En cell i ett Stasi-häkte. Foto: svt

Flera företag utnyttjade tvångsarbete i DDR

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage om hur samvetsfångar tvångsarbetade i IKEA:s fabriker i DDR fortsätter spela en stor roll i den tyska debatten. Nu pekas nya företag ut bland de som gynnades av de politiska fångarnas arbete, det visar en nypublicerad studie från myndigheten för Stasi-dokument (BStU).

Uppdrag gransknings reportage om tvångsarbete i IKEA-fabriker under kommunisttiden i Östtyskland avslöjade hur IKEA utnyttjade tvångsarbete i kommunistiska östtyskland (DDR) för billig produktion av möbeldelar.

Den nya rapporten från BStU visar att flera nya företag använde sig av de östtyska samvetsfångarnas arbetskraft. Företag som ska ha utnyttjat de politiska fångarna är ett av världens största bilföretag Volkswagen Group, daglivaruföretagen ALDI och Schlecker, varuhus- och elektronik-företaget Kaufhof, varuhuskedjan Karstadt och före detta butikskedjan Woolworth GmbH.

Uppdrag gransknings reportage ”Bakom galler – IKEA i DDR ” sändes andra maj 2012.

Uppdatering: Stasiarkivet skriver på sin hemsida om den nya studien av hur politiska fångar i DDR utnyttjades av västföretag. Boken ”Knastwaren für den Klassenfeind” kommer snart till bokhandel. Den tyska titeln betyder ungefär ”Kåkprodukter till klassfienden” på svenska.

Läs mer på SWR.de, länken är tyskspråkig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.