Flera misstänkta miljöbrott i vindkraftparken

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Jordmassor har dumpats i känslig natur och 200 år gammal skog har fällts i ett område som skulle bli ett naturreservat. Miljardprojektet med vindkraftparken utanför Härnösand har resulterat i flera misstänka miljöbrott.– Vi blev dumförklarade om vi försökte protestera, säger en maskinförare till Uppdrag granskning.

I ett skogsområde i Viksjö utanför Härnösand ska en av norra Europas största vindkraftparker stå klar nästa år. Tio mil vägar ska byggas i skogarna, på ett område lika stort som drygt 7000 fotbollsplaner.

Miljardbygget sker i Ljustorpsåns och Mjällåns dalgång, ett område som klassats som riksintresse för naturvård. Det speciella niplandskapet betecknas som ett av de mest skyddsvärda i landet.

Vattendragen är vandringsstråk och barnkammare för havsöring och harr – där finns även sällsynta och hotade växter.

Vittnar om dumpingen

I början av oktober 2019 inspekteras parken av Länsstyrelsens miljöskyddsenhet, och man gör flera fynd som ska få stora konsekvenser.

Skog har avverkats felaktigt på en plats där det finns rödlistade arter. 200 år gammal skog har fällts i ett område som var planerat att bli naturreservat. Och i en sluttning med känslig natur har tusentals kubikmeter jord tippats, i strid mot bestämmelserna.

Dumperföraren “Joel” berättar för Uppdrag granskning att det var svårt att ha synpunkter på den otillåtna tippningen. Maskinförarna fick order av arbetsledare att inte ställa frågor, säger ”Joel”.

– Vi körde ut till den där tippen under fyra dagar.

Och hur många maskiner var det som körde?

– Vi var nog ett tiotal.

Början på en tvist

Sex misstänkta brott mot miljöbestämmelserna har polisanmälts och nu pågår en förundersökning. Nysäter Wind, som är ytterst ansvarigt för vindkraftprojektet, får hård kritik av Länsstyrelsen som anser att bolaget inte har kontroll över sin egen verksamhet.

Nysäter Wind stoppar bygget med omedelbar verkan i stora delar av vindkraftparken och det dröjer sex veckor innan Länsstyrelsen ger klartecken för byggstart igen.

Det tyska företaget Nordex, som fått uppdraget att bygga av Nysäter Wind, lägger ansvaret för miljöbrotten på sin huvudentreprenör – svenska Active Works. Men företagets vd, Göran Solig, slår tillbaka mot uppgifterna.

Det har ju dumpats tusentals kubikmeter jord på ett otillåtet sätt, på vems order var det?

– Nordex.

Det är ditt enkla svar?

– Vi har inte gjort någonting i parken utan att de har instruerat oss hur vi ska bära oss åt.

Reportaget Borta med vinden sänds onsdag 29 april. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.