Biologen Peter Lindberg tycker att det är illavarslande att äggplundrandet fortsätter: ”Jag trodde att vi hade blivit av med problemet.” Foto: SVT

Forskare: Små hotade fågelarter kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Omfattningen av fågeläggstölder som Uppdrag granskning kan visa är illavarslande, tycker biologen Peter Lindberg.

– När det gäller hotade arter i små populationer så kan det ha en inverkan, att arten försvinner, säger han.

Fenomenet med äggstölder är inget nytt. Redan för 50 år sedan drog Peter Lindberg igång en ideell räddningsaktion, en dygnet-runt-bevakning för att bevara och skydda fågelägg.

LÄS MER: Äggtjuvar plundrar sällsynta fåglars bon – och bryter mot lagen

Äggtjuvarna

– Pilgrimsfalken som jag jobbade med då var utrotningshotad. Det fanns bara några par kvar i södra Sverige. Och varje vår var det äggsamlare som tog ägg och det blev aldrig några ungar. Så vi startade Operation falkbevakning.

Äggtjuvarna åkte fast

Redan första året blev det falkungar. Aktionen ledde också till att äggtjuvarna åkte fast, berättar Peter Lindberg.

SVT PLAY: Se hela granskningen här

– Om jag minns rätt var det minst 14 personer som blev åtalade och så rullade man upp en hel härva.

Han tycker att det är illavarslande att plundrandet fortsätter och är förvånad efter att ha tagit del av Uppdrag gransknings uppgifter.

– Jag trodde att vi hade blivit av med problemet men uppenbarligen har det legat under ytan hela tiden – under vår radar helt enkelt.

LÄS MER: Så fick Uppdrag granskning kontakt med äggsamlarna

Kallar det bortförklaringar

Enligt en av ornitologerna Uppdrag granskning talar med återvänder äggtjuvarna. Äggtjuvarna försvarar sig med att fåglarna lägger nya ägg och att samlandet därför inte gör så stor skada. Men argumentationen imponerar inte på biologen:

– Det är bara bortförklaringar naturligtvis. Det är klart att det förekommer att de lägger nya ägg men ofta lägger de färre ägg och äggen kanske kläcks sämre för att det inte sker under den optimala tiden, då ungarna ska få maximalt med föda.

SE MER: Här ringmärker ornitologerna den nykläckta havsörnsungen

Nyligen åtalades tre personer och i höst blir det rättegång. 

– Jag tycker det är sorgligt. Äggsamlande är en form av spelmissbruk. Samlarna kan inte sluta. Egentligen skulle de gå i terapi allihop för att förstå vad de sysslar med, säger han.

Uppdrag gransknings reportage Äggtjuvarna sänds onsdag den 13 september klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggtjuvarna

Mer i ämnet