Sveriges största byggbolag sponsrade valkampanj för Socialdemokraterna i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Peab fick bygga mest i kommunen – samtidigt betalade de för både valstugor och gigantiska valaffischer till Socialdemokraterna i valet 2010. Uppdrag granskning kan nu avslöja ett nära samarbete mellan byggjätten och den lokala partiledningen i Sigtuna kommun.

När socialdemokraten Anders Johansson tar plats som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna 2002 är ett av hans vallöften att bygga nya bostäder. De kommande åren blir kommunen Sveriges snabbast växande – och det är ett byggbolag som får de flesta projekten: Peab bostad.

Uppdrag granskning kan nu avslöja ett nära samarbete mellan Anders Johansson och vd:n för Peab bostad, Tomas Andersson.

Dokument som Uppdrag granskning tagit del av visar hur kommunledningen planerade byggprojekt där det gjordes upp på förhand att Peab skulle bygga och kommunen skulle köpa bostäderna när de var klara. Källor inom Peab anser att kommunen rundade lagen om offentlig upphandling, LOU, som ska garantera att företag får vara med och konkurrera på lika villkor.

Anders Johansson, som i dag har bytt efternamn till Sandén och lämnat politiken, menar att de inte rundade LOU. Men Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, får ta del av dokumentationen.

– Om det nu är så att man har ett möte och redan då bestämmer att ett bolag ska få leverera det här, så är det helt klart ett brott mot likabehandlingsprincipen eftersom andra företag inte har samma möjlighet att komma in och få vara med och leverera, eller ens konkurrera.

“Det finns bara en gräns”

Peab bostads vd Tomas Andersson gör upp de flesta av affärerna i Sigtuna med Anders Sandén. Samtidigt kan Uppdrag granskning berätta att Peab bekostade affischer och valstugor till Socialdemokraternas valkampanj i valet 2010. Fakturorna för de två valstugorna på 386 000 kronor exklusive moms gömde Peab i ett av de många byggprojekten, visar Uppdrag gransknings genomgång.

Marie Axelsson (S), oppositionsråd i Sigtuna och förtroendevald sedan 2014, får ta del av uppgifterna.

Rent generellt, vad är okej att ta emot?

– Det finns bara en gräns och det är att varje parti ska betala sin egen valkampanj.

Anders Sandén nekar till att Peab skulle sponsrat honom och partiet, trots att Uppdrag granskning visar honom fakturorna där det framgår att Peab stått för kostnaden.

– Jag har ingen anledning att tro att vi inte har gjort rätt för oss.

“Utgår ifrån att vi gjort rätt”

Det förra kommunalrådet hävdar att kostnaderna för valstugorna sannolikt varit så höga att partiet bestridit dem och skickat tillbaka fakturorna till Peab. Men enligt fakturorna stämmer inte det. Inte heller Socialdemokraterna i Sigtuna har hittat något som styrker Anders Sandéns uppgifter.

Den nuvarande ordföranden i partiet, Björn Stenutz, var tidigare partirevisor och har gått igenom bokföringen. Hans slutsats är att partiet inte betalat för valstugorna, säger han.

– Peab ska inte köpa valstugor åt oss, det är ju det som är grundprincipen.

Enligt Uppdrag gransknings källor beställde och betalade Peab även för affischerna. Inte heller där hittar partiet något som tyder på att de själva stått för kostnaderna.

– Om de skulle ha bjudit på det tycker jag att det är väldigt konstigt och det är inte bra. Men jag utgår från att vi har gjort rätt i partiet, säger Anders Sandén.

Peab: Går inte att utesluta sponsring

I mejl som Uppdrag granskning tagit del av framkommer att Anders Sandén var involverad i tillkomsten av valaffischerna. Den 25 augusti 2010, bara veckor före valet, skickas ett mejl till kommunalrådet med rubriken: “Skyltar 7x10 meter”.

“För din kännedom har originalaffischerna (affisch på dig samt budskapsaffisch) skickats till Peab”, står det bland annat i mejlet.

Uppdrag granskning har försökt få en intervju med Tomas Andersson, som hänvisar alla frågor till Peab. De svarar via mejl:

“Vi har nu gått igenom alla sponsringsavtal och sponsringsfakturor tillbaka till 2010 och inte hittat någon sponsring av politiska partier, men med detta sagt går det inte att utesluta att det ändå har skett. Det är möjligt att den lokala Peaborganisationen kan ha sponsrat både valstugor och banderoller i Sigtuna 2010.”

I valet 2010 gjorde Socialdemokraterna i Sigtuna sitt bästa val med över 42 procent av rösterna.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Hela reportaget ”Makt till varje pris” sänds onsdag 2 september klockan 20 i SVT1 och på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.