Dan Rosenholm är kommunalråd för Liberalerna i Sigtuna. Foto: Rosie Alm/Sigtuna kommun

”Förutsätter att Khalifa avgår”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu går Liberalernas kommunalråd Dan Rosenholm ut och säger att han förutsätter att Ibrahim Khalifa avgår.

– Jag förutsätter att han avgår. Han har gått bakom min rygg i ärenden och på så sätt motarbetat det jag arbetat med, säger Dan Rosenholm (L).

I kväll sänder Uppdrag granskning ett reportage om Sigtuna kommun och om hur flera olika ärenden avgjorts på ett sätt som väcker misstankar om att det gynnat delar av den stora gruppen syrianer i kommunen. Framförallt belyser programmet relationerna mellan kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa och Ismet Karademir, som är en lokal entreprenör som gjort sig känd som en frontfigur för den gruppen.

Den kommunala klubbstugan i Sigtuna pekas ut som spelhall. Vilka det är som använt lokalen hyresfritt under flera år vet kommunen inte med säkerhet. Foto: SVT

Läs mer: Politikerbråk om kommunens klubbstuga

Khalifa stoppade avhysning

Det är också detta som nu får Dan Rosenholm att gå ut offentligt med kritik mot Ibrahim Khalifa. Bland annat gäller det ärendet med den föreningslokal med kopplingar till Karademir där det länge funnits misstankar om att illegal spelverksamhet pågått. Uppdrag granskning har visat att det Ibrahim Khalifa personligen som stoppade avhysningen av föreningen förra sommaren.

Kommunens säkerhetschef gjorde en polisanmälan om den misstänkta spelverksamheten i klubbstugan under hösten 2016, och polisen har haft stugan under uppsikt under flera år. Dan Rosenholm menar att informationen har funnits inom kommunen under lång tid, men att den har sopats undan.

– Jag har fått höra av personer inom kommunen som jag litar på att kvinnor har sökt upp dem och klagat på att deras män spelat bort pengar, säger Dan Rosenholm.

Läs mer: ”har upplevt det som maffiastyre i kommunhuset”

Ibrahim Khalifa, kommunstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Säkerhetschefen bekräftar

Uppgifterna om att det förekommer spel för pengar i den gamla klubbstugan har även kommit in till kommunens säkerhetschef, Thomas Mileborn. Han säger till Uppdrag granskning att han gett informationen till kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa.

– Jag har haft dialog med honom vid ett par tillfällen sedan 2015 att vi får in information att det spelas för pengar i lokalen och att det är en spelklubb.

Uppgifterna om att det förekommer spel för pengar i den gamla klubbstugan har även kommit in till kommunens säkerhetschef, Thomas Mileborn. Foto: SVT

Så den informationen har han fått av dig?

– Den har han fått och vi har även i dokument där man ställer frågor om tryggheten i Valsta har vi även nämnt att den här lokalen är en av de sakerna som skapar otrygghet i området, spellokalen, säger Thomas Mileborn.

Läs mer: Professorn: ”Förakt för lokaldemokratin”

Khalifa: ”Det har funnits rykten”

Ibrahim Khalifa förklarar för Uppdrag granskning att han anser att uppgifterna är ”rykten”.

– Det har gett ett brev tror jag någon gång, har det nämnts att det skulle pågå någon spelverksamhet där i. Det har funnits rykten och liknande. Min uppfattning är att en kommun inte kan agera på lösa rykten och liknande utan vi kan agera på fakta, säger han.

Han vill inte kommentera uppgifterna om att han ska ha gått bakom ryggen på Dan Rosenholm innan programmet har sänts. Men han kommenterar avgångskraven så här i ett mejl:

”Det är det socialdemokratiska partiet som får uttala sig i förtroendefrågan gällande mig. Jag utgår från att styrelsen kommer se programmet och utefter den information som kommer fram, bildar sig sin egna uppfattning.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna: Sigtuna

Mer i ämnet