Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vet spelreglerna” – hör hur modestudenterna i Borås resonerar kring att jobba gratis på praktiken. Foto: SVT

Modestudenter slåss om oavlönade praktikplatser: ”Priceless”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Att få ett jobb i modevärlden utan att först vara obetald praktikant beskrivs som omöjligt. Platserna på de stora modehusen är åtråvärda – samtidigt önskar flera studenter att de fick betalt. 
– Man vet spelreglerna. Vill jag ha det här jobbet måste jag gå igenom det här först, säger modestudenten Tove Pettersson på Textilhögskolan i Borås.

“Erfarenheten är priceless”. Så tänker modestudenter om den oavlönade praktiken – se klippet ovan.

Regelverket kring praktikplatser ser olika ut i europeiska länder. Här är några exempel: 
 
Spanien: Praktikanter med en examen har enligt lag rätt till minst 60% av minimilönen under första praktikåret. Om praktiken är tvåårig har praktikanten rätt till minst 75% av minimilönen.  

Frankrike: Praktikanten har rätt till ersättning om praktiken är längre än två månader. Praktikens längd är begränsad till max sex månader. Efter avslutad praktik har företaget en karantäntid, vilket innebär att de inte får ersätta praktikanten med en annan direkt.  
 
Sverige: Det finns ingen lag som reglerar praktiklön i Sverige. Men enligt god sed på arbetsmarknaden måste praktiken ske i samarbete med arbetsförmedlingen eller en utbildningssamordnare. Praktikanter får inte heller ersätta ordinarie anställda.  

Italien: Praktikanter från en utbildningssamordnare har rätt till en ersättning på minst 300 euro i månaden.   

Källor: Internationella arbetsorganisationen, advokatbyrån Ayce Laborytax, Arbetsgivarverket. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.