

”Rör inte våra hjältar”

Statsministern inledde sitt tal med att tacka de S-politiker som arbetar i Stockholm.

– Socialdemokraterna är här också när ljusen har slocknat och när kameran har stängts av. Vi har fullt fokus på att öka jämlikheten också när vi leder arbetet i Stockhom. Tack alla våra lokala eldsjälar som ser till att minska skillnaderna i Stockholm, sa han till publikens applåder.

Han fortsatte sedan genom att tala om frågor som har dominerat under politikerveckan i Järva – frågor som trygghet, gängkriminalitet och situationen i ”utsatta” förorter.

– Alltför ofta möts jag av människors oro, och alltför ofta handlar historierna om hur man klarar sig trots sin uppväxt här. Det ska vi ändra på. I vårt samhällsbygge ska vi skapa områden där det går att lyckas.

Statsministern lovade satsningar på polisen i form av nya polisutbildningar och fler övervakningskameror, och kallade organiserad brottslighet för en ”tyranni över våra liv”. Han riktade sedan en uppmaning till de människor som kastar sten efter polisen och ambulansen.

– Låt mig säga till de som attackerar blåljuspersonal: man ska ha ett kännbart straff. Kastar du sten mot en ambulans finns inga ursäkter. Vårt budskap är – rör inte våra hjältar.

Vill ha hårdare straff mot hedersvåld

Statsministern riktade sig också till ungdomar som utsätts för hedersvåld. Socialdemokraterna vill ha strängare straff för brott som utförs i hederns namn, var Stefan Löfvens budskap.

– Jag blir förbannad. Det [hedersbrott, reds anm.] kan samhället aldrig acceptera. Mitt budskap är till kvinnorna är; acceptera aldrig att ert liv begränsas. Samhället och lagen är på er sida, sa han.

Fokus på utbildning

Bara timmar innan Stefan Löfven äntrade scenen i Järva annonserade regeringen en miljardsatsning på för att öka jämställdheten inom skolan. Och en stor del av statsministerns tal ägnades just åt utbildning. Stefan Löfven riktade sig bland annat direkt till Järvainvånare – ”ta buss 540 till universitetet!” – och lovade fler platser på vuxenutbildningar och högskolor.

Han talade också om ett utbildningskrav för de som har invandrat till Sverige.

– Vi inför ett krav på att de som bedöms inte ha tillräcklig utbildning för att få ett jobb, de ska skaffa sig en sån utbildning. Annars dras ersättningen in. Vi gör det här för att vi bryr oss. Vi gör det här för att vi vet att utbildning ger människan frihet.

LÄS MER: Ytterligare 1,5 miljarder till skolan

Gemenskap ett tema

Statsministern återvände ofta till ett par nyckelord – ansvar, gemenskap, samhällsbygge.

– Det är ett tema som vi har hört honom prata mycket om på senaste tid – ”gör din plikt, och då kan du också utkräva din rätt”, kommenterade Per Einarsson.

Oklart om han kommer tillbaks

Ahmed Abdirahman, ordförande för den ideella föreningen The Global Village som ligger bakom politikerveckan i Järva, intog scenen strax innan statministern klev upp. Han riktade då en uppmaning till statsministern.

– Vi hoppas att vår statsminister som är här idag berättar om han ska medverka 2018. Han är Sveriges statsmnister, och vi hoppas att han tar på sig ledartröjan och medverkar 2018, sa han.

Men om statsministern kommer tillbaka till Spånga IP nästa år är inte helt klart.

– Vi ska göra allt naturligtvis för att vara här. Är man statsminister vet man inte alltid vad dagordningen har att erbjuda, men det här är ett starkt initiativ och jag ska naturligtvis försöka vara här även nästa år, sa Stefan Löfven när han intog scenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet