Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör läkarna från neurokirurgen på Karolinska ge sin syn på rapporteringen om kliniken: “Jag känner inte igen den bilden.” Foto: SVT

“Vi har många problem men antisemitism är inte något av dem”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Överläkaren Inti Peredo anklagades för att ha utsatt kollegor för antisemitiska trakasserier. Trots att en extern utredning inte fann några belägg för att han hade gjort det – så beslutade sjukhusledningen att omplacera honom. Nu träder flera kollegor fram och ger sin bild av situationen på neurokirurgiska kliniken på Karolinska.

Hösten 2018 briserar nyheten i svenska medier om en överläkare och verksamhetschef på Karolinska som anklagas för att under lång tid ha trakasserat judiska läkare.

Chefen, Inti Peredo, anmäls av en läkare på sjukhusets neurokirurgiska klinik.

Inti Peredo ska, enligt anklagelserna, ha hindrat honom och de två andra läkarna från att utföra operationer, gett dem lägre lön och stoppat dem från att bedriva forskning.

Utredningen fann inga belägg

Karolinskas sjukhusledning beställer en extern utredning av anklagelserna.

Den finner inga belägg för att Inti Peredo skulle ha trakasserat någon på antisemitiskt grund. Ändå fattar Karolinska beslutet att omplacera Peredo – han får i dag inte längre träffa patienter eller utföra operationer.

Själv säger Inti Peredo att det hela handlar om ett personalärende som fått oanade proportioner.

Han berättar att han, i samband med att han var verksamhetschef på kliniken, fick hantera en infekterad och utdragen konflikt mellan den judiske läkaren och en sektionsansvarig överläkare.

Efter en utredning beslutade sig Inti Peredo hösten 2016 för att omplacera den judiske läkaren.

“Kränkande rasistiska och antisemitiska kommentarer”

Läkaren säger till Uppdrag granskning att han kände sig tvungen att anmäla Inti Peredo efter att han blivit flyttad från den sektion där han har sin specialitet, på grund av sitt judiska påbrå. Han vill inte ställa upp på en intervju.

Till Diskrimineringsombudsmannen, som också tagit upp ärendet, skriver den anmälande läkaren dessutom att: ”Kränkande rasistiska och antisemitiska kommentarer har tillhört vardagen på arbetsplatsen”.

Uppdrag granskning har träffat flera läkare som arbetar på Karolinskas neurokirurgiska avdelning. De ger en annan bild av både Inti Peredo och arbetsmiljön. Hör deras berättelse i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karolinska och judehatet

Mer i ämnet