Foto: Johan Zachrisson/SVT

Felaktiga masker runtom i landet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De felaktiga maskerna finns på flera håll i landet. Här är några typiska lokala och regionala exempel från Uppdrag gransknings och SVT Nyheters riksomfattande undersökning.

Region Kalmar

Har köpt masker med ogiltiga certifikat. Ett benämns dessutom felaktigt och misstänkt vilseledande ”CE Certificate” av en leverantör. Masken fick underkänt i test, reklamerades och kom heller aldrig ut i verksamheten.

Coronapandemin

På ett dokument har dessutom certifikatnumret täckts över och den som innehar dokumentet (tillverkaren) tagits bort.

Region Sörmland

Har köpt andningsskydd med certifikat från flera företag som saknar befogenhet att kvalitetssäkra sådana varor. Dokument om maskerna har namn med beteckningen ”CE”, trots att de saknar korrekt CE-märkning. På ett certifikat är tillverkarens namn pixlat. På en mask anges även ett CE-märke som är ogiltigt.

Inköpen skedde i ett tidigt skede, säger regionen. Den visste då inte att det fanns förfalskade eller ogiltiga certifikat i omlopp.

Regionen säger sig inte ha maskat certifikat. Enligt leverantören är det för att förhindra att den rundas genom att beställare går direkt till tillverkaren.

Region Västerbotten

Har köpt ett av de sämsta andningsskydd som svenska myndigheter och leverantörer har låtit testa, såvitt känt. Masken släpper igenom upp till tio gånger så mycket smådroppar som tillåtet.

Regionen påpekar att man inte har använt dessa skydd i någon verksamhet.

Eskilstuna

Har köpt mask med certifikat från obehörigt företag. Enligt kommunen har den inte testats fastän den har använts på äldreboende.

Andningsskyddet har dessutom ett ogiltigt CE-märke eftersom det hänvisar till ett företag som inte får certifiera sådana produkter.

Kommunen hävdar att inköpet har följt rätt rutiner. ”Vi kontrollerar inte speciella leveranser utan förutsätter att våra leverantörer levererar enligt överenskommen specifikation”, skriver Eskilstunas upphandlingschef.

Höör

Har köpt masker med certifikat från två företag som båda är obehöriga att utfärda sådana intyg. Ett certifikat har dessutom förfalskats enligt ett av företagen. På flera dokument från leverantörer har namn på tillverkare och annan information pixlats eller raderats.

Höör påpekar att utrustningen inte använts, att riktlinjerna för inköp varit otydliga och att statliga myndigheter borde ha skött beställningar.

Kungälv

Har köpt masker med ogiltigt certifikat. Skydden har använts på bland annat äldreboende. De har dock fungerat tillfredsställande såvitt kommunens personal kunnat bedöma, enligt Kungälv.

Lekeberg

Köpt mask med ogiltigt certifikat, som man inte har använt. Leverantören skriver felaktigt i mejl till kommunen att man har ”bifogat vårt CE-certifikat”. Även i reklammaterial till Lekeberg påstås andningsskydden felaktigt vara CE-märkta.

SVT har sökt kommunen för en kommentar.

Lysekil

I informationsmaterial från leverantören har någon dolt någon uppgift med svart penna på den mask som kommunen köpt. Andningsskydden bär dessutom CE-symbolen fastän de inte granskats av något behörigt organ.

Kommunernas upphandlare säger sig inte veta vad för uppgift som har dolts, av vem eller varför. Masken ska inte heller ha använts.

Ovanåker

Leverantör har sålt felaktigt certifierade masker, som enligt kommunen har använts i hemtjänsten fastän de inte har testats.

Ovanåker visste då inte att certifieringen var fel, säger kommunen. När man insåg det togs de bort. Enligt kommunen spreds inte heller smittan i verksamheterna när skydden användes.

Upplands-Bro

Certifikat för masker från företag som inte har den befogenheten. Skydden har nyligen använts på äldreboende och i hemtjänst, utan att först ha testats.

Upplands-Bro Kommun har ingen kommentar till uppgifterna.

Uppsala

Leverantör kallar felaktigt intyg för ”CE-certifikat” och marknadsför andningsskydd som ”CE-godkända”. Maskerna är inte testade men har tidigare använts i verksamheten, medger kommunen.

”Maskerna var de första som levererades till oss under krisen och vi hade då ingen anledning att misstro leverantörernas certifikat. I dag har vi ett stort lager av testade masker”, kommenterar Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet