Ensamkommande asylsökande manifesterar på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: TT

Migrationsverket fortsätter utvisa till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kommer fortsätta utvisa asylsökande afghaner. Anledningen är att flera områden i landet är ”tillräckligt säkra”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Säkerhetsläget i Afghanistan är fortsatt allvarligt, men inte tillräckligt för att Migrationsverket ska göra någon större omprövning av hur afghaners asylärenden hanteras, skriver myndigheten i ett pressmeddelande i dag.

Anledningen är att det finns områden i landet som anses vara tillräckligt säkra. När asylärenden avgörs kommer Migrationsverket att titta på om den sökande kan skickas till dessa. 

– Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som lag och praxis kräver för att alla som är afghanska medborgare ska ha rätt att stanna, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Fler riskgrupper på listan

Migrationsverket publicerade senast en analys av säkerhetsläget i landet i december förra året. Situationen har sedan dess delvis förändrats, står det i utskicket.

Därför har man identifierat fler riskgrupper, de vars situation anses extra känslig. Det handlar om personer med olika funktionsnedsättningar, kvinnor som riskerar att utsättas för våld och personer som kan komma att utsättas för riktat våld, till exempel människohandel eller attacker från terrornätverket IS.

Migrationsverket menar att alla afghanska flyktingar i Sverige kommer att få en individuell asylprövning även i fortsättningen. Hittills i år har 83 procent av de ensamkommande barnen och 49 procent av samtliga afghaner fått uppehållstillstånd som skyddsbehövande.

LÄS MER: Stor majoritet vill inte stoppa utvisningarna till Afghanistan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer