Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I framtiden vill de kunna betala sina praktikanter – hör designerduon bakom det prisade klädmärket. Foto: SVT

Framgångsrika designerduon beroende av praktikanter: ”Hade fått ändra affärsidén”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Livia Schück och Josephine Bergqvist har uppnått det som många i modebranschen drömmer om. Duons klädmärke har prisats internationellt. Men succén hade inte varit möjlig, utan oavlönade praktikanterna, enligt dem själva.  

– Vi har cirka fyra-fem praktikanter hela tiden. 

I arbetet med reportaget “Praktikanterna” kontaktade Uppdrag granskning ett stort antal modehus för att ställa frågor om det som i branschen kallas för “internship”. Flera var svåra att få tag i, andra ville inte låta sig intervjuas. 

Beroende av gratis arbetskraft 

Men designerduon bakom det framgångsrika klädmärket Rave Review ville prata. De startade för fem år sedan och hymlar inte med att de är beroende av den gratis arbetskraft som praktikanterna står för. 

– Om vi inte hade kunnat få in personer som ville hjälpa till gratis då hade ju vi fått ändra vår affärsidé, säger Josephine Bergqvist. 

– Då hade vi bara, okej nu har vi vår idé, nu söker vi pengar och sen fortsätter vi sen när vi har fått pengar.  

Vill se reglering om ersättning

Både Livia och Josephine startade själva som oavlönade praktikanter i branschen och efterfrågar ett nytt system som reglerar ersättning till praktikanter. 

– Att om företaget uppnått en viss omsättning eller vinst så måste man betala. Det tycker jag vore en bra idé, säger Livia Schück.

Se hela reportaget ”Praktikanterna” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.