Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, om varför de gjort ändringar i sina publiceringar. Foto: SVT

Flera medier spred anmälande läkarens uppgifter – utan att kontrollera dem

Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Hösten 2018 briserade nyheten om den påstådda antisemitismen på Karolinska – men det var nästan uteslutande den judiska läkarens vittnesmål som återgavs. Uppdrag granskning kan berätta att flera medier publicerade okontrollerade uppgifter och har gjort rättelser i efterhand.

Inti Peredo, en överläkare på Karolinska, anklagades av en kollega för att under flera år ha trakasserat och diskriminerat judiska läkare och spridit judehat i sociala medier. 

När Uppdrag granskning följer upp svenska mediers publiceringar om anklagelserna visar det sig att missförhållanden som ska ha utspelat sig på sjukhuset förstorats och att uppgifter inte har kontrollerats. 

Flera läkare blir en

Svenska dagbladet har skrivit i en artikel att ”flera judiska läkare slagit larm om att de blivit utsatta för allvarliga antisemitiska trakasserier”.

Men reportern säger till Uppdrag granskning att han huvudsakligen byggt sina artiklar på materialet från den anmälande läkaren, som har visat honom mejlväxling och dokument.

Uppdrag granskning har pratat med de två andra judiska läkarna vid flera tillfällen. Ingen av dem har presenterat dokumentation som går emot slutsatserna i den externa utredningen – som inte fann några belägg för att Inti Peredo skulle ha trakasserat någon på antisemitisk grund.

Svenska dagbladet gör en rättelse efter att Uppdrag granskning kontaktar dem – flera läkare blir nu en i artikeln. De uppger samtidigt att de även har andra källor till sina artiklar. 

”Inte självständigt kunnat verifiera”

Aftonbladet, som publicerat ett stort antal artiklar om anklagelserna, gör också ändringar efter att Uppdrag granskning börjar ställa frågor.

Bland annat har man skrivit att teckningarna som Inti Peredo delat på Facebook illustrerar hur, “Hitlerian Jews är ansvariga för massakrer av palestinska barn och andra civila”.

– Uppgiften om inlägg om hitlerian jews, kommer från en DN-artikel i oktober 2018. Den är ändrad så att hitlerian jews har tagits bort och det har tydliggjorts i slutet att vi har tagit bort den felaktiga uppgiften, säger Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet.

“Landat i att det här citatet tas bort”

Eric Rosén berättar att man också ändrat i “två eller tre” rubriker som rör anklagelserna.

– I ingressen står det till exempel ”påstås ha”, ”ska ha”, men i rubriken har vi inte varit tillräckligt tydliga med att det är påstådda.

Dagens Medicin skrev i en artikel om den anklagade läkaren: ”Han har skrivit att Hitler har missat att döda alla judar, säger den judiske läkaren till Dagens Medicin”.

Det är ju en allvarlig anklagelse och vad har ni gjort för att kontrollera att det här stämmer? 

– Jag kan inte svara på det i detalj tyvärr, men efter att ni har hört av er så har jag gjort en ny bedömning och landat i att det här citatet tas bort. Vi har inte självständigt kunnat verifiera den uppgiften, säger Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin.

Reportaget “Karolinska och judehatet” sänds onsdag 6 november. Du kan se det 12.00 på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karolinska och judehatet

Mer i ämnet