Hemliga pakten mellan S, Peab och lokala ledaren

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Avslöjandet om att Socialdemokraterna gynnat en partimedlem och lokal företagare ledde till att partiet förlorade makten i Sigtuna kommun 2017. Nu kan Uppdrag granskning avslöja nya uppgifter – om en pakt mellan Socialdemokraterna, Sveriges största byggbolag och en lokal ledare för den syrianska gruppen i kommunen.

I centrum av historien finns ett byggprojekt som börjar planeras 2002. Det är året då Socialdemokraterna tar makten i Sigtuna och Anders Johansson tar plats som kommunstyrelsens ordförande. Oppositionen förlorar i valet med bara 28 röster, de menar att anledningen är att den syrisk-ortodoxa församlingen fått ett erbjudande om att köpa mark för att bygga en egen kyrka – från Anders Johansson.

– Det läckte ju ut då att han kunde sälja en tomt, om de röstade på honom, för en krona, säger Peter Kockum (M), kommunstyrelsens ordförande mellan 1998 och 2002.

UG – Sigtunas starke man

Villkoret för att församlingen ska få köpa marken, värd mellan sex och sju miljoner kronor, är att de bygger en större samlingslokal i anslutning till kyrkan, som kommunen uppger att det finns behov av. Tre dagar innan valet 2010 står kyrkan färdig.

I valdistrikten runt kyrkan har Socialdemokraterna sitt starkaste fäste, med uppemot två tredjedelar av rösterna.

Bara två bokningar genom kommunen

I en dom från 2004 slås det fast att försäljningen av tomten “inte strider mot förbudet mot understöd till enskild” eftersom kommunen får en samlingslokal. Men det finns ingen statistik på hur många bokningar som gjorts. De få förfrågningar som gjorts till kommunen, runt ett tiotal, har alla vidarebefordrats direkt till kyrkan. När Uppdrag granskning kontaktar de omkring 200 föreningar och organisationer som finns i Sigtuna är det bara två som bokat lokalen under de tio år kyrkan funnits.

När kyrktomten diskuteras har Anders Johansson, som i dag bytt efternamn till Sandén, enligt egen uppgift mest kontakt med dåvarande partikamraten Ismet Karademir – en ledargestalt i den syrianska gruppen i Sigtuna och ordförande i ett lokalt fotbollslag.

Hur nära relation hade du med honom?

– Han var ordförande i Valsta Syrianska IK som var en framgångsrik idrotts- och kulturförening, inte minst på fotbolls-sidan. Det var nog så vi lärde känna varandra, han var medlem i Socialdemokraterna. Vi träffades ofta. En god relation skulle jag vilja säga, säger Anders Sandén.

”Väldigt bra samarbete”

Det finns ytterligare en viktig aktör, det bolag som bygger kyrkan. Peab bostad, med Tomas Andersson som vd. Under Anders Sandéns tid vid makten blir Peab den dominerande byggaren i kommunen. De planerar 2300 bostäder – de bygger vägar, idrottsanläggningar och skolor.

– Peab var en väldigt viktig samarbetspartner för oss under de där åren, de bygger väl fortfarande i Sigtuna vad jag kan förstå. Väldigt bra samarbete. De byggde det vi ville bygga, det många andra byggbolag inte var så intresserade av att bygga, säger Anders Sandén.

Dokument som Uppdrag granskning tagit del av visar hur kommunledningen planerar byggprojekt där det görs upp på förhand att Peab ska bygga och kommunen ska köpa bostäderna när de är klara.

Källor i Peab anser att kommunen rundade lagen om offentlig upphandling, LOU, som ska garantera att företag får vara med och konkurrera på lika villkor.

Expert: Ett brott mot likabehandlingsprincipen

Anders Sandén tillbakavisar kritiken och hävdar att man inte rundat LOU. Men Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, får ta del av dokumentationen.

– Om det nu är så att man har ett möte och redan då bestämmer att ett bolag ska få leverera det här, så är det helt klart ett brott mot likabehandlingsprincipen eftersom andra företag inte har samma möjlighet att komma in och få vara med och leverera, eller ens konkurrera.

Samtidigt som Peab får genomföra de flesta byggprojekten skänker företaget miljoner till fotbollslaget Valsta Syrianska IK och den syrisk-ortodoxa församlingen – vars företrädare är Ismet Karademir, Anders Sandéns dåvarande partikamrat.

En tidigare anställd på Peab uppger även för Uppdrag granskning att företaget renoverar Karademirs pizzeria och står för kostnaden.

Åker på en privat resa

2008 åker Anders Sandén, Tomas Andersson och Ismet Karademir på en resa tillsammans till Istanbul.

– När jag var borta från politiken och inte visste om jag skulle komma tillbaka så fick jag besök av Ismet och Tomas, hemma hos mig. Jag genomgick en cancerbehandling då och var sjukskriven. Och vid det mötet bestämde vi att när det här är över och jag är frisk, då tar vi och gör en resa tillsammans, säger Anders Sandén.

– Vi hade mycket goda kontakter, men jag tycker att det fanns mycket goda skäl till det. Vi hade bestämt det 1,5 år ungefär tidigare. Men den resan är helt privat.

Björn Stenutz, i dag ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna, är besvärad över resan.

– Är man förtroendevald behöver man tänka till två gånger innan. Hur ser det här ut, hur kan det här uppfattas? Även om de bara njöt av solen, så spelar det ingen roll. Det är inte vad de har gjort, utan hur det uppfattas.

Förnekar samarbete

I början av 2013 avgår Anders Sandén plötsligt och lämnar politiken. Han nekar till att det funnits en pakt i Sigtuna kommun.

Det handlar om att Peab, du och den syrianska gruppen hänger ihop i en överenskommelse där man ger varandra fördelar. Vad säger du om den typen av anklagelser?

– Att det är fel, säger Anders Sandén.

Peab startar senare en utredning av affärerna i kommunen. Tomas Andersson vill inte svara på Uppdrag gransknings frågor utan hänvisar till Peab som svarar via mejl:

“Vi kommenterar vare sig innehåll i interna utredningar eller påståenden kopplade till enskilda individer. Denna värdering har gjorts med stöd av extern juridisk expertis.”

Ismet Karademir skriver i ett mejl att Peab inte har betalat för någon flytt eller renovering av hans pizzeria. Han förnekar att han skulle ha haft något samarbete med Peab och Socialdemokraterna.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Hela reportaget ”Makt till varje pris” sänds onsdag 2 september klockan 20 i SVT1 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Sigtunas starke man

Mer i ämnet