Lidmila Demirtjan med reporter Per Shapiro, till vänster i bild är familjen Demirtjans advokat. Foto: svt

Familjen Demirtjan lever i ovisshet

Publicerad
Uppdrag granskning ·

– Vi har fortfarande inte hört ett ljud från dem, säger Ludmila Demirtjan. Hennes man Mardiros misshandlades svårt när han krävde att få betalat för sitt arbete på ett OS-bygge i Sotji.

I Uppdrag granskning lovade Gunilla Lindberg i Internationella olympiska kommittén (IOK) att hon skulle titta närmare på hans fall.

Elektrikern Mardiros Demirtjan var med och byggde Volontärernas hus där de frivilliga under Sotji-OS och nu pågående Paralympics skall bo. När han krävde betalt greps han av polis. På polisstationen blev han misshandlad och våldtagen med ett järnspett . Under misshandeln krävde poliserna att han skulle skriva under ett papper där han avsade sig sin innestående lön. Gunilla Lindberg sitter i  IOK:s högsta ledning. Hon lovade att undersöka saken. Men familjen har alltså varken hört av henne eller någon annan från IOK.

Ludmila Demirtjan berättar att de inte längre känner sig trygga där de bor, att de vill flytta. Familjen har stått på sig och krävt rättvisa, det har gett dem fiender, tror hon.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

– Det har varit flera tillfällen då okända personer kommit hem till oss, snokar runt och frågat efter min man. Vid flera tillfällen har de talat med våra barn då ingen vuxen funnits på gården. Det känns väldigt hotfullt, säger hon.

Familjen är mycket tacksam för den hjälp de har fått från människor i Sverige och Norge som har skickat pengar. Pengarna har bland annat gått till att bekosta medicin, som Mardiros behöver på grund av sina skador.

Men framtiden är oviss.

Förutom påhälsningar av okända människor, står Mardiros Demirtjan åtalad för falsk tillvitelse. Polisen vill få det till att han har hittat på hela historien om misshandeln och sina skador. Ludmila berättar att varje gång som Mardiros kommer till en domstolsförhandling, ställs förhandlingen in i sista sekund, på grund av att polisen inte dyker upp.

– Så har det varit tre gånger i rad nu. Vi oroar oss, förbereder vad vi ska säga och kommer dit med vår advokat, bara för att få höra att förhandlingen återigen blivit inställd, säger Ludmila, som tror att det är en strategi från polisens sida att man aldrig ska kunna veta vad som väntar.

Familjen har redan ådragit sig höga advokatkostnader, men Ludmila säger att deras advokat är förstående inför deras tuffa situation och inte har någon brådska med att få betalt, nu när Mardiros är skadad och inte kan arbeta.

– Han har varit en fantastisk hjälp för oss under hela den här hemska perioden, säger Ludmila Demirtjan.

Reporter: Per Shapiro

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet