Ett år senare – väntar fortfarande på pengar från vindkraftparken

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det skulle bli en av Europas största vindkraftparker. Ett år efter att bygget stannade och interna tvister blossat upp, väntar flera underentreprenörer fortfarande på att få betalt för arbeten de utfört. För några av dem har drömprojektet slutat i konkurs. 

Under snart två år har den lilla byn Viksjö i Ångermanlands inland präglats av det stora byggprojektet av vindkraftparken – och den konflikt om pengar som följt i dess spår.

I april 2020 berättade Uppdrag granskning och SVT Västernorrland om underentreprenörer som inte hade fått betalt för sitt jobb och att flera av dem hotades av konkurs. Ett 30-tal företag hade obetalda räkningar på minst 60 miljoner kronor efter att ha anslutit sig till vindkraftbygget.

En av dem var Joakim Berglund. 

– Vi har blivit lurade. Alla som har varit inblandade har blivit lurade, säger han när Uppdrag granskning träffar honom ett år senare.

Hur kommer det sig?

– För att jag gick in med precis allt, jag har gjort allt för att hålla företaget vid liv. Skuldsatt mig själv för att finnas kvar. Jag har kört i stort sett sju dagar i veckan sedan i mitten på april tills jul. Nästan varje dag har jag kört.

Nästan 300 miljoner i skulder

Underentreprenörer som Joakim hade kontrakterats av Stockholmsföretaget Active Works, och deras systerföretag NLC, för att bygga vägar och förbereda för fundament i vindkraftparken.  

När Active Works och deras uppdragsgivare – det tyska vindkraftföretaget Nordex – hamnade i konflikt med varandra, stoppades utbetalningar till de små underentreprenörerna. 

Sedan april har en ny entreprenör övertagit bygget. Active Works och NLC har gått i konkurs med skulder på 214 respektive 67 miljoner till underleverantörerna. Striden mellan de två konkursade bolagen och deras tyska beställare väntar fortfarande på ett avgörande i en skiljenämnd.  

”Går inte att betala avgifterna”

Joakim Berglund klarade sig undan konkurs. För andra slutade det värre.

– Alla anställda vart ju uppsagda på löpande band ett tag och maskiner blev avskrivna och hämtade. Det går inte att betala avgifterna, det går inte att komma ikapp de summorna som har blivit. Det är ju några miljoner, berättar ”Anders” som förlorade sitt företag när bygget stannade.

Kan du berätta vad det har inneburit för dig personligen? 

– Personligen har det gjort att man är trött och slut och inte orkar mer. Man litar inte så mycket på folk längre.

Uppdrag granskning har låtit vd:n för Active works ta del av innehållet reportaget, men han har inte velat medverka.

Uppdrag granskning ”Borta med vinden: Vad hände sen?” finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet