Hör reaktionerna på avslöjandet: ”Det är klart att jag blir ledsen”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Byggbolaget Peab var den dominerande byggaren i Sigtuna kommun – genom ett nära samarbete med dåvarande ordföranden för Socialdemokraterna. Uppdrag granskning kan nu avslöja att företaget sponsrade partiet i samband med valet 2010.

– Varje parti ska betala sin egen valkampanj med sina egna medel, i min värld finns inget annat alternativ, säger Marie Axelsson (S), oppositionsråd i Sigtuna.

Under tiden då Anders Johansson, i dag Sandén, sitter vid makten som ordförande i Socialdemokraterna i Sigtuna görs många samarbeten med byggbolaget Peab och dess vd Tomas Andersson. Peab planerar att bygga över 2000 nya bostäder i kommunen. De bygger vägar, idrottsanläggningar och skolor.

Men det visar sig att samarbetet gått längre än så. Uppdrag granskning kan visa att Peab betalat för både valstugor och valaffischer till Socialdemokraterna i samband med kommunvalet 2010.

UG – Sigtunas starke man

Anders Sandén bekräftar att han hade mycket goda kontakter med Peab-vd:n, men nekar till att han och partiet skulle ha sponsrats av bolaget.

Uppdrag granskning har försökt få en intervju med Peab, men de svarar istället via mejl:

“Vi har nu gått igenom alla sponsringsavtal och sponsringsfakturor tillbaka till 2010 och inte hittat någon sponsring av politiska partier, men med detta sagt går det inte att utesluta att det ändå har skett. Det är möjligt att den lokala Peaborganisationen kan ha sponsrat både valstugor och banderoller i Sigtuna 2010.”

Spela klippet för att höra reaktioner på avslöjandet.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Hela reportaget ”Makt till varje pris” sänds onsdag 2 september klockan 20 i SVT1 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Sigtunas starke man

Mer i ämnet