Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att vara slav” – hör hur Alison Lija-Cosson upplevde praktiken på Acne Studios. Foto: SVT

Modejättens facit: Var sjätte person jobbade gratis

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Var sjätte person på modehuset Acne Studios var under förra året en oavlönad praktikant. Uppdrag granskning kan visa hur modebranschen i vissa fall gjort sig beroende av praktikanter som gratis arbetskraft. 

– De hade nog behövt anställa väldigt många fler om de hade tagit bort praktikanterna, säger “Olivia” som tidigare praktiserat på Acne.

Att få ett jobb i modebranschen utan att praktisera beskriver Alison Lilja-Cosson som “omöjligt”. Efter avslutad praktik på Acne fick hon en anställning.  

– Min arbetsuppgifter ändrades inte när jag blev anställd. De var exakt samma, bara att jag fick betalt, säger hon.

Juristen: “Då ska du ha lön”

Europaparlamentet och den europeiska fackförbundsrörelsen vill se ett förbud mot obetalda praktikplatser. I Sverige finns det ingen lag som reglerar ersättningen. Men det finns en gräns – en praktikant får aldrig ersätta en anställd.  

– Gör du ordinarie arbetsuppgifter, ersätter du någon annan. Då ska du ha lön. Då kan du inte jobba gratis längre, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas arbetsrättsexpert.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka rättigheter har man som praktikant? Se arbetsrättsexperten Lise-Lotte Argulander förklara. Foto: SVT

Uppdrag granskning kontaktade 20 svenska modeföretag och frågade hur många praktikanter de tar emot. Endast sju svarade och Acne Studios svar stack ut. Vid svarstillfället i november 2022 hade de 220 anställda och 43 praktikanter. 

“Jobbar gratis”

Enligt vad som kallas “god sed på svensk arbetsmarknad” måste praktik ske i samarbete antingen med en skola eller med arbetsförmedlingen. Men Alison Lilja-Cosson, och flera andra som Uppdrag granskning varit i kontakt med, praktiserade på Acne utan någon sådan koppling. Att praktisera var att “vara slav” menar Alison. 

– Man jobbar gratis. De är ‘busy’ med planeringar och assistenten gör allt annat. Det var det jag gjorde som intern. 

“Olivia”, som praktiserat sex månader på Acne, vill vara anonym. Hon upplevde att praktikanterna fick tidskrävande arbetsuppgifter som de ordinarie anställda inte hann med. 

– Till exempel paketera samples som ska skickas fram och tillbaka till fabriker, eller till butiker. Sen också ställa sig och mäta prover.

Acne slutar ta emot praktikanter

Acne Studios vill inte medverka i någon intervju. Tio dagar efter att Uppdrag granskning kontaktat dem tar de bort alla sina praktikannonser. Acne skriver i ett svar att de från och med januari 2023 inte längre tar emot praktikanter. I stället ska de erbjuda ett lärlingsprogram, alltså sex månaders visstidsanställningar med en ersättning på 15 till 18 000 kronor per månad. I programmet ska det vara lika delar arbete och praktisk utbildning.   

Philip Warkander, doktor i modevetenskap, ser positivt på den ekonomiska ersättningen. Men ser en baksida med ett lärlingsprogram som inte är kopplat till en utbildningssamordnare, som kan kontrollera lärandemålen. 

– Vem vänder sig en missnöjd lärling till? Det måste finnas någon extern i botten på programmet. 

Se hela reportaget ”Praktikanterna” i SVT Play.

Regler kring praktikplatser – flera länder betalar

Regelverket kring praktikplatser ser olika ut i europeiska länder. Här är några exempel: 

Spanien: Praktikanter med en examen har enligt lag rätt till minst 60% av minimilönen under första praktikåret. Om praktiken är tvåårig har praktikanten rätt till minst 75% av minimilönen.  

Frankrike: Praktikanten har rätt till ersättning om praktiken är längre än två månader. Praktikens längd är begränsad till max sex månader. Efter avslutad praktik har företaget en karantäntid, vilket innebär att de inte får ersätta praktikanten med en annan direkt.  

Sverige: Det finns ingen lag som reglerar praktiklön i Sverige. Men enligt god sed på arbetsmarknaden måste praktiken ske i samarbete med arbetsförmedlingen eller en utbildningssamordnare. Praktikanter får inte heller ersätta ordinarie anställda.  

Italien: Praktikanter från en utbildningssamordnare har rätt till en ersättning på minst 300 euro i månaden.   

Källor: Internationella arbetsorganisationen, advokatbyrån Ayce Laborytax, Arbetsgivarverket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.