Så satte S och Peab demokratin ur spel – hemligt dokument avslöjar upplägget i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De inblandade förnekar att det funnits en pakt i Sigtuna. Men nu kan Uppdrag granskning avslöja nya bevis för ett upplägg där byggjätten Peab, Socialdemokraternas dåvarande partiledning och en lokal ledare i kommunen alla bidrog till att sätta demokratin ur spel.

Tre personer har varit centrala i upplägget: Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Anders Johansson (S), Peab Bostads dåvarande vd Tomas Andersson och en ledande gestalt i kommunens syrianska grupp – Ismet Karademir, socialdemokrat, egenföretagare och dåvarande ordförande för den lokala fotbollsklubben Valsta Syrianska IK.

Upplägget ser, enligt källor och dokument som Uppdrag granskning tagit del av, ut såhär:

UG – Sigtunas starke man

• Byggbolaget Peab bostad bygger den syrisk-ortodoxa församlingens kyrka på mark som den socialdemokratiska kommunledningen skänker till församlingen för en krona.

• Området Valsta där kyrkan ligger blir ett av Socialdemokraternas starkaste fästen. Av de 1 727 nya röster S får i valet 2010, jämfört med föregående val, kommer en tredjedel från distrikten runt kyrkan. Samtidigt blir Peab, som bygger kyrkan, det dominerande byggbolaget i Sigtuna och får byggrätter för 2300 bostäder.

• Som kompensation gynnar Peab den syrianska gruppen. Enligt en utredning som företaget själva gjort sponsrar de fotbollslaget Valsta Syrianska IK med omkring tio miljoner kronor mellan åren 2005–2012. Ismet Karademir får dessutom sin pizzeria renoverad och flyttad på bekostnad av Peab, som även utför arbeten på Karademirs fastighet för 293 000 kronor. Socialdemokraterna får två stycken valstugor, för 386 000 kronor exklusive moms, betalda av Peab.

Dokument visar upplägget

Anders Johansson, som numera heter Sandén i efternamn, nekar till att det funnits en pakt.

Men Uppdrag granskning har, genom källor inifrån Peab, tagit del av ett avgörande dokument från 2007 som rör flera byggprojekt som kommunala Sigtunahem senare kommer att köpa av Peab.  Dokumentet har rubriken ”Förslag till överenskommelse med Peab Bostads AB” och har inte diarieförts hos kommunen.

Det visar att det funnits ett samband mellan kommunledningen, Peabs byggprojekt och stödet till fotbollsklubben och församlingen.

“De fick ju mycket röster av syrianerna”

Under punkten övrigt står det bland annat: “Affären ska ses som en helhet”, “Lämna bra bud på byggande av Syrianska kyrka och samlingslokal i Valsta” och “Sponsring av Valsta Syrianska IK”.

– Socialdemokraterna tog makten genom valet och de fick ju mycket röster av syrianerna. Socialdemokraterna ska, när man kommer till makten, hjälpa syrianerna. Dels med fotbollsklubben, dels med kyrkan. Då kommer Peab in, de vill ha mark och då har man hittat en lämplig sponsor som kan sponsra till exempel fotbollsklubben, säger en tidigare Peabanställd om upplägget.

Enligt samma källa kommer dokumentet från Anders Sandén.

Hur kan du veta det?

– Det är skrivet så. Peab skulle ju aldrig ta upp att man ska sponsra Valsta Syrianska.

Uppdrag granskning har pratat med flera personer inifrån Peab som bekräftar dokumentets äkthet. Men Anders Sandén hävdar att han inte har skrivit dokumentet.

Nekar till pakten

Anders Sandén vill tydliggöra att han inte fått mutor eller deltagit i en hemlig pakt. Han säger att det inte finns någon koppling mellan kommunen och Peabs sponsring av Valsta syrianska, eller renoveringen av pizzerian. Han bestrider att han krävt det av Peab för att vinna röster.

Ismet Karademir nekar till att Peab skulle ha renoverat och flyttat hans pizzeria samt att han skulle ha haft något samarbete med Peab och Socialdemokraterna.

Tomas Andersson hänvisar till Peab som svarar via mejl att de inte kommenterar påståenden kopplade till enskilda individer, men de förnekar att företaget medverkat i ett korruptionsupplägg med Socialdemokraterna i Sigtuna.

Den syrisk-ortodoxa församlingens ordförande, Gabriyel Karademir, vänder sig mot att kyrkbygget skulle ha fått syrianerna att rösta på Socialdemokraterna.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Hela reportaget ”Makt till varje pris – del 2” sänds onsdag 9 september klockan 20 i SVT1. Du hittar det redan klockan 12 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Sigtunas starke man

Mer i ämnet