Professor Per Strömberg menar att de kortsiktiga bonusarna kan öka risken för skadligt risktagande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varnar för kortsiktiga bonusar

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Kortsiktiga bonusar till näringslivets vd:ar har länge vållat kritik. Flera röster har höjts med krav på reglering och återhållsamhet. Per Strömberg, professor vid Handelshögskolan, varnar nu för risker förenade med de kortsiktiga bonusarna.

För tio år sedan kunde Uppdrag granskning avslöja hur mycket toppchefer i näringslivet fick i bonusar. Då kallades bonusar för pengar i sjön, av forskare på Handelshögskolan i Stockholm. 

Per Strömberg, professor vid Handelshögskolan, menar att långsiktiga aktieprogram där cheferna köper eller får aktier som de måste behålla länge, kan vara positivt. Men att de kortsiktiga bonusarna, de som cheferna får år för år, kan öka risken för skadligt risktagande.

– De mest extrema exemplen på att kortsiktiga bonusar leder till risktagande ser vi framförallt i finansbranschen. Det är inte lika lätt i ett industriföretag att plötsligt ta en massa risk, säger professor Per Strömberg.

Kan vara skadligt

Han menar att det i bolag, där forsknings- och utvecklingsinvesteringar är centralt, till och med kan vara skadligt att ha program som erbjuder någon form av kortsiktig rörlig belöning. Detta eftersom det kan göra företagsledningen allt för fokuserad på nästa kvartalsvinst. 

– Ett felaktigt utformat incitamentssystem, som baseras på fel variabler, kan ju få en vd att fokusera för mycket på fel sak. Då kanske bolaget i värsta fall går under, blir uppköpt eller går i konkurs, säger professor Strömberg. 

Bonusmålen i de största börsbolagen baseras ofta på årets omsättning, vinst och lönsamhet. Per Strömberg varnar för att ett sådant upplägg kan leda till att årets vinst pumpas upp, på bekostnad av nödvändiga långsiktiga investeringar.

Har skärpt sin policy

Aktiespararna, den organisation som skall ta tillvara småspararnas intressen, anser att frågan om hur vd ersätts är viktig för företagens utveckling. Organisationen driver på för att ändra vd-ersättningar som de anser är för dyra eller farliga. Efter finanskrisen har man skärpt sin policy för alla sorters företag. 

– Vi är motståndare till att vd och finans- och ekonomichef har kortsiktig rörlig ersättning överhuvudtaget eftersom det styr fel, säger Lars Milberg på Aktiespararna. 

Varför är ni emot det? 

– Just att det finns en övervakande roll hos dessa personer i yttersta garnityret av management. De ska inte frestas att fatta beslut eller styra dithän på kortsiktig basis, utan ha långsiktigare mål, säger Lars Milberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - All time high

Mer i ämnet