Alan Chambers var tidigare president i Exodus, en av de största organisationerna som verkade för att ”bota” homosexuella i framförallt USA. Foto: SVT

Försökte bota homosexuella: ”Det funkar inte”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Flera präster i Svenska kyrkan försöker ”bota” homosexuella. I USA har Alan Chambers tidigare öppet verkat för att ”bota” människor från läggningen. Men för ett år sedan tvärvände han – och har nu bett om förlåtelse och slutat med arbetet.

– Vi bör inte förespråka att folk kan ändra sin sexuella läggning, absolut inte, säger Alan Chambers, numera präst i staden Orlando, i delstaten Florida.

Fram tills för ett år sedan var Alan Chambers president i Exodus, en av de största organisationerna för att behandla människors sexualitet. I över 30 år verkade den kristna rörelsen helt öppet för att ”bota” homosexuella i framförallt USA, men med förgreningar över hela världen.

Men för ett år sedan gick Alan Chambers ut och bad om förlåtelse för sitt arbete.

– Det fanns flera anledningar till varför, men jag tror att den huvudsakliga var att för människor. Här är de med samkönad attraktion, känslor som de alltid har haft och ändå känner de att de är misslyckanden. Inte bara inför Exodus, men misslyckanden mot gud, och det var något som vi inte kunde stå för, det kunde vi inte, säger Alan Chambers.

I dag menar Alan Chambers att det till och med kan vara skadligt att försöka ”bota” homosexualitet. Något som han får stöd av från världshälsoorganisationen, WHO.

Jag tror att säga till någon att de kan fixa något, eller bota en läggning, eller fixa en läggning är att skapa orealistiska förväntningar. Jag tror att det orsakar skam, och skada hos personer, säger Alan Chambers.

När Alan Chambers får höra om de svenska prästernas böner mot homosexuell läggning reagerar han.

Lär från våra misstag och det är vad jag skulle vilja säga till flera kulturer i andra delar av världen som ger sig i kast med saker som redan har prövats, och som redan har visat sig vara icke framgångsrika, säger Alan Chambers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bögbotarna

Mer i ämnet